foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Väga imelik vetikas
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2005 10:29 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Mai 11, 2005 10:10
Postitusi: 1
Asukoht: Tallinn
Nimelt tekkis selline roheline vetikas kus sees on sellised valged täpikesed. Katab ühtlaselt maad ja ära tuleb ka selliste suurte tükkidena. Üsna ebameeldiva lõhnaga on ka. Olen proovinud Sera Algopur ja JBL Algol-it. Kahjuks pole siiski vetikast lahti saanud :( On kellegil selline vetikas olnud ja kuidas sellest lahti saada ? :?:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2005 10:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Nov 11, 2004 01:23
Postitusi: 119
Asukoht: Tallinn, Tondi; Elva
nende valgate täpikeste kohta ei oska ma midgai arvata, aga muus osas sobib kirjeldus minu meelest blue-green algaega (BGA) - see tuleb selliste suurte tükkidena ära ja on spetsiifilise lõhnaga.

mõned lingid selle kohta:

http://www.algone.com/cyanobacteria.htm

http://www.thetropicaltank.co.uk/algae.htm

_________________
54L: cor. panda (2); hyphessobrycon callistus (2); f-sae (1); molli (3)
muld/liiv põhi ja lihtsamat sorti kiirekasvulised taimed (nt vallisneria asiaticus, echinodorus tenellus)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 12, 2005 12:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Tõesti kahtlustaks et Sul on akvas BGA (Blue-green algae, kasutatakse ka nimesid Slime algae ja Smear algae). Pisut pilte erinevate vetikate kohta leiad lingilt http://www.aquaticscape.com/articles/algae.htm . BGA pole tegelikult vetikas vaid cyanobakter. BGA liike on muidu kah omajagu, kes ei usu võib piiluda http://www.rvt.com/~lucas/school/cyano.html ja http://www-cyanosite.bio.purdue.edu/images/images.html - kuid meile piisab teadmisest kas tegu BGA või millegi muuga. Kui see on BGA siis on hea teada et BGA armastab vaikset vett, kui vesi paremini liikuma saada siis ta võib taanduda. Tüüpiline probla on see et akvas on palju fosfaate ning napib nitraate, kui lisada nitraate et asi oleks tasakaalus (vt. http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium ... ld_eng.htm ) siis võib BGA-st lahti saada (endal edukalt läbi tehtud). See eeldab PO4 ja NO3 testide kasutamist, samas kui põhjuseks on fosfaatide-nitraatide vale suhe siis selle tuvastamine ja elimineerimine oleks igal juhul hea variant.
Edasi, paljudel juhtudel aitab BGA vastu (nagu ka "rohelise vee" korral) pimendamine. Kah üsna süütu ja odav lahendus, täpsemalt /nipid/3354/index.html
No ja äärmiseks abinõuks oleks loomulikult keemia, kuidas seda vetikat tõrjuda Erythromycini abil leiad siit: http://www.malawicichlidhomepage.com/aq ... mycin.html
Aga esimene asi on muidugi täpselt tuvastada mis vetikaga tegu, ilma pilti nägemata on see keeruline ehkki oletaks küll et BGA.
Ja ka lahtisaamine pole kiire protsess, kannatust tuleb varuda.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2005 10:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Mai 17, 2005 03:02
Postitusi: 10
Asukoht: viljandi
mul tekkis sama asi ka siin umbes kuu aega tagasi akvas ühe juurika peale, ja alguses olin isgi õnnelik selle üle :roll: sest et elus taimi mul akvas veel siiani üldse ei ole. Ja siis mõned nädalad hiljem sain endale uurija käest õunateod, ja esimene neistt maandus otse sinna juurikale. nii kui liikuma hakkas oli juba puhas jutt tal selja taga :shock: ja ei läinudgi kaua aega kui juurikas sellest limasest "tatist" puhas oli :lol:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2005 07:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Veebr 27, 2004 10:05
Postitusi: 66
Asukoht: Tallinn/Tartu
See on küll huvitav, sest üldiselt BGA-d ükski loom süüa ei taha. Arvan siiski, et seal juurika peal ei olnud sul mitte BGA, vaid miski muu vetikas, sest BGA tekib üldjuhul akvas, kus napib nitraate. Nitraadid saavad aga otsa siis, kui akvas on taimi, kes need nitraadid ära "söövad". Sinu enda jutu järgi sul akvas aga taimi vähe (või üldse mitte), seega on ka vähetõenäoline, et nitraadid otsa said.
Kui isegi mingil moel see vetikas oli BGA, siis tuleb ta kindlasti tagasi, kui just akvas ei muudeta tingimusi.
Ise märkasin BGA-ga võideldes, et ta ilmub akvasse alguses peenikeste millimeetripikkuste tolmuniidikestena, mis vees vabalt hõljuvad. Kui neid tekib piisavalt juurde, siis jäävad nad igasuguste kujunduselementide külge kinni ja moodustavad rohelise limase kora. Seega, kui oled märganud kasvõi väikese koguse selliseid niidikesi/kepikesi vees ringi hõljumas, siis on aeg midagi vee parameetritega ette võtta.

_________________
128l- Amazon


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 04, 2005 07:15 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 02, 2004 09:44
Postitusi: 45
Asukoht: Otepää
Mina just lõpetasin selle kuradikesega võitlemise .. ja noh, eks se kõik se parem moodus, pimendamine mind lõpuks hädast välja aitas :) proovisin küll algul kõikvõimalikke tabette ja muud kahtlast värki kuid ei miskit . jube vetikas :?

_________________
128 l akva. tuleb uuesti tööle panna
ning teine kast kolme rahuloleva kalaga: kuldkala, teleskoop ning Niiduk Nipsi :P (Ancistrus)


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väga imelik vetikas
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 01, 2016 01:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Apr 25, 2014 02:07
Postitusi: 114
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn/Keila/Vasalemma
Nii tarkpead.... kuskilt aegade hämarusest kraabin BGA teema välja - nimelt on hakanud seda põhjapinnasel pidevalt (ilmselt pinnase seest) välja tulema. Saan aru, et parim oleks hoida vett ringlemas ja orgaanika miinimumis - aga kruusa sees ei ole see tehtav... nitraadid istuvad mul juba praegu 20 ppm peal.
Nüüd lugesin, et sarvteod pidid seda ollust armastama ja sellest oli lausa video üles pandud - https://player.vimeo.com/video/177598782. Kas see oleks pikemas perspektiivis lahendus?

Pilte kah:

Siit alt ta igal nädalal tuleb, muidugi iganädalse veevahetuse käigus kraabin klaasilt maha, aga pinnase sees on seda ilmselt ikkagi palju:
Pilt

Ja siin ta juba pinnasel ahistamas...
Pilt
Pilt


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väga imelik vetikas
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 01, 2016 03:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Sarvtigudele ma ei loodaks, pinnase sees see pole ka teabmis probleem. Ehkki mulle sedasorti lahendused üldjuhul ei meeldi (ntx kasvõi sagedasem ning suurema mahuga veevahetus on enamasti õigem lahendus vetikaprobleemide puhul) siis võib proovida sellist vahendit: https://easylife.nl/en/freshwater/algae-cyano/blue-exit

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väga imelik vetikas
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 01, 2016 03:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Aug 30, 2012 08:29
Postitusi: 110
Pildid: 15
Asukoht: Tartu
Alati, kui mul vetikas tahab hakata võimust võtma, siis kasutan seda: https://apteek.apotheka.ee/product/11614

30ml 120L akvaariumi peale ja nõnda iga päev(ca nädal või natuke peale). :) Lisaks turgutab see ka taimekasvu.

Kui siit foorumist otsida, siis leiab selle teema kindlasti ülesse.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väga imelik vetikas
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 01, 2016 04:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Apr 25, 2014 02:07
Postitusi: 114
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn/Keila/Vasalemma
Chemihyd DES on olemas ja olen praktiseerinud küll (3x 1L pudel juba omal ajal BBA vastu ära kasutatud :)), aga mitmed taimed on selle suhtes tundlikud.
Blue Exitit vaatasin ka ise, äkki peakski sellega lähenema - iseasi, kas see ka pikas perspektiivis asja lahendab.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väga imelik vetikas
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 02, 2016 01:32 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
Räägiksin oma kogemusest. Mul oli pool aastat tagasi jama selle BGA'ga. Päris hull asi, põhi oli kõik kaetud. Korjad nii palju välja kui võimalik ja tundub algul päris ilus akvaarium, aga võta näpust. Sisuliselt mõne päeva pärast on ta kohal jälle. Proovisin ka mitmeid vahendeid, JBL Algol, Easy Life Blue-Exit'it, Esha Protalon-707, vesinikperoksiid. Lõppkokkuvõttes olin ikkagi sunnitud täieliku restardi tegema.
Algol ja Blue-exit ei teinud praktiliselt midagi, vesinik tegi, aga hakkas mõju avaldama taimedele. Esha Protalon-707 toimis mõne nädala. Aga nagu mainisin ei saanud lahti. Niisis restart. Restardi käigus vahetasin ka välja oma välisfiltri, kuna tundus olema liiga nõrk ja ei liigutanud kogu akva ulatuses piisavalt vett. Filtriks oli Eheim Ecco 2036, akva 220L. Uueks filtriks sai SUNSUN HW-303 kuni 400L akvale. Restardiks kulus oma 6 tundi, kalad olid nii kaua õhustatud veega ämbris. Akvaariumi ja kõik muud osad sinise ACE lahusega puhtaks. Uus pinnas(liiv), kännud ja muud dekoratsioonid ja vesi sisse(ei kasutanud vana vett). Anubias, mida soovisin säilitada, läks ka ACE lahusest läbi. Uus filter tööle. Teadsin, et bakteritega tuleb jama ja hakkasin kohe kasutama Seachem Stability'd, nii nagu juhend ette näeb. Soovitan väga selliseks juhtudeks. Kõik läks hästi, "kadudeta". Nüüdseks juba pool aastat ja ei mingeid BGA probleeme. Kõik absoluutses korras.

Järeldus: ilmselt peaks välja selgitama põhjused. Minu puhul pakun välja, et põhiprobleem oli liiga nõrk filter, ehk siis veevool, võibolla ka mingid muud väiksemad põhjused.

Panen õhtul paar pilti ka üles - enne ja pärast


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väga imelik vetikas
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 02, 2016 06:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Apr 25, 2014 02:07
Postitusi: 114
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn/Keila/Vasalemma
Radikaalne aga kindlasti tõhus. Olen lugenud ka mujalt foorumitest, et paljud on selles võitlusest otsustanud pigem taganeda. Kaalun seda viimase võimalusena- päris mitu eurot on poodi tassitud pinnase ja taimede eest...

Minu pilt on hetkel selline:
Pilt

Arvan, et mul võib olla põhjustajaks vasakul ees oleval pinnasel vähene veevool ning tugev valgus (90-100 PAR pinnasel). Filter on mul küll 1000 l/h SunSun 128 liitrises akvas, aga kindlasti ei jaotu veevool ühtlaselt. Ehk oleks kasu ka mingist täiendavast voolutugevust suurendavast pumbast?


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väga imelik vetikas
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 03, 2016 03:51 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
Panen siia kaks pilti Blue-Exit'iga töötlemisest kahe nädala jooksul. ja ka pildi, mis on tehtud paar kuud peale restarti.
Nagu piltidelt näha oli taimekasv päris kidur, kuna BGA tarvitas toitained ja sättis end ka taimede lehtedele. Alustasin töötlemist 13. veebr ja lõpetasin mõtetusest 27. veebr. ehk siis kestis kaks nädalat.
Pilt
Pilt
Pilt


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väga imelik vetikas
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 03, 2016 04:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Apr 25, 2014 02:07
Postitusi: 114
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn/Keila/Vasalemma
See Blue-Exit näikse sul töötanud hoopis väetisena sellele bakterile, nii räigelt ma pole seda veel vohamas näinudki :o
Neid pilte vaadates ma seda kraami oma akvasse küll ei pritsi.

PS kui tihti vett vahetasid ja mis valgus seal kohal oli?


Üles
 Teema pealkiri: Re: Väga imelik vetikas
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 03, 2016 05:37 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Ma olen ikka märksa räigemaid pilte näinud, ühtegi restarti pole aga seepärast küll teinud. Mitte et ma väidaks et restart on läbinisti vale - mõnel juhul on see ilmselt enda vaeva, aja ja lõpptulemuse osas optimaalseim lahendus. Lihtsalt ma olen liiga uudishimulik ja liiga jonnakas et järgi anda. :) Vetikapuhang on minu jaoks pigem võimalus midagi katsetada, mitte probleem. Ja kahel korral kus olen näinud oluliselt hullemat pilti (kahjuks ei viitsinud sellest pilti teha) see sai üsna ootamatult ja kiiresti otsa, ilma et oleks omalt poolt eriti midagi teinud - OK, veevahetusi tegin. Sagedased suured veevahetused koos lühendatud valgustusperioodiga on enamasti aidanud.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 [ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver