Kivi kirjutas:
Ma mõtlen et, kui selle BGA üheks põhjuseks võib olla liiga madal nitraatide tase akvas, siis veevahetused ei tohiks nagu aidata?
BGA tekkepõhjuste kohta on üsna mitmesuguseid arvamusi. Jah, üks seltskond usub tõesti et madal nitraatide tase seda põhjustab. Ma pole selles aga sugugi nii kindel, tundub et see tõesti soodustab levikut, vetikapuhangu algatamine on aga midagi muud. Minul on olnud BGA-ga tegemist nullist alustatud akvades ning ka akvades kus hooldusrutiin jäi kiire elutempo tõttu pikalt unarusse. Igasuguste vetikate vastu paistab kõige paremini aitavat see, kui luua taimedele head kasvutingimused - stabiilne CO2, piisavalt toitaineid, piisav vee liikumine, piisavalt valgustust. Kui midagi läheb balansist välja, siis kipuvad ka jamad tekkima. Ntx kombinatsioon tugevast valgusest ilma CO2-ta ning nappide toitainetega võib põhjustada probleeme. Kontsentreerumine nitraatide tasemele või mingile muule üksikule parameetrile ei kanna vilja. Ja tegelikult ega need veevahetused üksi ka imet tee. Veevahetused on lihtsalt nagu reset - kui akvas on miskit mäda, siis võib ntx ammoniaagi tase mõnikord üllatavalt tõusta (eriti kui miskit laguneb), nagu ka nitrit, nitraadid, fosfaadid vms. Ja halvemal juhul võib muutus toimuda juba päeva-paariga. Korduv suurem veevahetus annab ilma testimata alust arvata, et veega on asjad enam-vähem jonksus, lisaks vähendame vetikate eoste ning orgaanika hulka vees. Boonusena paistab et vetikatele see lihtsalt eriti ei sobi.
Ehk siis ise üritan kontsentreeruda rohkem taimede kasvu soodustamisele, mitte vetikatega võitlemisele. Aga kui on sobiv juhus siis olen pisut mänginud ka vetikate vastaste vahenditega et lihtsalt ennast ka nende osas pisut kursis hoida.