jaantat kirjutas:
andrep kas see, et vähem W/L.. on ka kuidagimoodi tõestatud või lihtsalt silma järgi paugutad?
Kui sa tõestuse all mõtled mingeid teaduslikke mõõtmisi ja testimisi, siis nii palju vabaaega mul kahjuks pole. Räägin ainult oma kogemusest. Olen LEDidega katsetanud juba aasta ja hetkel siis 200l vee kohta 3x 9w cool white ledid ehk siis 0.135 w/l kohta. Ühegi taimega raskusi ei ole. Kasvatan küll keskmise raskusega taimi, aga andmete koha pealt peaks nende valgus vajadus olema 0,5 w/l kohta nagu Nymphaea lotus ja pogostemon, taimed kasvavad hästi, ainult lotus on ajanud oma lehed teistele ette ja sellega piiranud teiste kasvamist. Samas ludwigia sp.-d kärbin nädalas 15cm juppe.
Kuna liiga tugev led valgus minu katsetustel häiris black skirte teises akvas (18w/40l kohta) ja kuna sägadele niigi ei meeldi valgus siis selleks saigi sinna ajutiselt pandud 3x10w power ledi. Kui aega saan siis kavas sinna lisada 3 ledi juurde just selle sama piiratud valgusvihu pärast ja isegi siis jääb minul 0,27w/l kohta, mis peaks tähendama ainult lihtsalt kasvavaid taimi.