foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 29 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Taimedel lehed ära
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 28, 2011 12:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mure sellinne siis, et ootan siin pikkisilmi taimede vohamist, aga millegipärast nad ikka hõredakesed ning pidevalt näen uusi lehti ulpimas (ei teagi kas nüüd kalade kaela ajada see või siis taimede endi teema)-mis ette võtta? Mis taimi te soovitaksite veel, mis kasvaksid suhteliselt kiirelt?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 29, 2011 05:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Taimed ei saa kavada kui valgust ja/või toitaineid napib. Kuidas sul nendega lood on akvaariumis?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 29, 2011 06:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Valgustus on võimas-ocean light 150 http://www.swelluk.com/img/shop/origina ... 5-blue.jpg
Arvasin, et isegi liiga tugev ja siis varem tõstsin natu eemale, aga nüüd lasin siis veele lähemale. Mingeid taimede tablette olen harva pannud, rohkem ei teagi....

Üles
 Teema pealkiri: tõstatan uuesti
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 20, 2011 07:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mure siis jätkuvalt üleval. Tegin paar pilti ka, äkki aitab http://www.stennu.planet.ee/kustuta/akva1.JPG ja http://www.stennu.planet.ee/kustuta/akva2.JPG

Kas võib olla ka seööes. et valgustus on liiga läheda (liiga palju valgustust) või valgustuse puhul on probleemiks vähesus?

Hea vist pidi olema veel CO2 süsteem-mis selle ostu suhtes peaks jälgima või on oluline? Neid vist erinevaid tüüpe ka

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 20, 2011 10:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kas akva on 200 liitrine? Aqua Medic Ocean Light 150 võib vist olla komplekteeritud erinevate valgusallikatega, mis sellel konkreetsel isendil sees on?
Kui valgust on palju siis ilma CO2 ja toitaineteta taimed lagunevadki lihtsalt ära. Taimede tabletid - kas mõtled Sera Florenette tablete? Need on väetamiseks tõenäoliselt kõige nirum variant üldse, neid peab üsna lühikese intervalliga juurde panema. Juureväetiseks ntx JBL väetisepallid on oluliselt etemad, kui tablettide toimeaega mõõdetakse nädalates siis JBL väetisepallid kestavad aasta. Juureväetised aitavad aga ainult peamiselt juurtega toitaineid hankivaid taimi - echinodorused, cryptocoryned jms. Alustavas akvas tavaliselt kasutatavate kiirekasvuliste taimede jaoks on vaja vette lisatavaid väetisi. Tropical on head kompleksväetised, pisut kallid ehk küll. Leiab ka odavamaid väetisi. Kõige odavam on soetada õiged kemikaalid ja kasutada neid, kuid see eeldab mõningat arusaamist ja kalkuleerimist.
CO2 osas hoiad kokku aega, vaeva ja raha, kui suhtled heixeriga. Ta valdab CO2 teemat hästi ja aitab sobiva komplekti kokku panna.
Taimi: kiire kasvuga, vähenõudlikud
Pinnas pole ka just parim, jäme kivine kruus ei sobi taimejuurtele kuigi hästi. Kui sellest loobuda ei taha siis võid taimedele luua soodsamate tingimustega piirkondi - ntx mingi varjatud aluse peal mullapõhjaga alad, või siis lihtsalt peene kruusaga piirkonnad. Mõned on lausa potiga taimi akvasse pannud, mulle selline variant tõsi küll ei meeldi.
Kuni CO2 pole, võid aseainena ntx Flourish Excelit pruukida. Väetamine on aga ka kindlasti vajalik.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 21, 2011 06:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Akva on 200l jah ning lambis on hetkel ainult 1 pirn-150Wne.
Aga suur aitäh kasuliku nõuande eest-hakkan kohe tegelema probleemiga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2011 12:57 
Akvarist

Mul on kivid 8mm - 2cm. Kogu pinnas selline. Taimed kasvavad nii et praktiliselt pole näha ühtegi seina. 13 liiki.
1) Kui akva on kaanega siis uskumatult tähtis asi on ventilaator, muidu lamp soojendab vett ja see mõjub taimedele halvasti. Vee pinnas ei tohiks soojem kui all olema. Kasvyi üks väike arvuti ventilaator kaanes aitab väga kõvasti. Paistab selle lambiga seda muret ei tohiks olla.
2) Väetised. On mõtet panna kui juba on palju elavaid ja hästi (1 või paar senti päevas) kasvavaid taimi. Kui on 5 oksa tolku eriti ei tule. Kuulid on väga hea idee, eriti noorele (<2 aastat) akvasse, vedelväetis - kõige halvem ja selliste nukra piltidega ohtlik (vetikad tulevad). Reeglina kui peale ostmist taim kasvab umbes nädala ja siis seisma jääb, siis on mingi elemendi puudus või muu ei sobi.
3) CO2. Ikka hea asi, kui on paarkümmend oksa siis tasub panna. Mul on tavaline suhkru-pärmi pudel. Vahet pole, peaasi mullitaks.
4) filter - üks tähtsamaid asju. Filter peab olema vana (pool aastat vähemalt) ja mitte päris puhas :). Tegelikult pole ta "sita täis" vaid väga vajalike baktereid täis, mis hoiavad akvat puhtana ja takistavad vetikate kasvu kuna eemladavad üleliigsed N ja P elemendid. Ega vetikad nigunii on igas akvas olemas, oleneb palju.
5) kannatus - kõige tähtsam ja puuduvaim asi. Kõik tahavad ilusat asja "juba homme" ja muud kui panevad iga päev või nädal igasugust keemiat ja muud eksperimente akvasse. Samuti inimesel ei meeldiks ühel päeval 3 torti siis paar päeva nälga, siis 5 kilo liha... Ega see äärmusse laskumine pole kasulik. Ise olin selline ja praegu kah mõnikord käed sügelevad. Ilus asi ülehomme - ei tule kõne alla samuti nagu tahan endale 5 sm kasvu juurde ülehomseks. Balanss (see õige baktertite kogus) tekib umbes 6-12 kuud. Ma näiteks panen väetist kord kuus pool tabletti 120L kohta (pakendis on kirjas et vaja iga nädal 3-4tk). Appi, kui ma paneks nii palju, mul oleks päris soo ja akva vetikaid täis.
6) valgus mul on 90w 120l kohta. See pole palju. Panin igasse juuveli akvasse 2 lisatorut.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2011 09:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Suur aitäh info eest......valgustuse kohta veel see küsimus, et:
*mis kellast mis kellani teil valgustus töötab (mitu tundi umbes)-mul automaatne süsteem sellel
*Ega vahet pole kas on mitu nõrgemat valgustust või üks kõvem pirn-et mul see viimane nimelt.

Ja kui mul on kalade jaoks see õhukardin, mis rikastab vett hapnikuga, siis see ei tohiks mõjutada taimi ja nende CO2 vajadust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2011 09:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma vaidleks mõnele asjale vastu

paulik kirjutas:
Mul on kivid 8mm - 2cm. Kogu pinnas selline. Taimed kasvavad nii et praktiliselt pole näha ühtegi seina. 13 liiki.

Tegelikult on taime juurtel väga raske sellistes tingimustes areneda. 2cm kivid pole enam pinnas. Pigem oleks soovitav 2-6mm fraktsiooniga pinnas.
1. sealt saab sifoonides märksa paremini kätte mustust
2. taimedel on lihtsam juurduda

paulik kirjutas:
2) Väetised. On mõtet panna kui juba on palju elavaid ja hästi (1 või paar senti päevas) kasvavaid taimi. Kui on 5 oksa tolku eriti ei tule. Kuulid on väga hea idee, eriti noorele (<2 aastat) akvasse, vedelväetis - kõige halvem ja selliste nukra piltidega ohtlik (vetikad tulevad). Reeglina kui peale ostmist taim kasvab umbes nädala ja siis seisma jääb, siis on mingi elemendi puudus või muu ei sobi.

Päris nii see asi ka ei ole. Väetist on alles siis mõtet panna kui on teada millest on puudus. Kui puudus on kaaliumist ja lisatakse tavalist AgriMix.i pole sellest tolku mitte midagi. Esimesena tuleks veenduda mida on puudu, mille tõttu ei kasva taimed ning siis parandada olukord. Isegi kui on viis oksa mis ei kasva. (küll tuleks korrigeerida väetise hulka, et ei tekiks üleküllust) Kui olukord on paranenud hakkavad oksad kasvama. Vetikas tuleb siis kui neile on loodud head tingimused - co2 puudus, toitainete küllus, valguse küllus jne.

paulik kirjutas:
5) kannatus - kõige tähtsam ja puuduvaim asi. Kõik tahavad ilusat asja "juba homme" ja muud kui panevad iga päev või nädal igasugust keemiat ja muud eksperimente akvasse. Samuti inimesel ei meeldiks ühel päeval 3 torti siis paar päeva nälga, siis 5 kilo liha... Ega see äärmusse laskumine pole kasulik. Ise olin selline ja praegu kah mõnikord käed sügelevad. Ilus asi ülehomme - ei tule kõne alla samuti nagu tahan endale 5 sm kasvu juurde ülehomseks. Balanss (see õige baktertite kogus) tekib umbes 6-12 kuud. Ma näiteks panen väetist kord kuus pool tabletti 120L kohta (pakendis on kirjas et vaja iga nädal 3-4tk). Appi, kui ma paneks nii palju, mul oleks päris soo ja akva vetikaid täis.
6) valgus mul on 90w 120l kohta. See pole palju. Panin igasse juuveli akvasse 2 lisatorut.

Kannatus on õige küll aga nagu ma enne ütlesin ei tasu väetist panna umbes .. nii nagu pudelil kirjas vaid nii nagu tegelikult tarvis on ja selleks on testid olemas. Dzungel ja vetikad ei pea käima käsikäes. Kui vee parameetrid on saadud paika ei ole vetikas probleemiks.

RIP 375l - kindlustage oma kodu!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2011 09:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tuuma22 kirjutas:
Akva on 200l jah ning lambis on hetkel ainult 1 pirn-150Wne.
Aga suur aitäh kasuliku nõuande eest-hakkan kohe tegelema probleemiga.

Võibolla oskad öelda mis spektriga see pirn on.
Kui spekter on taimede jaoks vale siis ei taha taimed hästi kasvada

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2011 09:39 
Moderator
Kasutaja avatar

paulik kirjutas:

Tore et nad kasvavad, veelgi paremini kasvaks aga siis kui kivide asemel oleks peenem kruus või muu taimedele paremini sobiv pinnas.
paulik kirjutas:
1) Kui akva on kaanega siis uskumatult tähtis asi on ventilaator, muidu lamp soojendab vett ja see mõjub taimedele halvasti. Vee pinnas ei tohiks soojem kui all olema. Kasvyi üks väike arvuti ventilaator kaanes aitab väga kõvasti. Paistab selle lambiga seda muret ei tohiks olla.

Tegelikult on oluline vee ringlus akvas, see tagab ühtlase temperatuuri, toitainete ja CO2 jõudmise taimedeni ning kalade jaoks olulise hapnikusisalduse vees. Vee normaalse ringluse korral on erineva temperatuuriga veekihid välistatud.
paulik kirjutas:
Kui väetist ei lisa, siis lihtsalt kruusa või kivide peal ei teki kunagi taimekasvu "1 või paar senti päevas". Toitainerikka pinnase korral on see muidugi võimalik, siis pole väetistel nii suurt tähtsust. Kuulidel on mõte vaid nende taimede puhul mis omastavad toitaineid eeskätt juurte kaudu - ntx Echinodorused. Enamusel pistokstega paljundatavatest taimedest pole neist kuulidest kuigi palju kasu. Vedelväetis on halb idee siis kui seda lisada juhul kui on puudu teised olulised komponendid nagu piisav valgustus ja/või CO2. Kui peale ostmist taim kasvab vaid nädala ja siis kasv peatub siis see tähendab tõesti et vees leiduvad toitained said otsa - seega on vaja väetada. Osaline veevahetus muide mingil määral ja lühiajaliselt aitab sest kraanivees enamasti vähesel määral on mikrosid.
Ja vahet pole kas on 5 oksa või pangetäis rohelist, toitaineid vajavad nad kõik, lihtsalt vajalikud toitainete kogused on erinevad.

paulik kirjutas:
3) CO2. Ikka hea asi, kui on paarkümmend oksa siis tasub panna. Mul on tavaline suhkru-pärmi pudel. Vahet pole, peaasi mullitaks.
Kalade tekitatav CO2 kogus pole teabmis suur - kui just pole üleasustust. Nii et kui on taimed, siis tasub panna, Ja lihtsalt mullitamisest ei piisa, CO2 tase vees on oluline.
paulik kirjutas:
4) filter - üks tähtsamaid asju. Filter peab olema vana (pool aastat vähemalt) ja mitte päris puhas :). Tegelikult pole ta "sita täis" vaid väga vajalike baktereid täis, mis hoiavad akvat puhtana ja takistavad vetikate kasvu kuna eemladavad üleliigsed N ja P elemendid. Ega vetikad nigunii on igas akvas olemas, oleneb palju.

Taimeakvaariumis on filtri peamine roll ühtlase veeringluse tagamine. Mõnedki profid on taimeakva korral kanisterfiltrist kõiks sisu välja visanud, nii on elektrikatkestuse korral väiksem risk et seal sees midagi roiskuma hakkaks. Muide, uurimustega on tehtud kindlaks et ükskõik kui vinge filter meil ka pole, enamus kasulikke baktereid on akvas taimedel, pinnases, dekoratsioonidel jms.
Tõsi, taimeakvaarium pole pelgalt paar peotäit rohelist. Aga üldiselt piisab taimeakvas tsirkulatsioonipumbast, mul on selline lahendus juba aastaid probleemideta kasutuses. Aasta tagasi sai tehtud uus setup täiesti nullist peale ja polnud mingeid probleeme, väetama sai hakatud esimesest päevast EI baasil.
paulik kirjutas:
Ma näiteks panen väetist kord kuus pool tabletti 120L kohta (pakendis on kirjas et vaja iga nädal 3-4tk). Appi, kui ma paneks nii palju, mul oleks päris soo ja akva vetikaid täis.
Ja mina lisan väetisi iga päev, ühel päeval mikrosid ja teisel päeval makrosid (jah, neid kohutavaid N ja P mis peaks ei tea mis katastroofi põhjustama), taimed kasvavad hästi ja vetikad pole üldse probleemiks. Olen prioovuiks pannud lämmastikku ja fosfaate mitu korda rohkem kui peetakse lubatuks ja ikkagi polnud mingeid probleeme. Lihtsalt asjad peavad omavahel balansis olema, ka CO2 ja valgust peab jaguma.
paulik kirjutas:

Seda on enam kui piisavalt. See on viimase aja hullus kus üritatakse hästi palju valgust panna, olin ise ka mõnd aega sellel eksiteel. Tegelikult on 0,5 W/l piisav pea igasuguste taimede kasvatamiseks, oluline on aga et oleks tagatud ka piisav CO2 ja toitained. Kui panna väga palju valgust siis on korralik CO2 (mitte pärmipudel) kohustuslik, nagu ka korralik väetamine - muidu taimed lihtsalt lagunevad ära. Ja iganädalane rohimine on üks tugeva valgustusega kaasnev lisakohustus.
Suurem osa vetikaprobleemidest on tingitud kõikuvast/ebapiisavast CO2-st. Oled mõõtnud milline on Su akvas CO2 tase? Kui ei, soovitan seda teha. Vähemalt 25 ppm oleks vaja.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2011 09:51 
Moderator
Kasutaja avatar

Ly kirjutas:
Päris nii see asi ka ei ole. Väetist on alles siis mõtet panna kui on teada millest on puudus. Kui puudus on kaaliumist ja lisatakse tavalist AgriMix.i pole sellest tolku mitte midagi. Esimesena tuleks veenduda mida on puudu, mille tõttu ei kasva taimed ning siis parandada olukord. Isegi kui on viis oksa mis ei kasva. (küll tuleks korrigeerida väetise hulka, et ei tekiks üleküllust) Kui olukord on paranenud hakkavad oksad kasvama. Vetikas tuleb siis kui neile on loodud head tingimused - co2 puudus, toitainete küllus, valguse küllus jne.

Võimalik on ka teistsugune lähenemine, ntx EI (Estimated Index). Aluseks võetakse et valgustust on piisavalt (ca 0,5W/l on küllalt) ja ka CO2 pannakse piisavalt (isegi 30-40 ppm). Väetisi lisatakse aga ilma igasuguse testimiseta lihtsalt nii palju et neist kindlasti jagub (maksimaalsed tarbitavad kogused on enam-vähem teada), ntx nii et üks päev mikrosid, teine päev makrosid. Nädala lõpus tehakse massiivne veevahetus millega on tagatud et ei teki toitainete kuhjumist. Paljud kodanikud ei saa aru veevahetuse tährtsusest ja teevad liiga väikese veevahetuse, tulemuseks on katastroof. Vajalik veevahetus on aga vähemalt 50%, parem on aga isegi 70%. Eeliseks see et pole vaja testimisega jännata. Pealegi ega me ju nii ehk naa ei testi kõike - kui paljud meist ntx testivad sellise olulise komponendi nagu kaalium sisaldust vees?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2011 10:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
Ly kirjutas:

Võimalik on ka teistsugune lähenemine, ntx EI (Estimated Index). Aluseks võetakse et valgustust on piisavalt (ca 0,5W/l on küllalt) ja ka CO2 pannakse piisavalt (isegi 30-40 ppm). Väetisi lisatakse aga ilma igasuguse testimiseta lihtsalt nii palju et neist kindlasti jagub (maksimaalsed tarbitavad kogused on enam-vähem teada), ntx nii et üks päev mikrosid, teine päev makrosid. Nädala lõpus tehakse massiivne veevahetus millega on tagatud et ei teki toitainete kuhjumist. Paljud kodanikud ei saa aru veevahetuse tährtsusest ja teevad liiga väikese veevahetuse, tulemuseks on katastroof. Vajalik veevahetus on aga vähemalt 50%, parem on aga isegi 70%. Eeliseks see et pole vaja testimisega jännata. Pealegi ega me ju nii ehk naa ei testi kõike - kui paljud meist ntx testivad sellise olulise komponendi nagu kaalium sisaldust vees?

Ma rõhutan testide vajalikkust sellepärast, et kui algajad hakkavad omal käel katsetama on tulemuseks üks suur supp. Ma ise tean oma akvaariumi andmeid enam vähem ning ka igakord ei tee teste.

Kaalumit ega eriti ei testita - ma pigem vaatan taime lehtede järgi kaaliumi puudust.

Aga kõik see mis me omavahel räägime on kogenud akvaristile, sest algajal pole aimugi mida jälgida, kuidas teha veevahetusi et puusse ei paneks ja silmajärgi hinnata palju panna väetist. kõik see vajab kogemust ja põhjalikku eeltööd ning alguses on vaja teada lähte-andmeid. Kasvõi pelgalt selleks, et teada ph, kh põhjal co2 tasemest ja selle vajalikust lisamise kogusest. Kõik on nii sõltuv (taimede hulk, kalade hulk, veevahetuse sagedus jne) et kui algajale soovitada väetise lisamist ja akvaariumis on kaks rootsu siis on kindlasti tulemuseks vetika puhang.

Ning lisaks veel, et sa oled üks vähestest kes viitsib igapäev käija akva juures ja lisada mikrosid makrosid. Just nagu sa enne mainisid enamasti on tegu ebapiisava veevahetusuega ja sellist teaduslikku ja kohusetundlikku huvi on vähestel.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2011 10:43 
Moderator
Kasutaja avatar

Ly kirjutas:
Aga kõik see mis me omavahel räägime on kogenud akvaristile, sest algajal pole aimugi mida jälgida, kuidas teha veevahetusi et puusse ei paneks ja silmajärgi hinnata palju panna väetist. kõik see vajab kogemust ja põhjalikku eeltööd ning alguses on vaja teada lähte-andmeid. Kasvõi pelgalt selleks, et teada ph, kh põhjal co2 tasemest ja selle vajalikust lisamise kogusest. Kõik on nii sõltuv (taimede hulk, kalade hulk, veevahetuse sagedus jne) et kui algajale soovitada väetise lisamist ja akvaariumis on kaks rootsu siis on kindlasti tulemuseks vetika puhang.

Ning lisaks veel, et sa oled üks vähestest kes viitsib igapäev käija akva juures ja lisada mikrosid makrosid. Just nagu sa enne mainisid enamasti on tegu ebapiisava veevahetusuega ja sellist teaduslikku ja kohusetundlikku huvi on vähestel.

Vaat just selle kõige pärast mida kirjutad ongi EI algajatele sobiv - pole vaja mingeid eriteadmisi, paned etteantud koguse väetisi akvase ja kombes. Tunnistan et mina ei viitsi enam ammu testidega mässata ilma mingi otsese vajaduseta - sinna läheb palju rohkem aega (ja ka raha, mõnegi akvaristi jaoks oluline) kui kord päevas väetiste lisamiseks kulub. Ja veevahetust on nii ehk naa hea teha, nii et see pole mingi lisatöö.
Kirjutad et kaaliumi ei testita. Aga miks ei testita? Sellepärast et seda testi oli pikka aega väga raske hankida ja ta maksis palju. Ega praegugi lihtne saada ole, Eestis minu teada keegi ei müü nii et tuleks tellida netist. Aga kui lisada väetisi vastavalt vajadusele siis oleks ju vaja ka kaaliumi testida. Lugesin ühe tunnustatud akvaristi artiklit kus ta kirjeldas enda kogetud probleemi kus taimed enam ei kasvanud. Soetas lõpuks kaaliumi testi ja osutus et seda oli vees üüratult palju - eks ta ka lisas seda testimata, kõhutunde järgi. See on aga palju halvem kui EI alusel lisamine, EI korral tegelikult on tagatud kõigi toitainete mingites piirides püsimine.
Ega igapäevane väetamine pole mingi EI eripära, ka tavalisel väetamisel tegelikult on parim variant iga päev lisada, kui teed seda kord nädalas siis algul on väetisi liiga palju, nädala lõpus aga võib juhtuda et napib. Ega keegi ei keela otseselt ka EI kasutamist nii et surada kogu nädala ports ntx järgmisel päeval peale veevahetust sisse (ok, mikrosid ja makrosid oleks nii ehk naa hea panna erinevatel päevadel, mis iganes väetamise mehhanismi me kasutame). Lihtsalt kuna selline lahendus on halb siis seda ei kasutata.
Räägid et CO2 mõõtmine on keeruline. PH ja KH suhtel põhinev meetod on ehk tõesti mõne jaoks keeruline, lisaks on see tülikas ja aeganõudev ja kõige krooniks kui meil on akvas muid puhvreid peale karbonaatpuhvri siis annab vale tulemuse kah. Kasutatavad testid pole ka kuigi täpsed, nii et nagunii on tulemuseks aiateibad. Mõistlik on soetada endale CO2 püsimõõdik, näit on siis kogu aeg olemas ja kõik on lihtsamast lihtsam - rohelise korral on kõik hea, sinise korral on vähe, kollase korral hakkab paljuks minema.
Selle saab osta kasvõi ntx akva.ee-st (ka täiteaine on vaja juurde osta).
Plaanin EI kasutamise kohta artikli kirjutada.

Viimati muutis Rein, Reede Aug 26, 2011 12:08, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2011 11:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
Räägid et CO2 mõõtmine on keeruline. PH ja KH suhtel põhinev meetod on ehk tõesti mõne jaoks keeruline, lisaks on see tülikas ja aeganõudev ja kõige krooniks kui meil on akvas muid puhvreid peale karbonaatpuhvri siis annab vale tulemuse kah. Kasutatavad testid pole ka kuigi täpsed, nii et nagunii on tulemuseks aiateibad. Mõistlik on soetada endale ph püsimõõdik, näit on siis kogu aeg olemas ja kõik on lihtsamast lihtsam - rohelise korral on kõik hea, sinise korral on vähe, kollase korral hakkab paljuks minema.
Selle saab osta kasvõi ntx akva.ee-st (ka täiteaine on vaja juurde osta).
Plaanin EI kasutamise kohta artikli kirjutada.

Jään artiklit ootama (ehk mainid ka automaatsetest doseerimise võimalustest)

See on tõesti mõistlik vidin ja ma täitsa mõtlen kohe selle peale. Tundub väga lihtne ja kasulik.

Üles
 [ 29 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver