paulik kirjutas:
Mul on kivid 8mm - 2cm. Kogu pinnas selline. Taimed kasvavad nii et praktiliselt pole näha ühtegi seina. 13 liiki.
Tore et nad kasvavad, veelgi paremini kasvaks aga siis kui kivide asemel oleks peenem kruus või muu taimedele paremini sobiv pinnas.
paulik kirjutas:
1) Kui akva on kaanega siis uskumatult tähtis asi on ventilaator, muidu lamp soojendab vett ja see mõjub taimedele halvasti. Vee pinnas ei tohiks soojem kui all olema. Kasvyi üks väike arvuti ventilaator kaanes aitab väga kõvasti. Paistab selle lambiga seda muret ei tohiks olla.
Tegelikult on oluline vee ringlus akvas, see tagab ühtlase temperatuuri, toitainete ja CO2 jõudmise taimedeni ning kalade jaoks olulise hapnikusisalduse vees. Vee normaalse ringluse korral on erineva temperatuuriga veekihid välistatud.
paulik kirjutas:
2) Väetised. On mõtet panna kui juba on palju elavaid ja hästi (1 või paar senti päevas) kasvavaid taimi. Kui on 5 oksa tolku eriti ei tule. Kuulid on väga hea idee, eriti noorele (<2 aastat) akvasse, vedelväetis - kõige halvem ja selliste nukra piltidega ohtlik (vetikad tulevad). Reeglina kui peale ostmist taim kasvab umbes nädala ja siis seisma jääb, siis on mingi elemendi puudus või muu ei sobi.
Kui väetist ei lisa, siis lihtsalt kruusa või kivide peal ei teki kunagi taimekasvu "1 või paar senti päevas". Toitainerikka pinnase korral on see muidugi võimalik, siis pole väetistel nii suurt tähtsust. Kuulidel on mõte vaid nende taimede puhul mis omastavad toitaineid eeskätt juurte kaudu - ntx Echinodorused. Enamusel pistokstega paljundatavatest taimedest pole neist kuulidest kuigi palju kasu. Vedelväetis on halb idee siis kui seda lisada juhul kui on puudu teised olulised komponendid nagu piisav valgustus ja/või CO2. Kui peale ostmist taim kasvab vaid nädala ja siis kasv peatub siis see tähendab tõesti et vees leiduvad toitained said otsa - seega on vaja väetada. Osaline veevahetus muide mingil määral ja lühiajaliselt aitab sest kraanivees enamasti vähesel määral on mikrosid.
Ja vahet pole kas on 5 oksa või pangetäis rohelist, toitaineid vajavad nad kõik, lihtsalt vajalikud toitainete kogused on erinevad.
paulik kirjutas:
3) CO2. Ikka hea asi, kui on paarkümmend oksa siis tasub panna. Mul on tavaline suhkru-pärmi pudel. Vahet pole, peaasi mullitaks.
Kalade tekitatav CO2 kogus pole teabmis suur - kui just pole üleasustust. Nii et kui on taimed, siis tasub panna, Ja lihtsalt mullitamisest ei piisa, CO2 tase vees on oluline.
paulik kirjutas:
4) filter - üks tähtsamaid asju. Filter peab olema vana (pool aastat vähemalt) ja mitte päris puhas
. Tegelikult pole ta "sita täis" vaid väga vajalike baktereid täis, mis hoiavad akvat puhtana ja takistavad vetikate kasvu kuna eemladavad üleliigsed N ja P elemendid. Ega vetikad nigunii on igas akvas olemas, oleneb palju.
Taimeakvaariumis on filtri peamine roll ühtlase veeringluse tagamine. Mõnedki profid on taimeakva korral kanisterfiltrist kõiks sisu välja visanud, nii on elektrikatkestuse korral väiksem risk et seal sees midagi roiskuma hakkaks. Muide, uurimustega on tehtud kindlaks et ükskõik kui vinge filter meil ka pole, enamus kasulikke baktereid on akvas taimedel, pinnases, dekoratsioonidel jms.
Tõsi, taimeakvaarium pole pelgalt paar peotäit rohelist. Aga üldiselt piisab taimeakvas tsirkulatsioonipumbast, mul on selline lahendus juba aastaid probleemideta kasutuses. Aasta tagasi sai tehtud uus setup täiesti nullist peale ja polnud mingeid probleeme, väetama sai hakatud esimesest päevast EI baasil.
paulik kirjutas:
Ma näiteks panen väetist kord kuus pool tabletti 120L kohta (pakendis on kirjas et vaja iga nädal 3-4tk). Appi, kui ma paneks nii palju, mul oleks päris soo ja akva vetikaid täis.
Ja mina lisan väetisi iga päev, ühel päeval mikrosid ja teisel päeval makrosid (jah, neid kohutavaid N ja P mis peaks ei tea mis katastroofi põhjustama), taimed kasvavad hästi ja vetikad pole üldse probleemiks. Olen prioovuiks pannud lämmastikku ja fosfaate mitu korda rohkem kui peetakse lubatuks ja ikkagi polnud mingeid probleeme. Lihtsalt asjad peavad omavahel balansis olema, ka CO2 ja valgust peab jaguma.
paulik kirjutas:
6) valgus mul on 90w 120l kohta. See pole palju. Panin igasse juuveli akvasse 2 lisatorut.
Seda on enam kui piisavalt. See on viimase aja hullus kus üritatakse hästi palju valgust panna, olin ise ka mõnd aega sellel eksiteel. Tegelikult on 0,5 W/l piisav pea igasuguste taimede kasvatamiseks, oluline on aga et oleks tagatud ka piisav CO2 ja toitained. Kui panna väga palju valgust siis on korralik CO2 (mitte pärmipudel) kohustuslik, nagu ka korralik väetamine - muidu taimed lihtsalt lagunevad ära. Ja iganädalane rohimine on üks tugeva valgustusega kaasnev lisakohustus.
Suurem osa vetikaprobleemidest on tingitud kõikuvast/ebapiisavast CO2-st. Oled mõõtnud milline on Su akvas CO2 tase? Kui ei, soovitan seda teha. Vähemalt 25 ppm oleks vaja.