foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 23 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 03, 2011 10:49 
Akvarist

Siin on retsept PPS pro 1:15. See on optimaalne retsept väetiste doseerimiseks.

Fosfaat/Nitraat 1:15

KH2PO4 on vaja 4.03/0.698=5.77 g, 1.2 tee lusika
KNO3 on vaja 66/0.62=106.45 g, 19 tee lusikat.
Distileeritud vesi- 1000ml.
See annab kontsetratsiooni lahutuses PO4 = 4.03 g/l, või 4.03mg/ml

Doseerimine:
(vajalik kontsetratsioon PO4 / kontsetratsioon lahuses g/l) х akvaariumi vee maht l = annus, ml ( SEE ON NÄDALA ANNUS).
Näide: On vaja kanda 0.6 mg/l PO4 nädalas PPS pro 1:15 akvasse, mille maht on 150l. Fosfaadi jargi tuleb: (0.6mg/l / 4.03g/l) х 150l = 22ml nädalas. Lämmastiku on siis ekvivalentis NO3 9.7mg/l nädalas.
Keskmine annus, keskmise valgustusega akvaariumi jaoks on 0,75-1,25 PO4 nädalas.

Lugemiseks: http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/liqfert-n_p.html
ja: http://sites.google.com/site/aquaticplantfertilizer/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 09:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Enamasti tehakse kaks eri lahust ja doseeritakse nitraati ja fosfaati eraldi.
Asi pigem selles, et reeglina tekib ka nitraate akvaariumis (kui ei ole just kalavaba taimeakvaarium), millest tulenevalt vajadus nitraate lisada on väiksem.
Ka fosfaate tekib akvaariumis, näteks osadest kalatoitudest.
Taimede makrode omistamine on erinev. on taimi mis prioriteetselt tarbivad nitraati, teised mis tarbivad enam fosfaati.

Microdest saab enamvähem sobiliku standard retsepti, aga makrodest segu kokku teha ei ole kuigi otstarbekas, sellise miksi juures on kerge doseerida üht ainet rohkem, teist vähem, või vastupidi.
Eraldi kontsentraate saab aga lisada just täpselt neid aineid mida vaja ja nii palju kui vaja.

Makrode juures ei tasuks taimeakvas unustada ka Kaaliumi, mida saab ka KNO3 lisamisega, kuid samas jälle kuna nitraate tekib ka akvas võib lisatav annus jääda liialt väheseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 10:24 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
chrisiga nõus, ise olen ka alati eraldi segud teinud ning ilma kaaliumita päris ei saa. Kui ise segu teha siis on mõistlik arvutada vastavalt akvaariumi suurusele nii et oleks võimalikult mugav doseerida, selleks on vastavad kalkulaatorid olemas, ntx http://web.archive.org/web/200806010516 ... e_calc.htm

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 10:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Rein kirjutas:
selleks on vastavad kalkulaatorid olemas, ntx http://web.archive.org/web/200806010516 ... e_calc.htm

Rein,
Chucki leht on ka teise domeeni alla kolitud, ei pea webi arhiivist taga otsima:

http://bobstropicalplants.com/Chuck/articles.htm

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 11:18 
Akvarist

Kui kasutad KNO3 ja KH2PO4 siis kaaliumi on piisav sellest lahust.

Selle meetodi (PPS pro) eelis, et ei ole vaja kogu aeg testidega tegeleda, see nõuab ka lisa raha ja aega.
Selle meetod eeldab seda, et tehekse vee vahetus 30-50% nädalas ja seellega eemaldatakse ja liigseid väetisi.
Arvatakse, et proportsioon 1:15 on soodne taime kasvuks ja ei soodusta vetikate kasvuks. Ja näiteks 1:10 ei ole nii stabiilne ja võib soodustada vetikatele, seda kasutatakse rohkem, kui substraat on toitainete vaene( kasutate näiteks ainult nitraalse kruusa)

See ei ole õige ega vale proports, see on MUGAV, ei ole kogu aeg kasutada teste.

Ma kasutan seda meetoit 3 aastat ja unustasin mis on NO3 ja PO4 testid, mul on ainuld DROPCHEKER( CO2 jaoks) ja termometer)))

Lugege amania.110mb.com seal on ADA ja Tom Barri teadmeste ja testide baasil tehtud artiiklid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 12:01 
Moderator
Kasutaja avatar

IGo kirjutas:
Selle meetodi (PPS pro) eelis, et ei ole vaja kogu aeg testidega tegeleda, see nõuab ka lisa raha ja aega.
Selle meetod eeldab seda, et tehekse vee vahetus 30-50% nädalas ja seellega eemaldatakse ja liigseid väetisi.

Et tegelikult on tehtud Tom Barri EI-st (Estimative Index) nuditud versioon, pandud sellele kõlav nimi ja ongi tore? EI-st on siin foorumis külalt juttu olnud ja seda ka kasutatakse, alginfo on aga http://www.barrreport.com/showthread.ph ... -Test-Kits

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 12:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
IGo kirjutas:
Kui kasutad KNO3 ja KH2PO4 siis kaaliumi on piisav sellest lahust.

Arvatakse, et proportsioon 1:15 on soodne taime kasvuks ja ei soodusta vetikate kasvuks. Ja näiteks 1:10 ei ole nii stabiilne ja võib soodustada vetikatele, seda kasutatakse rohkem, kui substraat on toitainete vaene( kasutate näiteks ainult nitraalse kruusa)

See ei ole õige ega vale proports, see on MUGAV, ei ole kogu aeg kasutada teste.

Ma kasutan seda meetoit 3 aastat ja unustasin mis on NO3 ja PO4 testid, mul on ainuld DROPCHEKER( CO2 jaoks) ja termometer)))

Lugege amania.110mb.com seal on ADA ja Tom Barri teadmeste ja testide baasil tehtud artiiklid.

Siin on probleem selles, et PO4 ja NO3 suhe ~1:15'nele ei pea olema mitte juurdekallatavas väetises vaid akvaariumi vees peale väetise lisamist. Sellise valmissegu lisamine eeldaks, et akvas on suhe eelneval paigas aga kahjks nii see enamasti ei ole. Näiteks minu 400l akvas püsib NO3 iseenesest kuskil 10ppm juure samas PO4 jookseb paari-kolme päevaga enamvähem nulli. Kui nüüd kallata peale segu suhtega 1:15 siis tulemus akva vees saab olema oluliselt suurema suhtega NO3 kasuks kui 1:15!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 01:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Selle 50% veevahetusega üritataksegi nullida akvaariumi vees olevaid toiteaineid. Tegelikult kindlasti kõike sealt kätte ei saa aga enamvähem.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 01:54 
Akvarist

AHA> minu akvas on ka sama moodi, et NO3 on suurem suhe, kuid selles ei ole palju kahju. Selleks , et suhe oleks enam vähem 1: 15 teakse ju vee vahetus 30-50%.

Teine asi on see, et akva testid ei ole nii täpsed. Seega parem hoida kontsetratsiooni väetiste lisamisega ja bee vahetusega, see emaldab ka liigset orgaanikat.

Meetodeid on palju, kes mida kasutab see on tema asi, aga ma lihtsalt kijeldasin ühte paljudest variantidest. Minu jaoks see töötab surepäraselt.
Mul on 450l , 300W HQI, 2x JBL CP1500, CO2 väline reaktor 2b/s.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 01:54 
Moderator
Kasutaja avatar

Tegelikult selle suhteliselt suure veevahetusega tehakse iganädalaselt nagu reset, sellega hoitakse ära toitainete kumuleerumine. Kui mingit elementi ongi akvas pisut rohkem kui peaks, siis niikaua kui see erinevus pole väga suur, sellega ei pea arvestama. Nii et üldjuhul nii saab tõesti hakkama ja EI-d on kasutatud juba pikka aega paljude kodanike poolt. Siin reklaamitud moodus põhineb kohitsetud EI-l, kui EI arvestab lämmastiku, fosfori, kaaliumi ja rauaga siis siin üritatakse vaid lämmastiku ja fosforiga hakkama saada (OK, pisut kaaliumi ka). Teatud tingimustel nii saab, kuid EI on kindlasti etem. Samas on EI-l ka mitmeid eeldusi millest ehk olulisim on CO2 tase 25-35ppm, samamoodi oleks vale arvata et siin reklaamitav meetod igasugustel tingimustel toimiks. Kui peaks valima originaali ja pooliku ümberjutustuse vahel, siis valiksin originaali. Aga see valik on igaühe enda teha. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 08:17 
Akvarist

mina panen mikrot muidugi ka, aga see läheb eraldi
Makrod ma panen kord nädalas, aga mikrot iga 2 päeva pärast, kuna see kiiremini laguneb, ja kontsetratsiooni kontrollin Fe järgi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 08:32 
Moderator
Kasutaja avatar

IGo kirjutas:
Makrod ma panen kord nädalas, aga mikrot iga 2 päeva pärast, kuna see kiiremini laguneb, ja kontsetratsiooni kontrollin Fe järgi.

Ehk siis pruugid teste. EI ei kasuta teste ka raua puhul.
Hmm:
Tsiteeri:

Viimati muutis Rein, Reede Veebr 04, 2011 08:34, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 08:33 
Akvarist

kalkulaatori järgi 106 g NO3 1000ml lahuses, minu akvaariumi jaoks on vaja sisse kanda 35 ml kord nädalas, SEE on absurd!!! Seda ta sööb ära kahe päevaga ja taimedel hakkab makrode puudust ja kohe tulevad vetikaid.
Ma varem proovisin väiksemaid koguseid ka alustasin 50 mlst nädalas, kuid testid näitasid 0, kõik oli ära söödud 3 päevaga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 08:37 
Akvarist

Teste Fe jaoks ma ei kasuta, ma lihtsalt panen seda nii palju, kui soovitab mikrode tootja (JBL). Standartne doos.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 04, 2011 08:45 
Akvarist

valesti kirjutasin, et kontrollin, lihtsalt arvutan kui palju on vaja mikrot Fe kontsetratsiooni järgi. Kuskilt lugesin välja kui suur on kontsetratsioon Fe Ferropolis ja välja arvutasin, et on vaja sama palju kui soovitatakse pakendi peal. vot nii))

Üles
 [ 23 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver