andre kirjutas:
esmalt tänud vastuste eest. ma olen peaaegu kindel, et see taim, millest ma rääkisin ongi vallisneeria (piklikud, sirged, siledad lehed)
. saan aru, et see tuleb lihtsalt "üle elada"? või peaks mingeid toiteaineid lisama? mingit erilist keemiat ei tahaks küll akvaariumisse valada.
Ilmselt liialt pabistada ei maksa jah.
andre kirjutas:
ah jaa, pH tase on umbes 6,5 ja 7 vahel. olemasoleva testi abil ma kahjuks täpsemalt ei oska hinnata. kas ülejäänud nimetatud testid KH, GH, NO3, PO4 ja Fe oleks vajalik ka teha? kui on, eks siis tuleb rahakott "puuga selga võtta" ja poodi minna Smile
pH on OK, kartsin et see äkki kole kõrge. Rahakulutamisega ei maksa tormata. NO3 test on üks mida nagunii vaja läheb - selle järgi saad hinnata veevahetuse vajadust, samuti taimedele vajalike toitainete olemasolu. Fe test on muidugi kah abiks kui tahad taimede väetamisega mässata, samas saab ka ilma selleta hakkama. PO4 samuti väetamisel kasuks ning ka juhul kui vetikad liiga teevad siis põhjuste uurimisel, samas on see üsna kallis test ja võib juhtuda et ei lähegi vaja. GH/KH test on odav ning vaja ntx siis kui tahad CO2 manustada, oma vee karedust oleks ka niisama hea teada - samas kui karedust muutma ei hakka siis ega seda testi eriti tihti vaja lähe. On veel ammoniaagi ja nitritite testid, nende abiga saab teada milla akva on sisse töötanud - muidu kui mingeid suuri probleeme ei teki siis neid hiljem eriti vaja ei lähe.
Vedelväetistega ma küll ei soovita alustavas akvaariumis katsetada - kui näpud nii sügelevad et ei suuda end talitseda siis võib pigem taimedele väetisetablette panna, need vähemalt ei jõua nii ruttu vette vetikate toidulauale. JBL ja Azoo väetisepallid on head, Ferropoli pole kasutanud kuid juttude põhjal tundub asjalik olema. Sera Florenette on aga kehva.
Kes väidavad et alustavas akvaariumis napib toitaineid - kas olete mõõtnud nitraatide taset kraanivees? Enamasti sellest piisab taimede kasvatamiseks - pole muidugi palju, aga ajab asja ära. Sama teiste toitainetega, pole palju kuid alguseks piisab. Küll väetada ka jõuab kui akva sisse töötanud.