foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 01:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

tere. Kas on ehk olemas mingi tüüppõhjus, mis värskel istutatud taimedel hakkavad 3-4 päeva pärast lehed pruunikaks minema. tegu on uue akvaga, ca 10 päeva vana.

andre

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 02:38 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kirjelduse järgi raske arvata - kui see on pruunikas vetikas mis on lehtedele ilmunud siis see on alustava akvaariumi puhul tavaline näht mille pärast pabistada pole mõtet, see kaob ise ajapikku.
Kui pruuniks lähevad akvasse äsja toodud uute taimede vanad lehed siis ka see on suht tavaline ja sõltub taimest, mõni elab muudatusi raskemini üle kui teine (mõni taim võib peale ümberistutamist kõik vanad lehed maha visata ja hiljem uued ajada).
Kui aga hakkavad tulema uued lehed ja need pruuniks lähevad siis on jama majas.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 03:36 
Akvarist

andre kirjutas:
tere. Kas on ehk olemas mingi tüüppõhjus, mis värskel istutatud taimedel hakkavad 3-4 päeva pärast lehed pruunikaks minema. tegu on uue akvaga, ca 10 päeva vana.

andre

Minul selline lugu, et kui taimed oma kasvuga vee piirile jõuavad siis lähevad lehed sellised imelikuks pruunikaks :( Sellisel puhul olen taime pooleks näpistanud ja ülemise osa kuskile põhja istutanud.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 03:41 
Moderator
Kasutaja avatar

Bon kirjutas:
Minul selline lugu, et kui taimed oma kasvuga vee piirile jõuavad siis lähevad lehed sellised imelikuks pruunikaks :( Sellisel puhul olen taime pooleks näpistanud ja ülemise osa kuskile põhja istutanud.

Äkki punakaspruuniks? Mul ka nii, saavad veepinnal liiga palju valgust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 04:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

mul kipuvad minema pruuniks ja läbipaistvaks. mõni leht on suisa ära mädanenud. minu arvates vetikaga tegu ei ole.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 04:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

andre kirjutas:
mul kipuvad minema pruuniks ja läbipaistvaks. mõni leht on suisa ära mädanenud. minu arvates vetikaga tegu ei ole.

ma pakuks, et alustava akvaariumi tõttu vees taimedele vähe toitaineid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 05:29 
Moderator
Kasutaja avatar

andre kirjutas:

Mis liiki taimedest muidu jutt? Ntx Vallisneeria algul nii kipubki tegema alustavas akvaariumis, vähemalt minu seniste kogemuste põhjal.
Oled Sa äkki veeteste teinud? Eeskätt pH pakuks huvi, aga kui on siis ka KH, GH, NO3, PO4, Fe.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 06:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

esmalt tänud vastuste eest. ma olen peaaegu kindel, et see taim, millest ma rääkisin ongi vallisneeria (piklikud, sirged, siledad lehed) ;). saan aru, et see tuleb lihtsalt "üle elada"? või peaks mingeid toiteaineid lisama? mingit erilist keemiat ei tahaks küll akvaariumisse valada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 06:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

ah jaa, pH tase on umbes 6,5 ja 7 vahel. olemasoleva testi abil ma kahjuks täpsemalt ei oska hinnata. kas ülejäänud nimetatud testid KH, GH, NO3, PO4 ja Fe oleks vajalik ka teha? kui on, eks siis tuleb rahakott "puuga selga võtta" ja poodi minna :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 07:36 
Akvarist

andre kirjutas:
ah jaa, pH tase on umbes 6,5 ja 7 vahel. olemasoleva testi abil ma kahjuks täpsemalt ei oska hinnata. kas ülejäänud nimetatud testid KH, GH, NO3, PO4 ja Fe oleks vajalik ka teha? kui on, eks siis tuleb rahakott "puuga selga võtta" ja poodi minna :)

Osta juurde siis alustuseks Fe test. Sellega saab teada kui palju väetist võid/pead veel akvasse panema. Ja ühtlasti osta ka miski vedlväetis :) üks käimine siis.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 07:37 
Akvarist

Rein kirjutas:
Äkki punakaspruuniks? Mul ka nii, saavad veepinnal liiga palju valgust.

Kui täpne olla siis jahh.. punakaspruuniks lähevad !

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 08:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Istutasin samuti ümberkorraldatud akvasse uued taimed, Ech. Ozelot hakkas 4 päeval uusi lehti välja ajama kõik punakas pruunid.

pilt siin: http://pilt.ee/photo/200938/4111251/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 08, 2004 09:03 
Moderator
Kasutaja avatar

andre kirjutas:
esmalt tänud vastuste eest. ma olen peaaegu kindel, et see taim, millest ma rääkisin ongi vallisneeria (piklikud, sirged, siledad lehed) ;). saan aru, et see tuleb lihtsalt "üle elada"? või peaks mingeid toiteaineid lisama? mingit erilist keemiat ei tahaks küll akvaariumisse valada.

Ilmselt liialt pabistada ei maksa jah.
andre kirjutas:
ah jaa, pH tase on umbes 6,5 ja 7 vahel. olemasoleva testi abil ma kahjuks täpsemalt ei oska hinnata. kas ülejäänud nimetatud testid KH, GH, NO3, PO4 ja Fe oleks vajalik ka teha? kui on, eks siis tuleb rahakott "puuga selga võtta" ja poodi minna Smile

pH on OK, kartsin et see äkki kole kõrge. Rahakulutamisega ei maksa tormata. NO3 test on üks mida nagunii vaja läheb - selle järgi saad hinnata veevahetuse vajadust, samuti taimedele vajalike toitainete olemasolu. Fe test on muidugi kah abiks kui tahad taimede väetamisega mässata, samas saab ka ilma selleta hakkama. PO4 samuti väetamisel kasuks ning ka juhul kui vetikad liiga teevad siis põhjuste uurimisel, samas on see üsna kallis test ja võib juhtuda et ei lähegi vaja. GH/KH test on odav ning vaja ntx siis kui tahad CO2 manustada, oma vee karedust oleks ka niisama hea teada - samas kui karedust muutma ei hakka siis ega seda testi eriti tihti vaja lähe. On veel ammoniaagi ja nitritite testid, nende abiga saab teada milla akva on sisse töötanud - muidu kui mingeid suuri probleeme ei teki siis neid hiljem eriti vaja ei lähe.
Vedelväetistega ma küll ei soovita alustavas akvaariumis katsetada - kui näpud nii sügelevad et ei suuda end talitseda siis võib pigem taimedele väetisetablette panna, need vähemalt ei jõua nii ruttu vette vetikate toidulauale. JBL ja Azoo väetisepallid on head, Ferropoli pole kasutanud kuid juttude põhjal tundub asjalik olema. Sera Florenette on aga kehva.
Kes väidavad et alustavas akvaariumis napib toitaineid - kas olete mõõtnud nitraatide taset kraanivees? Enamasti sellest piisab taimede kasvatamiseks - pole muidugi palju, aga ajab asja ära. Sama teiste toitainetega, pole palju kuid alguseks piisab. Küll väetada ka jõuab kui akva sisse töötanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 10, 2004 06:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

tere.

no nii, tegin hulga teste ja sain sellised tulemused. pH: 7; kH: 5; Fe: 0,1-0,25; NO3: 0-2. Mina oma pisikese aruga oskan teha neist testidest järgmised järeldused: akva on enam-vähem sisse töödanud (NO3), vee happelisus ja karedus on normis ja taimedel on tiba vähe toiteaineid, võiks mõelda väetsite lisamisele. Kas kuskil on "kala sees"? Mulle tegelikult see väetiste lisamise asi eriti ei meeldi ja parema meelega ma seda ei teeks. Samas ei taha taimedest ka lahti saada. Kas oskate nõu anda?

kena pühapäevaõhtut,
andre

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 11, 2004 12:32 
Moderator
Kasutaja avatar

andre kirjutas:
no nii, tegin hulga teste ja sain sellised tulemused. pH: 7; kH: 5; Fe: 0,1-0,25; NO3: 0-2. Mina oma pisikese aruga oskan teha neist testidest järgmised järeldused: akva on enam-vähem sisse töödanud (NO3), vee happelisus ja karedus on normis ja taimedel on tiba vähe toiteaineid, võiks mõelda väetsite lisamisele. Kas kuskil on "kala sees"? Mulle tegelikult see väetiste lisamise asi eriti ei meeldi ja parema meelega ma seda ei teeks. Samas ei taha taimedest ka lahti saada. Kas oskate nõu anda?

Sissetöötamise kohta ei oska midagi järeldada - vaid ammoniaagi ja nitriti testi abil saab üheselt öelda millal on sisse töötanud. Vt. pilti:
Pilt
Nagu näed ei tähenda nitraatide olemasolu veel tsükli läbisaamist. Ja sissetöötamise aeg on loomulikult varieeruv, see 40 päeva mis pildil on tsükli pikkuseks on lihtsalt üks võimalik variant paljudest.
Pealegi on NO3 näit 0-2 kaunis ähmane - 0 tähendaks nii seda et sissetöötamistsükkel pole kindlasti läbi kui ka seda et toitaineid tõesti napib. NO3 näit 2 võib tähendada nii seda et tasapisi hakkab nitraate tekkima - kuid võib-olla on see just selline tase mis on kraaniveeski. Võiksid prooviks ka oma kraanivee kohta testid teha, kraanivee näitusid on nagunii kasulik teada.
Miks üldse muretsed - kas taimedel on märke et nad hakkavad otsi andma?

Üles
 [ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver