foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2010 02:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere!

Nüüd tuleb küll loll küsimus, kuid kas nii on võimalik, et kruusa paigutamise ajal oleksid kalad veel akvaariumis? Kalad, kes oleksid sellel ajal akvas oleks siis 4 põhjakat- 2 antsut ja 2 vurrulist :D. Vett oleks siis ainult umbes 10-15 cm. Või kui nii kohe üldse ei sobiks, siis kuhu ma paneksin kalad? Mul teist akvaariumit ei ole.

Ja kui palju oleks vaja kruusa 54 liitrisele akvale? Akva pikkus on 60 cm ja laius 30 cm. Ja kuna on plaanis ikkagi kasvatada elusaid taimi, kas on vaja panna veel mingisugust mulda alla vms?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2010 02:29 
Akvarist

Kruusakihi paksus võiks olla 3-5 cm.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2010 02:50 
Akvarist

Mõne ämbri ikka leiad elamisest. Sinna panedki. Kui ämber ei tundu piisavalt puhas (näiteks on jumal teab millega kokku puutunud), siis kilekott (prügikott näiteks) on abiks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2010 02:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
aga palju sul praegu vett on sees, ikka rohkem ju...
Kui vana su akvaarium praegu on ka ?

Enamasti pannakse ikka kruus kõigepealt, siis taimed ja vesi ja siis alles kalad.
Miks siis kruusa paigutamise ajaks vee plaanid välja võtta, seda ei pea.
Kui juba akva töös ja kalad see siis ei õnnestu sul aga enam mulda ega substraati alla panna. Aitab siis ehk näiteks JBL savi pallid taimede juurde juurde kruusa alla.

Kruusa võiks olla ~5 cm paksune kiht. 3 cm taimi eriti kinni ei hoia ja taime juurtel pole siis eriti ruumi. Võid ju ka panna nii et seal kus taim kuhjad natuke rohkem seda kruusa ja teed põhja künkliku.

Kruus pese korralikult ära, nii kaua et vesi enam tolmune ega hägune ei oleks.
Kui sul on sifoon olemas siis saad kasutada sifooni toru kruusa paigaldamisel. võid kasutada ka plast pudelit

Pane sifooni toru kruusa täis. Hoia alumisest otsast käega nii kinni et kruus välja ei voolaks, vii toru akvaariumisse aeglaselt ja lase toru aeglaselt vett täis.
Vii toru otsapidi põhja lähedale, nii mõni sentimeeter põhjast ja lase toru ots lahti, kruus peaks valguma põhja.
Nii saad üsna hellalt kruus põhja viia ilma, et olulist soga segamini ajaks.

Mõne plastpudeliga saab ka edukalt, näiteks Liptoni jäätee pudelid (2L) on suurema korgiga ja see pudel on sellise töö jaoks väga hea. Keerad pudeli tagurpidi, lõikad põhja maha et saaksid kruusa sisse.
Kruus sisse, vesi sisse, siis vii pudel põhja (kork alla ikka) ja keera kork maha põhja ligidal.

Sifooni toru või pudeliga saad veel siis suunata kuhu kruusa paigutada.

Kalad võivad sellise tegevuse juures suurimat uudishimu üles näidata, et hoia silmad siis lahti, et nad kruusa laviini alla ei jääks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2010 04:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

chris kirjutas:
aga palju sul praegu vett on sees, ikka rohkem ju...
Kui vana su akvaarium praegu on ka ?

Enamasti pannakse ikka kruus kõigepealt, siis taimed ja vesi ja siis alles kalad.
Miks siis kruusa paigutamise ajaks vee plaanid välja võtta, seda ei pea.
Kui juba akva töös ja kalad see siis ei õnnestu sul aga enam mulda ega substraati alla panna. Aitab siis ehk näiteks JBL savi pallid taimede juurde juurde kruusa alla.

Kruusa võiks olla ~5 cm paksune kiht. 3 cm taimi eriti kinni ei hoia ja taime juurtel pole siis eriti ruumi. Võid ju ka panna nii et seal kus taim kuhjad natuke rohkem seda kruusa ja teed põhja künkliku.

Kruus pese korralikult ära, nii kaua et vesi enam tolmune ega hägune ei oleks.
Kui sul on sifoon olemas siis saad kasutada sifooni toru kruusa paigaldamisel. võid kasutada ka plast pudelit

Pane sifooni toru kruusa täis. Hoia alumisest otsast käega nii kinni et kruus välja ei voolaks, vii toru akvaariumisse aeglaselt ja lase toru aeglaselt vett täis.
Vii toru otsapidi põhja lähedale, nii mõni sentimeeter põhjast ja lase toru ots lahti, kruus peaks valguma põhja.
Nii saad üsna hellalt kruus põhja viia ilma, et olulist soga segamini ajaks.

Mõne plastpudeliga saab ka edukalt, näiteks Liptoni jäätee pudelid (2L) on suurema korgiga ja see pudel on sellise töö jaoks väga hea. Keerad pudeli tagurpidi, lõikad põhja maha et saaksid kruusa sisse.
Kruus sisse, vesi sisse, siis vii pudel põhja (kork alla ikka) ja keera kork maha põhja ligidal.

Sifooni toru või pudeliga saad veel siis suunata kuhu kruusa paigutada.

Kalad võivad sellise tegevuse juures suurimat uudishimu üles näidata, et hoia silmad siis lahti, et nad kruusa laviini alla ei jääks.

Akvaarium on mul juba 5 aastane ja 7 kuud peale. Mul muidu sifoon on küll. Mõttes on mõlkunud ka kõikide kalade ära andmine ja siis uuesti otsast alustamine juba suurema teadmistepagasiga ja parema tehnikaga. Vahepeal jäi asi soiku ja akvaarium koos kaladega lihtsalt oli- veevahetus ja söötmine.
Praeguseks on uus hoog sees ja see ei paista raugevat. Enam ei saa aru, kuidas sain olla lihtsalt nii hooletu.
Mingis eelmises minu postitatud teemas rääkisin juba oma tulevikuplaanidest. Mul 54l Juwel akva, kus praegu siis elutseb skalaar (juba äa kuulutus üleval) ja siis umbes 5-4 aastased põhjakoristajad (2tk, üksteisevahel peaaegu identsed, üks neist minu avataril) ja veel 2 antsut, ema ja poeg, ema siis umbes 3 aastane ja poeg nii kahe aasta ringi. Olen mõelnud siis ka põhjakate ära andmist, et teha täiesti uus algus täiesti uue mootori ja filtrimaterjaliga ja siis panna ka täiesti uus põhjakiht ja taimed ning lasta seista ja siis 10 isast gupit sisse lasta. Üks tõsiselt ilus akvaarium on siin:http://www.emugii.com/files/attach/images/310055/371/311/k.jpg, võibolla tahks isegi sellist akvaarimit endale (loomulikult kui Java Moss meil kasvaks). Ega vist gupidele pole vaja erilisi peidupaike? Et kas neile muidu sobiks selline? :roll:

Okei, tagasi teemasse.
Kui ma võtaksingi siis akva täiesti tühjaks ja kõik vana kraami välja, mis siis esimese kihina põhja läheks? Ja mis oleks järgmine kiht?
Ja kas poodidest leiaks üldse musta 3mm kive?
Ehk siis üleüldse puust ja punaseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2010 05:26 
Akvarist

Mul on 54L Juwel. Esimene kiht on muld. Teine on ehituspoe kruus. Musta kruusa on loomapoodies saada küll, nii väikese kasti jaoks ei maksa ka kes teab mis palju. Filtrit pole, vett ajab ringi mingi hydor-i pump. CO2-te lisan ka jaopärast.

Kui piltidest rääkida, siis tasuks siin ringi vaadata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2010 05:29 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
hhiire kirjutas:
/371/311/k.jpg[/url], võibolla tahks isegi sellist akvaarimit endale (loomulikult kui Java Moss meil kasvaks).

See neist muredest ilmselt pisim, Java moss aka Vesicularia dubyana kasvab kenasti pea igas akvas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 31, 2010 07:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas siis tavalisest dekoratiivkruusast ei piisaks?
Ja see "kruus" on siis ehituspoes müügil ehitusliiva nime all?
Ja mitu kg oleks vaja?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 31, 2010 09:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Ise sain uue 70L juweli põhja täidetud kuivliiva nimelise kraamiga,mille "akvaristikapoest" bauhofist leidsin. Kott ise oli mingi 15-20kg,kuid hind samas vaid 30-35 EEK-i,sellest sain kena 5-6cm põhja ja umbes 2-3cm veel 180L põhjakõrgendamiseks.
Tavaline dekoratiivkruus,kui selline on oma hinnalt ja pahatihti ka kvaliteedilt suhteliselt paha mõte...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 31, 2010 09:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ammas kirjutas:
Ise sain uue 70L juweli põhja täidetud kuivliiva nimelise kraamiga,mille "akvaristikapoest" bauhofist leidsin. Kott ise oli mingi 15-20kg,kuid hind samas vaid 30-35 EEK-i,sellest sain kena 5-6cm põhja ja umbes 2-3cm veel 180L põhjakõrgendamiseks.
Tavaline dekoratiivkruus,kui selline on oma hinnalt ja pahatihti ka kvaliteedilt suhteliselt paha mõte...

Kas sul selles 70L kastis ongi ainult see kuivliiv? Ja kui jäme see liiv on?
Ja kas seal oli ka mingisuguseid värvivalikuid ( :oops: :roll: )?
Ja mismõttes see dekoratiivkruus sobilik pole? Isegi mitte see, mis on tavalistes nt. Betta poodides?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 31, 2010 11:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Tsiteeri:
Ja kas seal oli ka mingisuguseid värvivalikuid ( Embarassed Rolling Eyes )?
Ja mismõttes see dekoratiivkruus sobilik pole? Isegi mitte see, mis on tavalistes nt. Betta poodides?

Seal ongi tõesti ainult kuivliiv,kusjuures,täheldasin echinodoruste juures,mis suuremas kiratsema kippusid märgatavat kasvuvahet,samas,ei tea,kas just parema põhjamaterjali arvele see panna. Liiva fraktsioon peaks olema 2-6mm. Värvivalikut ei täheldanud,ega usugi,et on,see ju ehituskaup siiski.
Dekoratiivkruus on paha mõte ainult minu arvates,ei üritagi siin mingit stereotüüpi kujundada ega edasi anda. Kohalikes loomakauplustes müüdav jätab peamiselt teravuses soovida,eriti tähtis on see just sägaliste puhul,kelle poiseid (vuntse) see kulutama kipub ja liiga võib teha. Teine pool on minu jaoks asja esteetiline külg. Kõiksugu erkkollased-roosad-sinised kivid ja dekoratsioonid a´la uppunud laevad ja kolbad lihtsalt ei kõlba kassihänna allagi. Must on samas neutraalne ja ilus ning midagi keelavat ei tule mina ometigi ütlema. Dekoratiivkruusa puhul mängib rolli muidugi hind ja see,et ta taimede liigutamisel ja kalade elu toimel kipub kuivliivaga segunema ja kokkuvõtteks vaatepilt just kõige ilusam pole. Esindan siin siiski ainult omaenda arvamust ja kogemusi,kõik kirjutatu pole mitte mingil juhul kohustuslik.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 01, 2010 07:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ammas kirjutas:
Tsiteeri:
Ja kas seal oli ka mingisuguseid värvivalikuid ( Embarassed Rolling Eyes )?

Seal ongi tõesti ainult kuivliiv,kusjuures,täheldasin echinodoruste juures,mis suuremas kiratsema kippusid märgatavat kasvuvahet,samas,ei tea,kas just parema põhjamaterjali arvele see panna. Liiva fraktsioon peaks olema 2-6mm. Värvivalikut ei täheldanud,ega usugi,et on,see ju ehituskaup siiski.
Dekoratiivkruus on paha mõte ainult minu arvates,ei üritagi siin mingit stereotüüpi kujundada ega edasi anda. Kohalikes loomakauplustes müüdav jätab peamiselt teravuses soovida,eriti tähtis on see just sägaliste puhul,kelle poiseid (vuntse) see kulutama kipub ja liiga võib teha. Teine pool on minu jaoks asja esteetiline külg. Kõiksugu erkkollased-roosad-sinised kivid ja dekoratsioonid a´la uppunud laevad ja kolbad lihtsalt ei kõlba kassihänna allagi. Must on samas neutraalne ja ilus ning midagi keelavat ei tule mina ometigi ütlema. Dekoratiivkruusa puhul mängib rolli muidugi hind ja see,et ta taimede liigutamisel ja kalade elu toimel kipub kuivliivaga segunema ja kokkuvõtteks vaatepilt just kõige ilusam pole. Esindan siin siiski ainult omaenda arvamust ja kogemusi,kõik kirjutatu pole mitte mingil juhul kohustuslik.

Jajahh, saan su mõttekäigust aru, kas su kuivliiv on selline nagu tavalise liiva värvi, või ta on selline tumedam?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 01, 2010 04:10 
2-6mm on segavärv, tegemist peene kruusaga

0-0,8mm on tavaline liiv

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 02, 2010 01:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Okei.
Aga siis sellest täiestitavalisest mustast dekoratiivkruusast (kalapoest) ei piisaks?
Või peab kindlasti sinna midagi muud alla panema? :roll:
Soov oleks ikka, et tuleks ilusad lopsakad taimed...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 02, 2010 02:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
hhiire kirjutas:
Okei.
Aga siis sellest täiestitavalisest mustast dekoratiivkruusast (kalapoest) ei piisaks?
Või peab kindlasti sinna midagi muud alla panema? :roll:
Soov oleks ikka, et tuleks ilusad lopsakad taimed...

Must on ilus, katsu leida see mis on ümaramate servadega mitte teravate servadega kruus. Minu arust Lauteris nägin üht kotti mõni päev tagasi. Pole see nii paha mõte midagi, mina selle kvaliteedi kohta ei kurda. kõik kolm akvat mul musta kruusaga ja tulemusega olen väga rahul.

Ilusad lopsakad taimed tahavad ikka substraati kruusale alla saada.
Saaks ka ilma kui kasutad juure väetist, aga substraadiga oleks parem siis on taime juured neile meeldivas keskonnas.
Tropica substraati olen harva näinud, aga näiteks JBL Aqua Basis oli vist selline savikas kiht mis taimedele võiks meeldida.
Vingemad mehed kasutavad aga musta mulda kruusa all.
Kui teed nullist siis pane ikka substraat alla ja siis kruus peale.
See kotike liiva on hea odav lahendus aga minu arust tume kruus on väga dekoratiivne, taimed tulevad hästi esile ja akvaarium jätab palju sügavama ja ägedama üldmulje.

Substraadiga pead ka akvaariumi paigutuse korralikult läbi mõtlema, sest edasine ümberistutamine (juurtaimede puhul) on praktiliselt võimatu. Lõiketaimede asukohta on kergem muuta.

Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver