foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 29 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2011 04:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Pildid tuleksid ka edasise tegevuse käigus.

Tekkis mõte hetkel tühjaks jäänud 125 liitrisesse tekitada mingi ilus, vaikne ja rahulik seltskond. Kuna mu 240'sesse on jäänud ekslema 3 õnnetut neooni siis arenes sealt edasi mõte korraldada neile "Päästeoperatsioon: Neoonid (uude) koju" ning selleasemel, et nad ära anda, tekitada spetsiaalselt 1 akvaarium nende jaoks. Kuna see akvaarium on olnud juba iidamast-aadamast kasutuses, on sellelegi vaja väikest iluravi.

Originaalne soendi ei tööta - see tuleb välja vahetada. Juweli enda sisefilter leiab tee kappi, ostan korraliku välisfiltri, vähemalt oli selline mõte. Valgustuse osas on muidugi tiba nigel, nimelt vanal REKORD mudelil on vaid üks valgustoru. Siiani ei kutrnud kuldkalad eriti valguse üle ning nendega koos elutsenud Anubiased said oma esmavajadused ka sellest rahuldatud. Kui nüüd aga soovida natukene lopsakamat taimestikku, kui seda on 2-3 anubiast, tekib tahestahtmata kartus, et sellest jääb äkki väheks :? ?

Akvaarium seisab hetkel tühjana, seega panen siia omamoodi blogistiilis kirja algse idee ja vaatame, mis lõpuks tegelikult välja tuleb.


Idee: must kruus põhja, tume tagataust, mõnikümmend neooni ning natukene rohelist võsa. Mõttest käis läbi vallineeria, võibolla mõni anubias ja paar pinnataime. FAKT on, et akvaariumisse saab panna vaid taimi, mille valgusnõudlikkus on vähene, arvestades akvaariumi praegust valgustust, milleks on 1 basic juweli toru. Kuidas on vallisneeria valgustaluvus? Anubiased saavad hakkama ka nn hämaras (arvestades, et tagasein tuleb tume ning samuti kruus, sööb see päris palju valgust ära). Teine mõte, mis tekkis oli, et kas akvaariumi tahaseina saab paigutada (kuidagi) peegli? Ma olen küll tubli hulk aastaid akvarist olnud, ent peegeltagusega akvaariumit pole ma kunagi kohanud. Samas tekitaks see omamoodi ruumilisust jakõvasti sügavust juurde. Kas peegli mittekasutamisel on mingi põhjus? Keerukas teostada? kui kinnitada väljapoole akvaariumit. Või mõjub see laastavalt kalade koordinatsioonile kus nad enam ei taju, mis piirilt lõpeb akvaarium ja kust hakkab peegel?

Neoonidele lisaks võtaks põhja väikse käputäie corysid, kes langevad üleliigsed helbed nahka paneks. Muid kalu sinna ei tahaks panna. Küll aga tekkis küsimus neoonide käitumise kohta. Oletades, et akvaariumis on taimestikku aga muid kalu peale neoonide keskmises kihis ringi ei liigu (v.a põhi), kas ei või juhtuda, et neoonid hakkavad ennast peitma, tundes end ebaturvaliselt? Või jääks uimaselt hõljuv neoonide punt üksi igavaks? Olen nii harjunud aktivistidest kuldkalade ja hüperaktiivsete barbustega :roll:

Selline oli visioon. Huvitav mis välja tuleb?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2011 05:33 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 27, 2006 01:36
Postitusi: 119
Asukoht: Tallinn
Tere,

mõte iseenesest on lahe..
Valgustuse osas oleks vast kõige lihtsam lisada 1 alumiinium reflektor torule abiks.

Uue valgusallika panemisest sa ei pääse ka ;)

Tee siis ruttu valmis see kast :)

Raul

_________________
360l
Kui kellelgi on üle krevette, võtan neid heameelega vastu, oma kaladele elussöögiks.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2011 07:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Sellel vanal originaalvalgustusel on reflektor taga olemas :)

Aga selle peale ma juba mõtlesin, et ÄKKI-ÄKKI saab seda juwel REKORD vana kaant lammutada lahti ja lisada sinna veel 1 valgusti (tegemist muidugi väga vana mudeliga, mida ammu enam ei tehta)... iseasi, mis see ka maksma läheb lõpuks :P

Lisaks ei suuda ma otsustada, kas piirduda kruusaga või panna alla ka mulda. Nimelt 240'se mullapõhi on küll väga hea.. aga kui mul oli mõte sinna vallisneeria panna, siis pärast seda enam väga ei "rohi" :roll:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2011 07:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Sept 13, 2010 12:34
Postitusi: 72
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Mul suht sarnane plaan ühe 110L Juweli Rekordiga aga tahan kindlasti lisaks head taimekasvu (muru) ning seega ka korralikku valgustust.
Kaane lahtivõtmisega ei viitsi möllama hakkata, vähemalt oma suuremal Juwel Riol sain lisavalgustuse tehtud palju lihtsamalt - T5 torud panin lihtsalt sissepoole klambritega otste külge ning ballasti kinnitasin väljaspoole akvaariumit kaane ülemise ääre taha - väga lihtne lahendus ja ei pidanud midagi lammutama ega ehitama Muidugi kui akva mõlemalt poolt nähtav siis see ballast seal just ilus ei paista aga kui akva vastu seina siis jääb ka ballast eestpoolt vaadates varjatuks.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2011 08:02 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Põhjast. Kunagi kooliajal tegin kõigi oma akvade põhja Külmallika (voolab piki kodutänavat) oja põhjaliivast. Taimed kasvasid ja oli hea. Kruusa nagu praegu siis ei olnud. Hetkel plaanin teha midagi sarnast. Nagu liivapõhjaga oaasid antsude rõõmuks. Plaan susiseb juba kaua... :(
Huvitav, kas vanad neoonid võtavad uued omaks või tekib arvamuste lahknemisi ? Minu üksikut neooni uus parv omaks ei võtnud, ujuski eraldi.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2011 10:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Apr 21, 2010 07:06
Postitusi: 424
Asukoht: Tallinn/Lasnamägi
Endalgi peegel:)Kaladele ei mõju,aga endal parem vaadata (kui vaja kedagi otsida saab ka taimede taha näha.)...

_________________
60l ja 25l elussünnitajate ja muu floora/faunaga.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 05, 2011 08:46 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Peegel päris ilma mõjuta ei ole. Nt. Bettad hakkavad oma peegelpildiga võitlema.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 05, 2011 11:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Kuidas vanad neoonid uutesse suhtuks ei teagi. Ei oska oleteda ka, hetkel 2tk tülitsevad omavahel koguaeg ja kolmas elab üksikut elu taimedevahele, sest 240 liitrises kaotavad nad üksteist koguaeg ära. Sõbralikult saadakse läbi ainult söögiajal.

Tegemist juba väga vanade kaladega (sain nad juba täiskasvanuna rohkem kui aasta tagasi ja tol ajal oli neid 6, kellest 3 on vahepeal ajapikku loojakarja läinud, eeldatavasti vanuse tõttu lõpuks, lihtsalt on haihtunud akvast, jälgegi jätmata). Igatahes oletaks ma, et neil on tunduvalt rahulikum omasuguste keskis kui praguste hüperaktiivikust barbuste seas. Sest nood tüübid ei maga küll hetkegi. Loodame, et vanurid shokki ei saa.

Üks võimalus oleks üldakvasse (240) lisada mingi väiksem hulk uusi neoone ajutiselt elama, et vanemad harjuks ja gruppeeruks teistega ning siis vanurid koos uutega ümber tõsta? Kas selline mängimine on aga mõistlik?


Peegli osas tekkis küsimus ainult, et kuidas seda kinnitada tagaseina, väljaspoole. Eks peab mõtlema. Samas kuna akva hetkel tühi siis mõtlen ehk veel ümber ja panen mingi 3D tausta. Akvasisest tausta pole mul aga eelnevalt olnud, alati välimised. Kas sisemine taust kinnitatakse silikooniga vms akvaariumi külge või kuidagi lihtsamalt? Või saab ta asetada sinna ka nii, et hiljem kerge vaevaga välja saaks selle?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 05, 2011 01:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Sept 24, 2007 11:06
Postitusi: 55
Pildid: 0
Asukoht: Otepää
Ostsin aquael akva ja seal oli juba must kalju imitatsiooniga 3D taust sees. Täitsa lahtiselt oli, ainult ühest äärest hoiab kinni tume filtrisvammi moodi riba. Ja kui kruusa akvasse lasin, siis hoidis taust ilusti vastu seina.
Nüüd on mind see taust ära tüüdanud ja plaanin ta välja võtta (eks ta on paks ka ja võtab ruumi akvas) jama on see, et päris tervelt teda vist välja ei saa, kuna ülevalt raam ees.

_________________
Aquael 80L:
Uus algus 27.06.2016
Asukad: Kalad, õunatigu, elustaimed.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 14, 2011 11:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Nii akva on hetkel sissetöötamises olnud eelmisest laupäevast, seega umbes nädala.

Laupäeval läks vesi sisse, filter tööle, panin vee ringlema, et mullidest lahti saada.
Pühapäevast hakkasin lisama denitroni natukene vette, panin paar taimekest ka.
Esmaspäeva õhtul (tolleks hetkeks siis ca 2,5päeva asi ringlend) panin sisse paar gupit, kes hetkel end suht hästi tunnevad.Veenäitajad iseenesest on "nii korras kui uuel akval olla saavad" ja kaladel ei tundi midagi ka viga. Lasen sellel kupatusel kuu aega töötada enne kui hakkan neoonide peale mõtlema.

Üks mure on mul siiski - ostsin uue JBL välipumba sellele akvale (peast hetkel mudelit ei tea, sest olen tööl), mille maksimum maht pidi olema vist 150L akva. Muidu on kõik tore jne aga see asi tekitab tiba "jõevoolu" efekti mul akvas. Tuulutab päris ilusasti, gupid ikka "ujuvad" mitte ei kulgle rahulikult, nagu teistes akvades. Flöödi asetasin ühte akva otsa, väljatõmbe teise. Flööt hetkel on veepiiri all, paar cm, sest kaas tuleb vastu, kõrgemale väga tõsta ei saanud praegu (mingit vahelüli vaja, siis ehk saab). Kas see veekeerlemine tekib puht sellest, et taimestikku hetkel ei ole ja akva nii lage lihtsalt? Või annab seda veevoolitugevust kuidagi reguleerida nii, et see veevool oleks väiksem? Teiste pumpadega pole probleeme nagu, mistõttu ma tiba nõutu olengi. Varem oli seal akvas Juweli enda sisefilter-pump, mille ma nüüd välja vahetada otsustasin.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 12:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Nov 27, 2004 01:36
Postitusi: 879
Pildid: 5
Asukoht: Tartu
Kas pilte oleks ka võimalik näha uuest akvaariumist?

_________________
450, 240, 110, 2*54, 3*30 ja 20 liitrit.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 01:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Oi, tõesti - ma olen unustanud seda siin update'da. Õhtul teen pilti :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 15, 2011 12:07 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 27, 2006 01:36
Postitusi: 119
Asukoht: Tallinn
Pilte palun..:)

_________________
360l
Kui kellelgi on üle krevette, võtan neid heameelega vastu, oma kaladele elussöögiks.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 15, 2011 12:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 16, 2005 05:53
Postitusi: 1146
Pildid: 8
Asukoht: Harju/Tallinn
Durin kirjutas:
Pilte palun..:)

/404.html

_________________
kodune 200 liitrit (led 24x3W)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 15, 2011 01:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Veebr 14, 2011 10:35
Postitusi: 145
Asukoht: Saaremaa,Kuressaare
Väga kena mul on endal ka must põhi ja ilustaks teeb kui sinna rohelisi taimi panna. 5+ :D
Kunagi on endal ka soov teha neon akva.

_________________
Akvaarium(60l): Neonid, Mollid, Taimed
Akvaarium(24l): Gupyd, Taimed


Üles
 [ 29 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver