foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 29 postitust ]  Eelmine  1, 2
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 10, 2011 11:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tunnistan ausalt, et olen laisk fotograaf olnud. Mõningad pildid on minu oma albumis tõesti ka sees, lisan nad siia ka.

Asukateks on hetkel:
vist umbes 32 neooni (keda olen mõelnud, et võiks olla siiski veel rohkem),
2 emast kollast gupit,
3 isast (kellest kaks läksid nüüd koos mudilastega 240 liitrisesse asumisele mingiks ajaks, et see käima tõmmata),
6 coryt (2 isast, 4 emast) - isastel on hästi pikk puriuim, täpset nimetust ma neil ei mäletagi
ja 1 ancistrus, kelle elusolekust saan ma ainult häguselt aimu siis kui tablettitamise aeg on, enamik aega veedab ta oma kännu all võsas.

Akva käivitades oli veel vesikuuske, kuid see läks vasakul oleva taime laiutamise tõttu suht ruttu hingusele. Vasakul olev taim on alumisel pildil väga tugevasti kärbitud. Ma peaks tegema pilti, milline ta on iga kord enne veevahetust. Too pilt on tehtud peale veevahetust kohe. Põhimõtteliselt on mul pool akvaariumit täis seda. Neoonidele samas meeldib, tekitab neile sellise džungli effekti ja enamik aega hängivad nad seal võpsikus (mistõttu ma seda nii agaralt ka kärpima olen hakanud). Muidu liiguvad neoonid suht kaootiliselt ringi, kord suure massina, kord väiksemates gruppides jne. Meeldiv on see, et söögiajaks tulevad ka neoonid suht pinna ligidale kambakesi süüa ootama. Pole varem näinud, et neoon nii teeks. Üldkokkuvõttes võib öelda, et effekt on ilus, pildile seda tabada on keerulisem (must vs roheline vs sinine).

Algus ja esimesed taimed ja asukad: 3 üksikut neooni ja 1 anc
Pilt

Pilt aprillist, kus seltskond on juba palju kirjum.
Pilt

Gupi on ka pildile eksinud:
Pilt

Piltide kvaliteet annab muidugi soovida :(

Tehnikaks on hetkel JBL EffectLine 900 filter ja Eheimi soojendi. Filter on igati kiiduväärt, sai ka 240 liitrisesse EffectLine ostetud sisefiltri asemele nüüd. Taust must, kruus must. Põhimõtteliselt on seal 6 taime liiki:
- Pogostemon helferi (kohe ees ääres olevad ogalised)
- Cryptocoryne wendtii ''green'' (keskel pehme põõsas)
- Cabomba caroliniana (ehk nn vesikuusk - väikene punt alles)
- 1 Anubias barteri var. caladiifolia paremal,
- paremal laiutav võpsik anubiase juures, mille nime ma kahjuks ei teagi,
- ja vasakul olev "kärbitud võsa", mis peaks olema Ceratopteris thalictroides. Täiesti idiootselt kiiresti kasvav taim.

Üks meeldiv üllatus oli see, et kui varasemalt olen ma läbi pisarate püüdnud Helferit kasvatada, siis selles akvaariumis talle väga meeldib. Mõnus suur põõsas on teda juba :)

Selle anubiase juures oleva nimetu võpsikuga on ka omapärane lugu. Selle taime algne võsuke sai ostetud vist ca 5a tagasi? Läbi aja on teda paljundatud küll ja veel, kuldkalad on teda räsinud ja korduvalt olen arvanud, et sellest ei tulegi enam elulooma. Sai siis 2009 murtud 1 väike räätsakas oks 240 liitrisesse (kui seda esmakordselt käivitasin), kus see kiiresti vohama hakkas (ühest taimest sain suure puhma). Nüüd aasta alguses 125 liitrist käivitades võtsin samuti ühe oksa, millest on nüüdseks tõsine mets kasvanud (aprilli pildilt näiteks näha). Kuna 240 liitrise pidin ma täiesti puhtaks tegema, siis tõenäoliselt saan võsast võtta jälle 1 oksa, et see uuesti sinna 240-sse akvaariumisse pista. Jäin lihtsalt mõtlema, kuidas üks visa ja kirie kasvuga taim on suutnud mul akvaariumist akvaariumisse oksa kaupa edasi-tagasi siiberdada juba niiii palju aastaid, rännanud ka sõpradele ja vanemate akvaariumisse jne :)

Viimati muutis varivalge, Teisipäev Mai 10, 2011 11:21, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 10, 2011 11:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Mis Sul põhjapinnaseks on? Lihtsalt must kruus, või midagi enamat?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 10, 2011 11:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ainult kruus on. Mul oli 240 liitrine mullapõhjaga enne ja kohati oli ta väga tülikas mõnes mõttes. Kuna ma ei teadnud mis taimi ma sinna tahan ja mis paigutusega ja ei old kindel kas isegi mõte ainult neooniakvast on üldse hea, siis ei hakanud panema alla mulda. Puhas must kruus Pet Centralist. Lisasin küll helferile ja cryptole savipallid (JBL omad, juurtele mõeldud) juurestiku alla kuna viimati kui träni müüsin jäid need mulle kappi seisma ja keegi ei tahtnud. Lisaks annan kaaliumi ja vedelat CO2'e aga seda ainult kord nädalas praegu. Viimast väga palju lisada ei saa, sest thalictroidese lehed lähevad kohe pruuni vetikat massiliselt täis.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 10, 2011 11:42 
Moderator
Kasutaja avatar

varivalge kirjutas:
Lisaks annan kaaliumi ja vedelat CO2'e aga seda ainult kord nädalas praegu.

Kõlab kahtlaselt see kaaliumi lisamine, nagu ka vedel CO2. Millega täpsemalt tegu, kui saladus pole?
Kõik need CO2 aseained (Excel, EasyCarbo, glutaaraldehüüd) ongi justnimelt aseained, väidetakse lausa et tulemus on vaid kolmandik sellest mida CO2 pakub. Positiivne kõrvalefekt on küll mõningase vetikatõrje efekti näol. Ehk siis kui võimalik, soetaks Sinu asemel CO2 ballooni koos juurdekäivaga. Eriti hea kui solenoidiga, millega saaks CO2 lahti päästa koos valgusega (või veelgi parem, tunnike enne valgust).
Väetiste osas on aga tõenäoliselt vaja lisada nii mikrosid kui makrosid. Kui aega/viitsimist napib ja rahast kahju pole, siis Tropica PLANT NUTRITION+ oleks hea valik.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 10, 2011 03:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma hetkel lisangi nn aseaineid, just Excelit ja Flourish Potassiumi. Kuna ma väga džunglit ei soovi aga paratamatult see džungel ikka tekib, siis kasutangi neid kahte pigem selleks, et midagigi taimedele anda. Otseselt CO2 ballooniga ei ole viitsinud kunagi jamada kõikide nende aastate jooksul :oops: Kui tõsist taimeakvat tahaks, siis ehk isegi viitsiks :) Aga see 125 liitrit on nii väike, et juba praegu on seal džungel, mida ma iga 2 nädala tagant vett vahetades kärpima pean. Kui sinna CO2 ka lisada siis ma varsti vist kalu ei näegi :lol: ja kuldkaladega ei taha ma Co2 peale mõeldagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 10, 2011 04:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Häda selles et kaaliumi puudus on ehk vähem tõenäoline kui lämmastiku ja fosfori vajadus, lisaks on ka mikrosid vaja. Kui lisad ühtesid toitaineid ning teised jäävad puudu siis riskid sellega et kuna taimed vajavad kõiki toitaineid siis taimed jäävad kiduma, mingi vetikas vajab ehk vaid alamhulka toitainetest ning saab hoo sisse. Kuna Sul mullapõhja pole, siis pead tagama taimedele kõigi toitainete olemasolu vees. Laisk inimene lepiks mullapõhjaga või spetssubstraadiga.
Mis puudutab CO2 siis selle lisamine paneb taimed kiirelt kasvama vaid siis kui CO2 on ainus piirav tegur. Enamasti on aga taimekasvu regulaatoriks valgus, kes paneb 1 W või rohkem liitri kohta peab arvestama sellega et tal saab olema hullu moodi rohimist ning kui CO2 ja toitaineid ei pane siis on hädad kiire tulema. CO2 + mõõdukas valgustus tähendab seda et pea kõik taimed kasvavad ning kasvutempo on mõõdukas. Mul on hetkel 2x15W 100 liitrise akva kohta (vaid 0,3W/l )koos CO2-ga, punased taimed on uhke väljanägemisega, HC kasvab põhjas jne.
Miks ei peaks kuldkaladele CO2 sobima, on küll arusaamatu. CO2 ja hapnik pole omavahel seotud, kui sellepärast muretsed.
Hetkel on Sul küll akvas pilt päris kena, peaks vist ka ühe tumeda põhjaga akvaga katsetama. ADA Amazoniat ega Eco Complete aga siinmail ei müüda ja kaugelt ei viitsi tellida, peaks vist hakkama mulla mineraliseerimist katsetama. Olen viimasel ajal väga palju huvitavat lugenud mis paljuski muudab arusaamu ning mõndagi on saanud juba praktikas kontrollida, aga palju on vaja veel ära proovida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 16, 2011 10:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nonii, nüüd saan ka mina hakata maadlema vetikaga.

Nimelt on vesi viimase nädalaga päris rohekaks muutunud. Kui teine, 240 liitrine, seisab ainult 3-4 meetrit eemal ja ei oma mingit märki rohekast veest, siis 125 liitrine on lisaks dzunglile ka kergelt roheliseks läinud. Tegin eile veevahetuse, kärpisin võsa jälle vähemaks ja lasin harjaga filtri voolikud läbi, et veevoolu kiiremaks uuesti saada.

Siin eelnevalt olnud palju juttu rohekaks kippuvast veest, pean väikest uuringut tegema selle koha pealt. Täielikku pimendamist teen vist siis kui vesi ikka täitsa rohekas on ja muud varianti ei jää. Samas on täielikuks pimendamiseks õnneks vaja kinni katta vaid 2 külge. Varem pole seda probleemi olnud veega. Mitte üheski akvaariumis ja mul on need aastast '99 juba. Müstika. Minu jaoks täiesti uus nähtus. Akva ei ole ka kuskil päikese käes (jah, päikesepoolses toas küll, kus on hästi valge kella 11'st hommikul kuni päikese loojumiseni) ning üks akva küljeklaas (mis akna poole jääb) on isegi taustaga kinni pandud, et sealt valgust ei tuleks, ehk lahti on vaid 2 külge: pimedam ots ja esikülg.

Suurem veevahetus vist vetika vastu ka ei aidanud, mäletamistmööda. Mingit keemiat ka nagu kasutada ei tahaks. Pimendada?

Okei. Aeg foorumit kammima hakata!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 16, 2011 11:26 
Moderator
Kasutaja avatar

NH3/NH4 testi tulemus oleks täitsa huvitav. Sellle seos rohelise veega on väidetavalt suht reeglipärane. Pakuks näiliselt suht karmi kuid tegelikult ohutut lähenemist esialgu - 2x nädalas 60% veevahetust, kindlasti koos kloorieemaldajaga mis ka ammoniaagiga tegeleb - ntx Seachem Prime mida ka Kalake pakub.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 16, 2011 11:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hmm.. siis peab minema seda testi ostma. Polegi seda kodus olemas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 19, 2011 08:33 
Moderator
Kasutaja avatar

Kuidas on läinud?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 19, 2011 09:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ega sul rohkem neid savipallikesi pole? Või oskad soovitada kust saan? Mul ka põhjaks samasugune must kruus aga taime kasv on aeglane :(
Kui sul muidugi neid savipallikesi palju üle siis võiks sõbraliku hinnaga need mulle müüa :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 20, 2011 11:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pallid on müügil poodides, mis müüvad JBL'i tooteid. JBL'il on kahtesorti väetisetablette, mis sa juurte alla paned. Ühed on lehtedele, teised on juurtele. Need pruunid savipallid ongi juurtele. Suht aeglaselt lagunevad, kuskil pool aastat läheb (oleneb vast ka taimest).

Roheka vetikaga vees kaklen ikka veel aga teste ostma pole jõudnud :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 30, 2011 10:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii, sai siis valgust vähendatud (nii toas kui ka akvaariumi lampide põlemise aja osas) ning hetkel on vesi juba täitsa enamvähem. Ei olegi väga roheline. Veevahetuse peaks tegema täna-homme taas, nagu tsükkel ette näeb. Usun, et siis saab juba päris puhtaks. Taimede kasv on samas selle valguse vähendamisega suht seisma jäänud.

240 liitrises, mis ka rohekaks tõmbus, juhtus aga hoopis midagi kummalist (on samas tegu ka alustava akvaga alles). Vesi oli päris roheline (ca nädalaga läks hulluks kätte ära) -> tegin korralise veevahetuse ca 60L (240st) ning tulemus - vesi valge! Ei ole enam roheline... Bakterid peavad pidu hoopis. Peab minema vist Denitroli ostma :x

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 30, 2011 10:49 
Moderator
Kasutaja avatar

Väga hea! :)

Üles
 [ 29 postitust ]  Eelmine  1, 2

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis