Minu kogemus on näidanud, et kui valgust on piisavalt, kasvavad taimed lopsakalt ja mingit sodi põhja ei kogune. Kodus võtan iga nädal pinnalt ühe ämbritäie vett ära ja panen sama palju kraanivett asemele. Pesen filtri akvaariumist võetud vees läbi ja panen tagasi. Näpistan ära mõned taimeoksad, mis kipuvad sinna, kuhu mina ei taha. Tööl on valgust vähem (standardvalgus) ja taimed tervet põhja ei kata. Sealt imen igal nädalal voolikuga põhjast lahtise sodi välja. Järgneb jälle taimede kujundamine, filtri pesemine ja esiklaasi nühkimine nõudepesunuustikuga, mida ma ainult akvaariumi jaoks kasutan. Sellisel juhul pole vajadust suurpuhastuse jaoks. Kui ma veel iganädalasi veevahetusi ei teinud, siis pidin küll korra või kaks aastas suurpuhastust tegema. Panin kalad akvaariumiveega ämbrisse, võtsin akvaariumi täitsa tühjaks, pesin kruusa läbi, istutasin uuesti taimed tagasi ja ootasin, millal vesi ilus selge on (mõni tund). Siis lasin kalad jälle akvaariumisse koos ämbris olnud vana veega. See akvaariumisselaskmine käib siis eelneva veesegamisega, et kalad harjuks uue veega. Kalade seisukohalt on iganädalane vahetus parem, sest siis ei pea neid ju välja võtmiseks taga ajama. Nad saavad suurepäraselt aru, kas võib käekarvu näksida või peab kahva eest kuskile peitu pugema, nii et ainult taimede ja muu laialilammutamine aitab. Temperatuurimuutus pole ka probleemiks. _________________ 400 l platidoras costatus, thoracatum, SAE, kollane ancistrus, japonica krevett, kuhlii loach, molli, kuldguraam, gupi, skalaar, hemigrammus, õunateod, tornteod 180 l ancistrus, thoracatum, SAE, hiina vetikasööja, neolamprologus brichardi
|