Tervis
Aastake tagasi jäi kusagilt netis kõrva taha selline huvitav infojupp, et hoopis vahva on teha pärmimeetodil CO2 aparaadi suhkrulahus tarretisena.
Reklaamiti välja kui eriti sobivat natuke väiksemate kastide puhul pikaajalise (2 kuud) ja stabiilse CO2 koguse saamiseks.
Nüüd tekkis ka omal vajadus väikestele kastidele väike mull sisse puhuda ja saanud siis mõte proovile pandud.
Tavalise meetodiga võrreldes on juurde vaja hankida 10g zelatiini.
1. Lahusta tassitäis suhkrut ja zelatiin 200-300ml sooja veega.
Saadud segu vala limonaadipudelisse ja pista see külmikusse hanguma.
2. Mõne tunni möödudes (vahel ka nõks kauem) on sul pudel, mille põhjas ilus läbipaistev tarretis
3. Lahusta pool teelusikatäit pärmi (kuiv, märg) 500-1000ml vees ja vala see segu limonaadipudelisse tarretise peale.
4. Kork peale ja voolik vette. Mõne tunni pärast peaks agregaat juba mulli tootma.
-------------------------
Väidetavalt pidi selline variant harilikust palju kavalam olema, kuna pärm on otseses kontaktis kindla suhkrupindalaga.
Lisaks pidi olema kenasti visuaalselt jälgitav, kuidas pärm aja jooksul tarretisekihti madalamaks on närinud - seega ka ülevaade jäägist.
Lisaks on positiivne see, et kui tekkinud alkohol pärmiseentele surmavaks saab ja segu töö lõpetab, siis saab selle pudelist ära valada ja allesjäänud (kui on jäänud) tarretiseosale uue pärmilahuse peale teha.
Kokkuhoid missugune.
Panin endal selle asja nüüd käima - eks näis kas neil legendidel on ka alust
Igatahes alguses läks kenasti käima.
Soovitan ka teistele kasvõi proovimise pärast