foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 02, 2010 10:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Mai 02, 2010 10:41
Postitusi: 45
Asukoht: Viimsi
Kingiti kuldkala mullis. Pole kunagi kalu pidanud ja sain äkitselt kohustuse kaela vastutada elu eest, kelle kohat midagi ei tea. Nüüd on kalake juba nädala jagu vastu pidanud oma mullipallis, olen nõu saanud kalapoodidest ja tänu sellele on ta vastu pidanud ka ülesöötmise, mille tagajärjel too pallike saastus- kala ahmis pidevalt pinnal õhku. Täna lasime ta uude akvaariumisse, mis sai sisustatud poemüüjate juhtnööride järgi ja tõöötas sisse küll lühikest aega-6 päeva, aga olime mures, et ümmargune mull on talle veel halvem. Lisasime õpetuse järgi keemiat, panime pumba ja filtri tööle. Loodan, et ta vastu peab. Aga mul on kalakesega seoses veel muresid.
1) akvaarium on valgusega-kui kala sisse lasime, häiris valgus teda, panime kinni ja kala hakkas kohe rõõmsalt ringi ujuma. Kas ta harjub valgusega, on valgus talle vajalik või ainult taimele ja mulle?
2) ostetud kruus on minu meelest teravamate servadega kui oli mullis. Poest mulle see müüdi, kui kuldkalale varustust varusin. Kas teravaservalise kruusaga kalake end vigastada ka võib? Loen nüüd siit, et nad tuhnivad põhjas ja neelavad isegi väiksemaid kive alla. Ostes ei osanud ju nii paljule tähelepanu pöörata.
3) akvaariumisse sai mingi puunotike ka, poes müüja mehele sokutas ja 2 taime, mida kuldkalake ei söövat; akvaarium on see väiksemat sorti, 54 liitrine vms. Kiideti poes, et mahutab 2 kala lahedasti. Nüüd siit loen, et parem vist siis mitte 2 sellesse 54.-sse panna. Kahju.
Ega me uut kala enne ei plaaninudki, kui too kingitu kohanenud on kenasti ja ikka ellu jääb.
Minu meelest on kuritegu müüa kalakesi selles nn kinkekomplektis :evil:
Meie saime kingiks muret, kalake aga piina. Nüüd oleme siis kalapidajateks hakanud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 03, 2010 07:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Tore, et otsustasid kalale normaalse akvaariumi hankida!
Valgust pole kalale tõesti eriti vaja, pigem ikka taimedele ja vaatajale. Aga harjuta teda, alguses vähe ja põlema siis kui juba suur päev käes. Siis venitad natuke ühtupoole jne.
Põhja tuhnimist ja sealt igasugu asjade suhu ahmimist mäletan isegi oma kuldkalade pidamise ajast (mul oli liivapõhi). Kivikesed peaksid olema nii suured, et suhu ei mahuks.
Oluline in hea filter, sest kalad tekitavad palju jäätmeid. Ja üle toitmine on kurjast!
Siin natuke juttu: /kylmaveekalad/18494/index.html
Järgi seal soovitatut kasutaja Varivalge postituste otsimise kohta.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 03, 2010 08:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Selliseid postitusi on vahepeal isegi lausa rõõm lugeda.
Inimene on vaevunud infot otsima :)

Igaks juhuks lingin siia veel 1 teema kus on enamvähem kõik kokku võetud: /kalad/18703/index.html

Üksi saab su kala ka hakkama, ei pea tingimata seltsi võtma (kui ei plaani just teha kulutus veel suurema akva peale). Pigem üksi kui üleasustatus, sest liiga palju kalu liiga vähese litraaži kohta tekitab lõpuks tervisemuresid. 54L on väike akva - selles mõttes, et ta vajab kindlat ja järjepidevat puhastamist, muidu läheb sealne tasakaal paigast kiiresti ära kuna kuldkalad tõesti reostavad väga palju ja nende pidamisel peab alati arvestama sellega, et akva puhastamine oleks korralik (mitte üle jala või "ah ma täna-homme-ülehomme ei viitsi, ma millalgi teen").


1.Valgustus on sulle ja taimedele. Algne reakstioon (oletan et hakkas uimedega väristama ja ärevalt ujuma) on igati normaalne. Kui kalu lasta uude akvaariumi, tasub alati tuli ära kustutada. Neil on otsese preožektorita parem kohaneda uue keskkonnaga. Edaspidi võib tuli mureta sul põleda umbes 8-12h, oleneb mis taimed sul seal on ja palju taimedele valgust vaja on.
2.loomapoes müüdav kruus ei ole enamasti liiga terav. liiga terav on ta siis kui sa kruusa pihku võtad ja sõrmedevahel mudides endalgi lausa valus on. enamasti on loomapoe kruus arvestatud siiski selline, mida kalad ahmida saavad. põhja kombivad tõesti paljud kuldkalad pidevalt suuga.
3.puuront ja taimed on sisustus sinule, mis on tegelt väga hea. taimede kohapealt - kui kalake ka need nahka paneb (kuldkala on suures osas taimetoiduline ja sööb paljud taimed rootsudeni paljaks) siis ei ole sellest midagi. koledaks läinud taimed viska ära või kui süüakse rootsuni paljaks siis ostad uued. kaks kuldkala mauks AJUTISELT 54'sse elama kui nad oleks alles titad (sellised pisikesed nööbikud nagu neid poes mõnikord müüakse), aga kuldkala kasvad suht pirakaks elevandiks. Tema kasvu ning roojaerituskoguse tõttu arvestataksegi kuldkala kohta rohkem vett per nase kui reaalselt nn kala kehapindala arvutuse järgi.


Edu kalakese pidamisel.


EDIT:
Tsiteeri:
Kivikesed peaksid olema nii suured, et suhu ei mahuks.

Ei pea olema nii suured, et suhu ei mahu. Mina soovitaks, et pigem väiksemad (kruus) kui liiga suured (kivid), sest väiksed kivid/kruus ei jää suhu-kurku kinni aga liiga suured kivid võivad seda teha (kui kala suurem on - kuldkala suu läheb ikka meeletult laiali, seega pigem pisemad kivid, mida saab kuhjaga suhu haarata kui 1 liiga suur). Lisaks on peenemat kruusa minumeelest kergem ka sifoonida kui suuri kive (sifoonimise kohta loe kindlasti, teemaalgataja, see on vajalik!).
Endal on ajajooksul olnud seda 2x, kus on vajadus tekkind kivi kala lõugade vahelt "jõuga" välja kangutada. Tegemist old just nooremate kaladega, suuremana ei jää kruus enam suhu kinni.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 03, 2010 10:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Mai 02, 2010 10:41
Postitusi: 45
Asukoht: Viimsi
Hommikul ujus meie kalake rõõmsalt uues kodus ringi. Andsin talle paar tera süüa, aga ta ei leidnud kohe neid üles, nagu siiani vanas kodus. Väikeses akvaariumis tuli ta kohe üles ja haaras terakese. Nüüd aga liigub vesi pealmises kihis ja ajab terakest ringi, see kaob justkui ära hetkel suurena näivas akvaariumis. Poest õpetati, et paneksime selle "mullitaja" kõrgemale, veepiirile lähemale. See aga tekitab suuremat mulinat ja vulinat. Toiduterake ei jää pinnale ujuma vaid keerleb ja veerleb ringi. Kas mu kala ikka leiab selle üles?
Ja veel: valgustusega akvaariumis nägin kalakese keha paremini ja märkasin, et paremal küljel on tal üks pisike heledam laiguke, nagu oleks soomused või kulnde kiht maas, umbes nööpnõela pea suurune. Enne ma ei märganud seda, kala oli hämaras ja selles ümmarguses akvas oli ju kõik moonutatud ja täpselt kala jälgida võimatu.
OT: Kusjuures mitu tuttavat pidasid mind pabistajaks - paljud olid 3 l purgis "edukalt" kalu pidanud aastaid :(. Siit siis mõte, et kalugi ei tohiks müüa ilma vastava instruktsioonita. Minu tuttavad lihtsalt ei olnud teadlikud, nad ei teinud seda paha pärast. Kes vastutab siis sellise kaubanduse eest? Samuti, kui selle kalakesega, kes meile toodi, õigemini lapse sõbratar kinkis. Seda, et selline mull pole kalakese elukoht, peaks rohkem rõhutama. Asjalikud ja kogenud kalapidajad peavad seda kindlasti nii elementaarseks, juhuslikult või mõtlematult kala omanikuks saanule pole see aga nii selge midagi, sageli ei tule ta selle pealegi. Kõik ei pruugi õigeaegselt muretsema hakata. Ja meil oli uue akvaariumi ost päris ülepea-kaela nagu päästeoperatsioon. Mõtlen, et taoliste valmis kinkekomplektidena elusa hingekese müümine on ebaeetiline. Seda enam, et loomi ei kingita eelneva kokkuleppeta, mis kahjuks pole kõigile selge. Pood sellise pakkumisega aga ahvatleb just seda tegema. Kuigi meie võtsime kalakese oma ellu - esimese hooga tahtsin ta küll poodi tagastada - oleks algus palju toredam ja parem olnud, kui rahulikult oleks saanud toimetada ja eelnevalt uurida, kuidas kõik täpselt käima peab. Loodan, et saame kalakesele siiski vaatamata sellele pikka elu pakkuda.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 03, 2010 10:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Mullitaja - see on siis õhupumba ja vooliku otsas õhukivi ? See pole tegelikult üldse vajalik aga ilus vaadata küll. Näiteks kui panna ta põhja kivide vahele - tekib selline mullikardin.
Piisav (ja on vajalik) filter. Selle väljavoolu ava otsas olev deflektor keera nii, et ta sunniks veepinna liikuma. Vee värskendamine hapnikuga on siis tagatud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 03, 2010 10:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
1. kala leiab selle toidu üles aga teine võimalus on, et leota neid 1-2 terakest eelnevalt minut-kaks kuskil vees. Siis imab graanul endasse vett ja muutub raskeks, mistõttu vajub ta kohe põhjapoole ja ei jää ringi ulpima. Kala harjub sellise söötmisviisiga umbes nädalaga. Alguses ongi talle harjumatu aga ära üle muretse. Vesi PEABKI pinnal ringi käima! Võta näiteks mingi väike tass või mina kasutasin teeküünla alust (selline "kausike", mille sisse teeküünal panna põlema, hea väike) ja hoidsin just nii umbes minut. Siis muutus graanul piisavalt raskeks, et vette lastes vajub kohe põhjasuunas ja kuldkala saab selle haugata. Alguses esimesed päevad võib ta vanast harjumusest pinnal ringi ulpida ja otsida aga usu mind - kuldkala õpib VÄGA kiiresti uue söötmiskorra selgeks.

2. See soomuseta ala on tõenäoliselt lihtsalt ära tulnud 1-2 soomust. See ei ole tõenäoliselt mitte midagi. Soomus kasvab tagasi. Põhjus võib olla mis iganes - stress, või sai viga kuidagi jne. Jälgi, kui soomuseta kohale mingit valget hägu ei teki (vatilaadne, niitjas vms) ei ole midagi muretseda. Soomuseid kaotavad kuldkalad aegajalt ikka :)


Nendest "kala purgis" kinkekomplektidest on ennegi siin juttu olnud ja Kalake on oma müügi seisukohti ka põhjendanud "Teised teevad ju ka" jne. Esimesena tõigi kalad mullis minuarust kunagi eestisse (minu arust) just Kalake, kes hakkas neid kalu müüma tol ajal lausa lillepoodides. Tulemuseks oli see, et ka teised poed nägid, et "oh, hea raha teenimise võimalus" ja see asi sai hoogu juurde. Kindlasti oli ka varasemalt teistes poodides see võimalus olemas (osta kala ja siis osta mull) aga see ei tundunud nii pop, kuigi maailmas on kujutatud alati kuidagi väärakalt kuldkala pokaalis või mullis elamas - see on mingi napakas ilufotoline teema, mis on inimeste arusaamadesse ja mällu sööbind. Foto ja kunst ei võrdu reaalsusega ja sellest ei saa paljud aru...

Peagi peale seda lillepoodide stuffi tekkis just nimelt kalakesi mullis nii Laguuni kui Mulla tn poodi jne. Nendes poodides on komme kalu mullis letil pidada tänaseni... Kakle nendega palju tahad, kõik läheb kurtidele kõrvadele - keelata neid ei saa, nende jaoks on see raha tegemise viis. Sureb siis see kala seal mullis ära ja on vaja osta uus kala sinna või hakkab pidajal kahju ja ostetakse suurem akvaarium - poele on see kasum nii ehk naa.

Kui aus olla, siis sain mina 1998/99a oma esimese kuldkala samuti ümmarguses mullis... Elas teine seal umbes kuu, siis ostsin 50 liitrise talle.. läks veel paar kuud edasi, ostsin sellele kalale seltsilise, mispeale sain aru, et see "purk" jäi ka neile pisikeseks ja sai soetatud 125 liitrine, mis tänaseni töös on. Mis peamine, üks tolleaegsetest kahest kalast elab tänaseni :) Teine, mullis algselt elanu, suri lõpuks, ujupõie kahjustused olid liiga suured ja kala ei saanud enam ise oma eluga hakkama, kuigi elas vapralt umbes 3-4 aastat ... aga siiski...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 03, 2010 11:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Felch kirjutas:
Mullitaja - see on siis õhupumba ja vooliku otsas õhukivi ? See pole tegelikult üldse vajalik aga ilus vaadata küll. Näiteks kui panna ta põhja kivide vahele - tekib selline mullikardin.
Piisav (ja on vajalik) filter. Selle väljavoolu ava otsas olev deflektor keera nii, et ta sunniks veepinna liikuma. Vee värskendamine hapnikuga on siis tagatud.


Õhku (mulle) tasub kuldkalale küll vette paisata - nad on väga hapnikunäljased kalad. Kui vees hapnikku vähe, passib kala enamik aega pinnal õhku ahmides, sest nii on temal mugavam. Kui väikseid õhumulle vette paisata, liigub kala ka rohkem ringi, sest tal ei teki õhupuudust vees.

Filter on aga jah väga vajalik asi. Ilma selleta ei saa.

Igaks juhuks ütlen teemaalgatajale ka, et pumpa/filterit EI TOHI välja tõmmata näiteks ööseks jms. See peab 24/7 töötama seega loodan, et sa asetasid akvaariumi sellisesse kohta, kus ta kellegi magamist ei sega.

Kui sul on filter koos õhumullitajaga (üks akvasse sisse käiv karbike) ja selle õhuvõtu toru "luriseb" või "viliseb", siis selle vastu aitab kui sa selle toru ülemisse otsa paned väikse vatitupsu - õhk pääseb läbi aga ei tekita sellist lurinat. Kui sul õhumulle ta vette ei paiska, vaid paneb niisama vee mulisema, siis sellega pead sa harjuma. Ma ei ole täheldanud, et veevulin väga vali heli oleks :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 08, 2010 12:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Mai 02, 2010 10:41
Postitusi: 45
Asukoht: Viimsi
Meie kalakene elab siiani hästi. 1. mure on aga veega. Nimelt panime ostetud taime puujuurika külge, nagu "Kalakeses" õpetati. Rohelist sambla moodi svammi, mis taime juuri ümbritses (ma ei süüvinud, mis see on, sest abikaasa tegeles taime ostmise ja poest saadud juhtnööride järgi istutamisega; nüüd saan aru, et mingi mineraalvilla moodi värk) me aga ei eemaldanud, kalake hakkas seda kakkuma ja nüüd ujub seda pudi akvaariumis. Kala nokib seda juurte küljest ja mängib sellega-võtab suhu, laseb välja. Kas see peenike pudi on akvaariumis hõljudes probleemiks kala tervisele ja mida peaks nüüd tegema?
Pesime taimed puhtaks sellest rohelisest, päris ära seda muidugi ikkagi ei saanud. Kas peab nüüd ka veega midagi ette võtma? Või kalaga?
PS! Olen nii nördinud, et poest siis ka ei öeldud, et see ollus tuleb ära võtta :( . Küsimusele, et kuidas taim akvaariumi panna, vastati, et potist välja ja siduge juurika külge, siis ta hakkab sellele juurduma. Ei tea ju poemüüa sõnu alati siin üle kontrollida.
2.-toit . Meie kalakesega oli kaasas toit Sera goldi Royal. Sellel on kiri, et anda nii palju, kui kalake lühikese ajaga ära jõuab süüa. Oleme pärast esimese päeva ületoitmist andnud vaid 3 tera. Kalakese kinkekomplektiga käis kaasas juhend, milles öeldud, et süüa anda vaid 3 tera. Kas see kehtib kõigi teradena müüdavate kuldkala toitude kohta? Ja kas terade arv ei sõltugi kala suurusest? "Kalakese" kaupluses seda toitu ei ole ja nemad ei osanud kommenteerida. Kas see sera oma on hea toit?
3. Juurika peale on tekkinud hallikas kiht, eriti vagudesse. Poes öeldi, et see juurikas ei mädane, pidi spetsiaalne olema. :roll:


Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver