foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kuldkala saba.
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 01:08 
Akvarist

Umbes kuu aega tagasi ostsime kuldkala, nüüd umbes nädal aega tagasi hakkas saba minema äärtest tumedaks, kas kuldkaladel lähebki, või on mingi haigusega tegemist, lisan ka pildi ja ühtlasi küsiks ka kohe teise küsimuse. Teisel päeval peale toomist tuli tal mõlemalt poolt soomuseid ära, kuigi panin talle vette seda stressivastast vedelikku ja tegin kõik nii nagu poest öeldi. Poest anti mingi tablett sellejaoks ja siit siis nüüd küsimus, et kas need soomused tagasi ka tal ikka tulevad, või jääbki nüüd selliseks, nagu pildilt näha?

http://picasaweb.google.com/ciizu5/Kalad#5425235739355739602

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 01:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

suur see akva üldse? :shock:

200L 2x SAE,2x Ancistrus,2x Pelvicachromis pulcher,1x Pterophyllum scalare,4x Gymnocorymbus ternetzi,6x Nematobrycon palmeri,4x Hyphessobrycon herbertaxelrodi,4x Paracheirodon innesi,1x Platydoras costatus

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 01:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid tondub et on pleco ka ! V6i on antsistrus. :shock: Kuldkala ise ka tundub suur olevat.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 02:00 
Akvarist

20l, siit loetud juttude järgi tundub mulle ka, et see väike neile, poest öeldi, et selline suurus neile paras. kogu staff on ostetud korraga ühest poest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 02:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

See neile kahele kohe v2ga v2ike akva. :cry: . Poemyyad alati ei r22gi 6iget juttu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 03:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

hirm õud ja vägivald!!! :shock:

mingil juhul ei tahaks sind hirmutada,ega sõimata,aga kas tõesti sinu silmamõõt ei ütle sulle,et se kast on neile juba praegu meeletult väike???sa ikka tead ,et pleco kasvab umb.30-40 cm pikkuseks?

sellises kastis retsib ta selle kuldkala küll surnuks.mul on kast 250 liitrit,aga mina sinna küll plecot võtta ei julge,see jääb talle väikseks.

:roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 09:29 
Akvarist

Kallis teemaalgataja.

Nüüd kappadi-kappadi poodi suurt akvat ostma, enne kui kasutaja Varivalge teema avastab! No offence Vari ;)

Kui nüüd kasti suurus kõrvale jätta, siis see must kala - pleco - tahaks ka hirmsasti peitumiskohti saada, ta siuke öise eluviisiga kalake.

Mis tehnika sul seal akvas on? pildipealt ma nagu ei pannud peale mullitaja muud tähele?

Raul

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 11:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ei noh, aitähh Raul :lol:

Ma olen suht tüdinud korrutamast nagu katkiläinud leierkast ühte ja sama juttu kuldkalade ja nende pidamistingimuste kohta. Inimesed kahjuks ostavad kalad ilma, et absoluutselt uuriks nende kohta varasemalt - pidamine, kokkusobivus, söötmine jms.

See akvaarium on lausa ülemõistuse väike su kalale (mõlemale isendile eraldigi oleks), kulla teemaalgataja. Kui sa tahad Plecot pidada siis absoluutne miinimum peaks sul küll olema ca 250 liitrit, mitte 20. Kuldkala kasvab samuti 35+cm pikkuseks (eriti komeet, kes sinul tundub olevat) ning elab 20 aastat... aga seda mitte 20 liitrises.

Poes müüjad müüks sulle su oma vanaema ka uue pähe maha kui saaks, täiesti ilma naljata. Neid poode Eestis, kus müüjaid tõesti ka huvitab mis kaladest edasi saab, on häbiväärselt vähe. Need saaks ühe käe sõrmedel üles lugeda ja siis jääks ka sõrmi üle. Seega ei tasu kunagi usaldada poemüüjat, tema ainukene mõte on kaubast lahti saada - olen olnud kõrval kui räägitakse, et suured oscarid ja kuldkalad sobivad ka (jah, omamoodi sobivad vist tõesti ... toiduahela mõttes - suur oskar sööb kuldkalu hea meelega, maiuspala missugune). Alati tasub enne lemmiklooma hankimist uurida selle looma pidamistingimusi. Poni ei pane ju ka vannituppa elama :D Ikka enne uurid kus ja kuidas teda pidada.

Lühike soovitus - loe neid teemasid:
/vesi/19230/index.html
/kalad/18703/index.html
ja kasutades otsingut leiad veel miljon muud samalaadset teemat. Kindlasti otsi ja loe, siis näed ka kui ükskõikseid loomapidajaid siin on, kes teiste nõu ja muret tema kalade pärast absoluutselt tõsiselt ei võta. Ehk oled ise targem ja tegutsed nii, et võetud hoolealustel ka hea oleks.

Mis sa teha saad - ainukene asi on osta suurem akvaarium. Kuldkala ei suuda elada normaalset elu sellistes tingimustes, rääkimata plecost. Suur korralik akvaarium ja ma ei räägi siin 50 või 90 liitrisest vaid korralikust SUUREST - sest pleco ise tahab juba suurt-suurt akvaariumit, enamikes kohtades soovitatakse ühele plecole 250-300 liitrit. Kuldkalale arvestatake minimaalselt 50 liitrit ÜHE kuldkala kohta.

Seega soovitan sul natukene mõelda, lugeda ja siis kiiremas korras tegutseda, enne kui su kala seal lihtsalt ära sureb. Teised kasutajad ei tee nalja - see on tõsine piinamine pidada neid kahte koos 20 liitrises. palun loobu kaladest ja võta midagi, mis sobib pidamiseks 20-liitrisesse või osta tõesti korralik suur akvaarium. Plecot ei soovitaks üldse kokku kuldkalaga, tegelikult, kui nii väga sellise välimusega kala tahetakse, siis pigem ancistrus juba - väiksem ja rahumeelsem (ja reostab vähem).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 01:42 
Akvarist

Oh õudust, no vot olin mina ikka loll, kui mõtlesin et sellise poe müüjad ikka õiget juttu ajavad :twisted: Meie tahtsimegi osta vaid kuldkala, aga siis müüja ütles, et teil vaja osta ka selline kala juurde, mis hoiab klaasi ja põhja puhta ja müüski siis meile selle musta ka ja polnud juttugi, et see kala nii suureks kasvab, meie lollid mõtlesime, et see kala jääbki nii väikseks. Tuleb välja, et see siis alles poeg jah? Kui ruttu ta siis kasvab?
Kas siis kuldkala saba tumenemine ongi sellest tingitud, et akvaarium väike, mingi haiguse tunnus, või mis? Ja kas siis oskate soomuste kohta midagi öelda?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 03:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ka kuldkala on sul alles võrdlemisi noor kala (vaadates kalale näkku on suht näha, et tegemist on "lapsega" mitte täiskasvanud kalaga), arvestades, et ta kasvab ikka väga pikaks ja suureks ning elab ca 20 aastaseks siis see anum on talle juba hetkel pisike. Saba tumenemise kohta ei oska ma midagi konkreetsemat öelda hetkel (pole oma 10 kuldkalakasvatmise aasta jooksul sellist asja otseselt näinudki), mõnikord vahetavad kuldkalad küll värvi, kuid see ei tohiks nii kiire muutus olla. Pigmendivärvi muutumine on pikem protsess ning tekib järk-järgult aga nagu aru sain, siis te alles kala saite kuuke tagasi ja juba on nii palju tumenend? Olen suht nõutu. Ehk on mingi verevalumi laadne asi hoopis? Äkki on pleco liiga teinud talle?

Soomuste osas - nimelt kui imisuuga kaladel tekib toidupuudus, siis lähevad nad kuldkalade kallale. Sellest on ka siin olnud varasemalt juttu väga-väga palju ja mul endal on ka paar kurba kogemust selles osas. Kuna su akvaarium on alles uus, siis pole ka seal vetikaid, millest pleco toituda saaks (või elus taimi, mida süüa vetika asemel). Kas te annate mustale kalale mingeid teisi tabelette söögiks? Kui ei, siis tema ongi kuldkala soomuste kadumise peamine põhjus. Ta sööb kala kehalt soomuseid ja kala kaitsvat limakihti sest muud süüa ei ole (seda võib ta teha ka siis kui antakse liiga vähe süüa, nälg ajab tegudele). See must kala ei söö ju ometi põhjast kuldkala väljaheidet - sellist kala pole olemas, kes teiste roojast toituks. Soomused tulevad loodetavasti tagasi siis kui kuldkala saab suuremasse anumasse ning pleco kindlasti süüa. Selline soomuste puudumine pole kindlasti hea asi, see jätab kala absoluutselt igasuguse kaitseta.

Mida ma sul teha soovitaks oleks äkki pleco kellelegi ära anda, kellel on sellele kalale rohkem ruumi, ning osta kuldkalale kindlasti suurem akvaarium. Poemüüate osas ole edaspidi veidikene ettevaatlikum, alati uuri enne ise foorumist või netilehtedelt ja mine poodi juba kindla teadmisega mida sa tahad. Kuldkalu on tore vaadata ning ka kuldkala tahab tegelikult oma liigikaaslase seltsi, aga kahe kuldkala jaoks on vaja juba 100 liitrist akvaariumit. Hetkel on su kala alles paras titt aga ta kasvab suureks. Mõtekas on osta kohe suurem akvaarium, kus ta saab ilusti kasvada ja ta tervis korras püsiks, kui, et osta iga vähe aja tagant vastavalt kala kasvamisele suurem akvaarium.

Iseenesest ei vaja kuldkala põhja ega klaasile mingeit teist kala seda korras hoidma. Neid maksab pidada koos vaid teiste kuldkaladega (et vältida võimalikke probleeme - algajana kohe kindlasti). Küll aga on vaja vette õhutust ja korralikku filtrit sest kuldkala roojab palju ja filtrita läheb vesi väga toksiliseks, mis omakorda hakkab kala saba ja soomuseid lõhkuma ning võib ka muid probleeme tekitada.

Vaata siin Müügi osas ringi, paljud müüvad siin akvaariumeid, odavam kui osta täiesti uus komplekt ja ehk on juba vastava võimsusega filter jms ka kaasas. Kuid nagu ma ütlesin - kui tahad ühte kala pidada,siis on 50 L okei, kui aga jjuba rohkemat siis arvesta akvaariumit ostes ka sellega. Kahte kuldkala sa 50 liitrisesse ei pane - see on umbes sama kui panna kaks väga suurt koera väiksesse koerakuuti kokku ja uks kinni. Ruumi ei ole ja mõlemal on väga halb seal olla. Erinevalt niutsuvast või ulguvast koerast ei oska kala sulle kuidagi märku anda kui halb või hea tal sinu juures on.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 10:52 
Akvarist

Ei usu et see pleco tegu on, pigem oli pleco just see kes teda algul kartis ja minema ujus, kui kuldkala talle liiga ligi läks, igatahes pole näinud, et ta kuldkala tüütaks. Söögist puudus plecol küll olla ei tohiks, saab oma tableti hommikuti ja seda pole mina veel näinud, et tema seda sööb , nii et ma ei teagi kumb selle siis ära sööb, vahel olen umbes 15-20 minuti pärast vaatanud, et kas söödud, aga tablett alles, laguneb seal akvas. Pigem olen näinud kuldkala peale oma söögi ära söömist seda näppimas, võtab suhu ja laseb välja. Huvitav miks aga, panin akvasse kurki, aga kumbki ei puutu ka seda, siit foorumist olen lugenud, et nad ikka peaks seda tahtma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 11:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Muide, suurt akvat on märksa lihtsam pidada kui pisemat. Ta andestab ka mõned akvaristi vead. Ja ilusam vaadata ka (maitse asi muidugi).
Kuldkala jaoks läheks vaja ka filtrit sest ta on suht suur reostaja. Pildilt sul mingit erilist tehnikat ei paista.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 11:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ja jälle (juba mitmendat korda) räägin ma, et imisuuga kalad võivad kuldkalale kallale minna ja taaskord mitte keegi ei usu mind... palju õnne... kas sa tõesti passid 24/7 akvaariumi ees? Pleco on öise eluviisiga pigem, sa ei näe pooltki mis sul seal tegelikult toimub.

Aga jah.... Ma ei jaksa enam... teised aidake teda edasi... minu jõud hakkab ka lõpuks raugema...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 12, 2010 12:21 
Akvarist

okei okei sain aru, paluks ainult mitte ärrituda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 12, 2010 12:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Räägin vahepeale pooleldi -of topic- loo zoopoe müüjast:
Uurisin ettemõeldes konkreetse poe võimalusi/pakkumisi;
Küsisin, kas kalu tellida kah saab?
Sellepeale tema küsis, et kas mulle need ei meeldi, mis juba olemas on.
Vastasin, et meeldivad küll, isegi väga, aga mul ei ole võimalik neid pidada.
See vastus jäi talle täiesti arusaamatuks - miks ei ole???
Järgnes lühikoolitus teemal, kui suureks need kalad kasvavad ja kui suurt ruumi nad vajavad ja kellega koos ma tahan neid pidada....
Mina (klient) "koolitasin" zoopoe müüjat - ja tema käest küsivad inimesed nõu ja langetavad selle põhjal otsuseid!!!
Täiesti stoiliselt küsis ta selle jutu peale, et mis VÄRVI kalu ma siis tahan #-o
Andsin loobumisvõidu.
See on sama nagu minna autot ostma: "Palun mulle üks punane auto"

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver