Poemüüjad väidaksid sulle, et sa suudad kala pidada ka väikseses purgis. Ausõna - ei ole mõtet. Sina suudaks ju ka välikemmelgus istudes oma elu mööda saata - onju? Mahud nagu ära sinna, näe, ringi saad ka keerata end.... või siis ikkagi ei?
See, et nad hetkel veel tited on ei ole vabandus, absoluutselt. 25 liitrit kahele on siiski ka hetkel vähe, hoolimata nende tited olemisest... ning päris 3cm kuldkalu enamasti poes ei müüda (ma hetkel uskumatusest vaatasin lausa joonlaua pealt seda mõõtu). Reeglina on nad nina otsas saba otani ikka suuremad kui 3cm.
Probleem ongi hetkel selles, et su väikesed kalad kasvavad ning omast kogemusest võin öelda, et nad tahavad väga kiiresti kasvada (nagu lapsed) - selleks peab aga olema neil ka ruumi kasvamiseks, muidu kasvab kala valesti ning sureb peagi ära. Vaata minu algumist "Väike müts" - kolme/nelja kuuga on kala kasvanud üle kahe korra suuremaks. Oli väike nööp - nüüd on juba väga suur kala. Teiseks on reostamine. Väikesed rüblikud kakavad veel küll vähe aga nad on meeletud roojajad üldjuhul ning hoida sellises väikeses keskkonnas mingit tasakaalu on väga raske.
Ma samas ei kujuta ette kuidas nii väikses akvaariumis tasakaalu saavutada - mul endal pole isegi maimuakva nii väike olnud. Kuldkalaga peab põhja alati sifoonima, et kõik s*** kätte saada. Kuidas sa 25 liitrise põhja küll läbi sifoonid. Liiga palju vett ei tohi vahetada, lööb niigi hapra bakteriaalse tasakaalu hoopis paigast ära, liiga vähe vahetades jääb palju toksiine sisse ja see hakkab kalade tervisele... 20% reegel - s.o. 5 liitrit iga nädal... no ma ei tea - head nahka sellest veemahust ei saa. Sinna sobiks ehk elama mõni väiksem ja vähenõudlikum kala, näiteks gupid vms, aga mitte kuldkala
Edit: lugesin su esimese postituse uuesti läbi - mõttega.
Aastased kuldkalad (natuke peale tõenäoliselt, sest poes on nad tihti juba väga mitme kuused) - seega ca pooleteise aastased.... ja endiselt nii väikesed? Hmm.. ei kõla õigesti. Kuldkala saab täiskasvanuks umbes 2 aastaselt (mõni varem mõni tiba hiljem) seega nad peaks hetkel olema juba ca 10cm vähemalt... Väiksus on tingitud väikesest eluruumist.
Teiseks jäin mõtlema nende verevalumite peale. Valge kala uimedel ei ole reeglina kunagi näha tugevalt veresooni (käisin enda omadel hetkel täpsemalt uurimas, et äkki ma tean valesti, sest enamasti ma nende uimi väga detailselt uurima ja meelde jätma ei pea) - kas ehk veresooned ei võinud lüüa välja just reostuse tõttu? Ehk jäi veevahetus halvaks või tehti midagi teist moodi või jäi veevahetus üldse vahelt ära, mis lõi uimed punetama... See on mul siiski ainult oletus sest enda kaladel pole kunagi sellist nähtust olnud aga mingi ärritaja peab/pidi olema. Eriti kui kala nüüd hetkel juba loid on. Kuldkala reeglina ei ole loid, isegi tõbisena siblib ta ringi ning "elusaks muumiaks" muutub ta alles väga hilises haigusfaasis... siis ei anna tihti neid ka enam pääsa.