mYgri kirjutas:
Olles pool päeva foorumit lugenud, pole ikka aru saanud, kas filter peab kindlasti olema nii keeruline, nagu kirjeldatud - mitmeosaline, biopallid, kivimid... jne. Kas filtriks ei või kasutada täiesti tavalist nöörfiltrit, nagu kasutatakse lihtsalt kraanivee puhastamiseks mehhaanilisest ollusest? Veepump imeks siis läbi selle filtri tünnist vett ja teisest otsast soriseks puhtalt tagasi, ühtlasi õhustades vett.
Asi puudutab muidugi minu "Kala talveks tuppa" projekti
St on 200 l tünn, vesi ja kalad ja ei mingeid taimi ega silmailu.
Kui väga lollisti küsin, ärge valusasti lööge, aga ma tõesti ei saa aru, kas need on mingid erilised bakterid, mis kusagil erilise svammi või kivi sees kasvama hakkavad ja kas mingi muu keskkond neile ei sobi?
Kas ja kui palju tahaksid kalad ise valgust saada? Mul kõik see asi hämaras keldris.
Kas kalakestele võiks meeldida põhjas kivid-kruus, või on nende poolest ükskõik?
mina soovitaks kah neid maimukesi keldris jahedas hoida (no nii, et jää peale ei tuleks loomulikult). siis on kalade tegevus minimaalne. ma isegi kaldun arvama, et niiviisi külmas ja pimedas keldris lõpetavad karbid üldse toitumise, nende hingamine muutub minimaalseks ja nad passivad lihtsalt liikumatult põhjas. kui nii läheb, siis vett filtreerida ei ole mõtet. aereerimine on ka küsimärgi all, kuigi tünn on suhteliselt kitsas ja veepind (mis õhuga kokku puutub) on väike, siis igaksjuhuks võiks aereerimine toimuda (ja kalu topid sa sinna tünni ka vist päris palju?!). tuleb kindlasti jälgida, et aeratsioon ei oleks nii tugev, et kalad ennast selle tõttu veevoolu käes liigutama peaksid (parem on kui nad on rahulikult, liikumatult). et sifooniga aegajalt põhja puhastada, võiks ehk selleks ajaks vee pisut soojemaks lasta, nii et kalad jälle aktiivseks muutuvad, siis äkki harjutada nad tasakesi valgusega ning pakkuda neile ka süüa. ja seda võiks teha vast miski kolme nädalaste vahedega ehk?! võibolla võib see vahe ka pikem olla?!
ja tünni ning akvaariumi asemel soovitaks ma hoopiski klikata ülemises nurgas teise kalafoorumisse ja sealt kuidagi otsinguga välja otsida veekindlast vineerist akvaariumid- seal peaks igasuguseid õpetavaid linke olema kuidas veekindlast vineerist akvaariume teha. st võiksid lihtsalt sellest vineerist suure kasti (ilma esiklaasita) oma kalakestele kokku kruvida... (tuleb suhteliselt odav kah...)
*see kõik oli muide minu arvamus ja ei pruugi toimida