foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 33 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 15, 2011 05:20 
Akvarist

Kribensiste maimud teist päeva kodust väljas. Söövad kenasti ja papa-mamma võtavad kaitsekohustusi väga tõsiselt.

Muret valmistab filter. Tegemist on Juwel 180 sisefiltriga. Perekonna kodu ja "taga-aed" asub otse filtri kõrval (siit muuhulgas moraal: pole vaja koobast sellise koha peale teha :oops: ). Filtri sissevõtuava on siiski veepinna lähedal.

Tegelased liikusid esialgu ainult põhjakihtides taimestiku all, täna aga on hakanud avastama juba ka alumise kolmandiku ülemist poolt. Küsimus on, kas neil jätkub mõistust/instinkti/vanemlikku kasvatust/jõudu filtri sisevõttu vältida ? Või peaks pilud mingi švammiga kinni katma ? See muidugi muudaks taas veeringe ja tuulutuse aeglasemaks.

Kribensise kasuisasid-emasid peaks siin hulgi olema, kuidas olete teinud ?

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 16, 2011 10:00 
Akvarist

Tere

Mõtlesin eelnevat lugedes ühe filterkoti peale,mille kunagi vist kalakesest ostsin,meenutab väga tavalist pesukotti,milles õrna pesu pestakse mõõdud 23*30cm,suht hõredast materjalist,aga need maimud sealt küll läbi ei lähe.Samas võib äkki igasugune ehitamine akvas kalaperet häirida ja vanemad võivad ettearvamatult käituda,nt maimud maha jätta või hoopis ära süüa.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 16, 2011 10:14 
Akvarist

Tuli parem mõte,kasuta naiste suka säärt,tõmba kummiga ümber filtri ja sissevõttu avale pane midagi vahele,et päris vastu ei oleks.Samas see hakkab jälle sodi koguma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 16, 2011 01:23 
Akvarist

vana saga kirjutas:
kasuta naiste suka säärt,tõmba kummiga ümber filtri ja sissevõttu avale pane midagi vahele,et päris vastu ei oleks.Samas see hakkab jälle sodi koguma.

Juweli standartne sisefilter on neljakandiline karp akva nurgas. Sinna midagi ümber ei saa tõmmata. Aga lugesin vastusest välja, et oht on siiski reaalne. Eks ma areta midagi teisaldatavat traadist ja filtrišvammist. Siis sab seda ka sodist loputada.

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 16, 2011 02:27 
Akvarist

Saigi asi lahendatud kahe konksuks lahtikeeratud kirjaklambri ja tüki jämedama filtrišvammi abil.

Minusugusel algajal kasuisal on siiski järgmine probleem. Maimud tulid koopast välja sisuliselt hetkel, kui ma, sifoon juba käes, asusin veevahetust tegema. Jätsin protseduuri muidugi ära, aga mingil hetkel vaja ikkagi teha. Siit küsimus, millal ja kui palju võib selle konkreetse liigi maimudega akvas toimetada ? Vana saga ähvardab mind siin maimude mahajätmise või ärasöömisega :?

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 17, 2011 12:10 
Moderator

Pildid: 10
Veevahetust võid ikka teha
Variant on ka see pisipere ise kinni püüda ja maimulõksu panna - siis endal lihtsam neid toita ja pole ka ohtu, et keegi neid nahka pistab

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 17, 2011 08:25 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mujalt saad ju ikka sifoonida. Ära siis perekonna ligi mine. Sul suht suur akva. Ümbertringi saad ikka tiba puhastada ning vett vahetada.

Mis mõõdus tited juba on? Kribensistel alguses ikka päris pisikesed tited. Need pudisevad plastist titelõksu pragude vahelt läbi. Kapronist (või mida iganes seda materjali nimetada) lõksus kipuvad tited raami vahele kinni jääma ja sinna surema. Kui juba molli/gupi/mõõgu tittede suurused (umbes pool senti), siis lõksus kasvatamine peaks õnnestuma. Ja söögiks kõige parem ikka ise hautatud arteemia.

Kõige ideaalsem muidugi oleks lasta emmel-issil neid kasvatada. Sul seal titesööjaid paistab küll kahjuks olema. Mul konkreetselt just kribensise tittesid pole olnud, aga arvaks, et esialgu hoiab titepere põhja ligi vanemate tiiva alla. Hiljem, suuremaks kasvades kipuvad ehk ülemistesse kihtidesse ja üldse hulkuma minema. Siis oleks hea, kui ujuksid mõned pinnataimed, kuhu end peita saaks. Kui titelõksu kasutad, siis karta on, et hiljem vajad siiski suuremat akvat (20-50 liitrit), kus neid edasi kasvatada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 18, 2011 01:28 
Akvarist

KRA kirjutas:
Mis mõõdus tited juba on?
Kõige ideaalsem muidugi oleks lasta emmel-issil neid kasvatada.
Sul seal titesööjaid paistab küll kahjuks olema. Mul konkreetselt just kribensise tittesid pole olnud, aga arvaks, et esialgu hoiab titepere põhja ligi vanemate tiiva alla. Hiljem, suuremaks kasvades kipuvad ehk ülemistesse kihtidesse ja üldse hulkuma minema. Siis oleks hea, kui ujuksid mõned pinnataimed, kuhu end peita saaks.

No nad on jah sellised parajad spermatosoidid :) , max 3 mm koos saba ja sarvedega. Tahaks ka loomulikul teel hakkama saada (loodan, et pärast ei kahetse). Juba praegu, neljandal päeval, on koos vanematega avastatud pool akvat, seejuures kõik veekihid, ka päris pindmine. Ka filtri sissevõtuavaga on tutvutud, nii et selle kinnikatmine oli igati õigustatud.
'
Mis puutub titesööjatesse, siis hetkel on kord täiuslikult majas, vähemalt noorpaari ja tittede poolt vaadates. Ülejäänud tegelased on muidugi parajas segaduses, kuna kõik saavad valimatult eemale kupatatud. Kribensiseid võttes olin arvestanud sellega, et nad võivad muutuda territoriaalseks, aga et territooriumiks on terve akva, vot seda ei ei osanud oodata. Teised ahvenad ei julge sisuliselt ninagi taimestikust või kivide alt välja pista. Papa käib nii iga kahe minuti tagant kontrollimas, kas liigikaaslased akva teises nurgas on ikka ontlikult peidus. Isegi SAE-d on otsustanud ükesteise tagaajamise ning antsud oma stoilises rahus tegutsemise üle kolida pesakonnast võimalikult kaugele. Täna lubati esimest korda õunateol lähedalt läbi roomata ja toidujäägid ära süüa, varem olid ka nende tundlad löögi all. Selline perekonnaidüll siis...

KRA kirjutas:
Ja söögiks kõige parem ikka ise hautatud arteemia.

Arteemiaga maimude söötmine, mis foorumist korduvalt läbi käinud, jääb mulle veidi segaseks. Täiskasvanud arteemia (näiteks need, mida külmutatult müüakse) on ju 2x suurem, kui maim ise. Kuidas sellega on, kas söödetakse mingisuguseid noorjärke ? Hetkel pistavad maimud "titetolmu", mida veega segatult neile nina alla süstin.

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 18, 2011 01:31 
Akvarist

Tere

Arteemia mune müüakse poes.On saadaval ka munade ja soola segu.Paned vastavalt juhisele segu vette ja 24-36 tunni pärast on pisikesed väljas,olen märganud,et nagu mida soojem seda rohkem koorub,vist kuni 30 c võib olla.Õhumull peab ka kinlasti sees olema.Liiga suurde anumasse pole mõtet panna,siis ei saa pärast kätte.Ise ma meil saadaolevate munade kvaliteediga rhul pole,minu arust on koorumise % liiga väike ja koorumata munad võivad maimudel sooleummistust tekitada.Seebärast püüan nein suure süstlaga millel on nõela asemel kõrs ja mõne päeva pärast valan soga läbi spets sõela ja annan gupidele,neile see küll midagi paha ei ole teinud.Kui tahad arteemiat suuremaks kasvatada,siis võib neid toita sera microniga,aga väga kaua ei saa huida ,siis läheb asi haisema.Ise olen nüüd kasutanud decapsuled artemia cysts,neil on kest kuidagi maha hõõrutud ja koorumis % on hoopis teine asi.Neid meil müügil pole näinud.Tellin happy discusest,aga seal läheb saatmisega pea kolm nädalat,seal müügil ka mingi artemia automaatne haudejaam-toitja,mis tundub päris huvitav,aga seda poe raatsinud tellida maksab 25 euri.Olen ksutanud meresoola ja lahuse ph tõstnud sera mineral saltiga 8 ph ni.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 20, 2011 04:40 
Akvarist

TERE

Mis maimudest saanud on.Tahtsin veel küsida,et kuidas nende kribensiste iseloom muidu on,need pidavat olema suht rahumeelsed,kas väljaspool kudeaega üksteist või teisi kalu terroriseerivad ka.Muidu päris huvitavad kalad,äkki peaks mõne hankima,aga riiakaid kalu küll ei taha.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 20, 2011 11:19 
Akvarist

vana saga kirjutas:
TERE

Mis maimudest saanud on.Tahtsin veel küsida,et kuidas nende kribensiste iseloom muidu on,need pidavat olema suht rahumeelsed,kas väljaspool kudeaega üksteist või teisi kalu terroriseerivad ka.Muidu päris huvitavad kalad,äkki peaks mõne hankima,aga riiakaid kalu küll ei taha.

Tänan küsimast, maimud on igati hea tervise juures, praeguseks sellised 5 mm pikkused vast, aga veel kalu väga ei meenuta :)

Kribensiste üldiseloomu kohta väljaspool kudeaega ei oska oma praktika põhjal midagi öelda. Lähtusin samuti üldlevinud seisukohast, et ahvenatest on nad ühed rahumeelseimad ja sobivad ka segakooslusesse. Kui ma nad sisse tõin, siis alguses oli jah olukord rahulik (uued kalad ju ikka arglikumad). Aga mingil põhjusel otsustas üks paar kohe kudema hakata ja pärast maimude koopast väljatulekut on "psühholoogiline tasakaal" akvas ikka päris korralikult paigast ära. On see nüüd konkreetse paari eripära, suure kudemisvajaduse rahuldamatusest müügiakvas tekitatud ülereageering, tavaline kaitsekäitumine või midagi muud, ei oska öelda.

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 20, 2011 09:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 8
Hei! Kuidas maimurindel olukord? Nimelt mul samal ajal sama seis. Akvaariumis teiste sabaliste seas ka kaks emast ja üks isane punakõht. Moodustus üks kena paarike ja oligi maimuhunnik valmis. Siis juhtus selline õnnetus, et olin kaks nädalat kodust eemal ja keegi oli välifiltri pistikust välja tõmmanud. Kes ja millal, jäigi saladuseks. Igal juhul töötas mingi aeg ainult sisefilter ja vesi oli ikka päris käest ära. Arvatavasti ujuski selletõttu noor emme kalataevasse. Õnneks rohkem kadu teiste kalade seas polnud. Maimude suhtes otsustasime minna loodusliku valiku teed - ei andnud neile eraldi süüa ega üritanud kellegi eest peita. Teine emane punakõht oli väga maias head suupoolist noolimas ja ka väikesed viietriibulised barbused olid pidevalt luurel. Nüüd müts maha papa ees, kes oli ikka üliagar ja hoolitsev oma väikeste bande eest hoolt kandes. Lõpuks jäi järele ainult üks pisike, kes nüüdseks paari sentimeetri pikkune. Tore aga jälgida teist emast, kes võttis appi kogu oma naiseliku võlu papa südame võitmiseks ja ülla-ülla - see tal ka õnnestus. Nüüd siis teist päeva ujub vanemate pingsa valve all uus pisikeste parv - ca' 30 isendit. Läheme jällegi loodusliku valiku teed ja eks paistab, palju seekord osavaid ellu jääb.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 21, 2011 01:46 
Akvarist

alpa kirjutas:
Hei! Kuidas maimurindel olukord?

Hetkel ujuvad ringi umbes 30 veidi alla sentimeetrist tegelast ja paistavad igati õnnelikud. Annan harjumusest veel süstlaga titesööki, aga tegelikult rebivad juba nädalajagu päris agaralt helbeid ja lutsutavad täiskasvanute graanuleid.
Kuna seltskond polnud nõus peale koorumist ennast loenduseks üles rivisatama, arvan subjektiivselt, et u 50% on elus. Põhirisk oli filter, mille õnneks heade soovituste põhjal elimineerisin. Päris esimestel päevadel nägin ka paari maimu, kes veidi valesse kihti sattudes veeringlusega toime ei tulnud ja saba ees taimede vahele kadusid...
Seda ohtu, et kaaselanikud tittesid kiusaksid ei olnud üldse mitte. Vanemad olid ikka ülikurjad. Rõõmustan selle üle, et teise ahvenapaari emasel hakkab sabauim ja isasel seljauim taastuma.

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 23, 2011 09:04 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Lisaks vana sagale siia punkti kaupa ka omad kogemused artemia munade hautamisel.
1. Muna + soola segu müüb vist Tetra või Sera. Minu kogemustel see väga kehva. "Kalake" müüb JBL-i Artemio Pur-i. Sellega olen rahul. Korra Tartust sai ostetud ka külmutatud mune. Seda kommenteerida ei oska, sest siis olin algaja. Ise arvan, et ei saanud aru, millal koorunud on.
2. Koorumisde protsenti temperatuuriga seostada ei oska, kuid kindlalt suurendab koorumise kiirust. Mul köögis jahe ning seetõttu koorumiseks kulub umbes kolm ööpäeva.
3. Mullitaja olemasolu vajalik.
4. JBL-il on kaasas mõõtetopsik. Minu arust oleks optimaalne panna 2-3 kulbi täit.
5. Anumaks sobiks näiteks 1-1,25-liitrine plastpudel. Tollel Sera või Tetra (pigem vist ikka Sera) komplektil (ostsin kunagi Lauteri tänava OÜ "Leigiv" poest), olid kaasas mõningad elementaarsed vidinad munade hautamiseks. Esimene hea asi oli spetskork kahe auguga, kuhu sai kinnitada õhuvoolikud - üks sisse mullitamiseks ja teine õhu välja tulemiseks. Pärast, kui tahtsid puhast kraami kätte saada, tuli voolikud ümber vahetada, kompressor seisma jätta ja siis pärast väärtusliku kraami põhja settimist (koored jäävad pinnale) taas kompressorit käivitades tuli söödav kraam toru pidi välja.
6. Lisaks oli seal komplektis minu arust üks väärtuslikemaid asju - sõel, millega sai siis soolavähikesed puhtaks loputatud. Seda viimast asendab hädaga näiteks kohvifilter.
7. Kuuldavasti on veel nipp, mida endal pole olnud vajadust praktiseerida ning seega ka kogemus puudub. Nimelt - kompressor ikka välja lülitada ning lasta settida. Pärast panna morsikõrs põhja nii, et näpp on peal ja siis lased lahti. Pidavat putukad torusse tulema. Selline praktiline kogemus peaks akvarist keskil olema.
8. Munade koored tõesti tekitavad kõhukinnisust.
9. Mul on "Kalakesest" ostetud JBL-i haudejaam (pilte tolle kohta leiab vast kodulehelt). Mõnusalt kallis, aga hea. (Üks selline on mul ka müügirubriigis, kuna sai kokku ostetud kolm, kahest piisab täielikult).
10. Ja hautamisel ikka lisada meresoola. pH-ga pole siiani jännanud.
11. Minu arust kogu selle asjaajamise juures on kõige tähtsam too spetssõel. Ja vot toda pole suutnud poest eraldi leida.

Sai pikk jutt artemia hautamisest ja tiba juba hiljakski jäänud, sest paistab, et tited kasvavad niigi hästi ja on juba päris suured. Ja nii nagu ma arvasin - ikka issi-emme hoole all on nad kaitstud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 23, 2011 11:17 
Akvarist

Tere.
See sõel kalakeses saadaval,oli nii 4 erinevate võrkudega,kui ka kõige peenem eraldi,väga odavad just ei olnud.

Üles
 [ 33 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver