Hea et akva on suur, vähemalt on valikuvõimalusi.
Kuna sul on seal juba kalad sees siis peaksid uute kalade valikul lähtuma juba olemasolevatest kaladest. Ehk siis on kalu mida sa saad võtta ja kalu mida vahest ei tasuks kohe mitte võtta. Asja teeb lihtsamaks tõsiasi kui sa tead oma kalade õigeid ladinakeelseid nimesid.
Esimene kala on sul mingi 15cm Ancistrus, suur kala. Mul läks pisut aega et üldse aru saada millise kala nimi on Antsitrus.
Siin oleks nüüd tähtis teada mis liiki see ancistrus sul on. Minu teada on neid olemas vähemalt 5 liiki. Kui on teada täpselt mis liiki nimetatud kala on siis saaksid otsustada kas võtta veel neid juurde või mitte. Osa nendest kaladest sooviksid üksinda olla, enamus nendest on suht territoriaalsed. Soovivad oma juurika või kivialust, kui seda ei saa siis läheb madinaks. Kui tahad kala täpset nime teada siis peaksid kala pildi üles riputama.
Teised 2 Epalzeorhynchos Frenatus'st on sul kas nüüd või edaspidi suured kalad. Kasvavad kuni 15cm pikaks. Nende kalade puhul tasuks olla tähelepanelikum ja ettevaatlikum, eriti uute kalade valikul akvasse. Territoriaalsed, üksilduses elavad ja vananedes agressiivsed kalad. Suure tõenäosusega kipuvad tulevikus peremehetsema kõikides akvaosades. Need kaks kala hakkavad teineteist varem või hiljem ahistama, tulevikus võivad kolkima hakata ka teisi kalu.
Kolmandad kalad on sul minu teada foto järgi vaadates tiiger barbused (Puntius tetrazona), kasvavad 5-6cm pikaks. Antud barbused on sellised teiste kalade tülitajad, uime- ja sabanäksijad ning kottijad. Kuid mulle need kalad meeldivad, sest on sellised elavad ja huvitava käitumisega, lustakad naasklid. Sul on neid barbuseid niiütelda miinimum et moodustuks väike grupp, neid barbuseid võiks rohkem olla.
Järgnev jutt on mul selline subjektiivne, st. iseenda seisukohast lähtudes. Mida teeksin mina kui mul oleks sinu 250l akva koos nende kaladega.
1. Uuriksin välja Ancistrus täpse pika ladinakeelse nime. Nime teada saades saaksin otsustada kas võtta veel ühe või paar ancistrus't. Või jätaksin üksikuks. Vajadusel saaksin omanikuna kalast rohkem teada.
2. Rahuliku tuleviku nimel annaksin või vahetaksin ära ühe Epalzeorhynchos Frenatus'e ja jätaksin endale akvasse ainult ühe kala. Ja seda ühtegi jälgiksin ma valvsalt. On olemas mingi võimaluse kübe et need kalad on ehk iseloomult leebukamad. Samas kui uimed ja soomused lendama hakkavad siis on juba nats hilja.
3. Ostaksin juurde olemas olevaid tiiger parbus'eid vähemalt mingi 10 tk et tekiks suur ja korralik 15 barbuste parv. Antud sammuga tagaksin selle et barbused nääkleksid ja torgiksid rohkem üksteist ning ei tunneks teiste kalade vastu huvi. Barbustel poleks lihtsalt aega teistega tegeleda. Barbused on nagu lõvi- või hüaanikari.
NB! Nimetatud akvasse ei ostaks ma mitte mingil juhul nö. "ilusaid ja uhkeid kalu" kes akvas oma suurte uimede ja sabadega uimaselt ringi patseeriks. Epalzeorhynchos Frenatus ja tiiger barbus'ed tõmbaksid selliste kalade uimed ja sabad ribadeks. Ilusad, aeglased, kartlikud kalad (guppy, betta, angelfish) muutuksid sellises akvas "peksupoisteks".
Minu arvates sobiksid siia akvasse kiired, jõulised ja aktiivsed kalad sellised nagu barbused, daaniod, rasborad, puntiused, tetrad jt.
Vahes mõni teine akvarist soovitab midagi juurde või vajadusel parandab mind.