foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Ehmunud ja nõutu (LUKKU)
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 29, 2012 03:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Okt 29, 2012 03:30
Postitusi: 155
Pildid: 0
Asukoht: Raplamaa, Märjamaa
Sain värskelt möödunud kolmapäeval akvaariumiomanikuks. Kuna ma väga eelnevaid teadmisi ei omanud, siis hakkasin ruttu igasugust infot otsima ja nii siia lehele sattusingi. Oma ehmatuseks nägin, et minu 30l akvaarium on selgelt "üle rahvastatud" :cry: Kuna ma veel kalakeste õigeid nimesid ei tea, siis ütlen nii, nagu neid nimetati mulle: kolm kuldkala, üks koger, üks kukeke ja kolm põhjakoristajat, kellest kaks on ühte nägu ja üks veel oma nägu. Akvaariumis ei olnud ei kruusa ega ka elustaimi, vaid üks plastmassist kuuseke ja mõned värvilised kivid. Aparaatidest on õhupump.
Nüüd siis peamine: kustotsast peale hakata, et asi enam-vähem elamisväärseks saada?


Viimati muutis paabu1, Reede Nov 09, 2012 12:00, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 29, 2012 04:03 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 05, 2008 11:44
Postitusi: 1359
Pildid: 20
Asukoht: Keila
:wink: alustuseks loe,

/esimene/25681/index.html

teema ise võiks kah olla rubriigis esimene akvaarium :idea:

rubriiki esimene akva, seal ikka väga palju infot algajale.
Kui oled vastavad rubriigid läbi lugenud ootame edasisi küsimusi,
alguses tundub jah kõik keeruline aga tegelikult on kõik imelihtne - kannatust :wink:

isiklikult soovitaks esialgu kuldkalad ja kogre ära kinkida või müüa.
Põhjakoristajaid on ka erinevaid- mõned sobiksid mõned mitte....parim soovitus pane pildialbumisse ka mõned pildid.
muide kas akvas valgustsus ?
Tuleks alustada ikka algusest: 1. valida välja milline põhi akvasse 2. Millised taimed 3. Tehnika(sisefilter), õhustaja-pole eriti vajalik alati, soojendaja, valgustus 4. Kalad
Et alustav akva kiiremini käima läheks oleks soovitav saada mõne lähedal elava akvaristi käest käinud vett - niikuinii vahetavad paljud enamasti vähemalt % 10% nädalas - milleks siis vett ära visata :D Tihti võid sealt saada ka taimede jääke mis saad kohe ära istutada.....
:wink: Ilmselt said sa akva koos kaladega- isiklikult :!: jagaks kõik kalad ära ja alustaks ilusti algusest :wink:

_________________
400L akva/CP-suurim,valgus4x39w,sooj-200w +30L nano


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 29, 2012 09:27 
Akvarist

Liitunud: Reede Jaan 30, 2004 11:41
Postitusi: 91
Asukoht: Tallinn
Ma vist alustaks kaladest: kuldkala ja koger tahavad jahedamat vett, kukeke ja põhjakoristajad soojemat vett. Ehk siis kas jahedalembesed või soojalembesed peavad teise kodu leidma.
Filtrit kaasas ei olnud - aga oleks väga vaja. Ehk siis ostunimekirja: 1) filter.
NB. Kui alles jäävad kuldkalad, siis pole taimedesse ja mullastikku erilist mõtet panustada - kalad teevad kiirelt 1:0
Nüüd peaks välja mõtlema, millist akvaariumit sa tahad. Kus see järgmised paar aastat seisab, kas tahad tausta, taimi, valgustust. Ühekordne väljaminek tehnikale jms on päris suur, seega peab ka rahakotti vaatama.
Tavapärase akva sissetöötamisega sa niikuinii tegeleda ei saa - kalad juba sees. Aga põhimõtteliselt annab kalad mõneks tunniks välja tõsta, muld-kruus-taimed sisse, filter tööle, filtristart (bakterid) sisse ja natukese aja pärast kalad ka. Riskantne see on, aga kui miskit peaks nihu minema, siis süüdista neid kes akva sulle tõid.

_________________
110 l, mõningad ancistrus sp ja anentome helena isendid, kardinaltetra ja skalaar. Taimed


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 29, 2012 10:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Okt 29, 2012 03:30
Postitusi: 155
Pildid: 0
Asukoht: Raplamaa, Märjamaa
Aitäh!
Poolkuu, Sinu pakutud variant meeldib mulle rohkem, aga süüdistada ei tahaks ma kedagi. Kui akvaarium eelmises kodus üleliigseks osutus, siis ise ma ju teda endale nõutasin. Kui ei oleks hakanud lisaks infot otsima, siis oleksingi teadmises, et kõik ongi nii nagu vaja... :oops:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 29, 2012 10:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Mulle tundub, et Sul vaja praegusele olukorrale suht kiiresti lahendus leida. Mõtlen, et mida mina teeks. Barbatuluse ettepanekud on õiged, aga paugust hetkelist olukorda vist nii ei lahenda.

Kui akva vaid 30-liitrine, siis mina otsiks hoopis uut kodu kuldkaladele. Kui suured nad on? Kui alles tited, siis mõne aja peavad ka seal väikses vastu. Aga siis tuleks kindlasti mõelda suurema akva soetamise peale (juhul kui on soovi kuldkalu kasvatada). Ikka 50 liitrid kuldkala kohta (pigem soovitaks rohkem).

Kui valid troopilised kalad, siis jätaksin alles tolle kukekese, võtaksin talle naise, hangiks hulga elustaimi, et mammi saaks pärast marjaheitmist varjuda. See variant peaks olema suht riskivaba, sest 30-liitrine ikka üsna tilluke ja sinna palju kalu ei mahuta. Paras neile kahele ja ehk siis üks õunatigu. Ja hädaga ehk üks antsistrus.

Põhjakoristajatest tahaks rohkem infot. Sul on huvitav lause: "Kaks on ühte nägu ja üks veel oma nägu." Püüa pilt panna. Põhjakoristajaid on mitmeid. Mõned neist parvekalad (näiteks corrydorased (parv on 5-7 kala) ja thorakatumid (võib ka üksinda olla).

Ja filter! See ikka väga tähtis. Eriti sellise kala koguse puhul. Ning vee tilgatestid ka. Ja kohe mitte ei soovita ribatesti. Minu kogemuste põhjal erilist raha kokkuhoidu sealt ei teki. Tilgaga saad usaldusväärse pildi oma akva veest.

Nüüd tekkis veel küsimus. Nimelt - said akva koos kaladega ja ilmselt ju ka veega seal sees? Kas vesi akvas oli juba "käivitunud"? Kaua akva käigus oli, enne kui Sinu juurde jõudis?

Ja pole hullu midagi! Küll saad hakkama. Kui vaid teaksid, kui palju asju mina valesti tegin, kui alustasin. Ei osanud ma kohe ka akvaristika foorumitki leida! Tagasi mõeldes hakkab päris jube kohe, aga hakkama sain ja saad Sina ka!

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 30, 2012 07:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Okt 29, 2012 03:30
Postitusi: 155
Pildid: 0
Asukoht: Raplamaa, Märjamaa
Käisin nüüd täna poes ja uurisin vee testimiseks vajalikku - sain ribad ja tegin testi ka ära, aga lugeda ma seda veel ei oska. Hakkan uurima.
Püüdsin ka oma kalakesed pildile saada ja lisasin nad siia. Filter oli ikka juba olemas koos õhupumbaga.
Vee temperatuur on praegu 18-20 kraadi. Kuna elan ahiküttega korteris, siis püsib see enam-vähem selles piires. Talve poole oleks vist siiski vee temperatuuri hoidjat vaja.
Nüüd kalakeste ära andmisest. Tütar oleks nõus võtma kukekese ja ühe põhjakoristaja (väiksema, lapiku moega). Aga tema akvas on praegu gupid ja üks põhjakoristaja. Tema alustas paar kuud tagasi ja ika nii, nagu asi peaks käima - kõik õiges järjekorras ja omal ajal. Kas nüüd minu antud kalakesed võiksid tema koosluse sassi lüüa?
Ja kuidas ja kellele pakkuda kogrekest ja ühte kuldkala? Tahaksin ikka ühe punase ja kirju kuldkalakese endale jätta. Vaatasin juba ka suuremat akvaariumi, aga päris hoobist ei saa osta. Ehk mu kalakesed peavad mõned kuud vastu, kui praeguses elukohas elutsejate arvu vähendan?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 30, 2012 07:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:19
Postitusi: 760
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn (ja ülejäänud Eesti)
Põhjakoristajateks on arvatavasti rahvakeeli antsud ehk siis Ancistrus sp. (harilik Harjasnina)
/viewtopic.php ... ac23171e04

Tema jaoks on 18-20 ekstreemne vee temperatuur. Eks ta elab aga meeldiv see tema jaoks ei ole.

Ära andmise kohapealt... kukekest ei soovitata minu arust üldse teiste kala liikidega koos pidada aga ega ma ka ekspert ole. Tean aint, et oma nimeväärilised nad on .... tapluskalad. Antsudega usun, et saavad läbi aga gupidel võivad elu põrguks teha. Võid kindlasti ka proovida "Ära anda" või "Vahetan" alafoorumit. Saad ehk kukekese ja kogre kellegile ära anda, kes näiteks shokolaadi (mis siin põhivaluuta :lol:) või siis taime jupi või muu vajaliku vastu.

Alguses käivad ribatestid küll, sest suuremad muutused ja ohud saab nendega ära hoida.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 31, 2012 04:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 14, 2012 04:56
Postitusi: 42
Asukoht: harjumaa
soovitaks suuremat akvat.põhja kruusa ja päris taimi (taimedega ka muld mida saab osta peaaegu igalt poolt.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 01, 2012 07:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Okt 29, 2012 03:30
Postitusi: 155
Pildid: 0
Asukoht: Raplamaa, Märjamaa
Mu kukeke ja ancistrused teevad mind murelikuks :cry: Konutavad akva põhjas ja otsivad varju pigem, kui tahaksid ringi sebida. Kukeke küll tegi paar tiiru ja siis läks koore taha peitu jälle. Väiksem ancistrus eilsest saadik peidus koore sees, tänasest suurem kah peadpidi teokarbis...
Tegin esimest korda elus vee teste, küll ribatestriga, sest muud lihtsalt meie loomapoest ei saanud. Kraanivee näidud on: ph 8,4; KH 20; GH 16; No2 0 ja No3 10. kaks päeva tagasi oli akvas ph 8; KH 20; KH 10; No2 1; No3 25. Täna kõik akva näitajad üleeilsega samad, ainult No3 on 100. Mida peaksin oskama sellest järeldada?
Kuldkalad ja põhjakoristaja, Coridoras arvan, tunduvad end hästi tundvat ja siblivad ringi. Vee temperatuur 19,5. Kas see võib muuta soojakalad uimaseks, et on neil külm :cry: Soojapulk on kohe-kohe tulemas ja hea õnne korral nädala lõpus suur akva ka.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 01, 2012 08:25 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 05, 2008 11:44
Postitusi: 1359
Pildid: 20
Asukoht: Keila
:shock: 19 kraadi on bettale ikka väga külm (26-28kraadi oleks neile paras siis ka värvid erksamad) ja ka nn antsul ikka külma võitu. Loe :!: kalade pidamistingimusi seal kirjas ka soovitatavad temperatuurid ja muud vee omadused jne... :wink:

_________________
400L akva/CP-suurim,valgus4x39w,sooj-200w +30L nano


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 01, 2012 09:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:19
Postitusi: 760
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn (ja ülejäänud Eesti)
Kas toas on 19c, et veetemp nii madal või ta sul kuskil akna peal?

Testidest rääkides siis peaks jälgima no2 ja no3. Esimene ei tohiks olla üle nulli aga riba testidega on 0 ja 1 vahel vahest raske aru saada. Teise puhul peaks jääma näit alla 30 aga jälle sama jutt ribatestidega. Tean omast käest, et teed kaks ribatesti testi ja tulemused võivad olla erinevad.

Kindluse mõttes tegin ise kogu aeg kahtlase tulemuse korral 20% veevahetuse. Ega see veevahetus neile halba tee... muidugi juhul kui iga päev ei tee ja kloorivee puhul ikka vastavat keemiat kasutad. Pigem ongi selle akvaristikaga vaja kannatust. Teste tee kaks korda nädalas algul näiteks... tihedamini küll vaja pole. Eks pead ka kalu jälgima. Kui veenäidud nendele meeltmõõda ei ole muutub nende käitumine hoopis teiseks. Ise olen nii paar korda, ka hiljuti, päästnud akva suuremast jamast. Istusin maha ja kui pilgu akvale viskasin vaatasin, et midagi on kuidagi teisiti kui tavaliselt. Selgus, et mu sisefiltri iminapp oli järgi andnud ja filter alla poole vajund ja sellest tulenevalt ei liikund piisavalt veepind, mis tähendas, et kaladel ja muudel oli hapniku puudus.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 01, 2012 09:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Okt 29, 2012 03:30
Postitusi: 155
Pildid: 0
Asukoht: Raplamaa, Märjamaa
Kuna ahiküttega korter, siis temperatuur kõigub seal 19-21 piires küll ja kalakesed tõesti lähemal aknale kui ahjule.
Veevahetus homseks plaanis.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 01, 2012 10:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:19
Postitusi: 760
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn (ja ülejäänud Eesti)
Muidu seda akna asja küsisin ma sellepärast, et otsene päeva valgus võib suurema tõenäosusega sul muret hakata tekitama vetika suhtes.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 08, 2012 09:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Okt 29, 2012 03:30
Postitusi: 155
Pildid: 0
Asukoht: Raplamaa, Märjamaa
Tahaksin nüüd teema lukku panna, sest ehmatus läks üle ja head nõu olen siit kah saanud.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, saab meil pühapäeval olema kuldkalade oma akva. Ja siis läheb sutike aega ja soojaveekalad saavad kah kalaväärse elu :D


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 09, 2012 09:49 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Kui tahad oma teema lukku panna, siis tuleb Sul pealkirjas muudatusi teha. Siis moded näevad kohe ja panevad lukku.

Jõudu Sulle edaspidiseks!

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver