Tere!
Ka mina avastasin peale oma akvaristikahobi taassündi paar aastat tagasi, et eestikeelsete kalanimedega on üks paras tohuvapohu. Kaubandusel on raske samuti silma peal hoida, kui samal kalal ühes poes ühed, teises teised nimed ja see ei käi isegi mitte ainult eesti keele kohta.
Minu teada ühtegi registrit vist ei eksisteeri, see aga ei tähenda, et me seda teha ei võiks ju. Mu oma peas on see mõte juba kuid idanenud, aga kuna mingit otsest põhjust ei olnud, miks ma seda tegema peaksin, siis seni oli see vaid mingi uitmõte. Eestikeelse akvaariumisõprade foorumi avastamine andis asjale aga uue tõuke ja selle teema leidmine siit julgustas veelgi asjaga algust tegema.
Lihtsalt üleskutse midagi teha võib jäädagi ainult üleskutseks, seega tegin ma mingi esialgse tabeli valmis. Liitsin kokku kolm netist leitud nimekirja: inglise-ladinakeelse, soome-ladinakeelse ja vene-ladinakeelse. Valisin sellised nimekirjad, mida oli suhteliselt kerge vaev kokku kopeerida. Ühisele nimekirjale lisasin siis eestikeelsed nimed M. Mahlini 1981 aastal eesti keeles ilmunud raamatust ja siis veel mõned nimed ühest vähemtuntud raamatust.
Vähemalt “Loomade Elu” kalade köite peaks ka veel kindlasti läbi lappama, aga seda polnud parasjagu käepärast, nii et otsustasin tulemuse juba sellisel toorel kujul üles riputada. Ma luban, et see ei ole viimane ja lõplik tabel J.
Kui see idee just surnult pole sündinud, siis võibolla saab andmebaas kunagi siinsel leheküljel mingi püsiva koha?
Asja tehnilise teostuse poole pealt on ka muidugi igasugune abi teretulnud. Praegusel juhul on see lihtsalt üks 7-veeruline pikk tabel mille veerud pole isegi tähestiku järjekorras reastatavad.
Tabelis on praegu 894 liiki kalu (ladinakeelsete nimede järgi), ridu on üle 1000, sest inglisekeelsed paralleelnimed on eraldi ridadena. Eestikeelseid nimetusi esialgu vaid 108. Kindlasti on puudu terve hulk juba populaarseks muutunud ja kõigile tuntud eestikeelseid nimesid.
Tabel ise (u 1,5 MB):
http://www.hot.ee/p6lts/tabel.htm