foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 34 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 20, 2007 10:35 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Tegin tabelisse järjekordselt täiendusi:
1. Ladinakeelsed nimed on nüüd lingi kujul, sellele klõpsates annab Google otsingutulemused selle sama nime kohta.
2. Lisasin uued eestikeelsed nimed raamatust "1000 Kala" Sinisukk 2006.
Tahaks seda raamatut ja eriti seal olevaid nimesid natuke kommenteerida ka. Mõned seal esinevad nimed dubleerivad juba olemasolevaid nimesid nii liigi kui ka perekonna tasemel. Kui kellelgi tekib dilemma, et kumba kasutada, siis mina soovitan tungivalt mitte kasutada selles viimases raamatus välja pakutud nimesid. Kõiki ma ei pannud isegi tabelisse (antennrüüsäga ehk ankistrus). Mõned ilmsed vead parandasin ise ära, mõnega ei osanud eriti midagi peale hakata (lk 36 on kaks erinevat kala, mille ladinakeelne nimi on mõlemal Enneacanthus chaetodon). Tõenäoliselt on osad nimed tõlkija puhas omalooming ja tõlgitud on seekord saksa keelest. Toimetaja või konsultandi töö jätab ilmselt natuke soovida.

Arvatavasti roogin osa praegu lisatud nimedest millalgi jälle välja.[/i]

Üles
 Teema pealkiri: Ladinakeelsed nimed
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 21, 2007 07:06 
Meremees
Kasutaja avatar

Väike märkus :wink:
Liikide teaduslikel nimetustel ei ole suurt midagi tegemist nende liikide ladinakeelsete vastetega, st. ladina keeles ei pruugi mingi eluka nimetus sugugi sarnaneda tema teadusliku nimetusega. Suur osa neist on tuletatud hoopis muudest keeltest, näit. kreeka keelest, palju kasutatakse ka tuletusi isikunimedest. Lühidalt öeldes on need tehisnimed, mis on mugandatud ladinapärase kirjaviisi kohaselt.

Niisiis rangelt võttes ei ole õige rääkida ladinakeelsetest nimedest, pigem teaduslikest, st. teaduses kasutatavatest, nimedest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 21, 2007 09:16 
Moderator
Kasutaja avatar

See läheb küll nüüd rohkem juuksekarva lõhki ajamiseks ja erinevus tuleb pigem eesti ja inlise keeltes levinud väljenditest. Inglise keeles on on vist tõesti rohkem kasutuses sõnad scientific ja common name, samas kui eestikeelses teaduses kasutatakse väljendit "ladinakeelne nimi" rohkem kui "teaduslik nimi".

Üles
 Teema pealkiri: Re: Eestikeelsed nimed
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 11, 2016 11:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Peaaegu sai 10 aastat täis viimasest postitusest siia teemasse. Selle aja jooksul on õnneks ka mingisugune edasiminek toimunud. Juba mõni aasta tagasi alustas tööd ihtüoloogia terminoloogia komisjon ja selle tulemusena on Eesti Keele Instituudi serverisse muude sarnaste andmebaaside kõrvale tekkinud ka ihtüoloogia baas mis sisaldab ligi 9000 kalaliigi eesti-, inglise- ja ladinakeelseid nimesid.
Aadress selline http://term.eki.ee/termbase/view/7351963/

Üles
 [ 34 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver