foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 24 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 26, 2009 01:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
Nimelt mul juba ammu kummitab peas tahtmine oma akvas ümberkorraldus teha.Hetkel mul 6 guraamit,2 mollyt ,2 barbust ja 1 thoracatum.Tahaks need kalad värvilisemate vastu välja vahetada.Olen siin jupp aega paari kuldkala peale mõelnud,kuid enamus väidavad,et nendega mega palju jamasid.Noh,olen netist ka ise nende kohta lugenud ja seal probleeme väga esile ei tooda.Aga kui ma neid ei valiks,siis,kas keegi oskaks mulle midagi huvitavamat ja värvilist soovitada ja keda poleks ka just väga raske pidada.Praegu on mul 100l akva,veefilter,küttekeha ja vajadusel ka õhupump olemas.Akva on mul töös olnud umb aasta.
Ootan väga teie nõuandeid :wink:

Üles
 Teema pealkiri: kalad
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 26, 2009 09:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Vaata, siin tuleks endale veel üks asi selgeks teha. Nimelt, miks ma kalu pean? Kui kalu peetakse lihtsalt silmailu pärast, siis oleks kõige lihtsam plastmasskalu osta. Vaheta välja millal aga tuju või rahakott lubavad. Oled sa mõelnud, mis nendest sinu omadest edasi saab. Rändavad kellegi teise akvasse ja kui juhtub, et seal neist tüdinetakse, siis jälle edasi? Tegemist on ju elusolenditega, kaladel pole võimalust isegi minema joosta. Nad sõltuvad täielikult sinust.
Tsiteerides "Väikest printsi" -Sa vastutad kõige eest, mille oled taltsutanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 07:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

No ma arvan,et enamuses kalu silmailuks peetaksegi,sinna juurde kuulub ka see miski muu (nende kasvamise jälgimine,käitumisharjumused jne)Aga loogiline,et ``pai ``ma neile teha ei saa ju,järelikult ikka ainult silmadega vaatan.Ja kalu ju ikka vahetatakse ja ostetakse-müüakse,mis selles siis halba on.Mina tean täpselt,kellele mu kalad nüüd lähevad.Siit peaksin järeldama,et ma ei tohigi elus enam teisi kalu omale muretseda vaid olemagi kogu aeg ainult nendega,kelle algusest peale ostsin? :roll:
Oi,kui palju meid pahasid siis siin foorumis on,kes pidevalt vahetavad ja juurde muretsevad..Mul lihtsalt on need kalad juba aasta olnud,ei osanud/julgenud ju ka algul midagi eriti valida ja nüüd,kus olen ilusti hakkama saanud,siis tekkiski mõte,et tahaks nüüd sammuke edasi astuda ja midagi kirkamat.Guraamid annan kellegile ära.Osad väikesed kalad panen 50l akvasse ja uusi asukaid tahaks esialgu 100l akvasse.Hiljem plaanid suurem akva muretseda .

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 08:21 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Mina näen vastuses tüüpilise eesti inimese reakstsiooni(vähemalt suurema osa neist). Algul igaks juhuks sõimatakse nägu täis, aga abikätt, olukorrale lahendust, küsimusele vastust ka ei paku. Loomulikult tekitas/tekitab selline suhtumine ahelreaktsiooni, kahjuks ainult negatiivse. Saage aru, sellistest vastustest ei ole tuhkagi tolku! Olen siin foorumis väga palju selliseid postitusi näinud, minu ettepanek moderaatoritele on, sellised postitused kohe kustutada.

Tavaelus juhtub sageli midagi sellist, mis oleks pidanud tegelikult minema hoopis teisiti/paremini. Peaaegu alati hakatakse tegijat/juhtunu põhjustajat süüdistama, hurjutama, maha tegema, tegelikult tuleks tekkinud olukorrale leida väljapääs/lahendus ja üritada tekkinud olukorras näha killuke head/positiivset :idea:

Minu soov oleks, et keegi seda isiklikult ei võtaks!

Viimati muutis Pets, Esmaspäev Apr 27, 2009 09:58, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 08:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Pole jah mõtet tühjast tüli teha - küllap on kaladele ka uur kodu võimalik leida.
Aga asjast rääkides - kuldkaladega seonduvad probleemid on suures osas seotud sellega et nad on külmaveekalad ning ei sobi troopikaakvaariumi, nad tahaksid jahedamat vett. Teine nendega seonduv mure on see et nad kipuvad taimi hävitama.
Ilusate kalade osas on asi raskem, ilu on vaataja silmades. Kui tulevad kõik uued elanikud siis on valikuvabadus suurem, muidu peaksid vaatama et uued kalad vanade olijatega kokku sobiksid. Edasi, valiku juures on oluline milline vesi Sul on, lihtsam on valida kalad kes sobivad Su veega kui veega kemiseerimine. Ja ka see on oluline kas tahad taimeakvat või mitte - ntx kirevahvenlastega koos taimeakva pidamine on omajagu tülikas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 08:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Miks mitte asustada 100 l akvaarium 3 noore elujõulise ja terve kuldkalaga. Väga tähtis on ka see, et ostad ilusad, terved ja elujõulised kalad. Akvaariumisse istutada tugevamate lehtedega taimed.
Kuldakalu pidades tuleks silmaspidada veekvaliteeti, siis on kalad terved (tervemad). Vesi peaks olema puhas (kuldakalad suured reostajad) ja hapniku rikas. Kui vee temperatuur püsib stabiilselt ühtsena aastaringselt siis soojenduspulka ei ole vaja, aga kui veetemperatuur ilma soojendita kõigub, siis peab kindlasti olema soojendi mingile kindlale temperatuurile olema fikseeritud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 09:11 
Akvarist

Cessuke kirjutas:
Olen siin jupp aega paari kuldkala peale mõelnud,kuid enamus väidavad,et nendega mega palju jamasid.Noh,olen netist ka ise nende kohta lugenud ja seal probleeme väga esile ei tooda.

Mul on kuldkalu olnud palju aastaid (erinevaid) ja mingeid mega jamasid nendega küll ei ole olnud. Iga elusolendiga ole oma mured ja rõõmud, millega tuleb arvestada. Kuldkaladega on see tore lugu, et nad on ühed kõige enam (liike) aretatud "loomad" maailmas. Mis aga pole looduslik, vaid kunstlikult muudetud, võib ikka endas üllatusi sisaldada. Minul läks näiteks mõni aasta tagasi üks suur kuldkala pea üleöö täiesti lumivalgeks, olles enne ilus kuldne-oranzikas (loorsaba).
Kuldkaladel on jah omi nö "tüüphaigusi" (eks igal liigil ole omad), aga ära lase end sellest hirmutada, need ei pruugi ju Sinu kaladel ilmneda. Seda enam, kui hoiad vee puhta ja hoolitsed kalade eest, nagu vaja. Mõned kalaliigid on õrnemad, mõned tugevamad ja julgen siiski öelda, et kuldkalad nende õrnemate hulka küll ei kuulu. Vähemalt oma kogemuste baasil julgen seda öelda ning ka seda, et neid on tõesti lihtne pidada.
Olen alati imetlenud kuldkalu ja nende pidevat ringisiblamist on maru mõnus vaadata. Paigal püsivad ikka üsna harva ja pakuvad tõesti silmarõõmu. Millega aga pead arvestama, et tegemist on parajate "söömismasinatega" ja nende apluses ei tasu end ära petta ning hoiduda ületoitmisest. Ja mis läheb sisse, tuleb ju ka välja. Sinu 100 l akvasse ei soovita ma üle 3 kuldkala võtta, parem 2. Sõltuvalt liigist, võivad nad päris suureks kasvada ja oma ringisiblamiseks vajavad nad ruumi. Ühte ainsat ei soovita ka pidada, sest olen tõdenud, et kuldkala vajab endale seltsilist-sõpra.
Sestap, mina julgen kuldkalu küll soovitada ja ise jätkan ka edaspidi nende kasvatamist oma ühes akvas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 10:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nojah,täpselt seda ma mõtlengi,et tahaks selliseid,kes ringi sibaks ja värvilisemad oleks.Guraamid on ka väga ilusad kalad,aga nad on sellised hästi rahulikud mul,liiguvad rahulikult,vahest nokivad miskit ja siis vaatavad niisama ringi,va muidugi söötmisajal.Barbused on mul ka toredad,sibavad ringi küll,aga kahjuks ei ole nad nii värvilised ja mollyd meeldivad ka mulle väga.Annangi ühele oma guraamid ära,ülejäänud paigutan väiksemasse akvasse ümber.Suurde siis tahakski kedagi uut.Kui kuldkalade kasuks otsustada,siis kindlasti tahaks omale ühte teleskoopi,muidugi taimedest oleks küll kahju jah.veega mul probleemi pole olnud ,näitajad kõik ok,ph 7,8,no3 oli 0 ja teised olid ka korras olnud )viisin loomapoodi kontrolliks vett.Ndl korra vahetan 20%vett ära,küürin akva seinad puhtaks ja suuremad kivid ka ja ongi kõik.Praegu akvas soojendusega temp püsivalt 26,aga kui kuldkalad oleks,paneks temp 20kraadi peale.Aga ega ei teagi,keda sinna ikkagi võtta,igatahes täiesti uued asukad tulevad ja vanadest olijatest sinna akvasse ühtegi ei jää.
niiet ootan endiselt soovitusi/nõuandeid :wink:

Üles
 Teema pealkiri: kommentaar
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 01:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Pets kirjutas:
Mina näen Sanette vastuses tüüpilise eesti inimese reakstsiooni(vähemalt suurema osa neist). Algul igaks juhuks sõimatakse nägu täis

Kahju, kui Pets minu postituse murelikku tooni sõimamiseks pidas. Nii polnud see mõeldud.
Minu arvamused on olnud alati nõuandvad, aga seekord läks jah veidi näppu vibutavaks. Põhjus selles, et hiljuti oli mul tegemist sellise inimesega, kes oma kodu kaunimaks muutmise nimel kalad lihtsalt mingisugusesse suvalisse väiksesse akvasse andis, et endale ilusamaid kalu muretseda. See tegi kurvaks.
Cessukesel on teised plaanid nagu tema jutust selgub ja sellepärast ma vabandan tema ees.
PS Pets, kui sa soovid, et sinu postitust keegi isiklikult ei võtaks, siis ära kirjuta Sannette paksus kirjas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 02:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Heh,ega ma ei solvunudki :lol: .Ma ei ole üldse selline inimene,kes võõraste ütlusi südamesse võtaks,veel enam,et me pole isegi näinud üksteist.
eks igal ühel ole oma arusaamad jne.
Aga ootan endiselt soovitusi,milliseid kalu võiks veel pidada,et oleks miskit erilisemat?
Kena kevade jätku teile! =;

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 02:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuldkala ei ole mite paha valik... Aktiised, ilusad kalad ning mina küll ei ütleks, et neid raskem pidada oleks kui teisi kalu...

Ja nende seast soovitaksin sul võtta ühe teleskoobi - ilus tume kala vägevate punnis silmasega, kuigi võib juhtuda, et suureks kasvades tuleb juurde kuldne kuma. Aga teleskoop on minu üks vaieldamatuid lemmikuid.
Ja tema seltsi võtaks ühe kuldse (neid ka mitut erisugust).
Kuldne ja must koos on päris ilus kooslus...

Või hoopis punamütsikese, kuigi enda kogemusest oskan öelda, et nad on üpriski nõrga tervisega.

Soovitan käia mööda kalapoode ja natuke vaadata kuldkalasid, kuna neid on igasugu erinevaid ja valida endale just meelepärased välja... Eks need värvid ole ju maitse küsimus...

Viimati muutis aatomik, Esmaspäev Apr 27, 2009 02:24, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 02:24 
Moderator
Kasutaja avatar

Mul on ikka meeles pilt akvast, kus suur neooniparv üle rohelise põhja katva muru hõljus. Vist oli Amano kujundus. Nii et...neoonid on ka ilusad kalad. Ja värvilised kindlasti.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 02:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mulle omale ka õudselt meeldib teleskoop ja see nö.tavaline kuldkala.Punamütsike mulle nii väga ei meeldigi,aga see lõvipea oleks ka huvitav..Aga olen näinud ka kirjusid kuldkalu.Aa ja kui ma praegu poegadena võtaks 4 kuldkala ja suvel suurema akva muretseks,kas siis selle aja jooksul ei jääks 100l akva väikseks?Ses suhtes,et tahaks siis juba 4 tükki korraga poegadena võtta,mitte pärast eraldi juurde,kui teised juba omavahel harjunud.Aga neoonid on ka toredad jah,kuid ootan nendega suveni,siis saavad nad eraldi 50l akva vast.Meil juba olemas,ainult kokku lasta liimida 3 akvat,mis on üksteisest eraldi,käib nurka,kuid vee ülevooluga ,siis panekski neoonid omaette,teised soojaveekalad ka omaette ja vähke tahaks ka veelkord omaette.Ja siis üks suur e. neljas oleks siis eraldi veega.
Aga see tulevikumuusika,sest praegu lihtsalt pole aega sellega tegeleda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 02:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui suvel niikuinii suure kasti endale saad siis oota äkki kuldkaladega uue kastini ja võta siis kõik neli...
Kui nad paar kuud neljakesi 100L peavad olema siis pole hullu aga kas on mõtet tekitada ümberkolimisega neile stressi... parem oota paar kuud ja võta kohe suurde akvasse neli pisikest...;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 27, 2009 06:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mai tea jh.. :roll: ..põhimõtteliselt mõistlikum oleks küll.Aga kuna guraamid lubasin ära,siis jääb akva tühjaks ja noh,siit järeldate ise..see kärsitus,oeh.. :oops:
aga jh,ma mõtlen sellepeale :wink:

Üles
 [ 24 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver