Cessuke kirjutas:
Olen siin jupp aega paari kuldkala peale mõelnud,kuid enamus väidavad,et nendega mega palju jamasid.Noh,olen netist ka ise nende kohta lugenud ja seal probleeme väga esile ei tooda.
Mul on kuldkalu olnud palju aastaid (erinevaid) ja mingeid mega jamasid nendega küll ei ole olnud. Iga elusolendiga ole oma mured ja rõõmud, millega tuleb arvestada. Kuldkaladega on see tore lugu, et nad on ühed kõige enam (liike) aretatud "loomad" maailmas. Mis aga pole looduslik, vaid kunstlikult muudetud, võib ikka endas üllatusi sisaldada. Minul läks näiteks mõni aasta tagasi üks suur kuldkala pea üleöö täiesti lumivalgeks, olles enne ilus kuldne-oranzikas (loorsaba).
Kuldkaladel on jah omi nö "tüüphaigusi" (eks igal liigil ole omad), aga ära lase end sellest hirmutada, need ei pruugi ju Sinu kaladel ilmneda. Seda enam, kui hoiad vee puhta ja hoolitsed kalade eest, nagu vaja. Mõned kalaliigid on õrnemad, mõned tugevamad ja julgen siiski öelda, et kuldkalad nende õrnemate hulka küll ei kuulu. Vähemalt oma kogemuste baasil julgen seda öelda ning ka seda, et neid on tõesti lihtne pidada.
Olen alati imetlenud kuldkalu ja nende pidevat ringisiblamist on maru mõnus vaadata. Paigal püsivad ikka üsna harva ja pakuvad tõesti silmarõõmu. Millega aga pead arvestama, et tegemist on parajate "söömismasinatega" ja nende apluses ei tasu end ära petta ning hoiduda ületoitmisest. Ja mis läheb sisse, tuleb ju ka välja. Sinu 100 l akvasse ei soovita ma üle 3 kuldkala võtta, parem 2. Sõltuvalt liigist, võivad nad päris suureks kasvada ja oma ringisiblamiseks vajavad nad ruumi. Ühte ainsat ei soovita ka pidada, sest olen tõdenud, et kuldkala vajab endale seltsilist-sõpra.
Sestap, mina julgen kuldkalu küll soovitada ja ise jätkan ka edaspidi nende kasvatamist oma ühes akvas.