Kuni kaks nädalat peavad hästitoidetud kalad ilusti vastu. Olen olnud sunnitud järgi proovima. Tõesti, väga hästi peavad vastu. Isegi kalad, kes minu teada muidu väga palju vetikaid ei söö (nagu nt vöödilised kirevahvenad). Eluspoegijad saavad vetikatest suurepäraselt toitunuks, nendepärast ma paari nädalase või isegi pikema pausi puhul absoluutselt ei muretseks.
Samuti tundub mulle, et paastupäeva pidamine, eriti alagajate akvaristide puhul, on üsna vajalik. Esiteks, lühemad või pikemad näljaperioodid on enamuse kalade looduslik reaalsus. Teiseks, algaja või muidu tugeva empaatiavõimega (minu vanaema näiteks
)akvarist kipub ikka oma hoolealuseid üle söötma, mistõttu kalad haigestuvad kergemini ja/või vesi saab rikutud. Ülesöötmist on peetud üheks sagedasemaks akaariumikalade hukkumise põhjuseks.
Inimlik empaatia stiilis - vaesekesed ikka kõht veel tühi või - on akvaristikas kohatu. Kuna segatoidulistel kaladel (valdav enamus akvaariumikalu) looduses üldjuhul ei esine võimalust "kõht kõvasti täis süüa" siis pole neil evolutsiooni jooksul välja kujunenud erilisi pidurdusreaktsioone ja nad söövad kunstlikes tingimustes end kasvõi vigaseks. Röövtoidulised kalad looduses söövad küll korraga rohkem ent pausid toitumiskordade vahel on sellevõrra pikemad.
Kõikumised on looduse loomulik osa. Seepärast, nädalas ühe paastupäeva kõrval tugeva söötmise (ülesöötmise) päeva tegemine mõjub samuti kalade tervisele hästi. Eriti ühisakvaariumites, kus arglikuma iseloomuga kalad saavad siis ka korralikult söönuks.