foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 54 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: LED valgustus akvale
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 09, 2011 08:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui hea mõte oleks teha akvaariumi valgustus kaubandusvõrgus saada olevatest LED lampidest (GU10 pessa käivad jms)? Ning kuidas see võiks mõjutada taimekasvu akvas?

Kristian

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 09, 2011 10:40 
Akvarist

Mõttel on jumet, kuid vähegi suurema akvaariumi korral on tulemus tõenäoliselt pehmelt öeldes kallis. Arvatavasti on mõistlikum ise valgustus LED-idest kokku panna, rohem võimalusi spektriga mängida jne. Sõltub muidugi, kui osav sa oled.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 09, 2011 01:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Nende heledusest ei pruugi piisata, spekter ei ole (vist ?) eriti sobiv ja ...kuidas suunadiagrammiga lood on - kas põhja tekib valguslaikude rida? Sel juhul pole eriti hea variant.
Ise ehitamisel peab arvestama, et LEDid nõuavad väga head jahutust! Samuti toidet - stabiliseeritakse mitte pinget vaid dioode läbivat voolu.

Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus akvale
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 09, 2011 02:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

crisux kirjutas:
Kui hea mõte oleks teha akvaariumi valgustus kaubandusvõrgus saada olevatest LED lampidest (GU10 pessa käivad jms)? Ning kuidas see võiks mõjutada taimekasvu akvas?

Kristian

Huvi ja ressurssi on - siis julgustan kindlasti proovima. Kohalikku kaubandusvõrku ei tea soovitada, telli parem LEDe kusagilt webipoest (ntx http://www.led-tech.de/ http://www.led1.de/ ) 1 või 3 Watiseid CREE, OSRAM vms power LEDe + toitekontrollerid. Saad suurema valgusjõu ja ise lahendada soojuse ärajuhtimise. GU10 ja muud sokliga lahendused tunduvad kuidagi ebamugavalt suured. Taimekasvule peaks külmvalge LED hea olema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 09, 2011 06:04 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Selles teemas /tehnika/24372/index.html on juba natuke kohalike katsetusi ja muljeid...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 09, 2011 07:53 
Akvarist

/pildid/24844/index.html

Minu väikse akva LED valgus

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 09, 2011 11:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Äkki räägid lähemalt siis oma 20L akva LED valgustusest ning mõned pildid valgustist ei teeks ka paha!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 10, 2011 07:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tundub olevat esialgu veel piisavalt kallis lõbu, nii et jätan selle vist mõneks teiseks korraks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Terv teema küll suht vana, aga mõtlesin ka teha oma akvale (35L) korraliku led valgustuse ja uurisin kas keegi teind ja kuidas toimib.

Hetkel siis ise ehitatud 2-st lammutatud GU10-st aga see ajutine ja lihtsalt testiks... seda valgust nats vähe (minu jaoks) aga taimedele sobiv.

Plaan siis teha 4X50 led lambid, mis siis hakkavad voolu tarbima u. 7-8w tk. ja töötavad 230v pealt. Hetkel siis projekti maksumus umbes 20-25Euri.

Muidu küsimus kas kaladele ja taimedele teeb midagi kui lisada uv led?

PS!
Felch kirjutas:
Ise ehitamisel peab arvestama, et LEDid nõuavad väga head jahutust! Samuti toidet - stabiliseeritakse mitte pinget vaid dioode läbivat voolu.

Kui sul ledid jahutust tahavad siis on sul midagi mäda kuna led valgustid töötavad pea toa temp. kui temp kõrge siis eluiga väheneb meeletult.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2012 10:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Jah, "tavalised" LEDid on tõesti toatemp-l aga nad ei anna ka valgust...
KÕIK võimsad LEDid (vooludel 350 mA, 700 mA ja enam) tahavad jahutust. Mingi moblasse ehitatud taskulamp võtab küll vaid 10..20 mA aga kasu tast...?
Ehitasime kord ühe LED-valgusti. Esialgne vilets jahutus lasi temp. kuskil 70 kraadini. Optimeerisin jahutust - sai veidi alla: 50 kraadi. See oli juba talutav.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2012 10:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Felch kirjutas:
Jah, "tavalised" LEDid on tõesti toatemp-l aga nad ei anna ka valgust...
KÕIK võimsad LEDid (vooludel 350 mA, 700 mA ja enam) tahavad jahutust. Mingi moblasse ehitatud taskulamp võtab küll vaid 10..20 mA aga kasu tast...?
Ehitasime kord ühe LED-valgusti. Esialgne vilets jahutus lasi temp. kuskil 70 kraadini. Optimeerisin jahutust - sai veidi alla: 50 kraadi. See oli juba talutav.

Siin kohal vaidleks vastu. Need tavalised led annavad piisavalt valgust akva jaoks. Muidugi oleneb mida sa valgustada tahad. Hetkel käib jutt ikka 50-70cm akva põhjani ja point selles ongi, et nende temp on parem akvaariumisse panemiseks. Kui ma tahaksin super valgustust siis on ka cree ledid aga milleks maksta põhjendamatult palju kui mul selle liigse valgusega midagi peale pole hakata ja siis veel jahutusega mässama.

Kui valmis saan teen pildid siis näeb kas on vahet.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2012 11:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
andrep kirjutas:
Muidugi oleneb mida sa valgustada tahad. Hetkel käib jutt ikka 50-70cm akva põhjani ja point selles ongi, et nende temp on parem akvaariumisse panemiseks. Kui ma tahaksin super valgustust siis on ka cree ledid aga milleks maksta põhjendamatult palju kui mul selle liigse valgusega midagi peale pole hakata ja siis veel jahutusega mässama.

Kui valmis saan teen pildid siis näeb kas on vahet.
No kui tahad öövalgustust ehitada, siis miks mitte. Kui tahad taimi kasvatada, siis paraku on siiski rohkem valgust vaja kui nende pisiledidega saab. Ega need pisikesed pole ka üliefektiivsed, selleks et taimede kasvatamiseks piisavalt valgust saada, läheb vaja arvestatavalt võimsust - see tähendab paraku ka vajadust jahutada. Aga noh, kui ei usu, eks ehita valmis. Ootan huviga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2012 11:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
tutvumiseks 1 vanem teema :
/tehnika/24372/index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2012 11:24 
Akvarist

Mu 35L nanomerel on LED-id peal, 8x Cree XR-E Q5. Töötavad kusagil 850mA peal (nende maksimum oli vist 1.4A) ja passivjahutusega, temperatuuritõus on ehk 20 kraadi. Kui just maksimumi lähedal ei jooksuta LED-e, siis nad väga hullusti ka ei kuumene. Vähemalt pole selle probleemiga toime tulemine eriti keeruline.

P.S Et ma eelpool rubriigis teemas kõvasti sõna võtsin, siis lisan juurde, et need P7-med, mida ma varemalt kasutasin, mul kuumuse kätte ära koolesidki ja seega sai siis LED-i tüüpi vahetatud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2012 11:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
tv kirjutas:
Mu 35L nanomerel on LED-id peal, 8x Cree XR-E Q5. Töötavad kusagil 850mA peal (nende maksimum oli vist 1.4A) ja passivjahutusega, temperatuuritõus on ehk 20 kraadi.
Need on päris edevad jah. Kust ostsid, mis maksis?

Üles
 [ 54 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver