foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 54 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2012 11:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Ma muidu sellepärast need üldse valisin, kuna mul hetkel on 60 lediga, aga hetkel ei kata kogu akvat ja see selline põlve otsas tehtud.

Vaatasin, et taimed hakkasid närbuma. Nüüd on uuesti sirgu ajand ja ledide poole otsad. Ja sellepärast pmõte nüüd 200 lediga. Nii, et praktika on juba käes. Kas keegi ennem on üldse nende tavaliste led'idega proovind või lihtsalt puht teoreetiliselt on kõik power ledidele läinud?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 12:35 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
andrep kirjutas:
Ma muidu sellepärast need üldse valisin, kuna mul hetkel on 60 lediga, aga hetkel ei kata kogu akvat ja see selline põlve otsas tehtud.
Kui suur see akva on ka ja kui võimsatest ledidest on jutt?

Muide, iseehitajatele müüakse ka DIY komplekte: rapidled. Pole küll viitsinud end hindadega kurssi viia, nii et ei oska hinnata, on see soodne pakkumine või hoopis kallis. Kindlasti on aga lihtsam alustada kui kõik vajalikud vidinad on komplektina olemas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 12:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul skeem joonistatud ja vajalikud jupid juba välja vaadatud.

Tegu on muidu 5mm tavaliste led'idega.

Uurisin palju muidu ka power ledid maksavad. 10 tükki saaks mingi 10 euriga kätte ja nendega on see jahutus teema. (parandasin hinda)

Akva on pisike 35L

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 09:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lisaksin veel, et kuna hetkel selline micro akva siis on lihtne ja odav testida isetehtud vigurite peal. Kui suurema akva soetan siis tean kas on mõtet ise teha või mitte.

Ja kuna need power ledid nii eriti kallid enam ei ole siis mõtlesin teha mõlemad varjandid. Ei tea kas 10 power ledist (3w 180-200lm) piisab minu akva jaoks ja kui kõigile 10 eraldi skeemid teen kas siis peab ikka jahutusega mässama?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 10:37 
Moderator
Kasutaja avatar

andrep kirjutas:
Lisaksin veel, et kuna hetkel selline micro akva siis on lihtne ja odav testida isetehtud vigurite peal. Kui suurema akva soetan siis tean kas on mõtet ise teha või mitte.

See on õige jah, nii väikese akva peal saab tõesti hästi katsetada erinevaid lahendusi. Aga isegi kui Su eksperiment peaks olema edukas (milles ma seni veel kahtlen), on ainuüksi selle pisikese akva jaoks juba vaja rohkem kui 60 "tavalist" LED-i, see tähendab et 100 liitrisele läheks vaja juba 180 tk., jne. Kui aga on õige see 200 LED-i 35 liitri kohta, siis on asi päris hull. Tõsine nikerdamine, eks ole. Edasi, kuidas on valguse suunatusega? Kui see valgus pole hajutatud, vaid valgustäpid, siis oleks vaja valgust kuidagi hajutada. LED-idele müüakse selleks otstarbeks spetsiaalseid läätsesid, kuid pisikeste LED-ide korral need ilmselt poleks lahenduseks. Ehk siis vajalike LED-ide hulk kipub minema "tavaliste" LED-idega nii suureks, et see pole enam sugugi soodne, lisaks nendest valgusti kokkupanek oleks paras peavalu.

andrep kirjutas:
Ja kuna need power ledid nii eriti kallid enam ei ole siis mõtlesin teha mõlemad varjandid. Ei tea kas 10 power ledist piisab minu akva jaoks ja kui kõigile 10 eraldi skeemid teen kas siis peab ikka jahutusega mässama?

Power LED-id on saadaval väga mitmesuguse võimsusega, nii et ilmselt pole võimalik öelda kas 10-st piisab. Kokkutulekul saime näha ka 100W LED-i, seega saaks ka ühe power LED-iga liigagi hästi valgustatud. Jahutuse poolel pole asi pelgalt skeemis, soojus eraldub ikka LED-i enda peal. Aga kui kasutada võimsaid LED-e alavõimsusega, siis ilmselt on võib hakkama saada passiivjahutusega - nagu võid lugeda kasvõi samas lõimes tv postitusest. Päris ilma küll vaevalt et pääseb.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 10:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nu tegelt plaanis selle väikse akva jaoks 200 tavalist ledi just selle sama valgusvihu piiratuse pärast. Ja see on sul õigus Rein, et nokitsemist on... õigemini jootmist :) Muide nende tavaliste ledidega ei kavatse kasutada seda lihtsat ainult voolu ja takistuse skeemi. Vaid ehitaks filtri vahel diodidest, tulemus peaks teoorias olema valgem valgus, kui lihtsalt takistitega (ainult takistitega siis muidugi 12 v pealt).
Teeksin 4 lampi igas ühes 50 led. Hetkel siis akvast 30 ja 30 aga need mõlemad suht keskel ja nurgad jäävad pimedaks. Muidu kui õhtul tuled toas kustu panna särab nagu juudi jõulupuu.

Plaanis siis tulevikus u. 200 l. Mis tähendab, et sinna kuluks 1000 led, siis juba tõsine nikerdamine.

Muidu kas kõik taimed mullitavad? Neid ma hetkel ei näe. Kuigi märgatavalt on taimed kosuma hakkand.

Power ledidega mõtlesin, et ei pane jada ühendusse, siis peaks ju temp ka väiksem olema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 11:29 
Moderator
Kasutaja avatar

andrep kirjutas:
Muidu kas kõik taimed mullitavad? Neid ma hetkel ei näe. Kuigi märgatavalt on taimed kosuma hakkand.

Vähenõudlikele taimedele aeglaseks kasvuks low-end akvas pole kuigi palju vaja, kuskil 0,25W/l ajab asja ära. Kui aga soovid et taimed hästi kasvaksid ning ka nõudlikumad taimed selviksid, oleks soovitav ca 0,5W/l. Tarbitava võimsuse ja saadava valgushulga suhe küll varieerub, aga laias laastus kipub nii ka LED-idega olema, vähemalt minu teada.
andrep kirjutas:
Power ledidega mõtlesin, et ei pane jada ühendusse, siis peaks ju temp ka väiksem olema.
No eks siin ole nii, et mida vähem võimsust, seda vähem ka valgust ja soojust eraldub. Ilmselt saab ka power LED-id panna tööle nii et saab hakkama hoopis ilma jahutuseta, paraku on sel juhul saadav valgushulk ilmselt nutusemast nutusem.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 11:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
Vähenõudlikele taimedele aeglaseks kasvuks low-end akvas pole kuigi palju vaja, kuskil 0,25W/l ajab asja ära. Kui aga soovid et taimed hästi kasvaksid ning ka nõudlikumad taimed selviksid, oleks soovitav ca 0,5W/l. Tarbitava võimsuse ja saadava valgushulga suhe küll varieerub, aga laias laastus kipub nii ka LED-idega olema, vähemalt minu teada.

200 tavalise lediga tuleb kuskil kõvasti üle 0,5W/l (28W ehk siis 0,8W/)

Ja kui panna 10 power led siis tuleks 30W kokku ehk siis 0,86W/l kohta. Selle jahutusega vaatan kui kohale tulevad, mis ja palju vaja on.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 06:58 
Akvarist

Nikerdasin ka natukene enda väiksele led valgustust...
Tegin siis 64 liitrit akvale 1W ledidega(140 kraadi valgusnurk... sellega valguslaike ei jää) 10W.... 0,156W liitri kohta valgust =/ ja silmaga vaadates on tunduvalt heledam, kui suur akvaarium 0,375W liitri peal(T8 torud).
Jahutuseks panin väiksed alumiinium radikad termopastaga...
Töötavad kõik ettenähtud voolu peal(350mA)... (on jadamisi, kuna erinevus ledidel on tänapäeval nii väike, siis ei ole mõtet igale oma ahelat teha)
Käega katsudes pakuks, et radikas on mingi 30-40 kraadi vahepeal temperatuuri.
Proovisin ka ilma radikata tööjuures... põles vapralt... kätt ei tahtnud enam vastu panna... aga 30 minutiga maha ka ei põlenud.(pakun, et ala 70 kraadi ümber oli) (INFOS oli vist kui mäletan, et 105 kraadi peal põleb alles maha... kõvematel isegi oli kirjas et 135 kraadi)

54L | kuldkala

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 07:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pixels kirjutas:
Nikerdasin ka natukene enda väiksele led valgustust...
Tegin siis 64 liitrit akvale 1W ledidega(140 kraadi valgusnurk... sellega valguslaike ei jää) 10W.... 0,156W liitri kohta valgust =/ ja silmaga vaadates on tunduvalt heledam, kui suur akvaarium 0,375W liitri peal(T8 torud).
Jahutuseks panin väiksed alumiinium radikad termopastaga...
Töötavad kõik ettenähtud voolu peal(350mA)... (on jadamisi, kuna erinevus ledidel on tänapäeval nii väike, siis ei ole mõtet igale oma ahelat teha)
Käega katsudes pakuks, et radikas on mingi 30-40 kraadi vahepeal temperatuuri.
Proovisin ka ilma radikata tööjuures... põles vapralt... kätt ei tahtnud enam vastu panna... aga 30 minutiga maha ka ei põlenud.(pakun, et ala 70 kraadi ümber oli) (INFOS oli vist kui mäletan, et 105 kraadi peal põleb alles maha... kõvematel isegi oli kirjas et 135 kraadi)

Nii, et kui ma kasutan 3W, valgusnurk oli sama, siis vist minu pisike 35L aint helendab :D Saan kasutada pärast ka suuremas akvas. Leidsin ka mingi spets led alumiinium radikad, aga endal tekkis küsimus, et kas need panid siis liimitava termopastaga või tavalisega (N. Mx-4)?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 10:04 
Moderator
Kasutaja avatar

Pisikeste 5mm LEDide põhipuudus on just väike tipunurk (ca 5.. 30 kraadi) ehk nad annavad vaid 1 heleda täpi. Seega peab neid palju ostma. Võimsatel LEDidel on enamasti suurem nurk. Nt. 120 kraadi. Selliseid kulub sama pindala ühtlaseks valgustamiseks vähem kuigi LEDise (ja skeem) on kallim.
LEDe saab toita ka üsna väikese vooluga ja siis nad peaaegu ei soojene. Paraku kaob siis võimsa LEDi mõte ära - valgust tuleb vähe. Enamasti balanseeritakse piiri peal. Ise võtaksin küll 70% kanti - valgusvoo vähenemine pole nii suur aga eluiga on pikem. Muidugi sõltub kõik konkreetsest LEDist.
Ühendusviisil pole vahet, heleduse ja eluea määrab ikka jubinat läbiv vool. Järjestikühenduse puhul peab toitepinge olema kõrgem (kõigi LEDide normaalpingete - valge puhul ca 3,55V - summa). Paralleelühenduse puhul on pinge ühe elemendi pinge (toosama 3,55V) aga üldine vool on kõigi N LED'i voolude summa. Ise tead, mida eelistada!
Muide, veidi ohtlik aga kui jootekolvi käsitlemine on selge, siis on mõistlik kasutada järjestikühendust. Rehkenda ühe grupi LEDide arv nii, et jääks veidi alla 300V. Voolu piiramiseks pane ette CL2 stabilisaator (mikroskeem). Kui jääb väheks (ca 20 mA), võib ühendada mitu CL2-e paralleeli.
300V sellepärast, et võrgupinge 220V tuleks alaldada dioodsillaga ja siluda mingi kondega (alates 47uF/400V). Alaldatud pinge on võrgupingest ruutjuurikas 2-st korda (1,41) korda suurem ehk kuskil 311V. Silumine on hea sellepärast et valgus 100 Hz taktis vilkuma ei hakkaks.
Selliseid gruppe võib vajadusel mitu tükki ehitada ja skeem on lihtne. Ettevaatust! Võrguvool tapab!!!
Ja veel: võimsate LEDide metallosa võib (kuigi enamasti ei ole) olla ühenduses ühe väljaviiguga. Sel juhul on kohustuslik nad kõik radikast elektriliselt isoleerida!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2012 11:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
Pisikeste 5mm LEDide põhipuudus on just väike tipunurk (ca 5.. 30 kraadi) ehk nad annavad vaid 1 heleda täpi. Seega peab neid palju ostma. Võimsatel LEDidel on enamasti suurem nurk. Nt. 120 kraadi. Selliseid kulub sama pindala ühtlaseks valgustamiseks vähem kuigi LEDise (ja skeem) on kallim.
LEDe saab toita ka üsna väikese vooluga ja siis nad peaaegu ei soojene. Paraku kaob siis võimsa LEDi mõte ära - valgust tuleb vähe. Enamasti balanseeritakse piiri peal. Ise võtaksin küll 70% kanti - valgusvoo vähenemine pole nii suur aga eluiga on pikem. Muidugi sõltub kõik konkreetsest LEDist.
Ühendusviisil pole vahet, heleduse ja eluea määrab ikka jubinat läbiv vool. Järjestikühenduse puhul peab toitepinge olema kõrgem (kõigi LEDide normaalpingete - valge puhul ca 3,55V - summa). Paralleelühenduse puhul on pinge ühe elemendi pinge (toosama 3,55V) aga üldine vool on kõigi N LED'i voolude summa. Ise tead, mida eelistada!
Muide, veidi ohtlik aga kui jootekolvi käsitlemine on selge, siis on mõistlik kasutada järjestikühendust. Rehkenda ühe grupi LEDide arv nii, et jääks veidi alla 300V. Voolu piiramiseks pane ette CL2 stabilisaator (mikroskeem). Kui jääb väheks (ca 20 mA), võib ühendada mitu CL2-e paralleeli.
300V sellepärast, et võrgupinge 220V tuleks alaldada dioodsillaga ja siluda mingi kondega (alates 47uF/400V). Alaldatud pinge on võrgupingest ruutjuurikas 2-st korda (1,41) korda suurem ehk kuskil 311V. Silumine on hea sellepärast et valgus 100 Hz taktis vilkuma ei hakkaks.
Selliseid gruppe võib vajadusel mitu tükki ehitada ja skeem on lihtne. Ettevaatust! Võrguvool tapab!!!
Ja veel: võimsate LEDide metallosa võib (kuigi enamasti ei ole) olla ühenduses ühe väljaviiguga. Sel juhul on kohustuslik nad kõik radikast elektriliselt isoleerida!!!

Mul mingid skeemid on aga eks ma hakkan neid siis ka täpsemalt vaatama kui ledid käes. Hetkel siis ikka plaan mõlemad ära katsetada.

Siin siis minu skeem tavaliste ledide jaoks ja selliseid siis plaanis 4 tk teha.
http://images56.fotki.com/v362/photos/3 ... 1326922981

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 19, 2012 08:52 
Moderator
Kasutaja avatar

andrep kirjutas:
Siin siis minu skeem tavaliste ledide jaoks ja selliseid siis plaanis 4 tk teha.
http://images56.fotki.com/v362/photos/3 ... 1326922981

See konde skeemis peaks olema 10uF/350V või 400V aga mitte 160V sest kui LEDid on lahti, tõuseb pinge kindlasti üle 160V. Töö ajal jah, võib-olla tõesti madalam.

PS. Äkki on minu skeemist ka mingit abi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 19, 2012 11:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
See konde skeemis peaks olema 10uF/350V või 400V aga mitte 160V sest kui LEDid on lahti, tõuseb pinge kindlasti üle 160V. Töö ajal jah, võib-olla tõesti madalam.

PS. Äkki on minu skeemist ka mingit abi.

Sul isegi korralikum kui minu oma. Minu omas pole ühtegi kaitset :). Sul nagu arusaan on 88 led jaoks.

Ja selle kondeka kohapealt võib sul õigus olla.

Sul muidu power ledide jaoks on mingit skeemi. 10 ledi jaoks oleks super.

Proovisin muidu palju vaja läheks (telefoni lediga), panin taskulambi peale ja minu pisikesel akval sobiks juba 4-6 power ledi, et täielikult ära valgustada. Kas siis tasub rohkematega üldse teha kuna liigne valgus soosib vetika teket. Hetkel täitsa vetika vaba, vähemalt silmaga ei näe.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 19, 2012 12:01 
Akvarist

Tsiteeri:
tv kirjutas:
Mu 35L nanomerel on LED-id peal, 8x Cree XR-E Q5. Töötavad kusagil 850mA peal (nende maksimum oli vist 1.4A) ja passivjahutusega, temperatuuritõus on ehk 20 kraadi.

Need on päris edevad jah. Kust ostsid, mis maksis?

Ostsin Dealextrem-ist. Maksid kusagil $5. Suurema koguse pealt ka allahindlus. Saatmine tastuta.

Tsiteeri:
Sul isegi korralikum kui minu oma. Minu omas pole ühtegi kaitset Smile. Sul nagu arusaan on 88 led jaoks.

Mina isiklikult ei ehitaks ka Felch-i antud skeemi järgi midagi, see on elektrivõrgust isloeerimata, ehk siis kui sa näpud valesse kohta topid või mõni muu probleem tekib, siis võib Eesti Energia sind sõna otses mõttes ära tappa. Ohutum variant on hankida mõni vana sülearvuti toitepolokk, neid on lihtne saada ja nad on piisavalt võimsad. Selle taga võid madalpingel üsna ohutult toimetada.

PowerLED-ide toitega on kaks varianti, millest soovitan esimest:
1. osta valmis plokk või
2. ehitada ise.

Ise ehitamisel on mõtet, kui sa tahad midagi erilist teha, näiteks LED-ide heledust tüürida, muidu on arvatavasti odavam osta valmis plokk, kui sul just vajalikke juppe kodus ei vedele. Skeeme on palju, ehitamiseks kõige lihtsam koosneb LM317 lineaarsest regulaatorist ja takistist. Keerulisem (aga üldiselt efektiivsem) on impulsstoide, siin on näide ühest hästi lihtsast. Kui on vaja LED-de heledust tüürida, siis on vaja keerukamat skeemi, need kaks näidet seda ei võimalda.

Üles
 [ 54 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver