On taas olukord, kus on mitu lahendust. Restart on lihtsama vastupanu tee juhuks, kui ei oska/suuda/taha aru saada, mis toimub ega seda probleemi lahendada. Ja tõesti võib nii mõne aja pärast jõuda taas samasse kohta... Miks ma nii arvan? Kaladel, nagu ka inimestel ja igasugu muudel pudulojustel on mingi osa haigustekitajaid pidevalt kaasas (kes ei teaks ntx
herpest? Herpes on olemas ka
kaladel.), lisaks on pea igas akvaariumis mingeid haigustekitajaid. Saan aru, et mõne akvaristi nägemus on, et akvaariumi saab muuta täiesti steriilseks ja ka kalad täiesti vabaks haigustekitajatest. Mina usun jätkuvalt, et see on sama eksiarvamus, mida mingil perioodil meil propageeriti steriilsuse tagaajamisel - antibakteriaalsed seebid jms. ning mille üks väidetavaid tulemusi on igasugu allergiaprobleemide massiline esinemine. Allergia pole ju tegelikult midagi muud, kui organismi immuunsussüsteemi reageerimine valehäiretele (igavusest?
).
Arengumaades pole allergiad probleemiks. Ehk siis absoluutse steriilsuse eesmärgiks seadmine on minu meelest ekslik.
Mõni võib nüüd öelda, et ajan jama, et kas siis karantiiniakvaariumitel polegi mõtet jms. Tegelikult loomulikult on karantiiniakvaariumitel mõte, sest kui tuua akvaariumisse haige kala, siis haigustekitajate kontsentratsioon akvaariumis kasvab drastiliselt. Looduses kalad liiguvad palju suuremal territooriumil ning haige kala ei suuda tekitada haigustekitajate sellist kontsentratsiooni. Seepärast kui akvaariumis haigestub üksik kala, on mõistlik ta eraldada omaette akvaariumi ning seal teha ravikuur. Ka meie ise puutume igapäevaselt kokku erinevate haigustekitajatega tänaval, toidupoes, töö juures/koolis, ühiskondlikus transpordis. Kui immuunsussüsteem on korras, siis ei juhtu meiega midagi. Aga kui oleme tööl väikeses ruumis koos kolleegiga, kes köhib ja tatistab, siis üsna suure tõenäosusega järgmisel päeval on ka endal nina nohune ja köha kallal. Kui aga enda immuunsussüsteem on nõrk, siis korjame ka tänavalt üles iga pisemagi infektsiooni. Väikeses koguses haigustekitajaid on minu meelest isegi kasuks, siis organism saab nii treenida - umbes nii, nagu kasutatakse vaktsineerimist organismi õpetamiseks viirustega võitlema. Kui aga steriilsesse keskkonda satub lõpuks ikkagi mingi haigustekitaja, siis ta teeb seal puhta töö, sest tema tulekuks ei olda valmis. Tugevad terved kalad saavad enamasti nakkusest kergesti jagu, kui aga kalad on stressis (kehv vee kvaliteet, kala jaoks liiga väike või ebasobivalt sisustatud akvaarium, transportimine, üleasustus, kalade omavahelised arveteklaarimised jpms.), siis haigestuvad üsna lihtsalt. Kas see pole ka mitte võti, mis seletab, miks mõned meist on alatasa kimpus igasugu haigustega, teistel see pole aga probleemiks? See eelpool kirjutatu pole nüüd mingi lõplik tõde ega ka teaduslikult kinnitatud arusaam, vaid minu nägemus asjast ja võib olla ekslik.
Kõigi nende aastate jooksul mil olen akvaristikaga tegelenud on mul olnud vaid korra tegemist tõsise nakkusega akvaariumis, seda siis päris alguses ning kalad said siis ravitud. Siis oli mul mõnda aega nakkuste foobia, desinfitseerisin iga akvaariumi toodavat taime nii, et paljud viskasid korraks lausa lehed maha. Aja jooksul olen sellest loobunud (tegelikult vähemalt kaaliumpermanganaadi lahusega võiks uusi taimi desinfitseerida, olen lihtsalt liiga laisk). Kalu toon valdavalt ühest poest, kus tean et peetakse korralikult karantiini. Olen loomulikult siiski mõnikord toonud kalu ka mujalt - ning kahjuks on olnud kadusid (ainult uute kalade osas, ilmselt transportimisest saadud stressil oli oma roll). Aga kogu selle aja jooksul pole ma teinud kordagi restarti! Kui seda teeksin, siis tunneksin end halvasti - et olen nii saamatu, et ei suuda muudmoodi asja lahendada. Sel juhul ma küll ei salgaks seda, kuid kindlasti oleks mul väga piinlik seda tunnistada... Ja palun seda kirjutatut mitte tõlgendada kui üleskutset loobuda taimede desinfitseerimisest ja karantiiniakvaariumi pidamisest - pean mõlemat jätkuvalt mõistlikuks!
Ehk siis pika jutu kokkuvõte - ka minu meelest oleks mõistlik siiski üritada see probleem lahendada ilma restardita. Teemaalgataja võiks esmalt postitada mõned fotod akvaariumist ning ka kaladest, viimastest siis nii lähedalt kui võimalik.
Kas see lamp on luminofoortoruga? Kui see on ka aastast 2010, siis tuleks kindlasti vahetada. Mis on filtri täpsem mark (tootja, mudel)?
Muide, antibakteriaalsed ravimid teevad selles mõttes tõesti puhta vuugi, et notivad maha kõik bakterid - nii kasulikud kui kahjulikud. Nii et akvaariumis tuleb pärast uuesti kasulike bakterite koloonia kasvatada, ehk siis akvaarium tuleb peale antibakteriaalset kuuri uuesti "sisse töötada".