Olen kalade ja krevettide pärast mures ning vajan abi!
Akvaarium MP 100, 180 liitrine stardikomplekt (akva pildid fotoalbumis), akva töötanud 8 päeva, temperatuur 24 kraadi, veenäitajad: NO3 mg/l - 0, NO2 mg/l - 0, GH - > 7 kraadi d, KH - 6 kraadi d, pH - 7.2, Cl2 - 0. Kalu toitsime 1x päevas, esimesel päeval ei toitnud.
Akvas oli olude sunnil selle nädala kolmapäeval korraga välja vahetatud ligikaudu 50 liitrit vett. Seejärel lisatud vastavalt liitritele keemiat.
Ostsin selle nädala esimesel poolel Kalake'se poest Cardinal Tetra'd ja krevetid. Plaan oli selline, et ma ostan algatuseks akvaariumi 8-10 tk. väikeseid vastupidavaid parvekalu (kalad algajatele) ning 5-6 tk. krevetti. Krevettide võtmises tegelikult kahtlesin kuid otsustasin ikkagi võtta. Poes üteldi mulle koheselt et see minu algne kalade ja krevettide arv on nii suure akva puhul väike ning kahekordistati arvu. Mis mul sai selle vastu olla, mida rohkem seda uhkem! Pealegi usaldasin akvapoodi.
Kodus aklimatiseerisn kalu ja krevette nii nagu õpetati foorumites ja poes. Alguses hulpisid kinnise kotiga akvaariumis, hiljem tõstsin ämbrisse. Tegin kotisuud lahti ja lisasin väikeste vaheaegadega kilekotti pisut akvast võetud vett. Hiljem 2-3 tunni möödudes lasin uued elanikud kahvaga akvasse. Poe akvavett ma oma akvasse ei valanud.
Juba esimesel päeval oli üks tetra akvasse lastes kuidagi imelik ja justkui kerge füüsilise puudega: vaarus küljelt küljele, vajus põhja ning eraldus teistest.
Järgmisel päeval see tetra suri. Paari päeva pärast suri veel üks tetra. Tänase seisuga on veel kaks tetrat surnud. Hetkel siis neli kalalaipa.
Kaladel toimub mingi zombistumine, seejärel heidavad nad hinge.
Pildistama ja filmima hakkasin ma tetraid ning krevette alles siis kui meie väikesed lapsed märkasid ja küsisid et miks meie kalakesed aeg ajalt kivina põhja vajuvad ning siis jälle üles vingerdavad. Lapsed leitsid eile ka kaks suurema kreveti laipa ning küsisid et miks need krevetid on põhjas ning kaetud nii jäleda valge uduse võrguga. Võtsin siis need suuremad krevetid välja ja tõesti nad olid surnud mis surnud. Haisesid päris jubedalt, selline teate ju küll, laibalehk.
Lapsed veel küsisid, et kas me kaladele ja krevettidele matuseid ei korraldagi. Ütlesin et meil pole kahjuks niipalju tikutopse et neid eraldi kirstutada ja seejärel panna süvakülma et siis kevadel vanaema juures mulda sängitada ning ristikesed kalmule püstitada.
Kõik need asjaolud ja kokkusattumused tundusid mulle kuidagi imelikud ning ma hakkasin eile õhtul kalu lähemalt vaatlema. Ja mida ma nägin, kõikidel kaladel olid peal väikesed kaootilised valged mannatera laadsed täpikesed! Hakkasin siis õhtul palavikuliselt mööda loomapoode ringi jooksma. Igaks juhuks käisin läbi mitmed loomapoed ning igas poes vestlesin müüjatega kalakeste mannatera sündroomist. Mulle räägiti ja pakuti igasuguseid tooteid. Esimesest poest ostsin "Sera Costapur 800l" ravimi. Seda ei tohtivat akvas koos selgrootutega kasutada, seega oleks pidanud kõik krevetid välja püüdma. Teises poes räägiti asjalikumat juttu ning üteldi et see "mannaterahaigus" on suht levinud tõbi kuid neil kahjuks ei ole müügis "Tetra Medica Contralck" ravimit.
Kolmandasse poodi Kalake (lemmikpood, nende klient) jõudsin eile õhtul päris hilja kui olin saanud lahke tuttava autot kasutada. Sealgi kurtsin oma muret. Tahtsin näidata müüjatele kaladest tehtud pilte. Üks lahke noorema poolsem müüja ütles et tulgu ma parem ühe nende akvaariumi juurde, et ehk see ongi see haigus mis on minu akvakaladel.
Kui jõudsime akva juurde, ütlesin mina üllatusega: "Teate, aga siit akvaariumist ma ostsingi paar päeva tagasi oma täpihaiged tetrad!"
Üteldi, et jah seda haigust liigub ning mainiti ka minu "uue akvaariumi sündroomi". Seejärel mulle pakuti "ESHa Exit" preparaati ning mainiti et see aitab just selle täpihaiguse vastu ning hakaku ma aga hoolsalt kalu ravima. Ostsin siis selle ravimi ka ära.
Tänase seisuga olen juba 2 päeva seda Exit ravimit vastavalt õpetusele kaladele akvasse pannud, mannatäpid neil veel alles. Eks selle raviga läheb vast aega. Veepumbas söefiltrit pole.
Näiteks käisin ma eile Mustika Keskuse Zooplanet loomapoes ja märkasin et paljudel akvadel olid küljes punased sildid sõnaga "KARANTIIN". Küsisin siis müüjalt et miks on need sildid seal. Mulle üteldi et uued akvaariumikalade partiid tulid ning et need kalad on karantiinis vähemalt veel nädal aega, hiljem selgub kui palju läheb kalu müüki. Juhul kui ma kalu endale soovin osta siis võtku nendega nädala möödudes ühendust. Seega poleks mulle parimal tahtmisel müüdud karantiinis olevaid kalu.
Kas ei peaks Kalakese pood samalaadselt panema haigete kalade juurde sildi "karantiin"? Mul ei ole Kalake'se poe suhtes midagi laitvat ütelda, seal tunduvad teadlikud, asjalikud ja abivalmid müüjad olema.
Kuid mulle teeb suurt meelehärmi see, et minu ostetud kaladel on mingi täpihaigus ja mul surevad vaikselt ära nii kalad kui krevetid. Varsti on minu uhke akva nagu mingi kandiline veega täidetud kalatühi kast. Ma olen olnud Kalakese poe tubli klient. Nüüd aga kahtlen ja kõhklen selles kas ma üldse edaspidi julgeks sealt akvakalu osta.
Kas ma tõesti ostsin siis ebasobivate asjaolude kokkulangemisel Kalake'sest haiged kalad?
Samast akvast kalad, samade jubedate "mannatäpikstega".
Kas minu akvakaladel on nö. see täpihaigus, mis vaikselt tapab kõik kalad või on tegemist mõne teise surmahaigusega?
Lihtsalt ravida ja loota et mõnigi looduslikult tugevam kala jääb ellu.
Kas kalade täpihaigus haaras surmavalt ka krevette või surid krevetid mingil teisel teadmata põhjusel?
Surm vanadusest (suured krevetid), tingimused jt. propsid. Paljud krevetid on veel elus ja sebivad põhjas ringi. Tundub et krevetid peavad visamalt tõvelainele vastu.
Lisan siia neti avarustesse riputatud tagasihoidliku kalade ja krevettide fotoalbumi koos filmi jupiga. Ehk saab sealt keegi midagi tuvastada ja mulle vastata et mis on ikkagi juhtunud.
Surnud krevetid ja mannasegune tetra:
https://sites.google.com/site/akvakala/home/albumTetra haige, hiljem suri:
https://sites.google.com/site/akvakala/ ... ects=0&d=1 Kõik tetrad kes surid lõpetasid nii nagu filmijupil näha.
Minu meelest ei saa alati väita et algaja akvarist on ise oma hädade tekitaja. Kõik õnnetused ei mahu alati "uue akvaariumi sündroom" alla.