foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 02:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Olen kalade ja krevettide pärast mures ning vajan abi! :(

Akvaarium MP 100, 180 liitrine stardikomplekt (akva pildid fotoalbumis), akva töötanud 8 päeva, temperatuur 24 kraadi, veenäitajad: NO3 mg/l - 0, NO2 mg/l - 0, GH - > 7 kraadi d, KH - 6 kraadi d, pH - 7.2, Cl2 - 0. Kalu toitsime 1x päevas, esimesel päeval ei toitnud.
Akvas oli olude sunnil selle nädala kolmapäeval korraga välja vahetatud ligikaudu 50 liitrit vett. Seejärel lisatud vastavalt liitritele keemiat.

Ostsin selle nädala esimesel poolel Kalake'se poest Cardinal Tetra'd ja krevetid. Plaan oli selline, et ma ostan algatuseks akvaariumi 8-10 tk. väikeseid vastupidavaid parvekalu (kalad algajatele) ning 5-6 tk. krevetti. Krevettide võtmises tegelikult kahtlesin kuid otsustasin ikkagi võtta. Poes üteldi mulle koheselt et see minu algne kalade ja krevettide arv on nii suure akva puhul väike ning kahekordistati arvu. Mis mul sai selle vastu olla, mida rohkem seda uhkem! Pealegi usaldasin akvapoodi.

Kodus aklimatiseerisn kalu ja krevette nii nagu õpetati foorumites ja poes. Alguses hulpisid kinnise kotiga akvaariumis, hiljem tõstsin ämbrisse. Tegin kotisuud lahti ja lisasin väikeste vaheaegadega kilekotti pisut akvast võetud vett. Hiljem 2-3 tunni möödudes lasin uued elanikud kahvaga akvasse. Poe akvavett ma oma akvasse ei valanud.

Juba esimesel päeval oli üks tetra akvasse lastes kuidagi imelik ja justkui kerge füüsilise puudega: vaarus küljelt küljele, vajus põhja ning eraldus teistest.
Järgmisel päeval see tetra suri. Paari päeva pärast suri veel üks tetra. Tänase seisuga on veel kaks tetrat surnud. Hetkel siis neli kalalaipa.
Kaladel toimub mingi zombistumine, seejärel heidavad nad hinge.

Pildistama ja filmima hakkasin ma tetraid ning krevette alles siis kui meie väikesed lapsed märkasid ja küsisid et miks meie kalakesed aeg ajalt kivina põhja vajuvad ning siis jälle üles vingerdavad. Lapsed leitsid eile ka kaks suurema kreveti laipa ning küsisid et miks need krevetid on põhjas ning kaetud nii jäleda valge uduse võrguga. Võtsin siis need suuremad krevetid välja ja tõesti nad olid surnud mis surnud. Haisesid päris jubedalt, selline teate ju küll, laibalehk.
Lapsed veel küsisid, et kas me kaladele ja krevettidele matuseid ei korraldagi. Ütlesin et meil pole kahjuks niipalju tikutopse et neid eraldi kirstutada ja seejärel panna süvakülma et siis kevadel vanaema juures mulda sängitada ning ristikesed kalmule püstitada.

Kõik need asjaolud ja kokkusattumused tundusid mulle kuidagi imelikud ning ma hakkasin eile õhtul kalu lähemalt vaatlema. Ja mida ma nägin, kõikidel kaladel olid peal väikesed kaootilised valged mannatera laadsed täpikesed! Hakkasin siis õhtul palavikuliselt mööda loomapoode ringi jooksma. Igaks juhuks käisin läbi mitmed loomapoed ning igas poes vestlesin müüjatega kalakeste mannatera sündroomist. Mulle räägiti ja pakuti igasuguseid tooteid. Esimesest poest ostsin "Sera Costapur 800l" ravimi. Seda ei tohtivat akvas koos selgrootutega kasutada, seega oleks pidanud kõik krevetid välja püüdma. Teises poes räägiti asjalikumat juttu ning üteldi et see "mannaterahaigus" on suht levinud tõbi kuid neil kahjuks ei ole müügis "Tetra Medica Contralck" ravimit.
Kolmandasse poodi Kalake (lemmikpood, nende klient) jõudsin eile õhtul päris hilja kui olin saanud lahke tuttava autot kasutada. Sealgi kurtsin oma muret. Tahtsin näidata müüjatele kaladest tehtud pilte. Üks lahke noorema poolsem müüja ütles et tulgu ma parem ühe nende akvaariumi juurde, et ehk see ongi see haigus mis on minu akvakaladel.

Kui jõudsime akva juurde, ütlesin mina üllatusega: "Teate, aga siit akvaariumist ma ostsingi paar päeva tagasi oma täpihaiged tetrad!"

Üteldi, et jah seda haigust liigub ning mainiti ka minu "uue akvaariumi sündroomi". Seejärel mulle pakuti "ESHa Exit" preparaati ning mainiti et see aitab just selle täpihaiguse vastu ning hakaku ma aga hoolsalt kalu ravima. Ostsin siis selle ravimi ka ära.

Tänase seisuga olen juba 2 päeva seda Exit ravimit vastavalt õpetusele kaladele akvasse pannud, mannatäpid neil veel alles. Eks selle raviga läheb vast aega. Veepumbas söefiltrit pole.

Näiteks käisin ma eile Mustika Keskuse Zooplanet loomapoes ja märkasin et paljudel akvadel olid küljes punased sildid sõnaga "KARANTIIN". Küsisin siis müüjalt et miks on need sildid seal. Mulle üteldi et uued akvaariumikalade partiid tulid ning et need kalad on karantiinis vähemalt veel nädal aega, hiljem selgub kui palju läheb kalu müüki. Juhul kui ma kalu endale soovin osta siis võtku nendega nädala möödudes ühendust. Seega poleks mulle parimal tahtmisel müüdud karantiinis olevaid kalu.

Kas ei peaks Kalakese pood samalaadselt panema haigete kalade juurde sildi "karantiin"? Mul ei ole Kalake'se poe suhtes midagi laitvat ütelda, seal tunduvad teadlikud, asjalikud ja abivalmid müüjad olema.
Kuid mulle teeb suurt meelehärmi see, et minu ostetud kaladel on mingi täpihaigus ja mul surevad vaikselt ära nii kalad kui krevetid. Varsti on minu uhke akva nagu mingi kandiline veega täidetud kalatühi kast. Ma olen olnud Kalakese poe tubli klient. Nüüd aga kahtlen ja kõhklen selles kas ma üldse edaspidi julgeks sealt akvakalu osta.

Kas ma tõesti ostsin siis ebasobivate asjaolude kokkulangemisel Kalake'sest haiged kalad?
Samast akvast kalad, samade jubedate "mannatäpikstega".

Kas minu akvakaladel on nö. see täpihaigus, mis vaikselt tapab kõik kalad või on tegemist mõne teise surmahaigusega?
Lihtsalt ravida ja loota et mõnigi looduslikult tugevam kala jääb ellu.

Kas kalade täpihaigus haaras surmavalt ka krevette või surid krevetid mingil teisel teadmata põhjusel?
Surm vanadusest (suured krevetid), tingimused jt. propsid. Paljud krevetid on veel elus ja sebivad põhjas ringi. Tundub et krevetid peavad visamalt tõvelainele vastu.

Lisan siia neti avarustesse riputatud tagasihoidliku kalade ja krevettide fotoalbumi koos filmi jupiga. Ehk saab sealt keegi midagi tuvastada ja mulle vastata et mis on ikkagi juhtunud.

Surnud krevetid ja mannasegune tetra: https://sites.google.com/site/akvakala/home/album
Tetra haige, hiljem suri: https://sites.google.com/site/akvakala/ ... ects=0&d=1
Kõik tetrad kes surid lõpetasid nii nagu filmijupil näha.

Minu meelest ei saa alati väita et algaja akvarist on ise oma hädade tekitaja. Kõik õnnetused ei mahu alati "uue akvaariumi sündroom" alla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 03:30 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kui tõesti on nii, et Kalakeses on müügiakvas mannatera sees, siis see on küll paha lugu. Lausa väga paha. Ja tuletab taas meelde jutte sellest et Kalakeses ei peeta korralikult karantiini ning et sealt saab mõnikord haigeid kalu. :( Ja taas pean kahjuks ütlema, et see pole ainus signaal lähiminevikust, mis minuni on jõudnud. :evil:
Ootaks Kalakese kommentaari asja kohta.
"Uue akvaariumi sündroomist" ka. Sain ma ikka õieti aru, et Kalakese mahitusel sai uude alustavasse akvasse korraga vähemalt 16 kala ja 10 krevetti? Süüa andsid neile kord päevas - kui palju siis korraga?
Bakteripreparaati ei kasutanud?
Ammoniaagi testi Sul pole, nii värskes akvas pole oodata NO3 näitu, hetkel on risk just ammoniaagi ohtliku tasemega - võib täitsa olla, et see tapab neid krevette ning ega see kaladelegi head tee. Ega ma ilmaasjata soovitanud lugeda akvaariumi sissetöötamise kohta ning mitte tormata kalade lisamisega. Kui selline kogus kalu uude akvasse kohe sisse lajatada, siis tuleb võtta ka adekvaatsed meetmed - iga kahe -kolme päeva tagant vähemalt 50% veevahetus, võimaluse korral Seachem Stability lisamine jms. - nii nagu selles kirjatükis, mida sai soovitatud lugeda.
Kui Kalake soovitas alustavasse akvasse sellist kogust kalu, oleks kena olnud ka sellest rääkida ning ntx Seachem Stability-t ning Seachem Ammonia alert-i kaasa pakkuda. Aga kui tõesti müüdi haiged kalad, siis poleks muidugi sellestki kasu olnud.
Mis nüüd õige teha, on juba sootuks keerulisem. Hea oleks siiski teada saada ammoniaagi tase, Seachem Ammonia alert oleks abiks, aga ka lihtsalt tilgatest ajaks asja ära. Ehk siis juhul kui ammoniaagi näit peaks olema liiga kõrge, on häving sõltumata ravist kindlustatud. Kui nüüd aga olude sunnil vaja teha ammoniaagi mahasaamiseks veevahetus, siis mismoodi mõjub see ravikuurile, on juba segasem teema. Kindel on see, et alustatud ravikuur tuleks lõpuni läbi teha. Veetemperatuuri võiks ka tõsta 30 kraadi peale.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 08:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Kas need täpid kaladele tekivad lambist? See tähendab, et kas uue akva sündroom tekitab ka neile kaladele täpid, keda koju ei toodud (jäid poodi) ja ka neile, kes juba kodus olid?

Küsin sellepärast, et minulgi analoogne lugu oli mannateraga. Ertserts - abi sain JBL Punktolist. Krevettidest ei tea mitte midagi - kas rohi sobib või mitte või mis neil viga on. Kalad nägid samasugused välja.

Teist korda juhtus mul sama lugu samast poest tigusid ostes. Kuna ravim oli olemas, siis ei vaevunud minna kuulama lugu stressist, aklimatiseerumisest jne. Seal poes "elus loodust" ostmas enam ei käi. Easy.

Minu jutt käib Tartust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 11:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ei ole teemasse, aga märkasin albumi piltidelt, et soojendaja vee all. Mul omal samasugune ja vist ei tohiks nii olla? Seal on min ja max veetase märgitud. Vaata korra seda soojenduspulka. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 11:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Selles akvaariumis, kus antud tetrad müügil, oli karantiin ammu läbi, kuna viimati toodi kalu sinna 02.jaanuaril (ja ka enne poodi toomist olid kalad karantineeritud). Mingeid muresid mitme nädala jooksul nende kaladega polnud. Oma süsteemi panime ravi alla 24.jaanuaril, kui täppe märkasime, aga kahjuks said kalad müüdud sealt kaks päeva varem, kui veel mingeid nakkustunnuseid näha polnud. Seega on tegu õnnetu juhusega :(. Praegu on süsteem ravi all ja loomulikult ei müüda sealt hetkel ühtegi kala.

Krevetid ei tohiks sellesse haigestuda, nende puhul kahtlustan, et tegu võis olla liigvarajase sissetoomisega. Kas müüja oli kindlalt teadlik, et akvaarium on alles eelmisel päeval käivitatud? põhimõtteliselt ei ole 180-liitri jaoks selline kogus elusat tõesti liigsuur, küll aga tasub ettevaatlik olla päris alustava akvaariumiga.

Veekonditsioneer ja bakterstarter olid olemas, nagu ma aru saan. Seega käivitamisest oli poes ilmselt ka räägitud.

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 01:18 
Moderator
Kasutaja avatar

JBL Punktoli soovituse kohta - JBL Punktol kui parasiitidevastane ravim sobib tõesti kah mannatera vastu, kuid teemaalgataja alustas ravi "ESHa Exit"-ga ning see on spetsiaalselt mannatera vastu võitlemiseks mõeldud ravim. Poole ravi pealt ravimit vahetada pole küll mõtet, tasub aga kontrollida, et ravi oleks täpselt juhendi järgi (nii üle- kui aladoseerimine on halb). Karta on et osalisest veevahetusest pole hetkel pääsu - nii et alustaks sellest. Muidu oleks pakkunud, et 50%, kuid sellises seisus on see äkki liiga ohtlik, teeks ntx 30% ning vahetusvesi siis veekonditsioneeriga ja sama temperatuuriga. Ning jätkaks ravikuuriga, veetemperatuuri tõstaks aga tasahilju 30 kraadi peale, see lühendab parasiitide elutsüklit ja aitab neist kiiremini lahti saada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 03:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänan kõiki kes mulle vastasid ja veel vastavad.

Tänase pühapäevase seisuga on meie akvas kõik kalad surnud. RIP minu esimesed kalad, puhake rahus, kalaparadiis on teie päralt. Ravitsema enam kedagi ei pea. Igaks juhuks võin täna veel kolmas kord Exit rohtu akvavette tilgutada (3 päevane ravim).

Vaatan nüüd oma kalatühja akvat ja minu enesetunne pole just kõige parem.
Tunnen ennast WWII aegse koonduslaagri massimõrvarist komandandina. ](*,)

Lisainfo.
Keemiast oli mul kasutuses - JBL Biotopol ja Sera bio nitrivec.
Manustasin akvasse neid vastavalt õpetusele. Kalu toitsin 1x päevas, toitu panin väikestes kogustes. Jälgisin et kogu toit oleks söödud.

Akvarist 'ahven august' mina saan nii aru et JBL Punktol, Tetra Medica Contralck ja Exit on kõik selle "mannasegu" haiguse vastu. Võin ka eksida.

Akvarist 'RK' ma ei oska selle soojenduspulga kohta täpselt midagi ütelda. Vaatasin netis ringi ning see pulk oli akvaristidel üleni vees. See peaks olema veekindel. Lambike sellel põleb ja kustub, nii nagu vaja.

Oskab keegi palun täpselt ütelda kuidas peab olema see akva soojuspulk? Vahest siingi tuleks asja sättida.
Isegi akvaseadmete õpetustes pole täpselt aru saada kuidas asjad peaksid olema. Ma ei saa nendest tootjatest aru, miks nad ei võiks oma õpetustes konkreetse joonisega asja selgitada. Kõikjal ainult tonnide viisi võõrkeelset kasutut jutukest. Loe inglise või hiina keeles, ikka jääd sama tubakaks.

Mida siis nüüd edasi teha, kuidas tegutseda?

Moderator 'Rein' ma sain aru järgnevat. Palun mind parandada kui ma midagi mööda kirjutan.

1.) Üritan välja selgitada oma akva ökokatastroofi algpõhjused. Tundub et väga tähtis punkt. Teen ammoniaagitesti (Seachem Ammonia alert?) , sest ribatestid seda ei võimalda. Muretsen tilgatestid, kas seal on ehk sees ammoniaagitest?
2.) Kuna kõik kalad surnud ning alles jäänud mõned krevetid siis vahetan ära 50% veest.
Vastavalt vahetatud veekogusele lisan Seachem Stability, JBL Biotopol ja Sera bio nitrivec. Veetemperatuuri tõstan 30 kraadi peale. Kas millalgi alandan selle 24-25 peale tagasi?
3.) Puhastan ära ja pesen täiesti puhtaks akvafiltri ehk veepumba. Seal peaks hetkel sees olema kalade haigustekitajad. Kas peaks sinna muretsema ka söefiltri?
4.) Vaatan kriitilise pilguga üle akvataimed. Mulle tundub et need akvataimed vajavad kohendamist. Pole justkui ilusad. Seda punkti peaks vast küsima taime sektsioonist ning lisama mõned fotod.
5.) Ei võta mingeid kalu ennem kui akva ökosüsteem tööle kakkab.
Kui millalgi testid korras, kas siis võiks vaikselt ja targu uuesti kaladest unistama hakata.

Käesoleval hetkel mulle tundub et haiged kalad ei saanud hakkama uue akva ökosüsteemiga. Kahjuks olemasolevad riba veetestid mind ei hoiatanud (alati oli OK) ega näidanud mulle akva üldist tervisliku seisundit. Oma ihusilmaga ma akvas midagi erilist ei avastanud, puhas vesi ja rohelised taimed. Kuigi nüüd kahtlustan ma isegi mingit taimede osa selles kalasurma memorandumis. Muidugi võin eksida.

See kõik on mind väga ettevaatlikuks teinud, täielik šhokiteraapia.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 03:37 
Moderator
Kasutaja avatar

Su jutt on liigagi põhjalik ning seega ka hirmus pikk. Laisemad, nagu mina, ei viitsi vist väga sõna-sõnalt lugeda.

Lühidalt, mis mulle kiiruga silma jäi oli minu arust vast ikkagi see, et tõid kalad liiga vara alustavasse akvasse. Minul on kulunud akva käivitamiseks isegi kaks nädalat. See etapp tuleks rahulikult läbi teha. Alguses sisse taimed ja mõni tigu. Hea oleks saada kelleltki juba käimasolevast akvast startimiseks vett. Aga kuna Sul nüüd ikkagi akva juba käib ja krevetid sees, siis see jääb ära.

Pärast ravikuur pannakse alati süsi sisse 24-48 tunniks ja siis visatakse minema. UV-lamp on ka ravi ajal väljas (juhul, kui Sul see on või lihtsalt tulevikus teadmiseks).

Ribatesti on siin foorumis kogu aeg maha tehtud. Eks ta üks poolpidune värk on. Hangi ikka tulevikuks tilgakad.

Haigus oli mannatäpikas mitte mannasegu. Algab ta uimedest ja siis levib üle kogu kala kere.

Taimi mina ei süüdistaks Su õnnetuses.

Ma kahjuks ei oska ütelda, kas krevettide pärast peaks veel rohtu panema. Samas on viisakas kuur ikka lõpuni teha. Siin ütleb ehk keegi targem sõna sekka.

Head traumast kosumist ning julgust edaspidiseks !

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 03:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kahju, et algus konarlik on olnud. Tõesti, lase paar nädalat täis tiksuda, tee testid ja alusta uuesti. Taimede poolest - akva on ju ilus, mis sa neist taas ümber sättima hakkad? Edu edaspidiseks!

Üles
 Teema pealkiri: ...
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 05:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mulle jäi silma punkt 2, milles ütled, et lisad Seachmi, JBL'i ja Sera n.ö.keemiat...
Ma ise olen tavaliselt üsna ettevaatlik sellega, et korraga erinevate tootjate kemikaale lisada - võibolla on see rumal ettevaatlikkus, aga mulle tundub et vahel võib eksisteerida see oht, et erinevate firmade tooted ei klapi või et siis reageerivad kuidagi nii nagu poleks vaja...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 08:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tee mannatera vastu kuur ikka lõpuni. Kui kalade küljest need tsüstid (täpid) põhja vajusid, siis seal nad edasi arenevad. Temperatuuri tõstmine seda kiirendab ja kui nad "rändama" lähevad, siis ravim oma töö teeb.
Kindlasti veevahetuse ajal peab põhja sifoonima, et need tsüstid välja saaks korjatud. Mina tegin peale täppide täielikku kadumist igaks juhuks ühe "ringi" lisaks, et ikka plats puhas oleks. Kui pooleli jätad muutuvad resistentseks konkreetse ravimi vastu.
Söefiltrit hoidsin 36h ja siis prügikasti.
Targemad võivad paranadada, kui miskit valet soovitasin - endal teeksin nii.

Olen aru saanud, et filtrit pesta ei tasu, kui just ei taha neist kasulikest bakteritest lahti saada, mis aitavadakva ökosüsteemil tasakaalu hoida. Pealegi ei ole akvafilter veepump. Need on kaks täiesti erinevat asja. Filter filtreerib ja pump ajab vett läbi filtri. Korpuse ja pumba pesemise kohta ei oska kommentaarida. Kõlab mõttetuna, sest põhjas on seda jama kordi rohkem.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 10:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

soojenduspulga võid ka horisontaalselt panna
Kahju, et nii läks
siin oli kuskil kirjas aga igaks juhuks kordan üle, et tõsta temperatuuri.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 27, 2013 11:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Täna ostsin loomapoest tilgatesti "Sera NH4 NH3 Test" ja testisin oma akvavee ära.
Tegin kõik vastavalt õpetusele.

Enne testi arvasin et tulevad hullult jubedad näitajad. Testi tootel eesti keelset õpetust ei olnud. Kuidagi tihti on hakanud nende kaupadega juhtuma et kaupmehed meie ilusat emakeelt ignoreerivad. Õnneks oli õpetuses inglise ja soome keel olemas, vene keel ka.

Magevee testi tulemused on järgnevad.
NH4 (ammonium) - 0.5mg/l
NH3 (ammoniak) - 0.009 ehk PH - 7.5
Test ütleb et tulemus langeb valimisse "harmless" ehk kahjutu.

Nii et õnneks on akvaveega kõik korras, mul süda rahul. :)

Panen siia oma albumisse antud testi fotona üles.
/404.html

Mis arvate sellest NH4 ja NH3 testi tulemusest?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 28, 2013 12:51 
Moderator
Kasutaja avatar

ertserts kirjutas:
Keemiast oli mul kasutuses - JBL Biotopol ja Sera bio nitrivec.

On eri firmade asju, mida julgen alati kokku panna, ja on eri firmade asju, mida ma võimaluse korral kokku ei paneks - ehkki alati pole selleks isegi selget põhjendust. Mõned firmad kirjutavad lausa ise, et nende tooteid ei tohiks kasutada koos teiste firmade toodetega - ntx Tetra puhul tavaline. JBL Biotopol ja Sera Nitrivec on selline hämaralal olev kooslus, ei usu et tekitaks probleemi, aga ise koos ei kasutaks.

ertserts kirjutas:
Manustasin akvasse neid vastavalt õpetusele. Kalu toitsin 1x päevas, toitu panin väikestes kogustes. Jälgisin et kogu toit oleks söödud.
Kui see oli paari-kolme minuti jooksul, siis oli OK.

ertserts kirjutas:
Oskab keegi palun täpselt ütelda kuidas peab olema see akva soojuspulk? Vahest siingi tuleks asja sättida.

Neid soojenduspulki on mitmesuguseid, kahjuks ei tea, milline on antud komplektis. Aga ilmselt oli pulgal karp, mille peal või ka pulga enda peal on kirjas tootja ja mudel?

ertserts kirjutas:
1.) Üritan välja selgitada oma akva ökokatastroofi algpõhjused. Tundub et väga tähtis punkt. Teen ammoniaagitesti (Seachem Ammonia alert?) , sest ribatestid seda ei võimalda. Muretsen tilgatestid, kas seal on ehk sees ammoniaagitest?

Seachem Ammonia alert on püsitest, mis pannakse akvasse ja toimib seal kuude kaupa, andes ohtudest märku. Ribatestide õnnetus on nende ebatäpsus. Tilgatestid on täpsemad, neid müüakse ka komplektina, kuid võib osta ka ühekaupa vastavalt vajadusele. Kui soetad eelmainitud püsitesti, siis pole loomulikult tilgatesti vaja. Tilgatest näitab seisu testimise ajal, nii et testida tuleb siis regulaarselt paari päeva tagant.

ertserts kirjutas:
2.) Kuna kõik kalad surnud ning alles jäänud mõned krevetid siis vahetan ära 50% veest.
Vastavalt vahetatud veekogusele lisan Seachem Stability, JBL Biotopol ja Sera bio nitrivec. Veetemperatuuri tõstan 30 kraadi peale. Kas millalgi alandan selle 24-25 peale tagasi?

Siin on nüüd tiba viltu - Seachem Stability ja Sera bio nitrivec on mõlemad bakteripreparaadid, neid koos kasutada pole küll mõtet. Stability on parem kui nitrivec. Biotopol on aga veekonditsioneer. Ise oleks võimaluse korral piirdunud ühe firmaga, ehk siis Seachem Stability bakterid ja Seachem Prime konditsioneer, või JBL Biotopol konditsioneeriks ja JBL Denitrol bakterid, nirumal juhul Sera Aquatan veekonditsioneeriks ja Sera nitrivec bakterid. Veetemperatuuri alandada on mõtet siis, kui ravikuur läbi.
ertserts kirjutas:
3.) Puhastan ära ja pesen täiesti puhtaks akvafiltri ehk veepumba. Seal peaks hetkel sees olema kalade haigustekitajad. Kas peaks sinna muretsema ka söefiltri?

Hea, kui filter ka kenasti akvas ravikuuri läbib, pärast võib teda ju pesta. Söefiltrit on aga mõtet kasutada peale ravikuuri ravimite veest eemaldamiseks, peale seda tuleb ta lihtsalt ära visata.
ertserts kirjutas:
5.) Ei võta mingeid kalu ennem kui akva ökosüsteem tööle kakkab.

No tegelikult peaks seda tegema sujuvalt. Asi selles, et see ökosüsteem toimib nii, et bakterid töötlevad kalade väljaheidetest, taimede lagunemisel jms. tekkiva ammoniaagi ümber esmalt nitritiks, hiljem nitraatideks. Probleem tekib aga sellest, et bakterikoloonia suurus peab olema vastav tekkivale jääkainete hulgale (ehk siis ühtlasi kalade hulgale), kuid bakterid paljuevad aeglaselt. Ehk siis lihtsalt bakterite lisamine ei anna tulemust, nad jäävad nälga. Liiga suure hulga kalade korraga lisamisel juhtub jälle see, et baktereid pole jääkainete ümbertöötamiseks piisavalt ja kalad surevad oma väljaheidete tõttu. Ehk siis võimalikud on erinevad strateegiad: kalade lisamine sujuvalt pikema perioodi jooksul, et bakterikoloonia jõuaks kasvada; jääkainete eemaldamine veevahetustega enne ohtliku taseme saavutamist; toimiva bakteripreparaadi lisamine vastavalt lisatud kalade kogustle jne.
ertserts kirjutas:
Kui millalgi testid korras, kas siis võiks vaikselt ja targu uuesti kaladest unistama hakata.

Eks ikka.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 28, 2013 01:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Peale ammoniaagi oleks oluline teada ka NO2 taset, sest ammoniaak muundub päris ruttu nitritiks, mis on samuti kahjulik ühend.

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver