Kas Su surnud kala sõi vaatamata haigusele ?
Olen ise juba paar nädalat maadelnud oma kalade suremisega ja kahjuks tulutult. Kole on ju see, et diagnoos on vaja panna lihtsalt välise vaatluse põhjal ja sümptomid on paljudel haigustel sarnased, seega ravime valede ravimitega. Minu discused jäid haigeks peale viimase discuse ostmist, mis oli poes väidetavalt läbinud karantiini ja pealtnäha täiesti ilus terve kala. Kahjuks minu vanad olijad mingi aja pärast hakkasid nurgas kössitama, kehale tekkis hallikas lima kiht, hingeldasid, hoidsid end aereerimismullide kohal ja süüa enam ei tahtnud. Aeg-ajalt oli märgata, et käisid end taimede vastu sügamas ja tegid üsna järske ujumisliigutusi, kuniks kõige suurematest ja tervematest discustest ühel hetkel suri. Keha oli ilus puhas, ei mingit jälge. Järgmine discus läks värvuselt tumedamaks ja ujumine oli keeruline, kohat oli tunne, et süüa haarates ta ei näinud enam, haaras mööda. Ühel hetkel enam ei söönud ja jäi konutama. Aeg neile armu ei andnud, kõik toimus meeletu kiirusega. Päevaks tundus, et ehk hakkab asi paranema, juba ta ujus kenasti ja isegi sõi, siis tuli pööre ja nägin õnnetut kala, kelle küljele oli tekkinud laik, mis tundus olema soomusteta ja see läks suuremaks. Jätsin nuttes temaga läbi klaasi hüvasti ja kauaks teda enam ei olnud. Siis oskasin midagi mõelda, kuidas edasi. Arvates, et äkki on tegemist bakteriaalse infektsiooniga, tegin Bactopur Directi kuuri. Selleks ajaks oli ka kolmas discus oma kehale saanud valged laigud, mis hakkasid õitsenud võilille kuju võtma. Küljed olid valged ja uimedele tekkis hallikas kiht. Peale Bactopuri kuuri läksid uimed ilusaks, muud muutust ei olnud. Tegin peale kuuri söega puhastuse ja otsustasin uue ravi kasuks ja seekord Cosapur. Lootsin, et suudan veel kolmanda päästa, kuid ei, ilmselt oli haigus suutnud võitu võtta. Täna öösel tema eluke lõppes. Costapuri kuur on praegu pooleli ja lisaks ostetud discusele on vanadest veel 2, kellest üks on kesine, ei söö ja näeb väga kõhn välja, teine aga täiesti kena. Viimane tulija on täiesti ok. Olles ise murest hulluks minemas, sai pidevalt igalt poolt nõu küsitud ja loetud seda foorumit siin ka risti põiki. Lõpuks jõudsin sinna maale, et täna hommikul võtsin öösel surnud kala ja läksin loomakliinikusse, kus võeti proovid, mis mikroskoobi all näitasid rohkem, kui oleks osanud arvata. Ühe silmaga miksroskoopi uurimas ja teises käes raamat "Akvaariumiteaduse käsiraamat " P.Päkk, sai vist tuvastatud paar viburlooma, kes mu kaladele halba tegid. Ei ole ka selle kliiniku töötajad sellel alal oskajad, aga selle tegelase suudab ka õppimata inimene ära tunda. Ma ei ole küll 100% kindel, aga üks neist peaks olema hilodonelloos ja teine trihhodinoos. See viimane on küll täiesti kindel. Sain kinnituse, et hetkel kasutattav ravim on õige ja edaspidise suhtes peaksin kõike nullist alustama. Ei oska nüüd öelda, kas tuli see haigus kaasa viimase kalaga, kes ise on immuunne või on lihtsalt mitu halba asja kokku langenud. Ühe nimetatud haiguse puhul väidetakse, et levib akvaariumis, mis pole piisavalt puhta veega. Julgen küll öelda, et olen oma kalu hoidnud neile sobivas vees ja veevahetused on olnud regulaarsed. Selle tulemusel oli akvas pidevalt discuste mari, täna on seal ainult tühjus ja lein. Kes nüüd suutis selle pika loo läbi lugeda, siis tahtsin öelda sellega seda, et sümptomid võivad olla väga erinevad ja põhjuseks on üks ja sama haigus, mida pole kerge leida. Vaatamata meeletutele pisaratele ja kurbusele, leidsin ma jõudu, et edasi võidelda. Ehk suudan ma oma viimased iludused päästa ja mõelda läbi, kuidas edasi. Seniks jaksu ja kindlat meelt oma muredega võitlemisel