foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 25 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2012 02:22 
Akvarist

Pildid: 0
Akvaariumis 2 kuldkala pruunikas loorsaba ja punamütsike.
Punamütsikesel tundus olevat ujumisega raskusi nagu mingi ujupõie haigus küll sedapidi ja todapidi aga 80% ajast ujus õigetpidi. Peale õhtust toitmist hakkab tembutama vb ahmis liiga palju õhku sisse nagu ma siit foorumist lugesin. 4 päeva tagasi märkasin et kalal on seljauim turris mida enne kindlasti ei olnud. 24/7 on turris. Vahetasin vett umbes 1/3 aga midagi ei muutunud. iga veeahetusega lisan baktereid ja siis seda kloori neutraliseerivat asja. toidan helveste ja graanulitega vaheldumisi. nüüd on kala peaaegu täiesti kutu lamab otse või küllili kuskil veel hingab aga tõonäoliselt mitte enam kaua.
Aasta eest suri üks kuldkala haavandtõppe. See pruun on nagu rambo kunagi midagi häda ei ole ja kõik üle elanud. Mul ei ole õrna aimugi mis kalal häda võib olla. Väljaheited on mõlemal nagu hõbedased niidid millega olen ka hädas olnud. vahetasin toitu ikka mitte midagi. Toitumine on suur viga peaks rohelist andma ma foorumist lugesin, siiski ükskala vinks vonks teine hinge vaakumas ilme igasuguse välise nähtava veata.

Lugesin et 50L kohta üks kuldkala, leian et akvaarium on natuke väike kahe jaoks aga üksinda ma kala ka pidada ei tahaks ja kuldkala vist teisi liike enda kõrvale väga ei seedi nagu ma lugesin.

1. 54L
2. sisefilter
3. veevahetused kord nädalas 1/3 korraga , viimane veevahetus 19.01.2012
4. temperatuur 24C, ph 7,6 - 8,0, kh 10-15 no3 25mg/l no2 0,5 mg/l gh > 21 d (purk ütleb et see on palju kuida vähendada?) Cl 0mg/l
5. 2 kuldkala punamütsike ja üks pruun loorsaba

Suur tänu vastajatele.

Pilt
Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2012 04:59 
Akvarist

Leidsin sellise asja veel.

Oktomitoos
Haiguse tekitajaks on parasiit Octomitus Truttae, kes elutseb peaasjalikult kalade sapipõies ja seedetraktis. Haigetel kaladel tekib mädane sapipõiepõletik ning seedehäired, kõht on sisse tõmbunud. Kaugelearenenud haiguse korral ka kõhu vesitõbi ja krambid. Tegemist on nõrkusparasiidiga. Mingil määral on ta olemas kõigil kaladel. Massiline paljunemine hakkab siis kui kala liiga pikalt ühekülgselt toita. Ravitakse JBL Punktoliga.

kuna kalasid olen toitnud väga ühekülgselt ja väljaheide oleks nagu hõbedane klaasist niit või vähe paksem hõbedane asi kas võib olla tegu selle soole parasiidi asjaga kui ma vaatan seda punamütsikest siis tundub et kõht oleks nagu pigem sirge joonega ja ujumine piirdub kahe kolme uimeliigutusega ja siis kukub jälle põhja ?
Palun kiiret vastust ei või jah et ma jõuaks veel täna poes käia ja midagi ette võtta kuigi kardan et lootust väga pole...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2012 05:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kõige esimene asi, mida peaksid tegema, oleks NO2 allasaamine. See on ikka väga kõrge ja paljude liikide jaoks surmav. Kuldkala on suhteliselt vastupidav, kuid pikaaegselt ei talu temagi sellist NO2 taset.

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2012 06:01 
Akvarist

Meelde tuli veel ma vahetasin filtri ka ära ma eeldan et NO2 tase võis sellepärast tõusta et ma vahetasin filtri käsna uue vastu ? ja parim viis NO2 taset alla saada oleks ? NO3 tegelevad bakterid kas NO2 samuti ja kui ma vahetasin filtri käsna ära siis bakterikoloonia on nüüd väiksem ? Või kust see NO2 juurde sai tulla ? liiga suure koguse vett vahetasin akvaariumis ?

Kala ujub nagu väga purjus ja häiretega...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2012 09:23 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
2 kuldkala 50 liitrises akvas on piiripealne värk, kipub napiks jääma. Palju sõltub ka sellest, kui palju süüa antakse - mida rohkem söödavat, seda rohkem ka väljaheiteid mis vaja akvast välja saada. Kord päevas nii palju kui paari-kolme minutiga ära süüakse on maksimum, mis üle, see ka ülearu. Kui teed kord nädalas kolmandiku vee vahetuse ja sellele vaatamata on NO2 ja NO3 näidud nii kõrged, siis see vihjab et süüa antakse ilmselt liiga palju. Kalade vastuvõtlikkus nitritile on erinev, vikerkala maimude jaoks on surmav juba 0,1 mg/l, sägade jaoks on eluohtlik alates 10 mg/l - 0,5 mg/l on tõesti väga kõrge ja tuleb alla saada. Üldjuhul tuleks nitriti tase hoida alla 0,1 mg/l. Peale selle pole teada ammoniaagi tase, ma ei imestaks kui seegi on ohtlikult kõrge. Vee kvaliteet on ilmselt kalade hädade taga.
Filtri käsna vahetus võis bakteritele tõesti matsu anda, kuid filtris on mitte rohkem kui 20% bakteritest. Kõrge oli aga nii nitriti kui nitraatide kontsentratsioon (tõsi, nitraatide selline kogus pole ohtlik), nii et ikkagi jääkaineid tekib lihtsalt nii palju et veevahetus pole piisav. Kiire lahendus hetkel oleks ühekordne erakorraline veevahetus 50% koos veekonditsioneeri Seachem Prime lisamisega (vt. ka http://akvarist.eu/vesi/veevahetus ). Prime võib ka veevahetuste vahepeal mõne milliliitri lisada, neutraliseerib nii ammoniaaki kui nitritit.
Pikaajaline viisakas lahendus oleks seega toiduratsiooni ülevaatamine ja suurem akva. Lühiajaliselt aitaks nädala sees teine 30% veevahetus, veekonditsioneeri Prime kasutamine on abiks nii kaladele kui kasulikele bakteritele.
Stressi vähendamiseks võiks veel JBL Acclimol-i, Seachem Stressguard-i vms. lisada, kalad kõvasti kannatada saanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2012 09:48 
Akvarist

Tegin uue vee testi. Kasutan mingeid ribasid 6 in 1 ja praegu näitas NO2 0 samas ei tea kui kindel saab selles testis olla. Kala juures muutusi pole ei halvemuse ei paremuse poole sain suure hädaga kahva abil midagi sisse toidetud. Vaatab mis edasi saab. Oli olemas ravimit nimega GoldOomed mida lisasin vette hommikul ja lisaks mingeid vitamiine loodame et kokku midagi abistavad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2012 09:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Ribatestid on tuntud oma ebatäpsuse poolest, tilgatestid on usaldusväärsemad. Umbropsu ravimite pruukimine on kiirtee kurva lõpplahenduse suunas. Tore oleks ikkagi teada mis toimub, NO2 0 ja 0,5 on ikka väga suur vahe.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2012 10:07 
Akvarist

täpsemat vahet test ei näita NO3 tase oli ikka sama ja kõik muud ka peale NO2. Kuskil räägiti mingist (musta) vetika vohamisest vms. mul on üks jurakas kivi akvaariumis ja seal on mustad laigud tekkinud ja pese mis sa pesed maha ei tule enam kui olen vett vahetand ja jubinaid puhastanud. Päris fairiga ei hakka ka nühkima.
Elustaimi ja muud elusat peale kalade ja bakterite pole.
Kui keegi ütleks kuidas ma tean kas mu kala on paks :D pruun loorsaba oli ostes juba sellise.... noh paksu kujuga. punamütsike on olnud kala kujuga koguaeg.
Kasside puhul peab silitades ribisid tunda olema :D kala ma ei tahaks näppima hakata niisama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2012 11:35 
Akvarist

Täna on kalal juba palju halvem. lõpuste pealt on punakaks tõmmanud. Mis see öelda võiks ? Hapniku puudus ? ja enam muud asendit peale küllili asendi ei ole.

Kuna kalal ei ole paremaks läinud ainult halvemaks oleks vist mõistlik eutanaasia teha.

Pruun kala on nüüd siis 2 surnud elukaaslast üle elanud ei tea kuidas too paremini vastu peab kõigele...

Kas peaks jätma ühe kuldkala 54 liitri akvaariumi kohta? Kalale ei meeldiks ilma seltskonnata olla ma kujutan ette. Aga kui seltskond kipub pidevalt ära surema on ka veits halb?

Ma ei saa ikkagi sotti miks ta ära suri ja uut võtta ilma surma põhjust teadmata ka ei taha. Surnud ring.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2012 12:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
nitraadimürgitus...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2012 12:16 
Moderator
Kasutaja avatar

No kui seal tõesti nitrit kõrge ja asjatu ravi nõrgale kalale veel peale tõmmata, siis nagu juba ütlesin, on see kiirtee kurva lõpplahenduse suunas. Kõrge nitriti näidu korral oleks ainus õige tegevus, nagu ka Kalake mainis, alustada nitriti koguse vähendamisest. Selle vahva testi järgi saab paraku nitriti näitu hinnata sama täpselt nagu kohvipaksu pealt. Üks pool asjast on niisiis see et kui ikkagi nitritit on liiga palju, tuleks seda vähendada. Teisalt kord alustatud ravi peaks üldjuhul lõpule viima, et mitte tekitada ravimiresistentsust. Ravikuuri ajal teatavasti veevahetusi ei tehta ja lisakeemiat ei kasutata. Nii et oled end ise nurka mänginud, vähemalt mina ei oska siin enam ilusat lahendust pakkuda...
Kui Sul oleks Seachem Prime, siis oleks pakkunud et katkestaks selle tõenäoliselt mittevajaliku ravikuuri ja teeks 50% veevahetuse koos Prime ning mingi stressivastase vahendi (Acclimol, Stressguard vms.) lisamisega. Kui mitte midagi muud pole, siis ka 50% veevahetus selle salapärase "kloori neutraliseeriva asjaga" on vast parem kui praegune olukord.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2012 12:29 
Akvarist

Kuna akvaarium on naise oma siis enne kui ma jaole sain suutis ta 21.01 hommikul juba korgitäie ravimit sisse puistanud niiet ma lihtsalt jätkan sealt kust järg anti ja kupatasin ta kööki.'

JBL Biotopol ja Denitrol

Suur suur tänu kõigile kes lolli aitavad. Eks omad vitsad peksavad. Jääb ainult loota et elu õpetab ja kunagi ma nii suureks, tugevaks ja ilusaks akvaristiks saan kui teie.
Andke ikka nõu kui nõu tuleb. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2012 01:05 
Moderator
Kasutaja avatar

JBL Biotopol on veekonditsioneer, nagu ka minu poolt soovitatud Seachem Prime. Kui neid omavahel võrrelda, siis Biotopoli plussiks on see et ta sisaldab ka stressi leevendavaid ja kalade limaskesta ja lõpuseid kaitsvaid komponente, ehk siis täpselt seda mida hetkel vaja. Seachem Prime aga võrreldes Biotopoliga teeb lisaks kloorile kahjutuks ka ammoniaagi, nitriti ja nitraadid - seda oleks ka vaja, kuid kui teed 50% veevahetuse siis peaks ka mainitud ühendite sisaldus vees langema ohutumale tasemele.
GoldOomed peaks teoreetiliselt õnneks nitrifitseerivad bakterid ellu jätma. Denitrol on bakteripreparaat mis peaks aitama bakterikolooniat kasvatada. Selle lisamine asja halvemaks ei tee, aga arvestades seda kui kaua akva on juba käigus olnud, vaevalt et sellest ka eriti kasu on - ise pigem ei pruugiks, ei tasu olemasolevat väljakujunenud bakterikolooniat uute bakteritega segada.
See miks asjad on seni viltu läinud, sai eespool juba kirja pandud, ei hakka kordama. See kala kes on ellu jäänud, on ilmselt lihtsalt parema vastupanuvõimega. Teine veevahetus nädala keskel ilmselt hoiaks ära jääkainete liigse kogunemise.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2012 01:29 
Akvarist

ostsin eile veel vitamiine Atvitol ka see võiks üldiselt aidata vastupanu võime suurendamisele? edaspidi seda toidule lisada.
Tahaks teada mis tolku neist tigudest on ? nad sõidavad mööda klaasi ja söövad seda vetikat vms ? kui neid akvaariumisse lisada kas nad on rohkem puhastavat tüüpi või toodavad rohkem sodi ja kas kuldkalad neid piinama ei hakka ? ja kui palju kui üldse võiks neid olla akvaariumis, 2 ? 3 ? ja mis head veel võiks teada. ma lugesin siin ühte postitust mis käis kuldkalade kohta oli väga abistav. veevahetusega olen lisanud mõlemat biotopoli ja denitroli.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2012 09:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
ostsin eile veel vitamiine Atvitol ka see võiks üldiselt aidata vastupanu võime suurendamisele? edaspidi seda toidule lisada.
Tahaks teada mis tolku neist tigudest on ? nad sõidavad mööda klaasi ja söövad seda vetikat vms ? kui neid akvaariumisse lisada kas nad on rohkem puhastavat tüüpi või toodavad rohkem sodi ja kas kuldkalad neid piinama ei hakka ? ja kui palju kui üldse võiks neid olla akvaariumis, 2 ? 3 ? ja mis head veel võiks teada. ma lugesin siin ühte postitust mis käis kuldkalade kohta oli väga abistav. veevahetusega olen lisanud mõlemat biotopoli ja denitroli.

Alustuseks on 50 liitrit tõesti väike kahele kuldkalale, isegi kui nad on nii väikesed, sest nad reostavad tõesti palju. NO2 (mis tekib nii kalade väljaheidetest kui ka roiskuvast toidust) on mürgine ja selle näit peaks alati olema 0 (ribatestid ei ole selle mõõtmiseks head, sest nende tuvastusvahed on liiga suured ja ebatäpsed ning 0,5 on juba väga paljudele kaladele väga mürgine). Igal kuldkalapidajal peaks alati kodus olema NO2 ja NO3 test kohe kindlasti. Need on kaks näitu, mida peab jälgima. NO2 on mürgine, NO3 on teatud piirini talutav. NO2 tekib väljaheidetest ja põhja settinud toidust, mida head bakterid siis ohutumaks NO3'ks ümber töötlevad. Kuldkalad toodavad aga NO2 materjali väääääga palju, mistõttu on vaja ka nende veeparameetritel pidevalt silma peal hoida ning kord nädalas korralik puhastus teha (korralik - mõistuse piirides, siiski). Kui NO2 tase läheb liiga kõrgeks, tekib kaladel mürgitud. See on fataalne.

Hoiatan tiba ette ka liig ägeda veevahetusega - see võib teha ka veidi halba sest veevahetusega viiakse ka häid baktereid akvaariumist välja ning kuigi see leevendab NO2 kogust vees ajutiselt, viib see heade bakterite taseme samuti alla ning lõpptulemuseks võib olla lõpuks NO2 suurem kogus kui algselt, sest ka NO3'e bakterite tase on madalaks tõmmatud - tulemuseks on taas nn "uue akvaariumi" sündroom. Igast Biotopili ja Denitroli lisamine vette on ainult hea.
Ma jäin hetkel mõtlema - kas see vastab tõele, et Biotopoli ja Denitroli ei tohiks korraga koos vette lisada? St kas Biotopol ei neutraliseeri kuidagi Denitroli effekti? Kuskilt on jäänud meelde selline hoiatus, et Biotopili lisada enne ning siis mingi aja pärast Denitroli alles? Parandage mind, targemad, kui ma eksin.

Aga meeldetuletus - ka Denitroli ja Biotopoliga ei tasu üle pingutada. Jälgige väga täpselt, mis on kirjas juhendil, ning manustage ainult selle järgi (tean inimesi, kes on kallanud Denitroli pool suurt pudelit väiksesse akvaariumisse, arvates, et see parandab nüüd kohe kõik mured ära - tegelikult peab lisama seda nagu juhendis kirjas, 1. kord suurem kogus, edasi kord päevas teatud aja jooksul).

Sinu küsimused ja vastused :
1. Vitamiinidega võib ka kahju teha - vaata, et te neid annate nii nagu on ette nähtud juhendil. Ärge üle andke. Kord päevad natukese lisamine on igati hea aga kui te olete algajamad inimesed, siis ma soovitaks lisada seda pigem vette (nagu juhendil enamasti kirjas on), mitte otse toidule. Ohutum.

2. Teod on rohkem sinu enda silmarõõmuks. Nad söövad klaasilt ja taimedelt vetikat, mis tähendab, et sa pead natukene vähem klaasi ja taimi puhastama (enamasti mitte märkimisväärselt). Oleneb ka mis teod sul on/võtad. Teod toodavad loomulikult ka väljaheiteid, aga need ei tohiks olla nii suures koguses, et see kuldkalade kõrvalt enam midagi mõjutaks. Ehk siis tigu on rohkem selline loomake, kes sööb vetikat ja rohkem väga mitte midagi. Vaja neid otseselt ei ole, saab ka ilma nendeta, mõnedele inimestele nad lihtsalt meeldivad/on huvitavad. Õunatigu arvestada nii, et 10 liitrit vett 1 teo kohta. Iseenesest ei paneks mina küll viite õunatigu 50 liitrisesse, pigem 1-2.

Väike jutt kuldkaladest muidu ka siin: /esimene/5355/index.html

Mis puutub ühe kala pidamisse üksinda vs kahe kala pidamisse väiksemas tingimuses siis pigem üksi sellisel juhul juba. Kui tulevikus on finantsi suurema jaoks (100+ L), siis võtate teise juurde. Selline veemaht ei ole naljaga pantud neile. Nad tõesti reostavad päris palju, mistõttu on vaja ka suuremat veemahtu, kus neid pidada.

Kuldkala toitmisega tasub ka ettevaatlik olla. Kui antakse graanuleid, siis nii väikestele (nagu pildil) anda umbes 2-3tk per nina 8oleneb graanulite suurusest). Seega kokku ca 4 graanulit, 2x päevas. Helvestega on raskem ning helbed võivad põhjas ka roiskuma minna, mis saastab vett. Kuldkala pidamise reegel on, et pigem vähem kui rohkem toita, kuldkaladele peetakse isegi paastupäevi.

Loe uuesti üle, mis eelnevalt sulle kirjutatud on. Siin räägitu on kõik vägagi õige. Kuula Reinu! Hetkel siin rohkem vast nõu anda ei oska.

Üles
 [ 25 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver