Tsiteeri:
ostsin eile veel vitamiine Atvitol ka see võiks üldiselt aidata vastupanu võime suurendamisele? edaspidi seda toidule lisada.
Tahaks teada mis tolku neist tigudest on ? nad sõidavad mööda klaasi ja söövad seda vetikat vms ? kui neid akvaariumisse lisada kas nad on rohkem puhastavat tüüpi või toodavad rohkem sodi ja kas kuldkalad neid piinama ei hakka ? ja kui palju kui üldse võiks neid olla akvaariumis, 2 ? 3 ? ja mis head veel võiks teada. ma lugesin siin ühte postitust mis käis kuldkalade kohta oli väga abistav. veevahetusega olen lisanud mõlemat biotopoli ja denitroli.
Alustuseks on 50 liitrit tõesti väike kahele kuldkalale, isegi kui nad on nii väikesed, sest nad reostavad tõesti palju. NO2 (mis tekib nii kalade väljaheidetest kui ka roiskuvast toidust) on mürgine ja selle näit peaks alati olema 0 (ribatestid ei ole selle mõõtmiseks head, sest nende tuvastusvahed on liiga suured ja ebatäpsed ning 0,5 on juba väga paljudele kaladele väga mürgine). Igal kuldkalapidajal peaks alati kodus olema NO2 ja NO3 test kohe kindlasti. Need on kaks näitu, mida peab jälgima. NO2 on mürgine, NO3 on teatud piirini talutav. NO2 tekib väljaheidetest ja põhja settinud toidust, mida head bakterid siis ohutumaks NO3'ks ümber töötlevad. Kuldkalad toodavad aga NO2 materjali väääääga palju, mistõttu on vaja ka nende veeparameetritel pidevalt silma peal hoida ning kord nädalas korralik puhastus teha (korralik - mõistuse piirides, siiski). Kui NO2 tase läheb liiga kõrgeks, tekib kaladel mürgitud. See on fataalne.
Hoiatan tiba ette ka liig ägeda veevahetusega - see võib teha ka veidi halba sest veevahetusega viiakse ka häid baktereid akvaariumist välja ning kuigi see leevendab NO2 kogust vees ajutiselt, viib see heade bakterite taseme samuti alla ning lõpptulemuseks võib olla lõpuks NO2 suurem kogus kui algselt, sest ka NO3'e bakterite tase on madalaks tõmmatud - tulemuseks on taas nn "uue akvaariumi" sündroom. Igast Biotopili ja Denitroli lisamine vette on ainult hea.
Ma jäin hetkel mõtlema - kas see vastab tõele, et Biotopoli ja Denitroli ei tohiks korraga koos vette lisada? St kas Biotopol ei neutraliseeri kuidagi Denitroli effekti? Kuskilt on jäänud meelde selline hoiatus, et Biotopili lisada enne ning siis mingi aja pärast Denitroli alles? Parandage mind, targemad, kui ma eksin.
Aga meeldetuletus - ka Denitroli ja Biotopoliga ei tasu üle pingutada. Jälgige väga täpselt, mis on kirjas juhendil, ning manustage ainult selle järgi (tean inimesi, kes on kallanud Denitroli pool suurt pudelit väiksesse akvaariumisse, arvates, et see parandab nüüd kohe kõik mured ära - tegelikult peab lisama seda nagu juhendis kirjas, 1. kord suurem kogus, edasi kord päevas teatud aja jooksul).
Sinu küsimused ja vastused :
1. Vitamiinidega võib ka kahju teha - vaata, et te neid annate nii nagu on ette nähtud juhendil. Ärge üle andke. Kord päevad natukese lisamine on igati hea aga kui te olete algajamad inimesed, siis ma soovitaks lisada seda pigem vette (nagu juhendil enamasti kirjas on), mitte otse toidule. Ohutum.
2. Teod on rohkem sinu enda silmarõõmuks. Nad söövad klaasilt ja taimedelt vetikat, mis tähendab, et sa pead natukene vähem klaasi ja taimi puhastama (enamasti mitte märkimisväärselt). Oleneb ka mis teod sul on/võtad. Teod toodavad loomulikult ka väljaheiteid, aga need ei tohiks olla nii suures koguses, et see kuldkalade kõrvalt enam midagi mõjutaks. Ehk siis tigu on rohkem selline loomake, kes sööb vetikat ja rohkem väga mitte midagi. Vaja neid otseselt ei ole, saab ka ilma nendeta, mõnedele inimestele nad lihtsalt meeldivad/on huvitavad. Õunatigu arvestada nii, et 10 liitrit vett 1 teo kohta. Iseenesest ei paneks mina küll viite õunatigu 50 liitrisesse, pigem 1-2.
Väike jutt kuldkaladest muidu ka siin:
/esimene/5355/index.htmlMis puutub ühe kala pidamisse üksinda vs kahe kala pidamisse väiksemas tingimuses siis pigem üksi sellisel juhul juba. Kui tulevikus on finantsi suurema jaoks (100+ L), siis võtate teise juurde. Selline veemaht ei ole naljaga pantud neile. Nad tõesti reostavad päris palju, mistõttu on vaja ka suuremat veemahtu, kus neid pidada.
Kuldkala toitmisega tasub ka ettevaatlik olla. Kui antakse graanuleid, siis nii väikestele (nagu pildil) anda umbes 2-3tk per nina 8oleneb graanulite suurusest). Seega kokku ca 4 graanulit, 2x päevas. Helvestega on raskem ning helbed võivad põhjas ka roiskuma minna, mis saastab vett. Kuldkala pidamise reegel on, et pigem vähem kui rohkem toita, kuldkaladele peetakse isegi paastupäevi.
Loe uuesti üle, mis eelnevalt sulle kirjutatud on. Siin räägitu on kõik vägagi õige. Kuula Reinu! Hetkel siin rohkem vast nõu anda ei oska.