Jüri T kirjutas:
Annaks äkki keegi mõne linki bakterkonfliktist kus vähe teaduslikumat juttu saaks lugeda bakteritest kes kokkuviiduna üksteist maha hakkavad nottima.
See on minu teada üsna väheuuritud teema, sestap vaevalt et palju on leida. Ma ei riskiks väita et kõik see Maria kirjutatu tõsi on - ehkki pole võimatu. Küll on aga teada et erinevad bakterid akvas konkureerivad toidu ja elukoha pärast. Meid huvitavad eeskätt nitrifitseerivad bakterid, tihti nimetatakse neid ka "headeks bakteriteks" või "kasulikeks bakteriteks", sest just nitrifitseerivad bakterid on need mis töötlevad kahjulikke jääkaineid ümber ja osalevad lämmastikuringes. Nitrifitseerivad bakterid on autotroofsed, toodavad endale ise toitu kasutades ammoniaaki, nitritit ja hapnikku. Hoopis teistsugused on heterotroofsed bakterid, tüüpiliselt on akvaariumis nendeks Bacillus and Pseudomonas. Heterotroofsed bakterid saavad oma energia akvaariumis oleva orgaanika lagundamisest. Heterotroofsed bakterid saavad hakkama nii hapnikurikkas kui hapnikuvaeses keskkonnas, autotroofsed aga ainult hapnikurikkas keskkonnas. Autotroofsed ja heterotroofsed bakterid konkureerivad nii hapniku kui ka kinnitumiseks vajaliku pinna osas. Oluline on veel teada et heterotroofsed bakterid jagunevad iga 20 minuti tagant, autotroofsed aga 12-20 tunni tagant. Nii et kui tekib bakterite kiirest paljunemisest tingitud hägu, siis võib üsna kindel olla et tegu pole mitte nitrifitseerivate bakteritega, vaid heterotroofsete bakteritega ning võimalikuks põhjuseks on näiteks mingi lagundatav orgaanika allikas akvaariumis (kasvõi surnud kala). See tähendab kiiresti lisanduvat ammoniaagi hulka ning hapniku tarbimise kasvu. Et autotroofsed bakterid ei saaks heterotroofsete bakterite poolt välja tõrjutud ning ka kalade jaoks hapnikku jaguks, peaks hoolitsema piisava hapnikuvarustuse eest akvaariumis.
Kahjuks on autotroofsed bakterid tundlikumad ka kloori suhtes, nii et kui teha veevahetus kloori sisaldava kraaniveega, võivad autotroofsed bakterid pihta saada ning heterotroofsed nende arvelt kiiresti paljuneda - selle märgiks on siis peale veevahetust akvaariumisse ilmuv hägu.
OK, tulles tagasi algusse - miks pole minu arvates hea toimivasse akvasse bakteripreparaadi lisamine. Väidetavalt on enamuses bakteripreparaatides "valed" bakterid, mis küll ka ammoniaaki ja paremal juhul isegi nitritit ümber töötlevad, kuid nad pole samad mis on sissetöötanud akvaariumis ning vahetatakse peagi välja teiste, püsivamate bakterikoosluste poolt. "Valede" bakterite lisamine ei ole tõenäoliselt otseselt katastroof, kuid vaevalt et ka eriti kasu toob - pigem tasuks lihtsalt hoolitseda et ammoniaak ja nitrit ei jõuaks kalade jaoks ohtliku tasemeni, kõige lihtsam on seda teha veevahetustega.
Kahtlustan et neid kes nii pika ja "raskete" terminitega pikitud jutu läbi viitsisid lugeda, pole palju. Kes tahab sel teemal aga veel lugemist, võib ette võtta ntx
http://www.oscarfish.com/article-home/w ... festo.htmlhttp://www.oscarfish.com/article-home/w ... teria.htmlPäris kõike mis seal kirjas ma paraku ei riskiks küll puhta kullana võtta... Tõsisemad kirjutised on ntx
sedasorti, aga lahtisi otsi on palju.