foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 21 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 22, 2011 02:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere!
Olen akvaariumi pidaja, vähid elavad mul juba mitu aastat ja nüüd siis sain ka kalu(esimest korda elus sain kalade omanikuks). Kalad nüüd elavad koos Anubis&Ra-ga(vähid). Ei kakle ja tundub et vähid isegi kardavad kalu :lol: Aga!! Juhtus siis selline asi, et poes müüdi mulle karantiini kalu (sellest sain teada teise müüja käest, kui järgmine päev poodi läksin)! Ja nüüd ma tean mis tähendab "mannatera" haigus :cry: Poes uurisin mida teha ja kuidas ravida (siin foorumis olen lugenud et on spets. ravimid)... poes aga öeldi et midagi erilist ei ole vaja teha, ainult soolavann + iga päev vaja akvat puhastada. Kolm päeva juba teen soolavanni kaladele ja vahetan vett (1/4 kogu vee kogusest), aga tolku ei ole! Pisikesed ikka haiged!!! Ma nüüd ei teagi mida teha... minna poodi ja nõuda ravimid kalade jaoks (samas ei tea mida vähid "ütlevad" selle peale) või vannitada neid edasi. :?

P.S Muidu kokku on 4 kala (2 is.+2em.), emased on terved , aga just isastel see haigus on. Poes öeldi et soolavanni vaja teha mitte ainult haigetele vaid ka tervedele, nii ma teengi!

Lugupidamisega ja ette tänades,
hädas algaja

Teema nihutatud õigemasse kohta - Pets

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 22, 2011 03:30 
Akvarist

Pildid: 1
Ma jätan nõuanded nüüd spetsialistidele, aga küsiks hoopis, et millise poega on tegemist? Plaanin mõned Corydorased osta, aga sellest nö. sinu poest käiks sellisel juhul kaarega mööda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 22, 2011 03:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mustikakeskuse Zoo planet! Tõesti ei tasu sinna minna! :evil: Muidu üks väga hea pood Roccas on - "Kalake" , valik on suur, müüjad on sõbralikud (ja targad!!)!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 23, 2011 06:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mina ei loe kusagilt kohe kuidagi välja, et plaanis Corrykaid osta. Kas olen pimedusega löödud? Aga tõesti, kui nii, siis hetkel ei mingeid uusi kalu!

Mustika Zooplanetis peaks vast ka ikka mõni targem spetsialist olema. Ju sattusid ebapädevama vahetuse peale.

Mannaka raviks vast soolavann ei aita. JBL-il on Punktol, mida olen mina siiani sel puhul kasutanud. Kui haigus varases staadiumis, siis suht kergesti ravitav.

Kardan, et igapäevane 1/4 vee vahetamine pole just päris tark tegu. Iseasi, mida testid näitavad. Soolavanni teed ju eraldi nõus mitte kogu akvas?

Kui Sulle müüdi karantiinis kalu ja müüja seda ka tunnistab, siis mina nõuaks nende käest ravimi ilma rahata välja! Või siis kompensatsiooniks uued kalad.

Siiski ei teeks ma Mustikakeskust väga maatasa. Haigusega kala võib saada kust iganes ja alati polegi sümptome märgata, vaid nood löövad välja alles siis, kui kala koju viid. Paljugi sõltub aktlimatiseerimisest. Kogenud akvaristi silm siiski näeb juba ennatlikult ära, missugused kalad terved.

Tjah, mina prooviks JBL-i Punktoli, aga pole õrna aimugi, kuidas vähid selle peale reageerivad.

Kas vähkidel pole midagi kahtlast märgata?

Soovitaks Sul üldse oma mure paigutada "Parasiitide ja haiguste" alla. Siis leiab Maria selle ehk kiiremini üles ja oskab tarka nõu anda.

Enne paigutamist loe läbi kleeps teema päises ja vasta võimalikult täpselt kõikidele sealolevatele küsimustele. See annab Sulle kiirema abi kalade aitamiseks. (Testiks kasuta ikka võimalusel tilgateste, sest ribatest pole usaldusväärne.)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 23, 2011 06:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nonii... elie käisin teises poes läbi... sealt sain abi! Ostsin "sera costapur"-i. Vähid paariks päevaks "kolinud" suure kausi sisse (kahju nendest, aga midagi ei saa teha, kuna costapur kahjulik nendele). Eile kohe kui koju jõudsin panin costapuri akvasse. Täna ühel poisil jäi 2 "tera" peal teisel ainult üks. Ravi mõjub! :) Loodan et homme nendega kõik korras on! Siis teen veevahetuse , panen söefilter tööle ja mu kullad vähid saavad "koju" tagasi :) "Mustika" suhtes ma nüüd olen väga skeptiline... ja enam ei taha selle poega mingit tegemist! Ja las see kõik jääb nende südametunnistusele. Peaasi et nüüd mu kalad terved ja vähid varsti ka korras(praegu nendel nii ebamugav kausi sees istuda!!) :)
Aga ikkagi, suuremad tänud info ja abi eest!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 23, 2011 07:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Oot nüüd! Kas Sera Costapuri raviga saab tõesti vaid kahe päevaga kõik ühele poole? Kuidagi uskumatu tundub, et nii kiiresti. Tee ikka ravi korralikult lõpuni. Loe väljamakeelset originaaljuhendit. Eestikeelne tõlge üsna sageli hirmus vale. Söega filtreerimine vähemalt 24 tundi. Maria on tihtipeale soovitanud 48 tundi.

Vähkidele kaussi panid ehk ikka mingi veeliigutaja ka. Vähemalt mullitaja, et vesi ei seisaks ja roiskuks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 23, 2011 07:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vähidel mullitaja on, aga vesi tundub seal väga külm:( selle pärast tahangi kiiresti neid tagasi akvasse tõsta... Ma ikka homme vaatan üle, on kaladega kõik korras või mitte, kui "terad" peal siis muidugi jätkan ravikuuri! Tegelikult "terasi" oli suht vähe ja ainult uimedel ja sabadel, keha peal ei olnud midagi(õnneks!)... Eks paistab , äkki see Costapur tõesti teeb imesi :wink:
Oeh.. 48 tundi on ikka liiga kaua, ma olev väga mures, kuidas mu vähid seda kõike üle elavad :cry:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 23, 2011 07:49 
Moderator
Kasutaja avatar

Sa ei saa lugeda ravi lõppenuks täpikeste arvu järgi. Kui juhendis on raviks ettenähtud aeg, siis see tuleb kindla peale lõpuni läbi teha. Kui lõpetad ravi poole pealt, siis võib juhtuda, et mõne aja pärast alustad palju hullemast seisust võrreldes praegusega.

Vähkidega mul kahjuks pole mingeid kogemusi. Eks pead ehk internetist otsima, mis on Sinu vähkide miinimum temperatuur, millega nad hakkama saavad. Oled hetkeseisu mõõtnud? Vajadusel saab ju ka kaussi pisikese soojapulga panna. Mul oleks üks laenatagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 23, 2011 08:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vähid võivad elada (ellu jääda pigem) +5 kuni +30 , aga lühikest aega ainut! :( tavaliselt vesi peab olema 24-28*(interneti info) ... mul aga 25*, kaladele meeldib ja vähid õnnelikud :)
Muidu selle Costapuri kohta on erinev info (oluneb keelest)... Eesti: 1-5 päeva ja 18 tilka 40l kohta (või siis kui asi päris hull siis võib lisada mitte 18 vaid 36 tilka korraga!) Vene:1-3 päeva ja 22 tilka 40l kohta( ja mitte tulkagi rohkem!) Inglise keeles sama mis vene... ma nüüd ei teagi mida teha , mida uskuda!! :cry: ja muidu costapuri infos kirjas et tuleb jälgida kaua veel vaja ravikuuri teha... ja kui ma ei saa seda jalgida just "terade" järgi siis ma ei teagi millal ravikuuri lõpetada :( :cry:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 23, 2011 08:35 
Moderator
Kasutaja avatar

Dosage für sera costapur:
normal dosage: add 1 ml or 22 drops per 40 litres of water on the first and the 3. Day of the cure. In strong cases add also at day five and seven. Do not use UV sterilisers or filter acrbon during the medication. A small increasing of the termperature with aeration of the aquarium water accelerates the process of healing.

See on kopeering kodulehelt. Sellest loeb välja, et normaaldoseering on 1 ml või 22 tilka 40 liitri vee kohta esimesel ja siis ka kolmandal päeval. Kui on suurem kahjustus ja haigus ei taandu, siis edasi tuleb lisada 22 tilka ka viiendal ning seitsmendal päeval. Välja tuleb lülitada UV lamp ning eemaldada ravi ajaks süsi (juhul kui see on filtris). Kasuks tuleb ka tibakese temperatuuri tõstmine ning korralik akva õhustamine mullitajaga. Soovitatakse ka ravi ajal kalu vähem sööta. Sõnaga - kergema juhtumi puhul tuleb ravimit panna esimesel ja kolmandal päeval (kummalgi 1 ml ehk siis 22 tilka 40 liitri kohta). Edasi siis veevahetus ning süsi. Pärast soovituslikult ka Denitrol ning Acclimol taastuseks (see minu poolt). Kui raskem juhus, siis pärast kolmandat päeva veevahetust ei toimu, vaid paned viiendal päeval uuesti 22 tilka 40 liitri peale ja nii ka seitsmendal päeval.

Nii et alla nelja päeva Sa vist ikkagi kohe kuidagi kahjuks ei pääse.

See kõik oli leitav Sera bactopuri kodulehel. Ja nagu ikka - loe originaalkeeles! Vene keel on tõlge ja eesti keel samuti. Ja ei ole 1-3 päev, vaid on esimesel ja kolmandal päeval. Üks päev jääb vahele.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 23, 2011 08:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii... temperatuur tõstetud, lamp ei põle (seda ma sain eesti k. infost teada.. ja isegi toas kus akvaarium seisab ei pane tuli põlema) , kuna eile oli esimene päev siis homme lisan veel costapuri ja asi korras... ainuke asi mis muret teeb on ikka see , et ei tea kas 5-l ja 7-l päeval ka tuleb lisada costapuri... kalad tegelikult söövad ilusti (tundub et veel sööks kui ma rohkem annaks!) , ujuvad ilusti (ei mingeid kahtlasi liigutusi) ja isegi ei süga ennast kivide vastu ("terad" ka peaaegu kadunud)... aga kui haigus sisse jääb , kui 3 päevast ei piisa? :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 23, 2011 10:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii... vaatasin kalu üle. Ainult ühel poisil jäi "tera" peale! :) Tundub et Costapur teeb tõesti imesi :D Homme ikkagi panen Costapuri vette, siis kindlasti kõik kalad terveks saavad!! Ja ülehomme õhtul siis söefilter ka sisse! Kohe nii hea tunne on , et varsti kõik saab korda! :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 24, 2011 12:43 
Akvarist

Tere,

Mina avastasin ka oma 2 mõõksabal ja 1 gupil valge täpi sabalt. Ostsin sama rohu ja toimisin eestikeelse juhendi järgi. panin 5 päeva järjest 18 tilka 40l kohta. Mul just käima lükatud 180l akvaarium ( kaks nädalat käinud). Nüüd kuur läbi teist päeva ja kalad visuaalsel vaatlusel terved. Täna tegin ka veevahetuse ca 30% ja panin söefiltri tagasi.

Lugedes KRA seletust, et vene/inglise juhendis on 1 ja 3 päev ja kui ei kao täpid siis veel 5 ja 7 päev panna. Ma loodan, et ma oma kaladele liiga nüüd ei teinud.

Järgmiste kalade juurde soetamisel peab ikka panema 2 nädalaks väiksesse akvaariumisse karantiini. Ei taha enam ühtegi haigust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 24, 2011 01:59 
Akvarist

Ühesõnaga selle costapuri infolehe järgi on ravikuuri miinimumaeg 5 päeva. Omast kogemusest tean öelda et see ongi absoluutne miinimumaeg. Täppide kadumine ei tähenda veel et kõik larvid surnud on. Suhteliselt püsiv parasiit.Veliferad taluvad costapuri hästi ,iseasi mis taimedest saab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 24, 2011 02:02 
Akvarist

Kui taimi pole ,pane viiendal päeval ka ja asi kindel. Vähkidega ei juhtu seal jahedas midagi.

Üles
 [ 21 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver