Mõned kommentaarid minu poolt.
1. Külmaveekalu ei panda eutanaasiaks külmikusse, kasuta palun foorumi otsingut ja loe. See variant toimib vaid troopiliste kalade puhul, külmaveekalad ei ole nii külmakartlikud. On ka paremaid viise nende eutanaasiaks.
2. Ravimi doosidega ei maksa kunagi üle pingutada, sellega teeb pigem kahju kui head. Enamasti on JBL'i ravimid ka piisavalt kanged. Mannatera ravi kestis minu mäletamistmööda 14 päeva ja vajalik või soovitatav on siinjuures veetemperatuuri veidi tõsta - kuldkalad kui külmaveekalad ei taha väga suurt temperatuuri tõstmist aga see kiirendab raviprotsessi. Kas sa oled sama ravimit pannud 3 nädalat pooleteise doosiga jutti? Ravide vahel tehakse pause (st teed näiteks juhendis öeldud 14 päeva ära = 1 ravikord), mil vett tasub aktiivsöega vahepeal filtreerida. Lisaks on vaja sealjuures veevahetust, et akvaariumis olev kliima liiga toksiliseks ei lähe. Kui üks kord ravi ei mõjunud, siis filtreerid vee puhtaks ning vajadusel alustad uuesti (siinkohal tasub alati konsulteerida mõne teadjama müüjaga näiteks - ma kahjuks ei ole haiguste alal ekspert, räägin omast kogemusest).
3. Kui kalu kuidagi terveks ei saa ja otsus on kaladele eutanaasiat rakendada, siis on ainukene võimalus kogu asjale nn restart teha, ehk akvaarium täiesti tühjaks/puhtaks: kruus läbi keeta, taimed (kui on) kaaliumpermanganaadi lahusesse või minema visata, filtri svammid minema visata jne - ühesõnaga, kõik vanad asjad, mis on desinfitseeritavad, puhastada/keeta jne, kõik, mida puhastada ei anna - visata minema. Ainult uute kalade ostsmisest ei oleks kasu kui kruus ja filtrimaterjalid samaks jäävad, sest parasiit elab akvaariumis edasi ja ka uued kalad nakatuvad.
4. kas sa kaladele vitamiine annad? Vitamiinide andmine igasuguse ravi puhul on vägagi soovitatav, näiteks JBL'i vitamiinid, mida saab tilgutada vette või anda koos toiduga. Need turgutavad kala ja annavad talle jaksu haiguse vastu edasi võidelda. Mina olen eelistanud anda koos toiduga vitamiine. Selleks on vaja väikest korki vms, paned terad sinna sisse ja tilgutad paar tilka vitamiine peale (olenevalt teradest, võib panna sutsu ka vett, et vitamiin paremini terade vahel hajuks), lased paar minutit nn tõmmata ja lisad akvaariumisse. Seemoodi söövad kalad vitamiinid otse sisse, mitte ei omasta seda vaid veest.
Lisaks kui sul on akvaariumis ikka ainult kuldkalad, siis võid lisada vette ka jämedat soola (kindlasti mitte söögisoola!), veel parem mere soola, Ecto Crystal vms oli JBL'il ka - haigete kalade immuunsüsteem on niiehknaa nõrgenenud ja nad võivad igast muid tõbesid veel külge korjata suhtkoht "mittemillestki".
(P.S - palun minu kirjutatut mitte isiklikult või halvustavalt või solvavalt võtta. Minu eesmärk ei ole näägutada või moraali lugeda. Ma tõesti jagan lihtsalt infot ja püüan aidata
)