foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 30 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Mannatera meie akvas
PostitusPostitatud: Reede Nov 18, 2011 11:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Olen siin palju lugenud mannatera haigusest ja selle ravist.Ja ikka on jäänud tunne,et ka parima rohuga JBL Punktol Ultra sellest jagu ei saa.
Ostsime ka meie haige kala,mina loll pidasin täppe täis saba kala eripäraks :oops: Kui need ilmnesid aga peas,hakkasin asja uurima. Selle kala jaoks oli juba päris hilja (vaatamatta kohesele ravi alustamisele ta suri 5 päeva pärast).
Tänaseks olen kolm nädalat ravi peal olnud. Ja seda vahelduva eduga. See tähendab,et kui ühel päeval on kõik puhtad siis teisel päeval kellelgi ikkagi täpp või paar on.
Viimased kolm korda olen juba rohtu pannud pool korda üle normi.
Kõik on tehtud juhiste järgi aga süda valutab,et pean neid hakkama ükspäev külmikusse panema.

Tahakski teada,kas keegi on ka oma kalad mannaterast terveks saanud?

kukekesed
300 l kultsud

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 18, 2011 01:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mõned kommentaarid minu poolt.

1. Külmaveekalu ei panda eutanaasiaks külmikusse, kasuta palun foorumi otsingut ja loe. See variant toimib vaid troopiliste kalade puhul, külmaveekalad ei ole nii külmakartlikud. On ka paremaid viise nende eutanaasiaks.

2. Ravimi doosidega ei maksa kunagi üle pingutada, sellega teeb pigem kahju kui head. Enamasti on JBL'i ravimid ka piisavalt kanged. Mannatera ravi kestis minu mäletamistmööda 14 päeva ja vajalik või soovitatav on siinjuures veetemperatuuri veidi tõsta - kuldkalad kui külmaveekalad ei taha väga suurt temperatuuri tõstmist aga see kiirendab raviprotsessi. Kas sa oled sama ravimit pannud 3 nädalat pooleteise doosiga jutti? Ravide vahel tehakse pause (st teed näiteks juhendis öeldud 14 päeva ära = 1 ravikord), mil vett tasub aktiivsöega vahepeal filtreerida. Lisaks on vaja sealjuures veevahetust, et akvaariumis olev kliima liiga toksiliseks ei lähe. Kui üks kord ravi ei mõjunud, siis filtreerid vee puhtaks ning vajadusel alustad uuesti (siinkohal tasub alati konsulteerida mõne teadjama müüjaga näiteks - ma kahjuks ei ole haiguste alal ekspert, räägin omast kogemusest).

3. Kui kalu kuidagi terveks ei saa ja otsus on kaladele eutanaasiat rakendada, siis on ainukene võimalus kogu asjale nn restart teha, ehk akvaarium täiesti tühjaks/puhtaks: kruus läbi keeta, taimed (kui on) kaaliumpermanganaadi lahusesse või minema visata, filtri svammid minema visata jne - ühesõnaga, kõik vanad asjad, mis on desinfitseeritavad, puhastada/keeta jne, kõik, mida puhastada ei anna - visata minema. Ainult uute kalade ostsmisest ei oleks kasu kui kruus ja filtrimaterjalid samaks jäävad, sest parasiit elab akvaariumis edasi ja ka uued kalad nakatuvad.

4. kas sa kaladele vitamiine annad? Vitamiinide andmine igasuguse ravi puhul on vägagi soovitatav, näiteks JBL'i vitamiinid, mida saab tilgutada vette või anda koos toiduga. Need turgutavad kala ja annavad talle jaksu haiguse vastu edasi võidelda. Mina olen eelistanud anda koos toiduga vitamiine. Selleks on vaja väikest korki vms, paned terad sinna sisse ja tilgutad paar tilka vitamiine peale (olenevalt teradest, võib panna sutsu ka vett, et vitamiin paremini terade vahel hajuks), lased paar minutit nn tõmmata ja lisad akvaariumisse. Seemoodi söövad kalad vitamiinid otse sisse, mitte ei omasta seda vaid veest.

Lisaks kui sul on akvaariumis ikka ainult kuldkalad, siis võid lisada vette ka jämedat soola (kindlasti mitte söögisoola!), veel parem mere soola, Ecto Crystal vms oli JBL'il ka - haigete kalade immuunsüsteem on niiehknaa nõrgenenud ja nad võivad igast muid tõbesid veel külge korjata suhtkoht "mittemillestki".

(P.S - palun minu kirjutatut mitte isiklikult või halvustavalt või solvavalt võtta. Minu eesmärk ei ole näägutada või moraali lugeda. Ma tõesti jagan lihtsalt infot ja püüan aidata :))

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 18, 2011 02:22 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Mõistlik oleks paar pilti klõpsida nendest täppidest. Väga võimalik, et tegu ei ole üldsegi mitte mannatera vaid hoopis odinoosiga. Need kaks on üsna sarnased.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 18, 2011 03:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Varivalge on igavene agar kirjutaja :D
Arvab ilmselt et ainult tema on kirjaoskaja :roll:
Niipalju vana olen ma küll,et oskaks rohul kaasas olevalt infolehelt kasutust lugeda.

Tagasi kirjaoskuse juurde :

Tänaseks olen kolm nädalat ravi peal olnud - 14 + 1 ON juba läbi tehtud

Viimased kolm korda olen juba rohtu pannud pool korda üle normi - Siis VIIMASED KOLM KORDA

Kõik on tehtud juhiste järgi aga süda valutab,et pean neid hakkama ükspäev külmikusse panema - Siit loeb ka,et kõik on tehtud juhise järgi.

Jah,külmkapp ei ole parim lahendus,tean,see nüüd vaid tuli esimesena pähe. JA palun Väga vabandust kui riivasin oma südamettusega kõikki kuldaka omanikke.

Vitamiine antakse meil ka.

kukekesed
300 l kultsud

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 18, 2011 08:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Maria kirjutas:
Mõistlik oleks paar pilti klõpsida nendest täppidest. Väga võimalik, et tegu ei ole üldsegi mitte mannatera vaid hoopis odinoosiga. Need kaks on üsna sarnased.

Ei õnnestunud mul olemasolevaid pildile korralikult saada.
Panin albumisse pildi kalast kellest kõik alguse sai.
Ootan Maria tagasisidet.
Ja veel,Kui mitu korda sinu meelest saab ravikuuri korrata.
Nüüd hakkab vee temp. 26-27 neid juba nii öelda koormama (ei leidnud sobivamat sõna).
Kas ma peaks Sinu meelest ikka rohu kogusest rangelt kinni pidama?
Tahan veel märkida ära,et samas kastis on ka sinine oranda,kellel pole kogu selle aja jooksul ühtegi valget täppi ilmnenud. ?

kukekesed
300 l kultsud

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 18, 2011 08:39 
Akvarist

Pildid: 3
Varivalge võib ju agar kirjutaja olla, aga tema puhul on tegu kuldkalade alal ... mmmm .... "ma ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes teaks kuldkaladest rohkem ja omaks rohkem kogemusi kui Varivalge"
Ta on neid ilmselt rohkem pidanud kui me kõik kokku neid näinud.

Soovitan soojalt ta kommentaar uuesti läbi lugeda ja pigem püüda abi saada, selmet solvuda .... eriti tähelepanelik võiks viimase lõiguga olla ja siis rahulikult analüüsida, mis õietigi öeldi ja miks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 18, 2011 09:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Vaatasin Su pilti esimesest haigest kalast. Mulle need täpid mannakat ei meenuta, kuidagi laialivalguvamad on. Mannakas on pisike terav täpp. Äkki foto moonutab? Või mina eksin.

Aga rohuga on tõesti nii, et ära üle normi pane - ikka nii palju, kui ette nähtud on.

Ja Varivalge on kuldkalade guru siin foorumis. Tema juttu tasub vägagi tõsiselt võtta ja mitte pahandada. Pole imestada, et kui miskit valesti tehtud, tuleb pisut pahuram noot sisse, aga see ikka selleks, et lõpuks kõik hästi laabuks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 18, 2011 10:05 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Ma arvan, et kui Punktol ei ole selle aja peale mõiganud, siis ta ei mõikagi. Seega tee 1 korralik veevahetus vastavalt ravimi juhendile ja pane 24h-ks aktiivsüsi filtrisse. Pilt on selline, nagu ta on (loe: mitte just eriti hea) aga kuna Punktol ei mõju, siis on vägagi võimalik, et tegemist on hoopis odinoosiga, seda enam, et täppide kuju annab ka aluse kahtlustamiseks. Peale sütt võid proovida JBL Oodinoli.

Enne uue ravimi panekut igaks juhuks veendu, et sul on akvaariumist eemaldatud või lisamata jäetud igasugused asjakesed, mis ravimi toimet võivad mõjutada - sealhulgas tiheda poorsusega filtrimaterjal ja peale veevahetust ära kasuta konditsioneeri (s.o. Biotopol ja muu sarnane).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 28, 2011 10:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Õnneks on gurusid ka siin maal :D
Paar inimest TAS ist (mille liige isegi mitu aastat olnud) käisid külas.
Vaatasid ja tõdesivad,et see mannatera ikka on.
Sain nende abiga rohu ka.
Tänaseks kõik terved :lol:
Lõpp hea,kõik hea!

Ma ei saanudki teda kui edukad on teised selle haiguse ravis olnud :?

kukekesed
300 l kultsud

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 28, 2011 10:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

KRA kirjutas:
Vaatasin Su pilti esimesest haigest kalast. Mulle need täpid mannakat ei meenuta, kuidagi laialivalguvamad on. Mannakas on pisike terav täpp. Äkki foto moonutab? Või mina eksin.

Aga rohuga on tõesti nii, et ära üle normi pane - ikka nii palju, kui ette nähtud on.

Ja Varivalge on kuldkalade guru siin foorumis. Tema juttu tasub vägagi tõsiselt võtta ja mitte pahandada. Pole imestada, et kui miskit valesti tehtud, tuleb pisut pahuram noot sisse, aga see ikka selleks, et lõpuks kõik hästi laabuks.

Pilt sai kehv jah. Odav fotokas,vee peegeldus...
Selle üle kas kalade pärast osta peegelkaamera või mitte on siin majas juba jupp aega vaieldud.

kukekesed
300 l kultsud

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 29, 2011 03:45 
Akvarist

Maria kirjutas:

Aga palun.

Minu albumist leiad ned.
Pilt

Üles
 Teema pealkiri: Vastus
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 29, 2011 05:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Meie saime abi Tartu mnt kala poest. Ostsime kah uued kalad. Järgmisel päeval olid osad neist täpilised. Ja üsna pea nakatusid teised ka, kusjuures täpselt samasugused nägid meie uued gupid välja. Saime sealt poest kaks rohtu selle jama vastu. Nimesid hetkel ei mäleta, aga kui koju lähen võin vaadata...Samas vbl keegi oskab juba kirjelduse peale ka öelda. Üks rohi oli vedelik, selline tumelilla kui vette panime siis see tegi vee ehmatavalt tumesiniseks ning teine rohi oli pulber (kloorilõhnaga) seda pidi akva vette lusikaga puistama. Natuke imelik tundus, aga see lahustus peagi vees ära...tegime õpetuse järgi kaks korda kuuri läbi, sest esimese korraga kohe kõik kalad terveks ei saanud (silmnähtavalt aga paranesid pea kõik) mõnele jäi paar täpikest veel. Peale teist korda aga said kõik terveks. Tartu mnt poes see meesterahvas soovitas neid ravimeid meile peale kalade haiguse kirjeldust ,ütlesin kah et mannatera haigus. Julgen soovitada, sest meie saime oma jamast nii lahti. Ja toonitan, et täpselt samasugustel kaladel oli meil täpselt samasugune jama peal. Surnud ei ole meil õnneks keegi. Seega kui sa veel abi pole saandu, siis käi sealt läbi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 29, 2011 07:20 
Akvarist

Mina kardan, et sain need närvilised kalad just Tartu mnt poest :S
Sest punased gupyd oli nii närvilised seal, et jube!
Ja kalu oli selles väikses akvas noo ca 100 kond :S

Üles
 Teema pealkiri: Re: Vastus
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 29, 2011 07:49 
Akvarist

Ets222 kirjutas:
Meie saime abi Tartu mnt kala poest. Ostsime kah uued kalad. Järgmisel päeval olid osad neist täpilised. Ja üsna pea nakatusid teised ka, kusjuures täpselt samasugused nägid meie uued gupid välja. Saime sealt poest kaks rohtu selle jama vastu. Nimesid hetkel ei mäleta, aga kui koju lähen võin vaadata...Samas vbl keegi oskab juba kirjelduse peale ka öelda. Üks rohi oli vedelik, selline tumelilla kui vette panime siis see tegi vee ehmatavalt tumesiniseks ning teine rohi oli pulber (kloorilõhnaga) seda pidi akva vette lusikaga puistama. Natuke imelik tundus, aga see lahustus peagi vees ära...tegime õpetuse järgi kaks korda kuuri läbi, sest esimese korraga kohe kõik kalad terveks ei saanud (silmnähtavalt aga paranesid pea kõik) mõnele jäi paar täpikest veel. Peale teist korda aga said kõik terveks. Tartu mnt poes see meesterahvas soovitas neid ravimeid meile peale kalade haiguse kirjeldust ,ütlesin kah et mannatera haigus. Julgen soovitada, sest meie saime oma jamast nii lahti. Ja toonitan, et täpselt samasugustel kaladel oli meil täpselt samasugune jama peal. Surnud ei ole meil õnneks keegi. Seega kui sa veel abi pole saandu, siis käi sealt läbi.

esimene akva suri minul välja.
Nüüd on uus käimas.

Üles
 Teema pealkiri: Vastus
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 30, 2011 09:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mina sain needkalad jällegi Mööblimaja juures asuvast poest. Õnneks närvilised meil nad küll ei ole, hästi liikuvad küll, aga närvilised mitte. Ju meil läks siis õnneks, sest saime sellest jamast lahti. Tegutsesime kohe. Kurb muidugi kuulda, et Margoolinil terve akva välja suri :(

Üles
 [ 30 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver