[[ Minu versioon sellest, mis tegelikult juhtus (nüüd, aasta hiljem (mai 2012), kui akvaristika alaselt palju targemaks olen saanud): Betta oli nädal aega elanud 16 liitrises akvaariumis, kus puudus filter, oli vaid mullitaja. Selle aja jooksul oleks nii väikeses akvaariumis pidanud tehtud olema juba vähemalt paar veevahetust. Vee temperatuuri tõstmine pani bakterid jõudsalt paljunema ja nii see kalake mul otsa saigi... Kahju on siiani, et oma lollusega kala ära tapsin, väga armas tegelane oli.]]
Ostsin oma väiksesse akvaariumisse (16 l) soojenduspulga (mõeldud 10-25 liitrisele akvaariumile), sest vahepeal olid ilmad jahedad ja mulle tundus, et akvaariumis jääb vesi Betta jaoks külmaks...
Sättisin temperatuuri 25 kraadi peale, paigaldasin soojendi akvaariumisse, ootasin enne sisselülitamist, nagu juhendis kirjas oli... Veetemperatuur hakkas väga vaikselt tõusma... Akvaariumis on termomeeter ka, temperatuur tõusis lõpuks täpselt 25 kraadini ja jäi sinna pidama. Umbes 24 tunni pärast oli mu Betta endal pool sabast ja uimedest ära põletanud, seda sõna otseses mõttes - need olid mustad ja aukudega. Üle ta seda ei elanud, õhtul avastasin ja hommikuks oli kala surnud.
Mul oli niii-niii kahju. Suutsin oma kala elus hoida vaid nädal aega...
Ma tahaks teada, mida ma valesti tegin... See soojenduspulk tundub mulle praegu tõelise tapamasinana ja uuesti akvaariumisse ma seda hetkel küll panna ei julge. Ma tean, et soojenduspulkadele on olemas ka midagi ümbriselaadset, mida sel korral minul polnud...
Kuid ikkagi - kuidas on võimalik, et kala ennast niimoodi ära põletab? Ta kippus mul akvaariumis ronima küll igale poole (kunsttaime vahele, keraamilise kannu alla, termomeetri peale jne) ja tegi muid lollusi. Kas kalad ei hoia soojenduspulgast ise eemale?