foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Betta põletas saba ära :(
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2011 09:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

[[ Minu versioon sellest, mis tegelikult juhtus (nüüd, aasta hiljem (mai 2012), kui akvaristika alaselt palju targemaks olen saanud): Betta oli nädal aega elanud 16 liitrises akvaariumis, kus puudus filter, oli vaid mullitaja. Selle aja jooksul oleks nii väikeses akvaariumis pidanud tehtud olema juba vähemalt paar veevahetust. Vee temperatuuri tõstmine pani bakterid jõudsalt paljunema ja nii see kalake mul otsa saigi... Kahju on siiani, et oma lollusega kala ära tapsin, väga armas tegelane oli.]]

Ostsin oma väiksesse akvaariumisse (16 l) soojenduspulga (mõeldud 10-25 liitrisele akvaariumile), sest vahepeal olid ilmad jahedad ja mulle tundus, et akvaariumis jääb vesi Betta jaoks külmaks...
Sättisin temperatuuri 25 kraadi peale, paigaldasin soojendi akvaariumisse, ootasin enne sisselülitamist, nagu juhendis kirjas oli... Veetemperatuur hakkas väga vaikselt tõusma... Akvaariumis on termomeeter ka, temperatuur tõusis lõpuks täpselt 25 kraadini ja jäi sinna pidama. Umbes 24 tunni pärast oli mu Betta endal pool sabast ja uimedest ära põletanud, seda sõna otseses mõttes - need olid mustad ja aukudega. Üle ta seda ei elanud, õhtul avastasin ja hommikuks oli kala surnud.
Mul oli niii-niii kahju. Suutsin oma kala elus hoida vaid nädal aega... :(
Ma tahaks teada, mida ma valesti tegin... See soojenduspulk tundub mulle praegu tõelise tapamasinana ja uuesti akvaariumisse ma seda hetkel küll panna ei julge. Ma tean, et soojenduspulkadele on olemas ka midagi ümbriselaadset, mida sel korral minul polnud...
Kuid ikkagi - kuidas on võimalik, et kala ennast niimoodi ära põletab? Ta kippus mul akvaariumis ronima küll igale poole (kunsttaime vahele, keraamilise kannu alla, termomeetri peale jne) ja tegi muid lollusi. Kas kalad ei hoia soojenduspulgast ise eemale? :(

Viimati muutis -kalisa-, Kolmapäev Mai 23, 2012 03:18, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2011 09:46 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Ma olen ka näinud oma kaladel põletusjälgi, kuid need pole kunagi mustad ja augulised olnud. On olnud justkui armi moodi ja keha toonist heledamad. Mul muidugi teised kalad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2011 10:25 
Moderator
Kasutaja avatar

Ei usu! Selline auk tekiks siis kui tikutulega põletada. Soojendi läheb küll päris soojaks aga mitte iialgi nii kuumaks. Proovi ise - lase tal kütma hakata (ikka vees muidugi, õhus ta kuumeneb tõesti üle ja läheb puruks !!!) ja siis puuduta näpuga. On märgatavalt soe aga mitte midagi hirmsat.
Kui see just mingi tunduvalt võimsam/suurema akva jaoks tehtud pill polnud...aga siis ka ei ole usutav. Augu jaoks peaks ikka mitusada kraadi saama...asi on milleski muus minu meelest. Ja ükski kala ei ole nii loll et ise pannile trügiks!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2011 10:40 
Moderator
Kasutaja avatar

Missugused Su akva vee näidud on?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2011 10:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

No need augud olid sellised väikesed, aga ikkagi augud... Just saba peal...
Tegemist on Comfort Zone'i nimelise soojenduspulgaga, 25 W.
Ju mu kala oli siis nii rumal, et ronis soojenduspulga lähedusse... Ma isegi kontrollisin, et ta igalt poolt läbi mahuks (soojenduspulga ja akvaariumi klaasi vahelt jne) juhul, kui ta tobuke sinna ronima peaks...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2011 10:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Jah, söestunud mustadast aukudest kahjuks enam pilte teha ei õnnestu. Siiski ei tahaks kuidagi uskuda, et soojapulk tolles surmas süüdi.

Kas äkki ikkagi saaks vee näite? Mine tea, mida need kajastavad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2011 11:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Veenäitudest pole mul kahjuks õrna aimugi, pean need välja uurima... Kas on võimalik, et veenäidud + soojenduspulk põletuse põhjustasid? Ilma soojenduspulgata akvaariumis polnud Bettal tegelikult viga midagi, ujus rõõmsalt ringi, sõi isukalt ja tegi rumalusi. Aga ma arvasin, et teen talle head, kui veidi soojemas vees elamist võimaldan...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2011 11:46 
Akvarist

Minu kalad käivad ka soojenduspulga kallal,aga ei ole keegi ennast ära põletanud.Katsu ise seda pulka vees.Asi ei saa olla pulgas kui see just rikkis ei ole.Kui on rikkis ja keetma kipub,siis tõuseb ka vee temperatuur.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 11, 2011 11:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Nagu Algaja Piret ütles, et rikkis soojapulga puhul tõuseb kogu akva vee temperatur. See on halvim, mis võib rikkis termomeetri puhul juhtuda. Kas mitte Ly'l ei juhtunud taoline jama kuldkala tittedega? Ja ikkagi - kuidagi ebaloogiline tundub Sinu probleemis süüdistada soojapulka. Äkki ikka imd kusagilt need veenäidud välja.

Kui Sul plaanis akvat ikka mõned aastad pidada, siis ilma testi tilkadeta Sa läbi ei saa.

Muide, ei lugenud ma ka kusagilt välja, kui kaua Su akva käigus on olnud. Kui tihti vett vahetad ja mis koguses. Äkki minu viga, et see fakt märkamatuks jäi. Liitrites oli 16 ja vist veel ka mingid krevetid asukateks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 12, 2011 02:05 
Akvarist

Soojenduspulga käest otse see kala küll põletada ei saanud. Ülisuure tõenäosusega suri ta ammoniaagisurma. Soojenduspulk oli iseenesest õige mõte kuna bettal peaks pisut soojem olema aga tulemusena võis kala ainevahetus ka kiiremaks minna. Ma saan aru, et filtrit sellel akval ei ole ja veevahetusi selle nädala jooksul sa ei teinud? Uuri uue akva käivitamise probleeme ja kuidas sellega toime tulla!
Bettasid muidugi peetakse üsna väikestes mahutites aga 16l on ikka väga vähe. Vähemalt 40l võiks betta jaoks olla, eriti kui veel ise algaja. Väikestes akvaariumites kalade pidamiseks peab juba üsna kõva teadmistepagas all olema, et probleemolukordadega hakkama saada kuna seal käib kõik ruttu. Ise ma julgeks võib-olla 25-30l ja paljude elustaimedega proovida kuigi eks ta natuke avantüristlik piiride kompamine oleks. 16l sees peale paari taime ja mõne kreveti mu arvates küll midagi pikemalt pidada ei saa.
Eks vigadest tuleks õppida. Kui sa tõesti tahad bettat pidada, siis mõtle suurema akvaariumi peale. Kui hästi ei tahaks suuremat, siis taimede, krevettide või mõne teoga saab ka üht teist põnevat 16l peal ehitada.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 12, 2011 09:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

-kalisa- kirjutas:
See soojenduspulk tundub mulle praegu tõelise tapamasinana ja uuesti akvaariumisse ma seda hetkel küll panna ei julge. Ma tean, et soojenduspulkadele on olemas ka midagi ümbriselaadset, mida sel korral minul polnud...

Ole hea tee sellest soojenduspulgast pilt. Kui see, nagu sinu jutust välja võib lugeda, polnud komplektne vaid ilma ümbrisetta (ma muidugi ei kujuta ette sellist). Siis võis tõesti tegu olla soojenduspulgast tingitud vigastustega.
Seega pilt aitaks palju.
Ning kui see pulk ongi selline pooletoobine siis palun ära seda kasuta.
Üks küsimus veel. Kui soojenduspulk oli vees ja töös kas sa käega sellele vastu ei läinud? Sest kui töötavat soojenduspulka peaks mingil põhjusel puutuma siis ta on nagu keskmine radikas. Mitte väga kuum ega ka mitte jahe. Selline paras soe.

RIP 375l - kindlustage oma kodu!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 12, 2011 09:26 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
Kuna tegemist "paha" asjaga liigutasin teema sobivama alafoorumi alla.
Teemaalgataja allkirjast võib välja lugeda,et selles pisikeses purgis ka mõni õunatigu /teod elasid...
Põhjus peitub ilmselt siiski eelpool postitatud arvamusest -nitraadimürgitus.
Täpsema vastuse annavad veetestid, tehnikat süüdistada kala tapmises ei ole õige, enne tuleks peeglisse vaadata.'
Aqua-el i soojapulk seda küll ei tee,endal oli kunagi sama firma 100W pulk 19 liitrises asjaolude sunnil, ja ükski kala hingusele ei läinud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 12, 2011 09:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii...üritan nüüd kõigele kirjutatule vastata...

Minu 16 liitrisest akvaariumist niipalju, et pea 10 aastat tagasi kingiti mu vennale Betta, ümmarguses akvaariumis. Õnneks või õnnetuseks lõhkusin ma selle pestes ära ja kalale oli ruttu uut akvaariumit vaja. Kuna mina olin siis umbes 14 aastane, ostsingi sellise, mille jaoks parasjagu raha oli.
Tookordne Kukeke oli meie lemmik tükk aega.

Vahepeal seisis akvaarium mitu aastat tühjana ja siis oli mitu aastat välja laenatud. Umbes kuu aega tagasi sain selle jälle oma kätte (seega on akvaarium käigus olnud väga lühikest aega) ja otsustasin kala võtta. Bettad lihtsalt meeldivad mulle ja kuna see akvaarium on nii pisike, et üle ühe kala siia hästi ei mahugi, saingi jälle betta omanikuks. Nädalaks...

See selleks... Praeguseks on mul uus betta ja üks õunatigu, elavad akvaariumis ilma soojenduspulgata ja kõik tundub korras olevat. Filtrit akvaariumis ei ole, väike tavaline hapnikupump on.

Soojenduspulk on uus AQUA EL Comfort Zone AQn 25. Pildistama seda vast ei hakka, näeb välja täpselt samasugune nagu netis olevatel piltidel.
Hetkel seisab pakendis, sest praeguste ilmadega on akvaariumis vesi niisamagi 25 C.

Nii...ja nüüd vabandan rumala küsimuse eest kuid millest saab kala nitraadimürgituse?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 12, 2011 09:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

http://www.fishkeeping.co.uk/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=compact&type=&topic_id=15740&forum=3

Leidsin netist ka ühe pildi "põlenud" sabaga bettast, tundub suht sarnane sellele, mis minu kalal oli, ainult et minu omal oli pool sabast ja uimedest selline :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 12, 2011 10:29 
Akvarist

Tahaks mõned asjad Sinu akva kohta ära märkida. Betta on kala kellel on labürintorgan, millega ta suudab ka veepinnal õhust hapnikku hankida. Seepärast on mullitaja seal akvas üleliigne. Bettad armastavad vaikset seisvat vett.

Filtri puudumine on minu arust tõsine probleem aga ma ei tea kas keegi oskab nii pisikesele akvaariumile õiget filtrit välja pakkuda. See ei tohiks kõva voolu tekitada. Lihtsalt filtrišvamm akvasse? Ilma filtrita saab akvaariume pidada kui on hästi palju taimi ja vähe kalu aga kas see nii pisikeses kah õnnestub on üsna kahtlane.

Kala sööb ja eritab ainevahetusjääke, mille hulgas leidub ammoniaaki, mis on mürgine. Kui veevahetustega taset alla ei vii siis sureb kala lihtsalt ära. Sissetöötanud akvaariumis on bakterid, mis ammoniaagi nitrititeks töötlevad (kah mürgine) ja seejärel nitritid nitraatideks. Viimased enam nii mürgised ei ole ja veevahetustega saab koguse mõistlikul tasemel hoida. Uues akvas neid baktereid ei ole (kui neid spetsiaalselt lisatud pole) ja seetõttu ümbertöötlemist ei toimu ja ammoniaak kuhjub vette põhjustades mürgistuse ja võib-olla ka põletusi.
Poes müüakse sobivaid bakterivedelikke kiireks stardiks aga mina neid kasutanud pole ja soovitada ei oska.

Uuri ikka ise selle sissetöötamistsükli kohta kasvõi siitsamast foorumist. Selle kohta on hästi palju informatsiooni ja kõike ei jõua ju ka ära rääkida.

Minu arust see pole hea mõte, bettat seal 16l pidada, aga no ise tead. Soovitan mõned veepinnal ujuvad elus taimed hankida. Need aitavad vähemalt natukenegi toksiine kontrolli all hoida. Kindlasti peaksid olema NH4, NO2 ja NO3 tilgatestid, et vee parameetreid jälgida ja õigel ajal veevahetusi korraldada.

Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver