foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 33 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: teleskoobi silm
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 30, 2011 07:40 
Akvarist

Teleskoop on oma silma tõsiselt vigastanud..silm on punane ja puruks. Kas saan teda kuidagi aidata või tuleb lihtsalt oodata paranemist..kui üldse paraneb?

<<<<< teema liigutatud sobivasse alafoorumisse, tommike>>>>>

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 03, 2011 12:44 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Teleskoopidel on väga suur oht silmi vigastada. Kõige pealt vaata üle oma akva sisustus, et seal poleks teravate servadega dekoratsioone (ka kunsttaimed võivad viga tekitada). Mul on ka paaril korral juhtunud, et tolle kala silm on veidi viga saanud. Siiani on mind päästnud Acclimoli lisamine. Kui vee parameetrid on head, siis ehk ei lähe asi hullemaks, vaid hakkab tasapisi paranema. Aga jälgi hoolega, kui paranemist pole märgata, siis peaks ehk ravi kasutama. Ma küll ei kujuta ette, kui palju sai ta silm kahjustada. Pilti pole.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 16, 2011 08:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Kuidas Su teleskoobil läheb? Kas on silm paranenud?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 03, 2011 10:39 
Akvarist

Kasutaks vana teemat ja küsiks abi :!:

Nimelt on teleskoobil 1 silm suuremaks paisunud, kui teine- 1 teisest ca 1/3 võrra suurem. Ei tea, kas kujutan ette või on ta viimasel ajal ka loiumaks muutunud.

Mis võib lahti olla? Varem pole kordagi probleeme olnud ei kalade, ega vetikatega. Teised kalad sama rõõmsad, nagu varemgi.

Akva 125L ning seltsiks 1 kuldkala ja 1 ants + 1 tigu. Elustaimed ja tavaline jämedam kruus ümarate äärtega. Dekoratsiooniks on üks känd(pole teravate äärtega) ning üks vaas, ka pole teravaid kohti. Veevahetus kord 2nädala jooksul 25% ning mullitaja samuti olemas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 04, 2011 06:05 
Akvarist

Nähtavasti ei saa siin üheselt vastust anda. Väidetavalt pidi seda ikka juhtuma, et teleskoopidel aeg-ajalt üks silm suurem saab olema. Tuleb siiski jälgida, kas see silm on selge või areneb seal midagi halvemuse poole.
Ma ütleks, et Su akva on üsna tihedasti asustatud ja kui kalad kasvavad võivad tasapisi välja hakata lööma probleemid, mida enne ei olnud.
Näiteks võiks kahtlust avaldada, kas korra kahe nädala tagant veevahetus selle seltskonna jaoks liiga harv ei ole. Ilmselt oleks mõistlik vee parameetreid testida ja olukorda jälgida. Mingit ravimitega jantimist nagu praeguse olukorra pealt kohe ei peaks ette võtma. Pigem mõtleks sagedasemale veevahetusele.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 04, 2011 09:13 
Akvarist

Testid korras, olen veest proove regulaarselt võtnud. Kõik paigas algusest peale.

Veevahetus käis mul varem nädala tagant, kuid viimased paar-kolm kuud olen üle läinud paarinädalase intervalliga veevahetusele, sest akvaariumi filter oli peale 1 nädalat veel täiesti puhas + vesi sogaseks/puruseks nii ruttu ei läinud. Eks ma võin muidugi nädala tagant ka vahetada, pole eriti suur vaev 15 mintsa ja valma.

Murelikuks teeb mind veel see, et avastasin eile ja täna teleskoobi kõht üleval "pikutamas". Viskad tera süüa, hakkab kohe ringi ujuma ja muidu on ka asjalik, aga millegipärast magab ta kõht taeva poole. Muutun murelikuks..

:(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 04, 2011 09:37 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Silmade pundumine on vesitõve üks avaldumisvorme. Kahjuks täpsemalt ei oska ilma kala nägemata kommenteerida.
Mis puudutab vee parameetreid, siis need on oodatud siia teemadesse ikkagi numbrilistena, mitte "normaalsest" teavitamisena. Mõne jaoks on ka NO3 tase 100mg/L kohta täiesti normaalne. Seega kõik on suhteline.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 04, 2011 12:58 
Akvarist

Mainin sedagi, et kasutan veevahetuse jägselt alati Aqua Safe-i ning Denitroli. Üks siis heade bakterite jaoks, teine vee kvaliteedi paradamiseks.

Minutite tagused näidud. Ma tean jah, et riba testrid pole just parimad, aga minul siis käepärast SERA kiirtest.

Need siis need "normaalsed" näidud, või pole?

NO3- 25
NO2-0
GH->21*d
KH-3*d
pH-7

Küsiksin kohe ära, et kuhu ma oma kalakest näitama võiksin minna? Mure on suur ja ei tahaks temast mingil juhul ilma jääda. Tartu mnt. kalapoodi oleks mõtet minna(see lähim), sealt ka kala detsembri alguses ostetud. Hetkel raskendab asjaolusid muidugi see, et ma ise olen ka täiesti murtud kevadiste viiruste poolt.. oeh.

Loodan teie abile..

Lisan ka pildi, mis küll kohutava kvaliteediga(paremat oma aparaadiga välja ei võlu), aga annab vähemalt aimu silmade erinevusest.
Pilt

ps! mainin enda kaitseks igaks juhuks, et olen väga hoolikas akvaomanik ning enne kui akvaariumi võtsin, tegin pikalt ka eeltööd. hoian ja hoolitsen oma kalade eest hoolikalt :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 04, 2011 02:10 
Akvarist

Millal viimane veevahetus oli? Enne veevahetust võetud näidud kajastaksid olukorda ehk kõige paremini kui nitraadid näiteks kõrgeks lähevad. Muidu NO3 25 oleks vast ülemine piir mõistlikkusele.
Kas CO2 ka akvaariumisse läheb, et pH ja KH Eesti kohta nii harjumatult madalad on? Kui jah siis ega pH äkki väga suurtes piirides ei kõigu? SERA kiirtesti ei tea aga JBL-i ribadega ei saaks kriitilises olukorras küll mingit sotti, mis toimub.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 04, 2011 02:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

On teine punnis tõesti. NO3: 25 on ka omapärane (2 kala kohta). Mul püsib ta kahe kalaga stabiilselt nii 15 kanti umbes, korralik filter taga ning kord nädalas veevahetust. Millal viimati veevahetus oli? Ja kui suures mahus? (võibolla olen pime ja ei pannud tähele kui juba kirjutasid seda).

Dr Joost tegeleb muidu ka kaladega (Tallinnas Tatari loomakliinikus). Teda tabada ja tema juurde aega saada on muidugi keeruline, ta päris nõutud arst. Kohale saad minna koos kalaga, kes siis ilusti suures kotis on.

Enne kui sa kalaga Tartu mnt poodi sisse sajad võid minna sinna ka niisama nõu küsima. Seal see meesterahvas oskab arvatavasti nõu anda. Võid küsida, kas sa võid kala näitama ka tuua vms. Niisama sisse astudes võib olla, et neil on letitaga ainult see noor neiu, kes laiutab käsi ning siis oled sa kala mõttetult traumeerinud solgutamisega :(

edit:
LISAKS - kuldkalu pidades ma soovitaks (tõesti soovitaks aga ei ole kohustuslik) osta JBL'i tilgatest NO3'e mõõtmiseks. Mina mõõdan tavaliselt enne veevahetust, et teada saada mis seisus vesi on ja kui palju on vaja veevahetust jms. Sera omi ei ole kunagi kasutanud aga JBL'i ribatest (see 5-in-1) näitab mulle ka aegajalt aiateibaid, just kareduse ja NO3 osas, PH on tal isegi õige (kuigi ka selleks on mul tilgatest olemas). Selle kohta võib öelda seda, et "kui üks asi kõlbab kõigeks - ei kõlba ta mitte millekski" :) Eks midagi näitab ta sulle ikka, aga kuna NO2 ja NO3 on olulised veenäitajad, siis neid võiks mõõta ikka veits paremate testidega. NO2 ei ole isegi nii oluline kui akva juba käimas on aga just NO3, sest väiksed lehvikust sabadega põrssad (mida kuldkalad tegelt on) toodavad seda kohe hunnikute viisi tänu aplatele bakteritele :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 04, 2011 04:26 
Akvarist

Veevahetus oli homse seisuga täpselt kaks nädalat tagasi(neljap. siis veevahetuse päev). Iga kord olen tassinud välja 4 ämbritäit vett, mis ca 25-30% kogu veest.

CO2 kasutusel pole, ehk peaks siis hankima? (pole väga kursis CO2 teemaga)

Kalasid on kokku 3. Kaks kuldkala ning 1 ants + 1 õunakas.

pH ja KH kohta ei oska kommenteerida, elan tavalises paneelikas ja mingit imevett ei kasuta.
Teen siis veevahetuse + denitrol/aqua safe ja loodan olukorra paranemisele. Võtan ühendust ka tartu.mnt omadega, äkki saan targemaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 04, 2011 04:34 
Akvarist

Tsiteeri:
CO2 kasutusel pole, ehk peaks siis hankima? (pole väga kursis CO2 teemaga)

Ära näe vaeva kui siiani vajadust pole näinud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 04, 2011 10:00 
Moderator
Kasutaja avatar

Aarne - ma ei ütleks, et akva oleks hirmasti üleasustatud. On tegemist 125-liitrisega, kus 2 kuldkala ja üks Ancistrus ning tigu. Neiu on väga hoolas olnud ning suuresti teinud eelnevat uurimistööd, enne kui akva käima pani.

Ma ei näe vajadust filtri tihedamaks puhastamiseks, kui just too tõesti sodi täis ei ole. Tolle pesemine võib omakorda tagasilöögi anda - vee parameetrid muutuvad. Aga elementaarsed tilgatestid võiksid olla küll.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 05, 2011 06:10 
Akvarist

Tsiteeri:
Aarne - ma ei ütleks, et akva oleks hirmasti üleasustatud. On tegemist 125-liitrisega, kus 2 kuldkala ja üks Ancistrus ning tigu. Neiu on väga hoolas olnud ning suuresti teinud eelnevat uurimistööd, enne kui akva käima pani.

Ma ju tegelikult ei öelnud, et üleasustatud vaid tihedasti asustatud. :) Kahele kuldkalale oleks 125 l peaaegu suurepärane. Aga seal on veel Antsistrus lisaks, kes pole ju tulevikus mitte väike kala. Kõik nad kasvavad. Idee oli rohkem selles, et selline kooslus tahab võib-olla tihedamat veevahetust kui korra kahe nädala tagant aga testid (tilgatestid) peaks need lõppvastuse andjad olema. Kooslust ennast ma kahtluse alla ei pannud kuigi Antsistrusest kui potentsiaalsest kuldkalakiusajast netiavarustes ikka räägitakse.

Kallal ilmnevad stressitunnused ja kui peab paika Maria hinnang võimalikule algavale vesitõvele, mis minu teadmise kohaselt on ka suuresti vastus kehvematele keskkonnatingimustele, siis veevahetuse tihendamine oleks vast õige reaktsioon olukorrale. Need teleskoobid on üsna õrnukesed ja ilmselt jäävad hätta sellistes tingimustes, kus teised veel silmagi ei pilgutaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 05, 2011 09:57 
Akvarist

Täna võimalus minna Tartu mnt. poodi, küsin sealt abi. Olen seal nagunii juba "püsiklient".

Muudatused minu poolt edaspidi veevahetus nädala tagant, pole probleemi. Mulle nagunii meeldib seal vees solberdada :D

Asustuse kohta arvan ma, et kõik on suurepärases korras.
Kalu võttes arvestasin ma enamvähem 1L=1cm. Seega kuldkalade 50L+50L+15L(ants)+10L(tigu)=125L ehk siis, minu arvates on sellega kõik korras. Silmnähtavalt sobib neil seal elada. Antsu kuldkalad ei huvita, saab isegi oma tablakaid ahnitsejatega ilma kakluseta jagatud, ühesõnaga kiusu ei ole.Sisustus on ka kulkalade iseärasusi arvestades valitud ja avar. Samas on antsule ikka 1 känd ka olemas, mis oma kuju poolest on ohutu kõikidele asukatele.

Teleskoopide õrnusest rääkis KRA mulle juba siis, kui tema käest oma esimesed akvaariumiasukad sain.. aga siiski nad mu lemmikud ja ei suutnud vastu panna ning tõin endale ka ühe

:wink:

Üles
 [ 33 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver