foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 33 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 05, 2011 07:15 
Akvarist

Raporteerin, et sain SERA baktopur directi.
Pidi olema abiks, loodame et toimib.
:wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 05, 2011 10:38 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mälu järgi vänge rohi. Loe hoolega kasutusjuhendit ning pigemini originaaleekeeles. Pärast ravimijärgset veevahetust ja söega filtreerimist pidi vist ka baktereid vette lisama. Ja ikka ka Acclimoli, et kalade immuunsust tugevdada. Hea ehk oleks ka toidu sisse enne söötmist tilgutada vitamiini (helbed näiteks). Sel siis veidi tõmmata lasta ning kaladele anda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 10, 2011 11:22 
Akvarist

Kala olukord ikka sama, silm tugevalt paistes. Kuigi tegin ravikuuri vastavalt täpsetele juhenditele. Mis edasi?

Ma olen nõutu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 10, 2011 04:14 
Akvarist

Pakun välja, et lihtsalt tihedamate veevahetustega edasi minna ning oodata ja vaadata. Kui hullemaks ei lähe siis võib-olla polegi vaja midagi teha. Mingi mulje on internetiavarustest jäänud, et kui teleskoobi silm kahjustada on saanud siis tagasiteed pole aga elavad ka ühe suurema silmaga õnnelikult. Ausalt öeldes jättis see poe soovitus Baktopuriga peale lennata üsna ebausaldusväärse pähemäärimise mulje. Oleks, et silmal mingi valge katt oleks või midagi siis oleks arusaadav. Aga kuna ma kah mingi eriline asjatundja pole siis ei hakanud õiendama.

Minu arust oleks Sul tagumine aeg ikka korralikud veetestid NH4, NO2 ja NO3 muretseda. Nüüd, kus sisse töötatud akvaariumi bakterid rohuga tõenäoliselt nätaka said, oleks kasulik vee kvaliteeti tähelepanelikumalt jälgida ja võib-olla peab tõesti baktereid vette lisama nagu KRA ütles (ise pole ma kunagi kasutanud).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 10, 2011 09:39 
Akvarist

Vatasin pisut netis ringi ja leidsin sellise lingi http://www.fishlore.com/aquariummagazin ... popeye.htm
Seal pakutakse magneesiumsulfaadi vanni ühe võimalusena kalal silmast vedelikku välja saada. Ei ole ise seda kunagi varem proovinud ja äkki keegi oskab kommenteerida aga võimalus ju seegi.

Lingilt saab muidugi sellise mulje, et üksik pungis silm viitab sageli vigastusele. Bakteriaalse infektsiooni jaoks, see mida Baktopuriga ravida, reeglina eeldatakse kahte punnis silma. Vee kehv kvaliteet on ikkagi üks levinumaid põhjuseid punnis silmadele nii, et paremad testid oleks endiselt vajalikud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 24, 2011 12:06 
Akvarist

Oh jah, praegu siis kohe kohe tuleb teleskoobikesel eutanaasia.
Olen proovinud kõiki meetodeid ja paranemismärke pole siiani saavutanud. Silm aina paisub ja paisub. Kahju kalakesest. Kardan, et igahetk võib silm plahvatada, sest see on juba tõesti VÄGA suur.

Uskumatu, et kalakese pärast pisara valan, aga nii ta paraku on:(

Vähemalt need pool aastat, minu esimese kuldkalakesena, olid väga toredad!
(krt, oleks ma teadnud, et ma isegi kalu taga nutan, poleks ma vist neid võtnudki)

Ühesõnaga, vana lõpp on uue algus..
..peale paari kuud ehk saab alles jäänud kuldkala endale uue sõbra.

Muide, teleskoobi nimi oli PRIIT.
RIP.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 24, 2011 12:14 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
aarne kirjutas:
Ausalt öeldes jättis see poe soovitus Baktopuriga peale lennata üsna ebausaldusväärse pähemäärimise mulje. Oleks, et silmal mingi valge katt oleks või midagi siis oleks arusaadav. Aga kuna ma kah mingi eriline asjatundja pole siis ei hakanud õiendama.

Baktopuri tablett maksab alla euro. Ma saan aru küll, et majandusseis kodumaal on selline, et iga ettevõtet tuleb vaadata paranoiliselt ebausaldava pilguga aga nii hull see asi ka ei ole, et ühe tableti soovitamist kaupluse poolt tuleks käsitleda kliendile koti pähetõmbamisena. Soovitati ju siiski õiget asja, kui sümptomitest lähtuda.

Mis puutub silmade paistetamisse, siis ei ole reegel, et bakteriaalse infektsiooni korral on paistes mõlemad silmad. Paistetust põhjustab vedeliku kogunemine silma ümbritsevatesse kudedesse ja see ei allu mitte kuidagi mingisugustele sümmeetriareeglitele. Kui sul on silmapõletik (reeglina on see bakteriaalne), siis see võib olla ainult ühes silmas ning ei pea esinema mõlemas. Lisaks juhin tähelepanu sellele, et ka trauma korral ei paisteta silm üles mitte lihtsalt niisama. Vedelik saab koguneda silma kahel põhjusel - trauma tõttu kahjustunud kudede vahele tekib lisavedelik. See on mööduv nähtus ja turse peaks hakkama alanema 4.-5. päeval peale traumat. Kui traumajärgne paistetus jääb püsima, on vigastatud kohta sattunud bakterid ja siinkohal on ikkagi õigustatud bakterivastase ravimiga ravimine.

Mõnikord juhtubki nii, et kala ei ole võimalik enam ravida. Kaugelearenenud vesitõve puhul see üsna tavaliselt ongi nii. Siin ei jäägi ilmselt muud võimalust kui soovitada kala valutult vikerkaare taha saata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 25, 2011 08:15 
Akvarist

Olen sunnitud möönma jah, et poe pakkumine oli tegelikult suhteliselt standardne lahendus - vesitõvele Baktopur direct ja vahel aitab ja vahel ei aita. Seekord kahjuks ei aidanud.
Kusagilt oli mul siiski mingi mälestus, et vesitõbi oli peaasjalikult vee kvaliteediga seotud ja raviks tuleks kvaliteet korda teha. Ei suuda praegu allikat tuvastada aga see oli ilmselt peamine põhjus, miks ma poest järsku halvasti arvasin. Nüüd tean jah paari kirjakohta, mis Baktopur direkti otseselt vesitõve raviks soovitavad.
Samas on mul ikka väike okas tolle korra suhtes. Hea oleks siiski olnud korralike tilgatestidega vee kvaliteedi näidud üle vaadata. Pärast saab seda keemiat ka vette valada kui näidud korras on. Nagu inimeste arstide puhul - mõni uhab sulle kohe mingi laia spektriga antibiootikumi välja kirjutada, mõni üritab enne ikka pisut analüüse soovitada ja läheneb asjale peenemalt.

Kurb lõpp muidugi aga eks ta ole ka nii, et kaladel ongi vahel selliseid haigusi, mida ei annagi ravida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 25, 2011 10:01 
Guru
Kasutaja avatar

Jah, vee kvaliteet on seotud vesitõvega küll. Nimelt niipalju, et saastunud vees elavad kalad muutuvad muidu tervele kalale ohutute bakterite ja muude mikroorganismide suhtes vastuvõtlikuks, kuna organism on toksiinidega võitlemisest kurnatud. Paraku said sa ilmselt valesti aru sellest, et vee ebapuhtus iseenesest seda haigust ei põhjusta. Haigustekitajaks on ikkagi kas bakter või seen ja ebapuhas vesi on lihtsalt vallandavaks faktoriks. Seega ei aita vee selleks konkreetseks ajahetkeks "normi ajamine" mitte kuidagi haiguse kulgu pidurdada või haigust ravida. Pigem on see ikkagi ravi järgne töö selleks, et haiguse kordumist (ka teistel kaladel) ära hoida.

Testimine enne ravi on vajalik, kui on põhjendatud kahtlus, et nitraatide tase on kaugelt üle normi ja on vaja teada, kas enne ravimi doseerimist on vaja teha suuremas mahus veevahetus. NO3 tase antud juhtumi puhul oli teada ja jäi allapoole seda piiri, mis eraldi veevahetust nõuaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 26, 2011 04:34 
Akvarist

Ma tegelikult usun, et vesitõve alla paigutatakse väga palju erineva algpõhjusega haigusi, millel juhtumisi on sarnane avaldumine. Eksoftalmia võib vabalt ka kalatuberkuloosist tingitud olla. Kui see silmaprobleem oleks olnud lihtsalt bakteritega seotud siis ma arvan, et Baktopur direct oleks enamikel juhtudel ka oma töö ära teinud. Baktereid siiski osatakse tänapäeval üsna hästi tappa. Seda, et vee puhtus on otsene probleemi põhjustaja pole ma arvanudki.

NO3 tase oli mõõdetud ribatestidega, mis võib pilti omajagu moonutada. Nii, et hea oleks siiski olnud täpsem testimine.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 26, 2011 09:33 
Guru
Kasutaja avatar

Ma ei tea miks aga mulle tundub, et sulle lihtsalt meeldivad kõige mustemad tsenaariumid. Tuberkuloosi tõenäosus on üliväike. Vesitõbi on ravile halvasti alluv haigus ja ligi pooltel juhtudel ravi ei toimigi, sest see on hiljaks jäänud. Samas on 50% ka piisavalt suur number, et ravi vähemalt proovida. Ühesõnaga point, milleni ma tahtsin jõuda on see, et inimene sai poest sümptomite kirjeldusele vastavalt parima võimaliku ravimi, niivõrd kui ilma eriväljaõppeta inimene suudab ilma kala nägemata üldse midagi arvata või kuidagi aidata. Seades iga poemüüja teadmised kahtluse alla võib see lõppkokkuvõttes viia selleni, et ei juletagi midagi soovitada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 27, 2011 09:09 
Akvarist

Noh ma ju tegelikult tunnistasin ka juba, et poest halvasti arvamisega sai üle pingutatud ja et mul endal oleks võinud kompetentsi rohkem olla. :)
Vist ei ole vaja rohkem kembelda.
Kui Sul on kogemusi, siis mind tegelikult huvitaks Sinu arvamus magneesiumsulfaadi vannidest, mida seal ülevalpool toodud linkidel silma paisumise vähendamiseks soovitati. Kas need oleks tasunud proovimist? Aga muus osas ma jääks vait.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 27, 2011 09:31 
Guru
Kasutaja avatar

MgSO4 on üks huvitav asi, mis mõjub praktiliselt igal juhul. Inimmeditsiinis kasutatakse seda näiteks südamearütmia, astma, nahapõletike, akne ja saja muu asja raviks. Toimib kudedest vedelikku väljutavana ja on kergelt antibakteriaalse toimega. Kui õigesti doseerida, siis mõjub ka kalade pungsilmsuse korral. Aga siin on jällegi oluline ajafaktor, sest kui raviga hiljaks jääda, on surve silma ümbritsevatele kudedele ja närvilõpmetele oma töö teinud ja kala ei pruugi elama jääda.

Miinused selle asja kasutamise puhul on kättesaadavus ja doseerimine.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 27, 2011 02:06 
Akvarist

MgSO4 müüdi ju vanasti apteekides mõrusoola nime all kõhukinnisuse raviks suhteliselt vabalt. Kas nüüd on selle kättesaamisega kuidagi raskem?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 27, 2011 04:17 
Guru
Kasutaja avatar

Raviminfo näitab tänasel hetkel, et seda on müügil ainult 5 apteegis terve Eesti peale ;)

Üles
 [ 33 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver