foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 27 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 30, 2010 11:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere!

Mure on järgmine:
11 päeva tagasi alustasin mannatera haiguse ravi JBL Punktoliga, sest ühel neoonil (10-st neoonist) oli suu peal mannatera. Uurisin nii akvaristika foorumi kirjandust kui ka JBL Online Hospitali ning arvasin, et panin õige diagnoosi.

Umbes 5 päeva tagasi (ravi ajal) ilmus järgmisele neoonile samasugune tera suu peale. Tänaseks on nakatunud kolm neooni.
Ravi olen teinud vastavalt õpetusele (enne ravi alustamist 30% veevahetus, ravimit 10 ml 100 l vee kohta, päev vahet, jälle veevahetus ja ravim). CO2 võtsin välja, toidan vähe, kuid temperatuuri ei tõstnud, sest ancistrus ei kannata üle 26 kraadi, vähemalt kirjanduse andmetel.

15-päevane ravikuur peaks lõppema 4.detsembril, kuid täpid ei paista taanduvat. Samuti ei ole ma märganud parasiidi 4-päevast tsüklit, kus suur mannatera peaks eemalduma (kõige esimesena nakatunud neooni valge tera on 11 päeva olnud kogu aeg enam-vähem ühe suurune).

Minu akvaariumi andmed:
1. 56 liitrit
2. sisefilter, soojendi, pärmi-CO2 (hetkel väljas)
3. veevahetus iga 2 nädala tagant 10 liitrit
4. temperatuur 26 C, pH 7,0 (hetkel tõenäoliselt kõrgem), NO3 5 ppm
5. 10 neooni, 1 ancistrus, krevetid

Tegin ka pildid, kuid need on suure andmemahuga. Väiksemaks tehes mahuksid nad küll akvaristika fotoalbumisse, kuid sel juhul ei oleks neooni suu peal olevat valget tera näha. Hea meelega saadaksin nad meili teel (kui saaksin aadressi, kuhu pilte saata).

Siit minu küsimused:
Kas peaksin ootama veel paar nädalat või eemaldama haiged kalad ja lootma, et teised ei haigestu? Või filtreerima Punktoli aktiivsöega ja alustama hoopiski bakteri ravi (JBL lehel kirjutas, et bakteriaalne haigus võib olla väga erinevate vormidega ja tihtipeale on ihtüoosil ja bakteriaalsel infektsioonil võimalik vahet teha vaid mikroskoobi all)?

Ette tänades,
Anneli

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 01, 2010 12:58 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Fotosid saab üles laadida nt. upload.ee-sse.
Kui nii pikalt ei ole punktol tulemust andnud, siis võib arvata, et tegu ei ole ihthyophthiriusega. Seega peaks ikkagi söega ravimi välja filtreerima ja proovima bakterivastase ravimiga.

Üles
 Teema pealkiri: Kalade pildid
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 01, 2010 10:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aitäh kiire vastuse eest.

Panin neoonide pildid upload.ee-sse ülesse:

Neoon 1 küljelt vaates: http://www.upload.ee/image/957608/neoon_1_kuljelt.JPG

Neoon 1 otsevaates:
http://www.upload.ee/image/957612/neoon_1_otse.JPG

Neoon 2, kellel on lõpuse juurest punane (ehk on haigusega seotud):
http://www.upload.ee/image/957613/neoon2.JPG

Diagnoosi oodates,
Anneli

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 01, 2010 10:52 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Jaa, see on ikka pigem bakteriaalne jama (mouthrot). Ich hakkab enamasti uimedelt ja ei piirdu 1-2 täpiga. Lisaks on need täpid ichi jaoks tiba liiga suured ja ebakorrapärase kujuga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 06, 2010 05:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
Mul sarnane jama rasboradega. Ühel on lausa samamoodi lõpuse juurest punane. Tegin kohe, kui avastasin valge täpi suu juurest, sera bactopuri kuuri, aga miskit ei muutunud. Mingiks ajaks jätsin asja sinnapaika, siis proovisin sera omnipuri, kuna see peaks aitama kõige vastu-seened, bakterid ja parasiidid. Jällegi ilma muutusteta. Nüüd olen uurinud ja puurinud internetis ning jõudsin järeldusele, et äkki hoopis costia. Üks sümptom, mis mind sedaviisi mõtlema pani, on kalade sügamine. Nad teevad selliseid kiireid liigutusi asjade vastu. Kaks tükki on ka akvaariumist välja hüpanud. Üks suvel, kui luugi õhutamiseks lahti jätsin. Teine klaasist ääre peale, mis akvaariumi ülaosas asub. Igal juhul olen nüüd üle päeva juba kolm doosi JBL Punktolit sisse pannud (koos temperatuuri tõstmisega). Esimene kord lisasin Ectol cristalit ka, aga muutusi ei ole :(
Ma ei saa aru, milles asi on. Olen kõike teinud vastavalt juhendile, vee parameetrid on koguaeg korras olnud, vett vahetan regulaarselt 10% nädalas. Miks ravi ei mõju? Kas peaksin proovima ikkagi bakterit ravida ja sinna otsa seent või peaksin mõne muu firma rohtusid proovima?
Üks asi, mis ma ise mõtlesin foorumit lugedes, on see, et ma ei ole filtrist švamme ravi ajaks eemaldanud. Samas kui kaladel oli mannatera, siis ma ka ei eemaldanud filtreid ja kõik said kenasti terveks. Kas asi võib olla selles?
Ahjaa, üks sümptom veel-haiged kalad on passinud akvaariumi nurgas suht ühe koha peal ja suuga mingeid liigutusi teinud. Ma ei tea kas seda saab just õhu ahmimiseks nimetada, aga midagi sarnast. Samas söögiisu on olnud koguaeg normaalne. Lisaks tuleks sellele tähelepanu pöörata, et haigus on kestnud päris pikka aega...ramirezid, ants ja kääbusguraamid ei ole nakatunud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 06, 2010 06:44 
Akvarist

mul oli kh samasugune jama. kasutasin JBL Punktoli, kuid see ei aidanud, lõpuks tegin lihtsalt akvas puhastuse. seejärel läks haigus ära. nüüd ongi nii, et kui vesi halvaks läheb, lööb haigus välja. kui jälle akva ära puhastan, kaob ka haigus. :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 06, 2010 07:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

joonas kirjutas:
mul oli kh samasugune jama. kasutasin JBL Punktoli, kuid see ei aidanud, lõpuks tegin lihtsalt akvas puhastuse. seejärel läks haigus ära. nüüd ongi nii, et kui vesi halvaks läheb, lööb haigus välja. kui jälle akva ära puhastan, kaob ka haigus. :D

Ma puhastan iga nädal akvaariumi koos veevahetusega...nii et selles küll asi ei saa olla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 06, 2010 07:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vastuseks kasutajale AIE:

Ka minu kalad sügavad end vastu pinnast ja taimi. Ka need kalad, kellel otseselt teisi haigussümptomeid ei ole avaldunud, sügavad end aeg ajalt. Sügamine võib viidata näiteks sellele, et kaladel on kõhukinnisus või mingi bakteriaalne jama. Samuti lugesin Akvaariumiteaduse Käsiraamatust, et ka mannatera haigust põhjustav parasiit paneb kalad end vastu pinnast sügama. Nimelt tekitab parasiit kala organismis pesitsedes toksiine, mis häirivad nende ainevahetust ja on otseselt mürgised. Samuti kirjutati seal, et parasiidiga nakatunud kalad armastavad ujuda veevoolus. Nad kas püüavad sel teel parasiidist vabaneda või end sügada.
Nii, et see sügamise asi on väga keeruline....

Huvitav, kas ka terved kalad armastavad end vahest sügada?

Ka mina ei ole ravi ajaks svamme eemaldanud. Olen aru saanud, et eemaldama peab ainult nö makaronid. Minul neid filtris ei ole. Kas juhul kui näiteks ravi ajaks filter eemaldada, ja hiljem kui kalad terved on, filter uuesti sisse panna, ei tule koos svammiga tagasi ka haigus?

Lugesin foorumist, et kellegil oli probleem nö kasvaja laadse moodustisega suu piirkonnas, mis on kalaga sama värvi. Ka minul on neid esinenud. Nagu tüügas kasvaks suu küljes, mis ei ole pindmine, vaid nagu tungiks kala seest väljapoole. Ei osanud neid kuidagi ravida ja tavaliselt lõppes nende neoonide elu sügavkülmikus (kasvaja hakkas lõpuks kala toitumist takistama).

Praeguseks olen teinud 3 päeva bakteriravi (Sera baktopur). Siiamaani ei ole muutusi märgata. Plaanin seda teha vähemalt nädal aega veel või kuni sümptomid kaovad. Annan teada, kuidas ravikuur lõpeb.
Lisaks olen märganud veel üht sümptomit: mõnel neooni on raskusi ujumisega, nende saba kisub ülespoole. See on dropsy sümptom, aga soomused ei ole turris.

Foorumis ringi sobrades olen avastanud, et väga paljud akvaristid maadlevad samade haigusttunnustega. Nimelt on tegu kas mannateraga või bakteriaalse jamaga. Õnneks leidsin Maria soovituse: mannatera haigus algab eranditult täppidega uimedelt.
Hea oleks akvaristikafoorumi oma andmebaas (lisaks JBL Hospitalile), kuhu aktiivsemad akvaristid võiksid lisada oma haigete kalade pilte ja kirjutada, mis ravimiga nad seda ravisid ja kas aitas.
JBL Hospitalis on küll palju pilte, kuid need on tavaliselt kaladest, mis on juba väga haiged/suremas. Enamik akvariste märkab haigust varem, näiteks kui see on alles nö valge täpi staadiumis nagu minul.
Näiteks arvas Maria, et minu neoonidel on võibolla mouthrot. Kui ma seda haigust JBL Hospitali lehelt otsisin, leidsin kala, kelle suu oli juba ära mädanenud ja ei sarnanenud minu kala väikese valge täpiga mitte üldse.

Foorumi alateemas parasiidid, haigused on erinevate postituste all palju materjali, aga see ei ole läbinud nö tsensuuri. Siin on küll palju juttu, aga umbes 80% sellest on täiesti kasutu (foorumi postitused pealkirjaga: appi, kala sureb kohe ära, aidake!). Abi otsiv foorumi külastaja peab väga palju lugema enne, kui ta jõuab õige teemani. Tavaliselt on selleks ajaks haigete kalade pildid kustutatud ja lugeda on vaid umbmäärast kirjeldust kala haigusest.
Kahjuks nõuab eelpooltoodud JBL Hospitali laadse keskkonna tegemine väga palju aega, mida meil vist kellelgi ülearu ei ole.

Tervitades,
Anneli

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 06, 2010 08:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

AnneliR kirjutas:
Vastuseks kasutajale AIE:
Lugesin foorumist, et kellegil oli probleem nö kasvaja laadse moodustisega suu piirkonnas, mis on kalaga sama värvi. Ka minul on neid esinenud. Nagu tüügas kasvaks suu küljes, mis ei ole pindmine, vaid nagu tungiks kala seest väljapoole. Ei osanud neid kuidagi ravida ja tavaliselt lõppes nende neoonide elu sügavkülmikus (kasvaja hakkas lõpuks kala toitumist takistama).

See olin kahjuks mina. Neoonid pole siiani terveks saanud :( Kogu sellest saagast, millest kirjutasin oma teemas, jäid ellu ainult 2 kala. Nemad siis ei idanenud ega mädanenud-kui nii võib öelda. Kuna tegemist on parvekaladega, siis arvasin, et ilma liigikaaslasteta surevad nad igal juhul stressi ja muretsesin juurde 4 neooni. Mingi aja pärast kui uued kalad ei olnud nakatanud, panin kõik üldakvasse tagasi. Üks nö vanadest olijatest (neoonidest) suri mingi hetk üldakvas ikkagi ära, ülejäänud viis on alles, aga nendest 2 on mingite sümptomitega, ehk siis üks vana neoon ja üks uus. Neid sõlmi enam ei ole, aga keha ja saba peal ning suu juures on mingi valge moodustis. Rasborade haigust ma neoonide omadega koos ei käsitleks-selles mõttes, et rasborad jäid haigeks juba siis kui neoonid raviakvas elasid. Olen kasutanud ka erinevaid või siis desinfitseeritud tarvikuid erinevates akvades möllamiseks.
Ma ei tea, kas mulle tundub, või parvekalad ongi kuidagi haigemad kui teised? Mul teistel oli mannatera korra, aga selle ravisin välja ja nüüd on nad täiesti terved...
PS: postituste pealkirjad võiks tõesti olla informatiivsemad ning sarnased teemad kokkutõstetud. See oma andmebaasi idee on ka hea :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 06, 2010 08:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Unustasin kirjutada, et lisasin rasbora pildi oma albumisse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 08, 2010 05:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuidas Sul AnneliR ravimine baktopur'iga edeneb? Ma olen tänaseks kalu Punktoliga juba 8 päeva ravinud, kuid märgatavaid muutusi pole. Tundub, et kahel rasboral on isegi hullemaks läinud-on kuidagi apaatsemaks muutunud :( Paistab, et tegu pole ikkagi parasiidiga...Samas olen baktopuri ja omnipuri ka juba proovinud, ei tea kas peaks siis lihtsalt pikema kuuri tegema või bakterivastase+sinna otsa seenevastase ravi?
Vaatasin kalendrist, et olen baktopuri kuuri teinud mais, kas tõesti bakteriaalne haigus areneb nii aeglaselt? Tänaseks peaks kaladel sabad ja suud juba ära mädanenud olema... :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 08, 2010 07:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

AIE-le:
Kui kaua sa baktopuri kuuri tegid? Äkki liiga vähe. Õpetuses on kirjas küll, et ainult 3-st päevast piisab, aga ma usun, et nädal peaks vähemalt tegema.
Kui Sera tooted ei aita, võib ju JBL-i bakterivastast ravimit proovida. See punn rasbora lõua all tundub olevat sarnane sellega:
http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perp ... dPic=005_d
Lihtsalt Sinu kalal on seda tunduvalt vähem.
Ihtüoos see tõenäoliselt ei ole, siis on valged täpid palju väiksemad.

Minu baktopuri ravim on aidanud ühte kala, sellel kadus suu juurest valge "punn" ära. Nüüd ootan, et ka teistele mõjuks.
Siin on link kalale, kellel on veel haigus:
http://www.upload.ee/image/972073/IMG_1807.JPG
Samuti on kaladel peale mouthroti ka finrot (vist):
http://www.upload.ee/image/972080/IMG_1781.JPG

Teen ravi vähemalt selle nädala lõpuni. Praeguseks on ravikuur kestnud alles 5 päeva.

Head tervenemist!
Anneli

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 08, 2010 10:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

AnneliR kirjutas:
AIE-le:
Kui kaua sa baktopuri kuuri tegid? Äkki liiga vähe. Õpetuses on kirjas küll, et ainult 3-st päevast piisab, aga ma usun, et nädal peaks vähemalt tegema.

Ma ei mäleta ja kuna ravisin samal ajal raviakvas neoone, siis on märkmed kalendris suhteliselt segased. Samas olen lugenud, et õige ravimi puhul peaks reeglina muutused toimuma juba peale esimest doosi...
AnneliR kirjutas:
Kui Sera tooted ei aita, võib ju JBL-i bakterivastast ravimit proovida.

Proovin JBL Furanoli ja annan teada kuidas sellega läheb.

Head tervenemist ka Sinu kaladele!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 08, 2010 11:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Alates 2005 aastast on avastatud vähemalt 5 Ichthyo tüve, mis ei allu ravimitele. JBL-li kasutavad Saksa kalamüüjad on katsetega seganud ravimeid ja sitke täpihaiguse on parima tulemuse andnud selline ravimite kombinatsioon: 0,5 doosi Punktolit + 1 doos Furanoli + 0,5 doosi Oodinoli. Juba nõrgenenud kalad ei ela seda üle, kuid enamuse õnnestub päästa.
Samuti on veel Saksa tootjaid kombineerinud bakteriaalseid ja parasiidivastaseid ravimeid, et ravida nn " transpordimannatera", mis võib välja lüüa palju hiljem ja on tavalisele raviskeemile suhteliselt vastupanuvõimeline.

Katrin

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 16, 2010 04:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma arvan, et minu kalade puhul ei ole tegemist mannateraga ikkagi, sest selle aja peale peaks olema rasboradel neid täppe juurde tulnud. Neoonidel see valge "jama" kehal ja uimedel pole üldse midagi täpi sarnast.
Mul saab täna Furanoli kuur läbi, rasboradel nagu oleks veidi paremaks läinud, aga päris kadunud valge täpp suu juurest ei ole. Äkki mõni targem oskab öelda, kas oleks mõttekas üks kuur veel otsa teha või võtab paranemine lihtsalt aega ja peaksin veidi ootama?
Neoonidel on täiesti muutusteta :( Tõstan nad raviakvasse igaks juhuks tagasi...

Üles
 [ 27 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver