foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 01, 2009 09:15 
Akvarist

Möffu Oscari analoogne (mitte küll otseselt sama) probleem ja kala kurb saatus (siiralt kahju, et teda päästa ei õnnestunud /kalad/15061/index.html )
pani mind rohkem muretsema enda Oscari pärast ning loodan, et ehk oskab keegi aidata või head nõua anda.

Mõned kuud tagasi avastasin, et ühel Oscaril on suu lahti. Arvasin (võimalik, et ekslikult), et suurest toiduahnusest titena ahmis lõualuu paigast. Oli siis umbes 10 cm, praegu 15 cm.
Olen teda sellest alates pingsamalt jälginud ning tõdenud, et muus osas tema toimetamistes erinevust ei ole. Erilised seltskonnalõvid pole nad kunagi olnud. Pigem pisut ettevaatlikud. Ujuvad kenasti külg külje kõrval ringi. Kui süüa hakkan andma, siis jälgivad esmalt mind silmanurgast ja hakkavad siis vargsi toidule lähenema. Tollel Oscaril on tänu lahtisele suule probleem söögi haaramisega, kuna ei liigu ta suu ei kinni ega lahti. Kuna ta haarata ei saa, siis vupsavad ka toidupalad kergelt ta suust eemale, kui üritab allalangevat pala haarata. Ta on leidnud endale variandi toidu kätte saamiseks - nimelt ta imeb selle endale suhu, aga sedasi on langevaid tükke raske kätte saada. Käib siis neid põhjast suhu sisse "imemas". Tsipa üritab ka nö mäluda ja põsed kuigi palju liiguvad. Kosub ja kasvab aga teise Oscariga üsna võrdselt, mis näitab, et saab söögi siiski kätte, kuigi suurema vaevaga ja elutahe on olemas. Temale mõeldes teen osad lihatükid väiksemad, et oleks kergem haarata.

Tänu sellele, et neile näib meeldivat (või pakub uudishimu) fotoaparaadi välk, siis sain ka pildistada tema lõuaosa erinevate nurkade alt.
http://ly.pri.ee/oscar/
Näha, et ka kurgualune on justkui pisut kehast eemal.

Pole julgenud teda veel kinni püüda ja lõua alt mudida, kuna kardan siiralt talle rohkem kahju, kui kasu teha. Ei näe ka, kas on miski kivi sedasi kuskile keele alla sügavamale sattunud või on miski luu osa hoopis sedasi viltu. Kui viimane variant, siis võin tõesti lõuaalt silitades talle pigem kahju teha (oskamatusest).
Olen üritanud Interneti avarusest abi leida, aga olen üsna jänni jäänud. Lootsin ka õhkõrnalt, et ehk on kuskil mõni õpetlik-näitlik video, kuidas kala suhu nii läheneda (nagu näiteks kalamaimude kätte saamise kohta emakala suust), et kalale viga ei tee. Leidsin ühe Koi sarnase probleemi, kus räägitakse ka võimalikust lõualuu paigast ära olemisest muu hulgas
http://www.koivet.com/koivet/index.php? ... &Itemid=61

Kunagi ammu, oli mu ühel kuldkalal kivi suus kinni, mille sain tõmbi otsaga hambatikuga kergelt välja, kuna kivi oli näha ja see kala oli müstiliselt usaldav. Ujus ise mulle käte vahele ja lasi ilma siplemata teda aidata ning usaldas mind pärast sedagi. Akvat puhastades käis end vastu mu kätt silitamas ja vaatas mulle pika pilguga otsa, justkui näitamaks, kui suur sõber ta on. Ta justkui suhtles minuga silmast silma.
Praegu olen Oscari suhtes aga üsna nõutu, mida teha või kas saabki üldse midagi teha. Saab ta vaatamata oma "veale" õnneks söödud ja kosutud, aga kahju temast kohe.

Oh, Dr Dolittle, kus Sa oled?
On ehk kellegil veel analoogset probleemi olnud või oskab mind juhendada-aidata, mis ma teha saaksin (kui saaksin). Kuna suust sisse vaadates pole näha, mis seal on, siis ei saa ka pintsetidega läheneda.
Igal juhul tänud ette igasuguse nõuande eest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 01, 2009 09:33 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
pean kõigepealt kiituseks ütlema, et väga hea kvaliteediga fotod. harv juhus, kui siia selliseid satub.
kahjuks pean sind teisalt kurvastama, sest kalal on tõsine pea deformatsioon, mida ei paranda enam miski. võimalik, et see on saadud trauma tõttu, võimalik, et see on kaasasündinud ja võimalik, et see on hoopis geneetiline viga (nagu downi-sündroom inimestel). kahjuks ei saa ma 100% öelda, mis on selle põhjuseks. aga kui sa vaatad kõigepealt seda pilti: http://ly.pri.ee/oscar/10_oscar_31mar09.htm , on näha, et ülahuul on rullunud ülespoole ja isegi, kui lõua all olev eend kuidagi eemaldada, ei saaks kala ikkagi suud sulgeda. siit: http://ly.pri.ee/oscar/08_oscar_31mar09.htm on näha suhu tekkinud paksendid, mis võimaldavad kalal avatud suuga toitu neelata (seega on ta oma puudega kohastunud). paksenditega on aga paraku nii, et kui need on kord tekkinud, siis ära neid võtta enam ei saa. isegi, kui kala lõualuud opiga lappida, ei saaks ta hiljem normaalselt neelata. nii, et las olla. on puudega inimesi, on puudega kalasid. usutavasti elab ta veel pikka aega.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 01, 2009 09:54 
Akvarist

Suur-suur aitäh Sulle, Maria! Sina oledki akvaristika Dr Dolittle:) Ja aitäh kiituse eest piltide koha pealt. Eks ma tahtsin, et oleks võimalikult hästi näha, milles probleem.
Kuna sisemas kahtlustasin isegi (kuigi ei tahtnud vast endale tunnistada), et ma ei pruugi saada teda aidata, siis ei julgenud teda ka torkima minna. Tegemist on äärmiselt vapra kalaga, kes on õppinud oma "puudega" elama. Vaikselt lootsin, et ehk on miski võimalus teda aidata, aga Sinu kirja lugedes ja neid pilte selle valguses vaatamast, annab tõesti mõista, et teda ei saa muul moel aidata, kui et pakkuda talle võimalikult head elukeskkonda ja arvestada tema "puudega". Loodan isegi talle pikka iga, sest elutahet näib tal kõvasti olema. Vaatamata sellele, et ta invaliid, on ta mulle ikkagi väga tähtis.

Kuna tema jaoks teen osad toidupalad väiksemaks, kaovad paljud palad pragudesse või kivide vahele, kust ta neid oma suuruse tõttu kätte ei saa. Sestap tegin ka mõni aeg tagasi teema, et kas oleks keskeid väiksemaid kalu, kes sobiks sellesse suurde rahulikku maailma elama ja need väiksemad toidupalad kätte saaks /kalad/15619/index.html

Aitäh Sulle veel kord!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 01, 2009 10:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

lyy - kas sul seda vaprat kala näpu vahelt ei õnnestu sööta?
Mul ei ole oscarid - skalaarid on ja kui ma jäätunud sääsevastsed vette panen, siis jääksid osad kalad söömata - mul on 1 triibuline skalaar, keda teised tõrjuvad ja teda söödan näpuvahelt. Oscar loomulikult on 10 X suurem kui kõige suurem skalaar, keda mina näinud olen (p6ltsi akva skalaar oli nagu elevant, tõesti :) ) aga äkki õnnestuks? Kui näiteks käe kaitseks kollased köögi kummikindad kätte panna? Või kui sprite pudelist teha selline kühvli moodi asjandus, kust ta oma palakese kätte saaks?

Igal juhul parimat Sulle ja su vaprale ossule :)

3 Guraamit, 1 ants,2.10.07,4 pärlskalaari 14.10. 07 15.10.07 ants Tinna,08.07.08 Hoplosternum thoracatum Algus 29. 07. 07. 250L AZOO CF-1200,CO2; 4x 30w 21. 09. 08 500L +õhupump13.10.08 http://filmipaevad.ee/2011/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 01, 2009 10:55 
Akvarist

Aitäh Sulle, Ümeramees, heade sõnade ja nõuannete eest!
Kui need Oscarid olid nooremad ja "rohelised", käisid aplalt näpu vahelt söömas. Vaikselt hakkas see taanduma ja tagasi mõeldes vist sellest ajast, kui ühel neist puue ilmnes. Kuna arvasin, et see aplus ühel neist lõualuu paigast viis, ei hakanud ka vägisi ootama, et näpuvahelt sööma tuleksid. Aga vahva on jälgida nende omavahelist tugevat sidet. Kus üks liigub, seal ka teine ja vastupidi. Hoiavad kenasti teineteise lähedusse ja justkui toetaksid teineteist.
Aga - Sinu Sprite pudeli idee on lahe. :) Tegelikult olen sellele vaprale kalale mõeldes ehitanud talle ka spets söögipaiga. Samas akvas on ka 2 Plecot, kes kasvavad hulka kiiremini, kui Oscarid (tuues olid ühesuurused, 5-5,5 cm, praegu Plecot 25 cm, Ossud 15 cm). Kuna Plecod krabavad-lutsutavad lihatükke põhjast, siis ehitasin kookosekoorest ja savist lillepoti alusest Oscarile kõrgema söögikoha, kuhu lihatükid peale langevad ja ta neid kergemini kätte saab. Toimib muide.
Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 02, 2009 03:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul ka isasel oscaril (ca 20cm) alalõug suurest spagettide söömisest (vist siiski oli see mingi kaklus) paigast ära - ei käi lõpuni kinni ja on nagu ülemisest suupoolest kõvasti eespool. Oscar ei tee sellest väljagi, pigem kasutab oma uut jõhkramat välimust veel suurema ülbitsemise eesmärgil ära. Mäletan, et pärast omavahelist lahingut oli see tüüp mitu nädalat külili veepinnal, pooled uimed küljest läinud ja silm udune. Ikka müstiline taastumisvõime on nendel kaladel. Minu oscarid söövad heameelega sõrmedelt, aga ma parema meelega lasen seda söötmist pahaaimamatutel külalistel teha :D

Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver