foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 43 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Minu esimene akvaarium:)
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 01, 2007 12:40 
Akvarist

Tere!
Paluks sis abi et mida juurde vaja oleks,kui olemas on:
1. Sinu akvaariumi suurus ja mõõtmed: Akvaarium on 60 liirtrine ilma kaaneta ümmargune
2. Tehnika: Olemas on Eheim´i õhupump,valguseks on tavaline päevavalgus/lambivalgus
3. Pinnaseks on Kalakese poest ostetud põhjakruus(oli vist kruus,ühesõnaga suhteliselt pisikesed kivid),dekordatsooniks on oma aiast korjatud kivid ja pisikesed klaas kuulikesed(kõik on läbi pestud),taime/taimi lähen ostma
4. Vee parameetreid veel ei tea, sest teste pole veel teinud.

Kaladest tahaks sisse panna kuldkalad.

Kuna olen juba 2 päeva siin lugenud ja juhe on nii koos,et ei saa enam aru mida vaja on ja mida mitte siis ostustasin teema teha....

Päikest ja kõiki ettepanekuid ootama jäädes,
Meryt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 01, 2007 08:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 4
Filtrit läheb ka vaja. Kui paned elustaimi, siis vaja lisavalgustust, aga üldiselt kuldkalad söövad elustaimi meelsasti.
Tavalised kivid võivad mõjutada vee parameetreid, samas ma ei tea, kas kuldkaladele see loeb.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 02, 2007 08:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

olen kuulnud, et kuldkalade põhjakruus peaks pigem olema nii suur, et nad seda neelata ei saa. kuna nad korraldavad põhjas üsna palju, siis võib juhtuda, et mõni neelabki kivi alla....see ei lõpe hästi.

elustaimi vaadates otsi kindlasti midagi sellist, mida kuldkala eriti ei taha, sest muidu ei jää sellest varsti enam midagi alles.

kui võtad kuldkala, siis vaata, et sa üle ei toida ja vett õige aja tagant ja õiges koguses vahetad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 02, 2007 10:08 
Akvarist

seda olen ka mina kuulnud...
ja küsisin kalakese poes ekstra et kas see põhjakruus sobib kuldkaladele ja öeldi et pidavat sobima..ja toiduga olen ka juba saanud oma õppetunni( äiapapa tuli puhkusele ja muutus ülihoolitsevaks)

aga tegelt mul nüüd selline probleem et võtsin uuesti kätte,pesin akvaariumi uuesti puhtaks ja keetsin kõik kivid läbi,aga põhjakruusa võin keeta nii palju kui tahan(juba 3 x olen seda teinud,ka koos soolaga mida öeldi kalakese poes, et see võib aidata) aga põhjakruusa vesi ei lähe selgeks...ikka jääb selline pool õline ja hägune kiht vee peale kui kruus vette seisma jätta :? :( ja nüüd tahakski nõu et mida nüüd peale hakata...olen kõik läbi prooovinud...äkki keegi teab mis aitaks :?:

Häid ideid ootama jäädes,
Meryt

Üles
 Teema pealkiri: Põhjakruus
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 02, 2007 10:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Minul oli oma esimese akvaga selline kogemus, et poest ostetud spetsiaalset akvaariumi kruusa pesin vähemalt 20x ämbris leige veega, enne kui puhtaks jäi. Kummikinnas oli lõpuks käes, sest kätenahk läks sellest keerutamisest hellaks. Uue akva põhiline aluspind on kuivliiv ehituspoest, mida pesin vaid mõned korrad. Keetmine ei eralda neid pisikesi lenduvaid osakesi ja sodi, ainult loputamisega saad need välja.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 02, 2007 10:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Kalakese poe kruusast ei tea midagi, olen korra ostnud Sõpruse pst. zoopoest paar kotikest. Sealset pinnast loputasin ämbris ca 3..4 korda kuni väljavoolav vesi puhas paistis ja panin purki. Vesi jäi puhtaks.
Sisefiltri kasutamise puhul olen peale puhastamist ja suuremat solgi üles keerutamist pannud filtri pea sisse ümmarguse kosmeetikavati tüki. Päeva pärast võib selle "peenfiltri" välja visata ja edasi läheb tavalist rada mööda.

Huvitav, mis asja nad poes kruusa pähe küll müüvad? Ja soola kasutamine puhastamiseks ...tundub kuidagi kahtlasena. Ise küll ei riskiks sellise olluse sisse kalu lasta. Õline veekiht on eriti kahtlane!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 02, 2007 11:08 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Ma arvan, et tegemist proteiinikihiga, mis akvavee pinnale tekib, See on peamiselt "noorte" akvaariumide probleem ja selle saab eemaldada majapidamispaberiga, kui laotad selle veepinnale ja siis jälle välja tõstad. On olemas ka looduslikke proteiinikihi "hävitajaid" - kalad, minu kogemustest mollid. Ei teeks paha ka kui veepind liiguks. Filter tuleb sul nii või naa muretseda(muidugi, kui sul seda veel ei ole), suuna selle veejuga nii, et veepind liiguks. Siis on vesi ise ka hapnikurikkam ja kaladel parem.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 02, 2007 11:16 
Akvarist

Pets kirjutas:
Ma arvan, et tegemist proteiinikihiga, mis akvavee pinnale tekib, See on peamiselt "noorte" akvaariumide probleem ja selle saab eemaldada majapidamispaberiga, kui laotad selle veepinnale ja siis jälle välja tõstad. On olemas ka looduslikke proteiinikihi "hävitajaid" - kalad, minu kogemustest mollid. Ei teeks paha ka kui veepind liiguks. Filter tuleb sul nii või naa muretseda(muidugi, kui sul seda veel ei ole), suuna selle veejuga nii, et veepind liiguks. Siis on vesi ise ka hapnikurikkam ja kaladel parem.

Eks ma proovin seda sinu varianti...eks vaatab mis välja tuleb,sis annan teile ka teada..
Aga sain vist nüüd selle põhjakruusa puhtaks,vähemlat mulle tundub..Lugesin siin et keegi oli ka oma kruusa saanud puhtaks "lilla veega",nüüd katsetan hetkel seda.Aga paistab et annab tulemust :)
Täna käis ämm kalakese poes seda filtrit küsimas ja teatati talle, et ümmargusele akvale ei ole ega tehta sellist( või sai tema millestki valesti aru :? ) :roll: :?
Aga kas ma kuldkaladega tohin neid mollisid kokku panna? :oops:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 02, 2007 11:22 
Moderator
Kasutaja avatar

Ümmargusele mullile vist tõesti ei tehta filterid. See on nende purkide üks paljudest puudustest (mida müüjad kindlasti ei rääkinud :( ).
Heal juhul saad sobiva mõõduga filtri ikka akvasse toppida, kinnitamine võib olla keerulisem.
Mollyd on troopikakalad, kuldkalad aga külmavee elukad.
Lilla vesi on vist kaaliumpermanganaat. Kasutatakse desinfitseerimiseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 02, 2007 11:37 
Administraator
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:

Õige märkus, kui tahad kuldkalu pidama hakata, siis molly'd ei sobi nendega, Molly'd tahavad tunduvalt soojemat vett, kui kuldkalad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 12:57 
Akvarist

Felch kirjutas:
Ümmargusele mullile vist tõesti ei tehta filterid. See on nende purkide üks paljudest puudustest (mida müüjad kindlasti ei rääkinud :( ).
Heal juhul saad sobiva mõõduga filtri ikka akvasse toppida, kinnitamine võib olla keerulisem.
Lilla vesi on vist kaaliumpermanganaat. Kasutatakse desinfitseerimiseks.

Ega seda jah keegi ei rääkinud :? aga noh eks vaatab, mis mu noormees selle peale ütleb, kas ta viitsib sellega tegeleda või mitte(ma mõtlen sis mingi süsteemi loomise/väljamõtlemise peale) Kui mõtet sis pean ise jälle asju ajama hakkama...

Ühesõnaga selle kaaliumpermanganaadiga sain sis lõpuks oma põhjakruusa puhtaks.Enam ei teki sellist õlist ja valgete mullidega kihti veele peale...Nüüd julgen juba selle kruusa vaikselt akvaariumisse panna..Aga jube vihale ajab see jutt et pesete kruusa sooja veega läbi ja kõik ok :evil:
Vot niih...Aga eks ma lähen homme käin seal kalakese poes vaatan mis nad räägivad...Äkki oskavad vähemalt mingit sellist filtrit soovitada mida kuidagimoodi annaks minu akvasse panna...
Aga mis siis ikka eks ma jään ikka oma kuldkaladele truuks, ei võta neile mingeid teisi seltsi...Ma ise mõtlesin et muidu jääb äkki neile see pind ka seal väga väikseks... :roll: Sest kui ühe kuldkala kohta tuleb arvestada 20-25l vett..Praegult olen kahevahel kas võtat 2 kuldkala või 3..
Mis te arvate kas kolm läheb paljuks? Ja kus poes võiks sis olla kõige parem kalavalik?

Tänan kõiki kes leidsid aega mulle vastamiseks :)
Päiksest teile ja uusi huvitavaid mõtteid ootama jäädes,
Meryt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 08:34 
Moderator
Kasutaja avatar

meryt15 kirjutas:
Ühesõnaga selle kaaliumpermanganaadiga sain sis lõpuks oma põhjakruusa puhtaks.Enam ei teki sellist õlist ja valgete mullidega kihti veele peale...Nüüd julgen juba selle kruusa vaikselt akvaariumisse panna..Aga jube vihale ajab see jutt et pesete kruusa sooja veega läbi ja kõik ok :evil:

Enamasti nii ongi, ma pole kunagi mingit keetmist, praadimist ega muud imevärki teinud - ehituspoest ostetud kruus ära pesta ja on väga hästi sobinud, olen isegi pesemata pannud ning polnud kah häda, mõned päevad vesi oli veidi hägune. Nii et jääb arusaamatuks mille peale vihastad, kruus on ehituspoes nii odav et mingi probleemse kruusaga mässamine küll mõistlik ei tundu.
meryt15 kirjutas:
Aga mis siis ikka eks ma jään ikka oma kuldkaladele truuks, ei võta neile mingeid teisi seltsi...Ma ise mõtlesin et muidu jääb äkki neile see pind ka seal väga väikseks... :roll: Sest kui ühe kuldkala kohta tuleb arvestada 20-25l vett..Praegult olen kahevahel kas võtat 2 kuldkala või 3..

Mull on üldse üks õnnetus, kui oleksin sunnitud seda kasutama siis soolaksin sinna kurke või kui tingimata akva siis piirduksin taimede ja krevettidega. Mullile on tülikas filtrit ja soojendit sättida, troopikakalade jaoks oleks soojendi abiks ning kuldkala kui suure läbustaja jaoks oleks jälle filter hea (loomulikult ka teistele kaladele kulub ära). Kuldkala on ses suhtes niru valik et see piirab ära ka Su tulevased valikud - kuna kuldkala on külmaveekala siis troopikakalu sinna juurde panna ei sobi. Kui üldse kuldkalu võtta (alla 100 liitri akvasse ma kuldkalu ei paneks üldse) siis üle kahe küll mitte.
Pakuks et ntx Tanichthys albonubes parv oleks vahvam valik, need kalad on üsna vähenõudlikud, nendega koos saad kenasti ka taimi kasvatada (kuldkalad kipuvad taimi hävitama). Kui kasutad elustaimi ning kalade ostmisel (ca 5 kala on paras, need on parvekalad) ega söötmisel liiga hoogu ei satu siis on nende kalade puhul võimalik läbi ajada ilma filtri, soojendi ja mullitajata. Tõsi, ka need kalad ei sobi kokku troopikakaladega kuna neile sobiv temperatuur on madalam. Viimati nägin neid kalu Lauteri tn. poes, kuid see oli tükk aega tagasi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 11:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 4
Mina panin akvaariumisse kruusa sisse täiesti pesemata :oops: (algaja siis), aga juba järgmisel päeval oli vesi akvaariumis selge. Eks ikka filter teeb põhilise osa puhastamisest. Võibolla oleks sul lihtsam panna välisfilter (mõtlesin, et ehk paigaldamine lihtsam, mitte et välisfilter hakkab imesid tegema, muud midagi)?

Viimati muutis krist68, Neljapäev Mai 03, 2007 01:25, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 01:18 
Moderator
Kasutaja avatar

krist68 kirjutas:
Mina panin akvaariumisse kruusa sisse täiesti pesemata :oops: (algaja siis), aga juba järgmisel päeval oli vesi akvaariumis selge. Eks ikka filter teeb põhilise osa puhastamisest. Võibolla oleks sul lihtsam panna välisfilter?

Mis imet see välisfilter peaks tegema? Nagu võis lugeda on teemaalgataja kruusaga asja juba jonksu saanud. Välisfilter toimib suuremalt jaolt bioloogilise filtrina, mitte peenfiltrina - kui eesmärgiks on peene hõljumi kinnipüüdmine siis sisemine mehaaniline filter teeb seda oluliselt tõhusamalt kui väline kanisterfilter. Ja mulli puhul välisfilter on iseenesest kummaline mõte.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 03:42 
Akvarist

Vihastasin kala poe peale sest seal räägitakse et piisab vaid loputamisest ja kruusa ostsin sealt mitte ehituspoest..Kuigi nüüd tundub et oleks ikka pidanud ostma ehituspoest,arvatavasti oleks sis kergemlat läbi saanud :D
Eks jah see mull pole nüüd tagantjärgi lugedes eriti tark otsus olnud..Aga see on juba tagantjärgi tarkus :? Aga hilisema arutamise juures, mis me perega teinud oleme, sis oleme jõudnud selleni et meil pole kandlislt akvat eriti kuhugile paigutada...Väikesid kalu :roll: Eks pean arutama mis öeldakse...Suhteliselt kindel soov on saada ikka neid kuldkalu..
Kruusa sain nüüd puhtaks jah.Sai akvasse ka ära pandud ja muu atribuutika ka(kunsttaime,kivid jne).

Üles
 [ 43 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver