foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 14, 2006 11:56 
Akvarist

Sain kingituseks 6-kandilise 40L-se ja umbes 50cm kõrguse akvaariumi (kaanega). Kaasas oli veel mullitaja ja põhjakruus. Kahjuks sisaldas kingitus kohe ka kalu (kukeke, 3 kupit ja 3 mõõksaba).. Seega kujunes mu esimesest akvaariumipidamisest välja pehmeltöeldes katastroof. Talitlesin müüja õpetuste järgi kuna olin totaalselt võhik sellel alal. Ei räägitud mulle midagi filtrist, püsivast temperatuurist, valgustusest. Lugedes siin foorumist, mida ma kõike valesti tegin, imestan, et kalad ja taimed need 5 kuud suutsid vastu pidada. Kahetsen väga, et ma midagi ise lisaks ei uurinud.

Omastarust tegin kõike korralikult ja nägin väga vaeva. Kalade surma tõttu aga jätsin akvaariumi 4 kuuks "nurka vedelema".

Nüüd otsustasin taas alustada, aga mitte enam nii nagu esimene kord.
Tänaseks olen juba mitmeid-mitmeid tunde foorumis veetnud ja end harinud. Eile täitsin akvaariumi veega. Põhjaks on eelnevalt pestud ja mitu korda keedetud-kuumutatud kruus ja mere- ning põllukivid.

Olen küll palju akvaariumi kohta uurinud, kuid on tekkinud küsimused just oma kindlate mõõtmetega akvaariumi kohta:

1)Kas ja kui suure/võimsa filtri ma peaks ostma?
2)Millise valgustuse peaksin muretsema? Kindel soov on elustaimi kasvatada.
3)Kui toas on kogu aeg püsiv temperatuur, kas siis on vaja soojendit?

Hetkel piirdun vaid nende küsimustega, kuna mu tekst on juba väga pikk.
:) Olen väga tänulik, kui keegi mu küsimustele vastab!
Ette tänades, Johanna-Maria

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 12:14 
Akvarist

Jonts kirjutas:

Olen küll palju akvaariumi kohta uurinud, kuid on tekkinud küsimused just oma kindlate mõõtmetega akvaariumi kohta:

1)Kas ja kui suure/võimsa filtri ma peaks ostma?
2)Millise valgustuse peaksin muretsema? Kindel soov on elustaimi kasvatada.
3)Kui toas on kogu aeg püsiv temperatuur, kas siis on vaja soojendit?

Hetkel piirdun vaid nende küsimustega, kuna mu tekst on juba väga pikk.
:) Olen väga tänulik, kui keegi mu küsimustele vastab!
Ette tänades, Johanna-Maria

1. Filter võiks olla mõeldud vähemalt 50 liitrisele akvaariumile
2. Siin foorumis on palju juttu olnud sellest, et taimedele on vajalik vähemalt 0,5 W liitri kohta, samas võiks vaadata, et need lambid oleks sarnased taimelambi spektriga.
3. Kalade veetemp oleneb kaladest, mida sa pead, nt troopilised kalad tahavad kõrgemat temperatuuri kui toatemp. (samas jälle oleneb su toatemp.).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 08:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

alustuseks sa võiksid endale panna akvasse eluspoegijad

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 12:00 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Hakatuseks räägiks eelmisest üritusest. Filter on küll hea kuid mitte möödapääsmatult vajalik asi, mullitaja pani vee liikuma ning kui vees polnud palju sodi siis tegelikult oleks sellest pidanud piisama. Kasulikud bakterid saavad pesitseda ka akva vees ning pinnases, selleks ei pea tingimata filter olema.
Valgustusest on kaladel aga jumala ükskõik, see ei saanud kuidagi kalade surmaga seotud olla.
Soojendi hoiab temperatuuri püsivana ning 24 kraadi mida enamasti pruugitakse on pisut rohkem kui toatemperatuur ning sobib enamikule troopikakaladele paremini, samas eksivad need kes arvavad et troopikas veetemperatuur pidevalt 24 kraadi on. Vajalik temperatuur sõltub jah kaladest, kuid gupid ja mõõksabad pole ses osas pirtsud (toatemperatuur peaks neile olema vastuvõetav) ning betta peaks küll tiba soojemat eelistama kuid vaevalt et temperatuur surma põhjuseks oli.
Nii et surma põhjus pidi olema mujal. Kui tihti ja kui palju korraga vett vahetasid? Kui tihti ja kui palju korraga kaladele süüa andsid?

Uuest akvast. Mitte kõik kivid pole sobivad akvasse panemiseks. Kui inglise keelt valdad siis sel teemal on pikemalt lugemist aadressil http://www.thekrib.com/TankHardware/rocks.html
Nii väikese akva jaoks sobib valgustamiseks ka laualamp säästupirniga, spekter pole küll päris sobiv kuid ajab asja ära. Hetkel on müügil selle jaoks IMHO (minu arvates) väga hästi sobiv lamp mõistliku hinnaga, kui mahti saan katsun sellest pilti teha. W/l suhe nii pisikesel akval võiks olla suurem kui 0,5 W/l (vt. ka /tehnika/7121/index.html ), mingi 40 W oleks ehk hea.
Soojendi võiksid siiski osta. Mullitaja on vastikult müratekitav asi nii et selle asendamine filtriga on seepärast vast mõistlik, hea oleks kui vesi ikka liiguks.
Eluspoegijad (gupid, mõõksabad, platid) on alguseks üsna turvaline valik, miinuspoolelt see et nad sigivad nagu hullud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 12:51 
Akvarist

Reinule:
Vett vahetasin ma õieti, kuid saatuslikuks võisid saada nn suurpuhastused, mille käigus ma kogu vee välja vahetasin. Sellega hävines ju kogu ökoloogiline kooslus, mis seni tekkinud oli. Teiseks hoidsin ma akvaariumit akna all, mida soovitas müüa, et taim ikka piisavalt valgust saaks. Seetõttu hakkas ka vetikas vohama ning sellele aitas kaasa liigne toitmine, kalad ei jõudnud kõike ära süüa ja toit hakkas põhja sadestuma.
Kalad aga ei visanud niisama oma kõhtu ülespoole, nagu paljud siin oma kalade surma kurdavad. Mul suri esimesena kukeke, kellel oli justkui 1 küljeuim ära rebitud ja saba pooleks hammustatud. Niimoodi katkiste sabade ja poolikute uimedega surid ka kupid. Mõõksabadel aga sellist asja ma ei märganud. Kunderi tänaval asuva poe müüja ütles, et tegemist oli mingi uimehaigusega. Temalt sain ma ka kogu eelneva nõu.

Inglise keelaga saan hakkama küll ja loen need artiklid läbi sealt. :)
Suur aitäh sulle! Ja teistele ka!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 12:53 
Akvarist

"Eluspoegijad (gupid, mõõksabad, platid) on alguseks üsna turvaline valik, miinuspoolelt see et nad sigivad nagu hullud."

Mulle endale meeldivad tohutult neoonid ja punamütsikesed. Kas nemad oleks alguses liiga riskantne valik?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 01:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:

Nii väikese akva jaoks sobib valgustamiseks ka laualamp säästupirniga, spekter pole küll päris sobiv kuid ajab asja ära. Hetkel on müügil selle jaoks IMHO (minu arvates) (minu arvates) väga hästi sobiv lamp mõistliku hinnaga, kui mahti saan katsun sellest pilti teha. W/l suhe nii pisikesel akval võiks olla suurem kui 0,5 W/l (vt. ka /tehnika/7121/index.html)

Kus kohas selliseid müügil on? Palju maksavad?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 02:02 
Akvarist

Lugesin ka need artiklid kivide kohta läbi. Ebasobivaks minu akvaariumis osutus üks metallitriibuga kivi ja Hiiumaa rannalt korjatud kivi, mida ma kahtlustan dolomiit olevat, kuigi selle leidsin mereveest ja on täiesti ümmarguseks lihvitud. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 02:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Jonts kirjutas:
Mulle endale meeldivad tohutult neoonid ja punamütsikesed. Kas nemad oleks alguses liiga riskantne valik?

Kui punamütsikeste all ikka kuldkalu mõtled siis need on külmaveekalad ning nendega sobivad kokku vaid teised kuldkalad, 40 liitrit on aga enam-vähem ühele kuldkalale sobiv akva. Peale selle on kuldkaladel pahatihti taimede hävitamise komme. Neoonid oleks sobivam valik, need aga armastavad tiba soojemat vett nii et soojendi oleks siis kohustuslik komponent. Neoone on muide mitu liiki ja nende liikide vajadused on pisut erinevad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 03:08 
Moderator
Kasutaja avatar

lennart kirjutas:
Rein kirjutas:
Nii väikese akva jaoks sobib valgustamiseks ka laualamp säästupirniga, spekter pole küll päris sobiv kuid ajab asja ära. Hetkel on müügil selle jaoks IMHO (minu arvates) väga hästi sobiv lamp mõistliku hinnaga, kui mahti saan katsun sellest pilti teha.

Kus kohas selliseid müügil on? Palju maksavad?

Pilt
Endale ostsin Mustika keskusest (seal kus kunagi oli Kadaka turg) suurest poest, täna nägin ka Rocca keskuses suure toidupoe tagaotsas, seal see piltki tehtud. Küllap neid igal pool liigub. Maksab nagu ka pildilt näha 169 krooni. Eks muidugi nagu iluga ikka kipub see olema vaataja silmades, kuid minu meelest on ta märksa kenam hulga kallimatest lampidest, sealhulgas isegi Tropica pakutavas spetskomplektis olevast lambist. Aga veelkord, see on vaid minu arvamus. :)

Viimati muutis Rein, Pühapäev Okt 15, 2006 03:32, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 03:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
Endale ostsin Mustika keskusest (seal kus kunagi oli Kadaka turg) suurest poest, täna nägin ka Rocca keskuses suure toidupoe tagaotsas, seal see piltki tehtud.

*** Liigne läbu kustutatud *** Rein

Kust aga sinna sobivat pirni saada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 03:24 
Moderator
Kasutaja avatar

Jonts kirjutas:
Mul suri esimesena kukeke, kellel oli justkui 1 küljeuim ära rebitud ja saba pooleks hammustatud. Niimoodi katkiste sabade ja poolikute uimedega surid ka kupid. Mõõksabadel aga sellist asja ma ei märganud. Kunderi tänaval asuva poe müüja ütles, et tegemist oli mingi uimehaigusega.

IMHO (minu arvates) võis tegemist olla lihtsalt halvast veest tingitud probleemidega, uimed saavad ka seeläbi kannatada. Kui seal aeg-ajalt bakterikooslus ära nulliti ja toidujäägid vedelema jäid siis tõenäöliselt see vesi muutus ühel hetkel lihtsalt eluks kõlbmatuks (ammoniaak, nitritid, nitraadid, misiganes üle normi).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 03:27 
Moderator
Kasutaja avatar

lennart kirjutas:
Kust aga sinna sobivat pirni saada?

Kui lepid tavalise säästupirniga siis kasvõi samast kohast kõrvalt riiulist. Kui tahad spetsiaalset taimekasvatuse pirni siis tõenäöliselt pead kusagilt eraldi tellima, pole ise sellega viitsinud vaeva näha.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 15, 2006 05:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul on akva kohal säästupirnid ja taimed kasvavad küll :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 16, 2006 09:28 
Moderator

Pildid: 10
Ma muretseks sellisesse väikesesse akvasse paar corydorast (põhja puhastama) paar otocinclust (vetikaid õgima) ja 1-2 väiksema kala veel
Ühtteist kaladest koos piltide ja soovituslike akvamõõtudega saad uurida http://www.aquahobby.com/e_gallery.php

Üles
 [ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver