foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 12 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Vee testimine
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2006 07:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Otsustasin oma akva vett targemate eeskujul testima hakata ja küsisin Tartu mnt poest nõu. Soovitati JBL Easy test'i, kus 5 parameetrit ühe testriba peal (ribakesi 25 tk). Rõõmustasin, et nüüd on kodus kõik selge ja raha ka kulus vähem. Kui esimest testriba võrdlesin, pidin kreepsu saama ja vaatasin kähku, kas tõesti mu kalad veel elus on :shock: ...olid.
Pidasin katset ebaõnnestunuks ja proovisin uue ribaga, tulemus oli veidi parem. Muidugi, võrdluseks on värviriba purgil ning toonid testri ja purgi peal pole päris samad.
Testimise võtsin käsile selleks, et teha kindlaks PH taset, sest kavas on taimedele veidi CO2 lisada (see pidi vist PH'd langetama?)
Või oleks õigem käituda Lauteri poe müüja soovitusel, et kui kalad on rahul ja taimed kasvavad, siis pole vaja mingi keemia ega testimisega jännata... aga natuke uudishimu on ka, et mis siis vees toimub :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2006 10:41 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
See on väga hea soovitus.
Sellisele inimesele kes hobi eriti tõsiselt ei võta ja tahab lihtsalt, et lapsed saaks vastu klaasi toksida ja kala taga ajada...

Võiks mõningaid paralleele tuua söömisega.
Inimene püsib täiesti vabalt elus kui süüa miskit maitsetut, haisvat ja koledat sööki. Koledas ja ebameeldivas kohas.
Seda võiks nimetada näiteks vegeteerimiseks.

Teine võimalus on manustada ontlikku rooga.
Sellist, mis mulle maitseelamuse valmistab ja kohas, mis mulle loomupärane on.
Seda võiks nimetada elamiseks.

Kui huvi piirdub kolegupide (on olemas ka väga tõupuhtaid ja ilusaid, aga ka pirtsakamaid kuppe) pidamisega ja vallisneria kasvatamisega, on argumendiks tõesti vaid surm.

Samas on võimalik läbi ajada ilma testideta ka palju sügavama huvi korral.
Siis tulevad appi sellised teadused nagu matemaatika ja bioloogia.
Ja veel mõned.
Kuigi ka siis kiputakse kasvõi kindluse mõttes asjad üle testima.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 21, 2006 11:03 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Mis need hirmuäratavad numbrid siis olid ka? Kas testi säilivusaeg on ikka OK?
Huvi pärast - milline on nende testide mõõtevahemik ja samm (kahe näidu vaheline erinevus)?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2006 11:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oleks äärepealt huvi korras ka selle viis ühes testi ostnud, aga siis jäin neid värve seal purgi peal vaatama ja ma ei eristanud ph värve viie astme ulatuses, ei tea kuidas ma siis teada saan mis mu ph on? Tundus kuidagi kahtlane, kuigi soovitatakse soojalt müüjate poolt, ostsin karja JBL teste hoopis.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2006 09:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aegunud see test ei olnud, kehtiv kuni 12/2006
Test on selline: 2 sec hoia vees/raputa kuivaks/oota 45 sec/võrdle
Kogu numbrite ala on märgistatud allajoondustega:roheline=OK; oranž=kahtlane; punane=ohtlik;
NO3 samm 0-20-40-80-160-200; 0-30=OK
NO2 0-0,5-1-3-5-10-20; 0=OK
GH 0-2-5-10-18-50; 5-18=OK
KH 0-2-5-7-10-17-40; 5-10=OK
pH 5,5-6,5-7,0-7,5-8,0-8,5-9,0; 6,8-7,5=OK
viimase värvus on testribal ja purgil päris erinev, arvestasin tooni tumeduse astet, aga täpsusest ei saa siin juttugi olla...

Üles
 Teema pealkiri: sooviksin nõu
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2006 10:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Millise testi peaksin oma 112l "lihtsate kalade" akvale ostma, et pH vastus ka mulle arusaadav oleks?
EasyTest näitas:
NO3-20, NO2- 0, GH-5, KH-10-17, pH-8-8,5
Kahtlus tekkis pH kohta, see peaks kaladele päris paha olema, arvestades, et mul on neoontetrad, kes armastavad pigem happelisemat vett, ehk madalamat pH-d. Visuaalsel jälgimisel tunduvad nad elurõõmsad, toimekad ja isupuudust pole ka märganud. Kuu tagasi ostsin nad üsna tillukestena, nüüd on päris prisked ja säravad. :?:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 23, 2006 12:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Osutub et JBL Easy testi teema on siit kah juba läbi käinud: /nipid/2451/index.html
Aga PH mõõtmiseks peaks olema sobiv ntx JBL PH test millel skaala 6.0-7.6. NB! JBL-l ka teistsuhguse skaalaga teste, ntx 3-10 ja 7,4-9; esimesega pole suurt miskit peale hakata, teisest oleks abi vaid juhul kui kirevahvenlasi vms. pidama hakkad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 23, 2006 05:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui Easy näitas õigesti ja meie vesi (kraanivee test näitas ka 8,0) on tõesti sellise pH'ga, siis mida neist kolmest allpoolnimetatust ma peaksin oma akvas proovima? Olen rumal algaja ja filoloog peale selle... st mitte keemik :oops:

The pH-level in the freshwater aquarium can be reduced by:
The addition of JBL Aquacid (pH-reducer)
The addition of CO2 (JBL Proflora CO2-System)
Filtering through JBL Tormec (black turf granulate)

CO2 oli niikuinii plaanis lisama hakata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 23, 2006 06:36 
Moderator
Kasutaja avatar

No kui nagunii plaanid CO2 hakata lisama siis on ju vastus olemas, kui sellest ei piisa võib mõelda edasi. CO2 lisamisel on Sul aga vaja täpset PH testi ja GH/KH testi, siin mõõteviga võib saada kaladele saatuslikuks.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Jaan 27, 2006 07:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pidin enne JBL testi ostu üle küsima, aga ei söandanud (saab riielda, et mis sa küsid samu asju, vaata foorumis ringi :? )... kui mul see pH tase on siiski üle 8, siis ju test, mis on 6,0-7,6 ei näitagi suuremat. Ostsin testi ära ja nii oligi, näitas maksimaalset... aga võib olla on rohkem?
Helistasin meie pumbajaama ja küsisin vee pH kohta, sain vastuseks et nemad väljastavad küll 7,5 vett, aga torud on nii ja naasugused ja võib küll olla kraanist tulev kõrgemaga.
Kuna esimene zhelatiinisegu läks ka nässu, siis sai esialgu entusiasm otsa :( ... aga kiusu pärast tahaks ikka teada, mis salapärane pH see mul on. Kas peaksin mingi teise testi ostma?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 27, 2006 08:05 
Administraator
Kasutaja avatar

Kui sul želatiinisegu aiataha läks, siis soovitan proovida tavalise pärmiseguga. Tundub veidi lihtsam ja pisut odavam :) Mul ka kraanivesi sinna 8 juurde, aga CO2 lisamise ajal stabiilselt 7,2 juures. Peaksid uurima ka ilmselt oma akva karbonaatkaredust KH.

Üles
 Teema pealkiri: Re: Vee testimine
PostitusPostitatud: Reede Jaan 27, 2006 08:54 
Moderator
Kasutaja avatar

sannette kirjutas:
Pidin enne JBL testi ostu üle küsima, aga ei söandanud (saab riielda, et mis sa küsid samu asju, vaata foorumis ringi :? )

No tegelikult oligi foorumis sel teemal varem korduvalt juttu - isegi Easytestist. ;)
sannette kirjutas:
... kui mul see pH tase on siiski üle 8, siis ju test, mis on 6,0-7,6 ei näitagi suuremat. Ostsin testi ära ja nii oligi, näitas maksimaalset... aga võib olla on rohkem?

Aga soovid ju saada näitu sellesse skaalasse?
sannette kirjutas:
... aga kiusu pärast tahaks ikka teada, mis salapärane pH see mul on. Kas peaksin mingi teise testi ostma?

Kui soovid CO2 abil PH taset allapoole tuua siis on väga soovitav hankida korralik GH/KH test. Kirjutasid et
sannette kirjutas:
EasyTest näitas:
NO3-20, NO2- 0, GH-5, KH-10-17, pH-8-8,5

Kui võtame ette CO2 taseme kalkulaatori näeme et kui KH on 10 võid lasta PH kuni 7,2-ni. Kui KH on 17 siis PH 7,2 tekitab kaladele juba probleeme. Nagu näed on mõningane täpsus selle koha peal vajalik.

Üles
 [ 12 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver