foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 47 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Mis on põhja sifoonimine?
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 02:43 
Akvarist

Mis see on?
Milleks seda vaja on?
Kuidas seda teha?
Peab selleks mingeid aparaate ostma?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 03:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Põhja sifoneerimine on iseenesest see, et 1 torulaadse asja abil korjatakse kruusa vahelt välja kalade väljaheited ja sinna kogunenud üleliigne toit (kui seda on). Miks seda vaja on? Selleks et põhja saaks korralikult puhtaks, sest "sitane" kruus ei tee vee kvaliteeti kohe mitte paremaks akvaariumis ning kehva veega jäävad kalad haigeks ja nad pole oma eluga siis kohe üldse rahul.

iseenesest kujutas sifooniga puhastamine endast seda, et sifooni 1 ots (lai plastikust piklik otsik, umbes sama pikk ja lai kui Coca-Cola 0.5 liitrine pudel, kohati tiba "kõrgem/pikem" aga sama lai) pannakse ühe otsaga akvaariumisse. pead vaatama et kalu või taimi sinna sisse ei jääks, saavad viga. selle külge on ühendatud jäme voolik, mille teist otsa hetkeks imedes paned sa vee läbi sifooni ja vooliku sinupoole (ehk siis akvaariumist välja) voolama. teise otsa suunas ämbri poole, kuhu sa saastunud vee lasta tahad. tehnika seisneb selles, et sifooni plastikust osas hakkavad kruusakivid "ringi käima" see tähendab seda, et vesi tõmmatakse läbi kruusa, mis tõstab kruusa põhjast lahti ja koos kruusast läbituleva veega imetakse ära ka kalakaka, mis sinna vahepeal kogunenud on.

sifooni saab siiski kasutada suuremates akvaariumites, umbes 40-50 liitrist alates, väikemates on see väga raske, kuna sifoon peab olema ise tervenisti (või suuremasosas) vee all, väikses akvaariumis on seda raske saavutada.

sifoone on ka zoopoe müüa, küsi julgelt. mina ostsin lihtsalt meetri kõige jämedamat kummist voolikut, mida loomapoes pakuti ning 1 pudeli tavalist joogivett. vee jõin palava suvepäevaga ära, pudeli korgi sisse tegin augu, kuhu vooliku 1 ots ilusti sisse läks ja voilaa- omatehtud sifoon oligi valmis. on töötanud juba 5 aastat ja ei kurda :D

seda kuidas aga kilpkonnadel sifooniga puhastamine käib, ma ei teagi. ei ole kilpat omanud. tõenäoliselt suht samamoodi nagu kalade puhul :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 05:41 
Akvarist

Veel pikem jutt on siin:
http://www.firsttankguide.net/siphon.php

Pilte kah:

Pilt Pilt Pilt
Vooliku otsast imemine on lihtsaim viis sifooni käivitada aga on teatav oht, et vett suhu läheb. Teine variant on voolik kogu täiega veega täita (näiteks akvaariumi uputamise teel), siis näpp vooliku otsa ette, vooliku ots ämbrisse ja näpp eest ära. Poes on saadaval ka kummist pirnikujuline pump sifooni käivitamiseks.
Pilt

Üles
 Teema pealkiri: sifoon
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 09:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Või veel parem. Mine Tartus Betta Zoo kauplusesse (kas siis Anne keskuses või Lõunakeskuses), küsi sifooni ja nad näitavadki sulle erinevaid sifoone, śõltub muidugi hetkesaadavusest. Endal on selline juba selle pumbaga, et ise imema ei peaks ja teises otsas saab sellist sõela moodi asja ka kasutada, et väikesed kivid akvaariumist sifoonimisel välja ei tuleks. Edu otsimisel! :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 03:25 
Akvarist

Mul tekkis ka paar küsimust kuna olen algaja.
Kui palju siis võib akvaariumist sifoonimisel teel vett välja lasta. Kui tihti peaks siis sifoonima ja kui tihti lihtsalt vett vahetama, või võib ka iga veevahetuse korral sifoonida. Olen püüdnud küll eestikeelset infot otsida, kuid pole veel leidnud.
Ostsin endale poest mingi pisikese sifooni ( maksis vist 30.-) kuid ma küll ei saa aru, kuidas seal need kivikesed ringi käima hakkavad. Mul küll nad ringi käima ei hakanud :oops: vist ikka ei oska seda asja kasutada. või on ta siis nii lahja, et lihtsalt ei tee oma tööd ära.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 03:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga kui mul on väike akva mis ma siis teen???

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 03:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

enne vee vahetust solguta vett natuke siis saad sitast lahti 11liitrisega kerge:D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 03:59 
Akvarist

ma ostsin ka alguses pisikese ja odava sifooni, ei osanud arvatagi, et neid teistsuguseid ja tõhusamaid ka on. tõesti jäi enamus sodi akvasse. siis tegin varivalge õpetuse järgi plastpudelist sifooni ja nüüd saan alles aru, mis sifoonimise mõte on :)
sifoonima peaks ikka igal veevahetusel, sifooniga lihtsam vett akvast välja saada ka ju. ma arvan, et vee segiajamine enne vahetust ei ole hea mõte, ma just üritan taimi ringiistutades jmt toimetades võimalikult vähe sodi üles ajada.

elustaimed

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 04:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Merle kirjutas:
ma ostsin ka alguses pisikese ja odava sifooni, ei osanud arvatagi, et neid teistsuguseid ja tõhusamaid ka on. tõesti jäi enamus sodi akvasse. siis tegin varivalge õpetuse järgi plastpudelist sifooni ja nüüd saan alles aru, mis sifoonimise mõte on :)
sifoonima peaks ikka igal veevahetusel, sifooniga lihtsam vett akvast välja saada ka ju. ma arvan, et vee segiajamine enne vahetust ei ole hea mõte, ma just üritan taimi ringiistutades jmt toimetades võimalikult vähe sodi üles ajada.

6ige m6te ma ka vahetan vett sifooniga..

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 07:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga nii palju kui mina tean et tohi ju tervet vett korraga vahetada...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 08:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

ei tohigi, umbes 10%-20% veest tuleks siis vahetada iga nädal

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 08:06 
Akvarist

ah, ja 11 liitri pealt seda siis 1,1 liitrit. Seda ikka tõeliselt vähe ma küll ei kujuta sellist väikest veevahetust ette. Ei tea kas sellega saab siis kogu mustuse akvast ära :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 08:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul 1 küss veel... Kas nii ei või, et ma võtan nii palju puhast vett akvast ära ja panen kuskile mujale ja siis pesen kivid ära. sest see ''kaka'' on kõik kivide all... Seda on juba näha.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 08:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

kõigepealt tõmba põhi puhtaks ja siis võta -20% veest ära ja pane sinna asemele täiesti puhas vesi! :idea:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 03, 2006 08:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma tean seda. Aga millega !!!!!!! :idea:

Üles
 [ 47 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis