Aega on vahepeal palju mööda läinud, kirjutan kokkuvõtte:
Kõigepealt nitraaditsüklist - minu kogemuse järgi ei saa EasyStart bakteripreparaati imerohuks lugeda, so. olen alles praegu seisus kus nh3 on nullis, no2 on 0,05 ja no3 rohelises, so. reguleeritav nädalaste veevahetustega. Tsükli tipphetk oli kaks nädalat tagasi kui no2 oli 0,6 peal ja nh3 0,3 peal (sellele eelnenud ülepäevaste 30% veevahetustega), siis oli mul nädala pikkune reis ja sealt tagasi tulles oli no2 0,4 peal ja nh3 rohelises. Võttis veidi ärevaks küll. Seega ikkagi 1+ kuud läheb enne kui nitraaditsükkel normaliseerub. Samas, tsükli tipphetkel ja reisinädala jooksul lisasin pere abiga EasyStarti igapäevaselt, nagu juhendis soovitati kõrgete näitajate puhul - võibolla siis ikkagi pääsesin just preparaadi abil kõige hullemast.
Nitraaditisüklit ilmselt mõjutas ka kahe anubiase juuremädanik, mida ei osanud vaadata ega kahtlustada. Ma ei tea kas siin on seos (netist otsides ei leidnud), aga mõlemad mädajuurtega anubiuased olid mul valge augukivi külge kinnitatud. Juurtpidi liivas olnud anubiased on jällegi kenasti juuri ajanud.
Peale nädalast akvaariumist eemalolekut otsustasin, teen akvaariumi kõikumiste suhtes kindlamaks: - panin filtrisse searchem purigen paki - lisasin valgust, nüüd on lisa-led'ide abil ~40 luumenit liitri kohta - paigaldasin co2 süsteemi, nüüd on akvas co2'te ~25mg/l kohta, taimed hingavad silmnähtavalt - lisasin taimi - kardhein, hygrophila siamensis, egeria densa, bacopa caroliniana, echinodorus palaefolius?
Loodetavasti annavad nobedalt kasvavad taimed oma osa nitraaditsüklile.
Iluasjadest panin juurde mangroovi juurika ja kleebitava tausta. Taustast sain paigaldamise ajal õhumullid kenasti välja, ent kuivades on paaris kohas mullikohad tagasi tulnud.
Kaladest on juures 4 otot.
Muud tähelepanekud: - platid on mul emane ja isane ja pean nüüd aru saama, kas platide suhe 1 isane 2-3 emase kohta on vajalik. Isane on aegajalt väga aktiivne emase suhtes, samas akvaariumis on nüüd palju kohti, kuhu emasel varjuda. - Kardhein kasvab mühinal, hygrophila samuti - co2 on solenoidiga samas tsüklis mis valgus, aga mõtlen, et panen co2 tund kaks varasemaks kui valgus - co2'st veel - hommikul hakkab kõige varem hingama kardhein (õigemini on see mulle täis juba enne valgust), siis anubias, siis hygrophila. teised vähem - juurikal on veidi valget habet, aga tundub olema heaks toiduks otodele ja tigudele. - tigusid peab jälgima - üks jõudis plehku panna nii, et leidsin ta paari meetri kaugusel akvaariumist, diivani tagant. Oli end teokarpi sisse tõmmanud, ent kenasti elus - taimedele lisan rauda - vetikaid ei ole (va valge habe juurikal) - vesi on tanniinidest veidi pruun. Pesin küll juurika korralikult läbi, valasin ka keeva veega üle, aga läbi ei keetnud. Filter samas teeb head tööd ja eestvaates ei saa pruunist värvitoonist arugi, küll aga külgvaates - kevadpäikese tulekuga selgus, akvaariumi üks nurk oli päikesevalguse käes, see tingis temperatuuri tõusu 24->26C. Liigutasin akva veidi ringi. - lapsed rääkisid, et akvaariumis on üks prügitigu, aga pole seda kahjuks üles leidnud
Co2 süsteemist: - värskelt paigaldatud süsteemis oli väga keeruline co2 mullide arvu reguleerida, so. kas tuli korraga palju või siis üldse mitte midagi. pluss oli reguleerimisel tugev inerts. - ühe päevaga läks süsteem justkui iseenesest paika ja nüüd saan ka peenelt ja stabiilselt timmida - tagasivoolu klapp hakkas korralikult tööle kahe päeva pärast
Tagantjärgi tarkus: - oleks pidanud enne kruusakihti lisama taimedele sobiva kihi. Praegu nuputan, kas on mõtet taimedele juurte alla suruda toitainetega savikuule. Et kas taimedel on seda reaalselt vaja ja kas savikuul liiva sees mu põhja hiljem mudaseks ei aja.
Järgmised sammud: - testid - no2 nulli. - co2 solenoid eraldi taimeri peale - ei lisa midagi ja üritan mõne aja rahulikult akvaariumi jälgida. saab olema keeruline, sest näpud sügelevad.
|