Tere
Tuleb väga pikk jutt ja olen tänulik kõigile kes viitsivad läbi lugeda ja kaasa mõelda.
Akvaarium on käinud praeguseks aasta ja kaks kuud, kuid see aeg pole väga hästi kulgenud. Mitmed haigused läbi käinud ja kalad hukka saanud
Loodan et oskate nõu anda kuidas edasi käituda.
Akvaarium 180L
Ostsin nö. valmiskomplekti (MP Aquapro 100)
Sellega kaasas siis Eheimi sisefilter (aquaball 180 typ 2403 võiks järsku selle number olla)
soojenduspulk ja lambid (nende kohta ei oska paberitest rohkem infot välja lugeda)
Põhjas kalakesest ostetud kruus.
Alustasin sissetöötamist taimedega ja Kalakesest saadud juhiste järgi.
Ca 3-4 nädala möödudes kolisid sisse 4 põhjakat- 2 x ancistrus kulne albiino ja 2 nö. tavalist.
Ca 1-2 kuuste vahedega lisasime teisi kalu ka
Punased platyd ja ramirezid (Ostsin alati ainult Kalakesest ja pidasin müüjatega nõu, et keda ja kui palju)
Platyd tundsid end päris pikalt hästi said mitu maimu ja üks maim kasvas päris suureks, aga kui avastasin albiino põhjakal parasiidi- diagnoosiks sai camallanus ja ravisin seda Sera Med Nematoliga, siis albiino sai terveks aga Platyd hukkusid.
Ja ramireze tabas mingi uimehaigus-uimed kleepusid kokku ja ravi esha200ga ei aidanud.
Nii jäidki järgi ainult põhjakad, nemad tunnevad ennast pealtnäha hästi, üks on eriti pirakaks kasvanud, järglasi pole saanud tundub et kõik on isased sattunud.
Päris mitu kuud läks mööda kui võtsime kaks skalaari (scalare red koi)
Kuskil poolteist kuud oli elu ilus kui üks skalaar hakkas naljakalt viltu ujuma ja muutus apaatseks, ülemist uime hoidis koos.
Tegin kohe esha2000 ravi- ei mingit muutust, ca. nädala möödudes panin sisse sera bactopuri- selle peale andist otsad see skalaar kes täiesti terve tundus. Sellest on nüüd umbes poolteist nädalat ja tundub et bactopurist oli kasu sest kala ujub ilusti, uime teeb ilusti lahti, sööb hästi jne.
Aga niimoodi üksi ta ju jääda ei saa, aga uusi kalu eriti ei julge osta, enne kui pole erinevaid arvamusi kuulnud.
Taustainfoks veel- Veevahetusi teen ca 2 nädala tagant 20%, sifoonin korralikult põhja ja lisan veele sera aquatan+ seachem prime vastavalt juhistele.
Pärast ravikuure olen teinud ka aktiivsöega filtreerimist.
Olen teinud veeteste (tilgatestid) PH (6,0-7,6 vahemikuga), NO2, NO3
NO alati korras, PH 7,6 või suts kõrgem.
Taimed kasvasid alguses hästi, aga mingi aeg hakkasid kiratsema. (neile panen kord aastas JBL väetisepallid juurte alla ja lisan aegajalt vette ka ferropoli)
Kalakesest sain nõu et võiks vahetada ära lambid ja panna reflektorid.
Nüüd nädal tagasi tahtsin mõõta veekaredust, aga kuna tilgateste mõlemat polnud, siis ostsin JBL ribatestid
Selle tulemus (kuna need värvid tundusid olevat
täpselt kahe kasti vahel, siis märgin vahemikud)
Akvas:
Cl2 0-0.8
PH 8.0-8.4
KH 15-20
GH 14-21
No3 0
No2 0
Otse kraanist:
Cl2 kummaline oraanz (võibolla oli vigane riba)
PH 8.0-8.4
Kh 20 kindlalt
GH >21
No3 0
No2 0
Ehk siis vesi väga kare (katsun lähiajal hankida ka tilgatestid, et saada täpsem tulemus)
Ja ph siiski kõrgem.
Kas see võib olla põhjus, mis mu kalad nii nõrgad olid või on mul miski veel tähelepanuta jäänud?
Kalakesest soovitati, et kareda vee puhul võiks võtta hoopis ahvenad? (sellisel juhul tuleks siis taimedest loobuda)
Skalaari peaks siis ära andma?
Kas mul võib akvaariumis mingi paha bakter või parasiit sees olla, kes uusi tulijaid kohe ründab-on selline asi võimalik?
Kõik nõuanded väga teretulnud!