foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 27 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 24, 2015 01:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Okt 03, 2014 11:58
Postitusi: 94
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Tere!
Plaan teha algust oma teise ehk 112L akvaga. Esimene 54L akva käigus olnud varsti aasta. Loen soovitusi ja panen paberile oma jaoks käike kirja.
Hetkel veel arusaamatu:
Kas peaksin suuremasse akvasse muretsema veesoojendaja (praeguses ei ole ja akvas hetkel neoonid, mollid, loorsba-antsud ja õunteod ning taimed)?
Kuna põhi, juurikad ja taimed tuleb viia üle - siis kuidas kaladega, kas peaksin neile n.ö ajutise "kasti" muretsema?

Eks neid küsimusi tule kindlalt veel :)

Tänud ette!!

_________________
Mina olengi see iseloom....
Juwel Rio 180L - elu käib
Tetra AquaArt 30L - siginat saginat täis


Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 24, 2015 09:46 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Mardik kirjutas:
Kas peaksin suuremasse akvasse muretsema veesoojendaja (praeguses ei ole ja akvas hetkel neoonid, mollid, loorsba-antsud ja õunteod ning taimed)?
Kui elad keskküttega korteris, siis saad ka ilma hakkama. Ahjukütte puhul küll soovitaks soojendajat, et vältida suuremaid temperatuurikõikumisi. Aga üldiselt mida suurem akva, seda stabiilsem. Nii et kui 54 l puhul toimis ka ilma soojenduseta, siis peaks ka 112-liitrise puhul kõik OK olema.
Mardik kirjutas:
Kuna põhi, juurikad ja taimed tuleb viia üle - siis kuidas kaladega, kas peaksin neile n.ö ajutise "kasti" muretsema?
Mulle tundub, et lihtsam/ohutum oleks enne uus akva käima saada ja alles siis kalad kolida. Põhjakruus pole ju ilmatuma kallis, eriti kui osta ehituspoest kuivliiva. Taimi saab (vähemalt osaliselt) ümber istutada ka vana akva ökosüsteemi hävitamata. Esimesteks elanikeks uues akvas sobivad hästi õunateod. Osta NH4 ja NO2 testid, et uues akvas vee kvaliteeti jälgida. Edu!

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 25, 2015 09:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 05, 2008 11:44
Postitusi: 1359
Pildid: 20
Asukoht: Keila
esiteks peaksid ostma kraadiklaasi et teada milline on üleüldse vee temp. ja siit siis saad teha järeldused sõltuvalt sellest palju toas keskm sooja on.
Mis kalu plaanid juurde osta...milline tehnika hetkel akvasse soetatud või plaanis soetada?
praeguse akva pildilt lähtuva info kohaselt sul akvas vaid yks suurem taim ja mõni väiksem-pole just palju kolida...
enne kolimist oleks soovitav ka näiteks iganädalase veevahetuse-(kui sa seda teed) käigus sifoonida veidi põhjapinnast ka!

(tegelikult saab kolida suuremasse akvasse ka ilma ,,RESTARDITA,,- omal oli selline olukord kus kolisin 96l akvast 180 sse ja see kõik toimus 1-2 päevaga(kui mälu ei peta siis yhe õhtuga)
lihtsalt tuleb võimalikult palju(vähemalt 50%) nn ,,vana vett,, koguda ja siis saab uue süsteemi suht valutult käivitada...
kalad tuleks paigutada koos vana veega eraldi tünni(aeraatoriga), taimed eraldi tünni ja lõpuks kruus-seda võib veidi pesta, aga minul polnud aega ja läks vanas akvas veidi läbi solgerdatud kruus otse uude akvasse..kui vett hästi ettevaatlikult lisada uude akvasse ja põhjas mitte sonkida siis vesi väga mustaks ei lähe...filter puhastab ruttu vee...
kui ! aga kogemusi napib(1 aasta akvaristina on muidugi suhteline) [-X siis soovitan nagu eelpool kirjutati - enne uus akva korralikult käivitada ja seejärel kolida valmis ökosüsteemi...)

_________________
400L akva/CP-suurim,valgus4x39w,sooj-200w +30L nano


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 25, 2015 01:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Okt 03, 2014 11:58
Postitusi: 94
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Tänan AA ja bardatulus!

Akvaariumle 112L on olemas: välisfilter (lisaks tagavarana 1 sisefilter), eelfilter, kraadiklaas, valgustus - kaks 20´st toru kaanel, millest üks sinine, lisaks ka ledriba-mis ootab ühendamist (pean ennast sellega veel kurssi viima). Ka ribatestid on olemas, ning erinevad vahendid vette lisamiseks. Ehk, et kõik muu peaks olemas olema peale soojenduspulga.
Hetkel on olnud keskmine temp (akva asub keskküttega korteris - aknast ja radiaatorist kaugel) 23-24 kraadi.
Taimed vohavad kenasti. Peale ühe suurema taime ees on nüüd ka kogu tagumine osa mattunud vallisneria jm muu taime "rägastikku", ning ka pinnatimed võtavad varsti võimust ja ootavad uut suuremat pinda.
Kruusa all on hetkel väikses akvas karpides liiva - kuhu algul taimed kasvama panin. Nüüd kasutaksin juba mingit substraati + kruusa.
Lisaks tahan taimed puhtaks saada - väikestest punastest "ketastigudest". Sellesmõttes oleks targem eelnevalt kalad eraldi kasti ja siis saab rahulikult taimedega jännata.
Vett vahetan ja sifoonin hetkel iga 1,5-2 nädala tagant. Tihedamalt ei näe vajadust. Sisefiltrit puhastan igal nädalal.

Alustan esialgu samade kaladega (mõned neoonid juurde tooma) ja siis jooksvalt vaatan kas/keda juurde tuua...

_________________
Mina olengi see iseloom....
Juwel Rio 180L - elu käib
Tetra AquaArt 30L - siginat saginat täis


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 25, 2015 01:48 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Apr 15, 2014 03:58
Postitusi: 185
Pildid: 4
Asukoht: Harjumaa
Vahetasin umbes aasta tagasi 30 liitrise 126 liitrise vastu. Kuna uus akva läks vana kohale, siis "eelmarineerimist" teha ei saanud.

Väikesest akvast tõstsin sisefiltri ja kalad ühte ämbrisse (filter tööle), taimed ja muu kola teise. Kruusa jätsin väikese koguse veega akva põhja ning tõstsin selle kõrvale. Vana kapp eest, uus suurem kapp ja puhas akva asemele. Pestud kruus põhja, vana akva pesemata kruus sinna otsa. Kivid-puud-taimed, siis töödeldud õigel temperatuuril vesi sisse. Välisfilter tööle, väikese akva sisefilter samuti. Ja viimasena kalad.

Näidud püsisid kenasti normis, mingit kõikumist ei toimunud. Kalavarusid hakkasin täiendama alles mõne aja pärast. Ja temperatuur püsib soojenduseta stabiilselt 24-25 kraadi juures.

PS! Albumi pilt on vana, suur akva on hetkel täielik džungel...

_________________
...


Üles
PostitusPostitatud: Reede Juun 26, 2015 12:04 
Moderator

Liitunud: Kolmapäev Jaan 25, 2006 01:18
Postitusi: 705
Pildid: 10
Asukoht: Tallinn
Sul on vähe kalu, seega saad ka nii teha, et uuele akvale uus välisfilter järgi ja ka vana akva sisefilter sisse ning kogu vana akva vesi koos kaladega uude akvasse. Jääb niiöelda poe akva moodi, ilma pinnaseta ja siis jõuad nende taimedega jännata kasvõi mitu nädalat.
Kui aga tahad mingit substaati uude akvasse panna ja sellele mingi pinnase peale, siis peaks pinnas ja taimed enne uues akvas olema kui akva vett täis lased ja kalad sisse tood; kui puhtalt substaadiga põhi tuleb, siis saad selle lisada ka siis kui kalad juba akvas, loputad enne läbi.


Üles
PostitusPostitatud: Reede Juun 26, 2015 12:17 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Ma jään ikkagi oma arvamuse juurde, et kõige turvalisem (kalade tervise seisukohalt) on kõigepealt uus akva korralikult käivitada ja alles siis sinna kalad kolida. Muidugi kui kolimisega on hirmus kiire ja ei saa/taha pikalt jännata, siis võib ka proovida teisi ülalpool kirjeldatud meetodeid. Mina küll ilmselt pelgaks kiirustamist.

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 27, 2015 10:28 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Optimaalne temperatuur troopikaakvas on 24-25 kraadi kanti (loomulikult on ka kalu kes vajavad teistsugust temperatuuri, aga üldakvas on see enamasti sobiv). Paljud kalad saavad ka tsipa madalama temperatuuriga hakkama, aga sobiv temperatuur hoiab probleemid eemal. Nagu ka inimestel - kui oled liiga kergelt riides ja õues on jahe, siis saad küll hakkama, kuid on risk külmetuda ja haigestuda. Nii et soovitaks siiski soetada nii termomeeter kui ka küttepulk.
Suuremasse akvasse ümber kolimisel on mõistlik kolida üle ka nii palju kasulikke baktereid kui võimalik, siis pole põhjust muretseda sissetöötamise pärast. See salapärane uue akva "sissetöötamine", "käivitamine" vms. pole tegelikult midagi muud kui aeg, mis kulub kasulike bakterite koloonial kasvamaks piisavalt suureks, et nad suudaks ümber töötada kõik kalade väljaheited, toidujäägid, lagunevad taimeosad jms. Selleks, et bakterikoloonia saaks kasvada, vajab ta toitu, neidsamu kalade väljaheiteid - ehk siis aeg-ajalt jagatavad soovitused esmalt uus tühi akvaarium "käima saada" pole just parimate hulgast. Sissetöötamise käigus tekib tihti probleeme seepärast, et kuna baktereid on algul liialt vähe, ei suuda nad kõiki jääkaineid ümber töötada ja jääkainete hulk võib tõusta ohtliku tasemeni. Tegelikult samasugune protsess nagu uue akva sissetöötamisel toimub alati, kui lisada toimivasse akvasse korraga suurem ports kalu - bakterikoloonial kulub aega, jõudmaks kasvada suurenenud jääkainete hulga ümbertöötlemiseks vajaliku suuruseni.
Kuidas ise teeksin? Varuksin esmalt Seachem Prime veekonditsioneeri ja Seachem Stressguard-i (saab ntx Kalakesest). Uues akvas paneks uue pinnase paika. Koliks kalad koos vanast akvast võetud veega millele on lisatud Stressguard-i mingisse ajutisse anumasse, koliks vanast akvast üle nii vana pinnase kui taimed (nendel on palju kasulikke baktereid), koliks üle ka sisefiltri. Võtaks uue vee, lisaks sellele Prime, paneks akvasse (vee lisamisel on hea panna põhja taldrik, et pinnas segi ei peksaks) - jätaks aga ruumi kaladega oleva vana vee jagu. Paneks käima paralleelselt vana sisefiltriga uue välisfiltri, valgustuse (valgustusele kindlasti taimer!), soojenduse. Kontrolliks kõik üle, lisaks veel Stressguard-i ning siis ettevaatlikult kalad ning ülejäänud vana vee. Päev hiljem eemaldaks sisefiltri.
Kui rahast kahju pole, võib muidugi kindluse mõttes soetada testid - ntx Seachem Ammonia Alert on lihtne ja mugav viis veendumaks et ammoniaagi tase pole probleemiks. NO2 test on just sissetöötamisel abiks, NO3 testist võib ka hiljem kasu olla. Ise nendele ei kulutaks.
Küll aga tasuks kohe taimi juurde hankida.


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 29, 2015 12:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Okt 03, 2014 11:58
Postitusi: 94
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Tänud taaskord kõigile kes nõuga abiks.
Vaatan valgustusele juurde taimeri ja akvale soojenduspulga (silma jäi - JBL ProTemp S 100W). Lisaks veel muud nipet näpet ja mõned taimed. Nii, et järgmine käik varsti Kalakesse.
Hetkel ongi vaja nihutada eelmine akva koos kapiga pisut eemale - õnneks mänguruumi selles osas on ja saan nii akvad alguses kõrvuti panna.
Katsetama pean veel aluskapi raskustaset - ehk, et 112L akva koos kõigega võiks kaaluda... 130-150kg.... :?:

Tänud ette

_________________
Mina olengi see iseloom....
Juwel Rio 180L - elu käib
Tetra AquaArt 30L - siginat saginat täis


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 30, 2015 02:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Juun 18, 2011 04:46
Postitusi: 1058
Pildid: 0
Asukoht: Saue
kuna märkasin et kirjutasid, et sul prügiteod siis soovitaks unustada vana akva sinnapaika ja alustada uuega nullist
põhjenduseks nendest prükkaritest on hirmus raske lahti saada- muidugi mingite keemiatega peaks saama(pole katsetanud)

1) paned taimed kasvama, lisad väetist ja valgust ja baktereid kuniks taimed korralikult vohama hakkavad. (väetiseks kasutatakse amoniaaki mida siis usinad pakterid ümber töötlevad) vastava stardi kohta oli Reinu artiklis ka juttu... aga google aitab https://www.google.com/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=aquarium+start+fishless
2) kui taimed juba vohavad siis teed suurema veevahetuse ja tõstad kalad üle (võid teha ka teste nö enda rahustuseks)

Hunniku taimi võid saada minu käest /tmp/35969/index.html;)

_________________
180L https://sites.google.com/site/akva2011/
aqadvisor


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 05, 2015 02:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Okt 03, 2014 11:58
Postitusi: 94
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Tänud kõigile kes aidanud.
Seis nüüd selline, et uues akvas sees: vesi, pinnas, taimed ja õunteod.
Tehnikat proovin. Esimesed päevad toimis sisefilter ja täna tõin välisfiltrile pikemad voolikud ning nüüd käivitasin välisfiltri. Näidud normis. Kuna kiiret ei ole, siis kalade üleviimisega ootan ja tõstan vähehaaval vanast akvast vett uude lisaks. Hetkel veel vesi pisut hägune.

Plaan on lisada mõned austrikarbid põhja kaunistuseks - puhasatasin, keetsin ja nüüd veel leotan, et saaks selle suurema soola sealt välja. Kas on kellelgi kogemusi nende kasutamise osas? :roll:
Peagi lisan mõned pildid.

Päikest!
8)

_________________
Mina olengi see iseloom....
Juwel Rio 180L - elu käib
Tetra AquaArt 30L - siginat saginat täis


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 05, 2015 10:09 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Austrikarbid tõstavad vee karedust. Eestis on vesi niigi kare, nii et igasuguste (ehtsate) teokarpide kasutamine akva kaunistamiseks pole kuigi hea mõte.

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 06, 2015 04:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Juun 18, 2011 04:46
Postitusi: 1058
Pildid: 0
Asukoht: Saue
kui vesi veel hägune siis pole õigeid baktereid tekkinud, samuti võiksid selle õunteo sealt välja võtta mis sa tast niisama piinad
lisa vaid näpuotsaga kalatiotu, et bakteritel midagi süüa oleks.

*Kas vanast akvast vett uude oled tõstnud? kui ei siis tee seda.
*Uue filtri pane alguses vanasse tööle ning siis hiljem tõsta uude üle saad hulga sobivaid baktereid.
muidugi sellega võivad igasugu prügikad pääseda su uude akvasse.

*Kui puhastad vana akva filtrit siis puhasta filtri sisu selles väljavõetavas vees, lase sellel veel nati settida ja lisa uude akvasse.

*Kui vesi silmaga vaatlusel ilus läbipaistev ning vettikaid ei voha siis võid hakata tegelasi sisse tõstma.

_________________
180L https://sites.google.com/site/akva2011/
aqadvisor


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 06, 2015 10:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Okt 03, 2014 11:58
Postitusi: 94
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Tänud.
Vesi nüüd hommikuks kenasti selge.
Vett vanast lisasin ja lisan veel, sest jätsin spetsiaalse varu. Eelfiltrit hoidsin ka vanas akvas pisut ning õunakatele jagasin toitu.
Kuna vesi selge ja näidud normis siis õhtul tõstsin 5 noort pisikest ja 4 suuremat mollyt uude akvasse. Hetkel tundub koht kõigile meeldivat. Järgmine plaan - paari päeva pärast paar loorsaba-antsu üle tõsta. Viimaseks jäävad neoonid ja õite noored mollyd kes veel vaid 3 päevased. Pole siiani veel aru saanud kelle nägu ja kelle tegu nad on :) sest uimede järgi tundusid kõik isased...
Varsti siis vaja taas mõelda mida väiksema akvaga teha :roll:

Mida teha teosööja tigudega - millest nad peale prügitigude veel toituvad - ei taha neid koos prügikatega ju uude tõsta :?

_________________
Mina olengi see iseloom....
Juwel Rio 180L - elu käib
Tetra AquaArt 30L - siginat saginat täis


Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 08, 2015 08:33 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Teosööjad teod söövad hea meelega ka kalatoitu, nt põhjakate tablette.

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
 [ 27 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver