foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 17 postitust ]  Eelmine  1, 2
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re:
PostitusPostitatud: Reede Okt 17, 2014 07:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
fishflow kirjutas:
Neoontetradega on jama, kohe kui nad akvasse tõin - tekkisid kahel valgedvatjad "suukasvajad". Ilmselt ma ei teinud piisavalt sujuvat kohanemist neile. Üritasin baktopuriga ravikuuri - sellest kasu polnd. Ühelgi teisele tegelasele see nn. kasvaja pole edasi kandunud.

Läks mõni nädal mööda, avastasin põhjast ilma ühegi haigusnähuta surnu neoontetra. Läks veel paar päeva mööda, siis hakkas üks kahtlaselt õhku ahmima pinna ligidalt. Vahetasin siis vett ja puhastasin vatifiltri ära. Tundus, et toimis - kala ühines jälle teistega.

Nüüd olin kodust 2 päeva eemal, naastes avastasin kahe neoontetra poolsöödud korjused akva põhjast - milles võib põhjus olla?
2 tegelast kellel need suukasvajad on, ujuvad ikka edasi.


Tõenäoliselt Columnaris (ingl k cotton mouth, mouth fungus). Bakteriaalne haigus. Põhjustatud Flavobacterium columnare nimelise tegelase poolt. Esineb sisuliselt kõigis akvades. Üldiselt liigitatakse mõnedel andmetel teda lausa kasulike bakterite hulka, kes orgaanilisi jääkaineid lagundades akva bioloogilist tasakaalu hoida aitavad. Kui akvasse satub aga mõni stressist nõrgestatud või vigastatud limaskestaga kala (uute kalade ümberasustamisest tingitud stress, kahvaga püüdes limaskesta vigastatud või halbadest/valedest veenäitajatest tingitud kaitsva limaskesta õhenemine), siis võib see bakter asuda nö lagundama ka toda õnnetut. Samuti kui on riiakad kalad, kes üksteisele viga teinud, võib Columnaris vigasaanut rünnata (kirevahvenlaste akvades näiteks see haigus päris sage tegelane). Kui kohe ravima ei hakka, lõpeb lugu kala(de) surmaga ja halvemal juhul võib kogu akvaariumi kala-asustus hingusele minna. Eriti kiiresti pidavat haigus levima surnud kalade kaudu, kui teised neid nokkima peaksid.
Raviks Sera Baktopur, JBL Ectol Bac, eSHa2000, Tetra General Tonic. Kaugelearenenud haiguse puhul on aga parimad nifurpirinoolipõhised ravimid Sera Baktopur Direct või JBL Furanol Plus 250. Ühe ravimiga soovitatakse teha kuni 3 kuuri ja seejärel, kui haigus pole taandunud, ravimit vahetada.

Loodetavasti aga Sul enam selle haigusega probleeme pole :wink:

_________________
450L taimeakvaarium
Hemigrammus ocellifer
Paracheirodon axelrodi
Trigonostigma heteromorpha
Krevetid


Üles
 Teema pealkiri: Re: Re:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 18, 2014 11:46 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mai 19, 2013 12:53
Postitusi: 7
Asukoht: Tallinn
siksu kirjutas:

Loodetavasti aga Sul enam selle haigusega probleeme pole :wink:


Kogemus õpetab, viimasel ajal tõesti haigustega probleeme pole. Ilmselt esimesed tetrad jäidki haigeks kuna lisasin nad liiga järsku akvaariumisse. Aklimatiseerumine on väga tähtis ja seda ei tasu kiirustades teha.


Üles
 [ 17 postitust ]  Eelmine  1, 2

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver