foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: yritan järjele saada.
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 11, 2013 04:22 
Akvarist

Mul oli oma 10 aastat pausi akvaariumi pidamises , kuid nyd alustasin jälle.
Selle ajaga ikka on asjad palju muutunud, ja poes nii mönigi kord paneb valik kukalt kratsima, önneks on ka internet arenenud selle ajaga :)

Eks ma alustasin kunagi ammu 3 l purgi ja 6-e gupiga ja sealt edasi oli juba löpuks 30 l ja 60 l enam vähem ise toimivad akvad.

Kuid nyd kuna oli vöimalus saada soodsalt 80 l Juwel'i akva ,haarasin jälle härjal sarvist. Eks neid kysimusi on ka palju tekkinud ja tuleb järjest juurdegi.

Hetkel on mul juba akvas:
Taimed-
6x Cryptocoryne wendtii ''green'' ja vist hakkab lisa tulema
19x valinseriat ja laieneb
10xAlternanthera reineckii 'Pink' (roseafolia)
9x Hygrophila corymbosa 'Siamensis 53B'
5v mingi vesi kuuse laadset
punt Lilaeopsis brasiliensis'it ja laieneb
kännu kyljes punt Microsorum pteropus't , lehtedest uued taimed tulemas

Kalad-
2x Kuld guraamit , tundub et mölemad on emased ,..pean korrigeerima yks on ikka isane, lihtsalt selja uim polnud veel kuju vötnud
10x tavalist neoni , kahest eri partiist
3x Barbus tetrazona
1x Barbus tetrazona green
1x marmor vähk
ja paari liiki tigusi ( tornikad ja vist prygikad)

aga panen ka paar kysimust, foorumis silma ei jäänud ;
Kuidas saaks oma vahel läbi barbused ja vähk, kas kellelgi on kogemust ?
Kes keda kiusama hakkaks?
Kuidas barbused taimedega läbi saavad?
ja siis kuidas kehtib see 1 cm = 1 L vähkide kohta ja guraamide kohta?

Viimati muutis roco, Kolmapäev Apr 24, 2013 01:07, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 11, 2013 08:15 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Tere

Ausaltöelda tundub see üks igavene teema olevat - Mul on kõik juba olemas, aga kuidas peaks olema.

Annan siinkohal ausa vastuse:
Sinu akvaarium on liiga pisike, et kedagi olemasolevatele kaladele juurde võtta. 1 guraami vajab vähemalt 75 liitrist akvaariumi, võimalusel vähemalt 50 liitrit isendi kohta
Barbused on parvekalad, seega peab sul olema 5 ja enam isendit. Barbustele on ette nähtud miinimum akvaariumisuurus 75 liitrit, kuna vajavad üsna palju ujumisruumi.
Barbuseid ei tohiks Guraamidega kokku panna, kuna nad on tuntud, kui uimenäksijad ja väga aktiivsed kalad. Eelkõige ei hakka kannatama sinu vähk vaid guraamid.

Ma räägin natuke üle ka 1 liitrit 1 sentimeetri kohta, mida tõlgendatakse üpris tihti valesti. Absoluutselt igal kalal on oma soovitav miinimum akvaariumi maht. Kui see kriteerium on täidetud, võib hakata rakendama nn 1L=1cm meetodit.
Lahtiseletatuna tähendab see seda: kui sa tahad pidada Guraamit, siis sa ei tohi teda pidada 50L akvaariumis, olenemata sellest, et guraami pikkus on 10cm, mis omakorda tähendaks, et piisaks ju 10L akvaariumist. Nagu ülalpoolöeldud on guraami pidamiseks, miinimum akvaariumi maht 75L. Kui sul on 80L akvaarium, siis peaks sinu Guraami kasvama maksimaalselt ainult 5cm pikkuseks. Seega ühe Guraami pidamiseks läheks sul tarvis akvaariumit, mille mahuks kujuneks 75 liitrit pluss 15L, sest täiskasvanud guraami pikkus võib olla kuni 15cm. Seega vajalik akvaariumimaht oleks 90L.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 11, 2013 10:39 
Akvarist

eks peab veidi ymber kohendama , plaan oligi yhele guraamile uus kodu otsida.
guraamid hetkel 6 cm pikad.
eks 10-ne aastaga jöuab rooste minna :)
guraamid sai vöetud lootuses et öpivad torn tigusi sööma, kuid need kardavad sääse vastseidki, nagu poleks elus toitu varem näinud.
10 a tagasi oli mul sinakas hall guraami 60 liitris ja see maiustas tigudega nii et löpuks polnud mul yhtegi tigu.
barbusi mul hetkel ei ole kuid lihtsalt tekkiski see mötte et kui guraamidele uue kodu leiab ... mul kunagi olid mutant barbused vöi olid need green varjant.
ka on olnud 2 kuuba sini vähki
ja eks veel yht teist olen pidanud eri aegadel, ega ma ei tahagi väita et ma vigu ei ole teinud, kuid ajad olid veidi teised too kord, näiteks ma töin 2 tapluskala tallinast pöues poolikus spraidi pudelis kuna mujalt ei olnud neid saada ja pudelisse panin kuna pidin koti avama kuna reis läks plaanitust pikkemaks ja ma ei teadnud kui kauaks neile hapnikku öhu taskus piisab

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 12, 2013 09:33 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Tigude probleemi lahendamiseks on suuresti abiks kalad, mis on ära märgitud, kui teosööjad, üks neist on Botia. Aga ütlen siinkohal jälle, sinu akvaarium on tema pidamiseks liiga väike. Ilmselt peaksid vaatama teosööjate tigude poole. Siin foorumis on neid üsna tihti pakutud.

See et kala on ostes 3 cm ei tähenda et ta suuremaks ei kasvagi. 1cm=1L arvestatakse täiskasvanud kala suurusega.

Tavaline kuldkala on poes ka vaevalt 5cm pikk, täiskasvanud kala pikkuseks võib sobivate tingimuste korral kujuneda aga kuni 35cm.

Mina soovitan ikkagi asjad kalade osas rahulikult läbi mõelda, keda sa selles akvaariumis näha soovid, arvestades kõiki oma akvaariumi võimalusi. Kõige tähtsam kriteerium on ikkagi maht. Sellest algab kõik ülejäänu, mis seal salata, ka tehnika valik.

Edu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 12, 2013 03:37 
Akvarist

poes ka soovitati Botiat kuid sellest ytlesin kohe ära,samas kui norida siis paljundus akvas vöib mönel ka see koogus liitri kohta suppi meenutada, ega see tähenda et ta köik alles jätab ja logis et mida suuremaks kasvab seda rohkm ruumi vajab, ma loodangi et guaami öpib nagu vanasti jahti pidama,
jaht ise nägi välja nii et hiilis yli vaikselt ligi , tegi kiire suu liigutuse, et peast kinni saada ja imes koja yhe hetkega tyhjaks, teo sööja tigu vist tegutseb liiga retsilt selle körval ja osad teod tahaks alles jätta.

lootust on just nägin kuida yks guraami esimese sääse vastse julges nahka panna.

kas keegi teab kust mudatuplasi vöiks saada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 23, 2013 05:39 
Akvarist

nii vahepeal on haigus edasi liikund:
puutusin ka esimest korda kokku mannatera haigusega, tegin sera costapur kuuri, kuid samas avastasin et sooja pulk oli otsad andnud. Nii et kuuri aeg vee temperatuur oli kuskil stabiilselt 23-24 kraadi. Haigus igatahes taandus ja viimasel raskemal patsiendil kadusid nähud 6ndal päeval. Guraamidele see kylge ei hakkanud, kuid barbused ja neonid olid täpilised.

vähk sai uue kodu 21 L vöi on see 27 L akva ja seda pöhjusel et ta kasvas suuremaks ning hakkas usinalt pahandusi seppistama,...taimi löhkuma ja välja kaevama, ka kalu yritas pyyda. Uues akvas panin talle 2 ilusat vallinseeriat ja pundi vesi kuuske ja suured kivid kaitseks , kuid need rebis ta kähku ribadeks.

tegin ka ph testi sera tilga oma see näitas päeval vahemikku 7,5 -8,0

käimas on ka katsetused patarei toitel diod öövalgustuse tegemiseks ja ka karastus jookide pudelitest yleliigse co2 akvasse juhtimiseks

Üles
 Teema pealkiri: re
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 23, 2013 09:53 
Akvarist

Pildid: 0
Kardan,et karastusjoogi pudelis on seda gaasi ikka suht vähe sisse pandud tehasest.Tee kohe ennast igati tõestanud lahendus: /nipid/2875/index.html ise tegin ka just ja toimib väga kenasti.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 23, 2013 11:20 
Akvarist

ei ytleks et vähe , oleneb joogist saab umbes sama palju 2hest liitrist kui sera co2 tabletist + jook, kui kasutada kellukese pöhimöttel töötavat systeemi, hinnang pöhineb gaasi kambrist vee välja surumisel

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 24, 2013 01:02 
Akvarist

vahepeal yks barbus green andis otsad...ise mötlen kahte varjanti:
kas ta ei toibunud mannatera hagusest vöi kuna ka ta ka paks oli kuid kudemiseks ei olnud soodsad tingimused siis äkki esimene paljunemine läks aia taha, enne seda moodustus nagu paar ja käitumine oli kurrameeriv.

tetrazona barbustest 2 pidevalt kaklevad viisakalt oma vahel ja kolmas oleks ka nagu paks, teisi kalu nad ei tylita, kuid neonidele annavad kaklemisega halba eeskuju.

Taimedest: kuigi mul on vana pirn ja valgust kehvalt siiski köik vohavad ja paljunevad. Plaanisin jaava ferni vähile salatiks anda kuna see esialgu elu märke ei ilmutanud, kuid nagu kiusuks avastasin et lehtedest kasvab 10-15 uut taim alget. Kord nädalas panen sortsu sera florena vedel väetist ja eksperementeerin co2 lisamisega tasa. valgus diodidele sai dumbler lyliti vöetud ja punaseid, rohelisi ning valgeid diode, plaan on arenenud sinna et pakkuda ka päeval osadele taimedele rohkem valgust.
Eriti pean silmas Alternanthera reineckii 'Pink' (roseafolia) , mille ma nädal tagasi 10 oksa sain. See taim tahab silmaga nähtavalt rohkem valgust

tegin ka sera NO2 tilga testi: kuigi suures akvas on vesi kuu aega vahetamata , kerge yle rahvastatus ja filtrit ei kasuta .... näiduks siis 0,0 mg/l sama näit ka väikeses vähi akvas. Järelikult peab pilgu igaks juhuks ka no3 testile viskama.
vetikatest kipub habe vetikas kasvama kuid see vöib ka osaliselt vananenud pirnist olla, kuna see kasvab just valgusti möju piirkonnas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 24, 2013 08:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 20
:wink: ma ei saanud hästi aru pointist et annad yhe guraami ära et siis on OK....... :shock: kui anda siis ikka mõlemad....
Mulle tundub, et said selle kireva seltskonna koos akvaga.....siinkohal soovitan sügavalt järele mõelda milliseid kalu ja kooslust hakkad valima....ära kiirusta :idea:

(minul oli näiteks 100L alustamisel mõte teha tetrazonade parv - mõte realiseerus erinevate tetrazonade näol: 5tetrazonat, 5tetrazona albinot, 5 tetrazona greeni. OLi lõbus ja kirju seltskond kes kogu aeg omavahel arveid õiendasid aga kaklemised olid ikkka sõbralikku laadi.
Üliaktiivsed parvekalad).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 02, 2013 09:00 
Akvarist

täna siis avastasin et marmor vähil mari saba all ...ja ma arvasin et veel läheb aega...tore yllatus

kuigi möni imestab et mul selline kala kooslus....ytleks et hästi kokku kasvanud , neonid on terved, barbused teisi ei kiusa ja guraamid on ka kohanenud nagu tiigrid vösas ei istu nurgas, samas mul akvaarjumis ka piisavalt varjumis vöjmalusi tiheda taimekoosluse näol.

barbused on endale tegevust leidnud ja kisuvad taimedelt prygitigude kookoneid ära ja kuna tigudele ei ole värskeid isendeid juurde tekkinud siis äkki söövad barbused teo vastsed ära

ainuke asi on kuna elan tiheda liiklusega tänava ääres , siis möni lärmakam ootamatu heli vöib kalu ehmatada

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 02, 2013 07:39 
Akvarist

Pildid: 0
Kui on akvaariumis jämedakoeline krunt, hakkavad prügiteod kiusajate eest end selle ülemiste kihtide alla peitma. Kuldkalad saavad hakkama nende väljakaevamisega, barbused mitte.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 28, 2013 09:29 
Akvarist

täna sis avastasin et isane guraami on mulli pesa teinud ja peksab barbuseid teise akvaarjumi otsa.

ka kolmas akva on juurde tekkinud Hellsingist sai möned kirsi krevetid vöetud seal olid hinnaga 6 euri

Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver