Jah, vana saga'l on õigus selle suurpuhastuse kohta, kuid 4 aastat ei ole minu arvates töps mitte selline aeg, kus seda teha tuleks - olen lugenud, et pigem 8-10 aastast.
Seda eriti siis, kui sa akva vett vahetades põhja sifooniga puhtaks tõmbad.
Mina olen praktiseerinud seda, et kord aastas teen akvas "suurpuhastuse", mis kujutab endast siis suuremat sifoonimist, kus sifoonin läbi terve põhjakihi (Oma uute muldpõhjaga akvaariumitel seda muidugi teha ei saa aga seal olen lihtsalt hoolikamalt sifooninud).
Ja seda asja teen kahel järjestikusel nädalal - pool kasti ühel ja pool teisel nädalal. Sel ajal tuleb jälgida, et filter toimiks hästi, vajadusel svamme tihedasti pesta (või sisefiltrit kasutada), et vette tõusev mustus kiirelt välja saada. Sellega koos olen teinud ka tavapärasest suurema veevahetuse.
See info oli nüüd puhtalt minu isiklikel kogemustel (ja ma olen suht vastu akva üleskiskumisele kui ei ole väga mõjuvat põhjust) aga ma võin rängalt eksida - kui keegi oskab põhjendada, miks peaks akva sisu reaalselt välja vahetama 4 aasta tagant, siis kuulan huviga - äkki peaksin ka nii toimima hakkama
Aga näiteks akvaariumite kolimised olen teinud ma ka alati nii, et kalad kottidesse, siis nii palju vett välja, et jõuaks kasti liigutada ja siis viin kasti uude kohta, panen välja võetud vee nii palju kui saan tagasi, filter taha ja kalad sisse.