Need servades asuvad liistud on üldjuhul kasulikud.
Ka kõik netis pakutavad arvutused (vähemasti need, mida näinud olen) on arvestatud selliselt, et klaasi ülemisele servale on tugevduseks liist.
Mul vajus 13mm klaasiga (6+6) akva keskelt üle sentimeerti laiemaks ilma liistudeta (pikkus: 120 cm vesi 40cm 50-st).
Tegelikult pole see teab mis katastroof, sest klaas on vabalt nõus painduma (
Näide1,
Näide2), aga tavaliselt pole akva omanik sellise asjade käiguga arvastanud ja sel juhul tundub läbipainumine ebaesteetiline ja ka hirmuäratav.
Siiski võiks keegi matemaatika/füüsika huviline kodanik välja mõelda ja avaldada ka arvutused, kui paks peaks olema klaas, et läbipaindumist ei esineks (tegelikult siis jääks näit. 0,5 mm -ni meetri kohta)...
Ja veel üks asi - akvaehitajad vast ise siiski klaasi ei lõika vaid tellivad selle mõõtude järgi kusagilt tööstusest/töökojast. Niisamuti nagu igaüks meist. Kokkukleepimiseks kulub (sõlutvalt suurusest muidugi) mõned tunnid ja mõni tuub silikooni. Ja nende viimase kahe eest küsiti minult Kadriorus ca. 2000 krooni (akva 375L). Ma pidasin enda aja ja saadava kogemuse summat odavamaks ning kleepisin klaasid ise kokku.
Viimase lõiguga ei tahtnud ma öelda midagi halvustavat Kardioru akvameistrite pihta. Pigem aga seda, et akva kokkupanekus pole midagi müstilist ja igaüks saab ise välja arvutada, kas tal on kasulik seda ise teha või töö spetsialistidelt tellida.