foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 31 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kuldkala mullis!
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 18, 2011 07:39 
Akvarist

Tere!Sain endale kuu aega tagasi kuldkala selles mullis(ümmarguses akvaariumis).Ta on mulle nii omaks saanud ja mul on temast nii kahju seal :( Tahaks nii väga suuremat akvaariumi osta aga elukaaslane ei luba :( Nagu ma aru saan ei ela nad kaua ka sellistes tingimuses :cry:
Ei tea mida teha kohe...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 18, 2011 08:17 
Moderator
Kasutaja avatar

Ehk saad talle selgeks teha, et mullis sureb Su kalake ruttu. NAgu isegi võid foorumist (ja ka mujalt netist) lugeda, ei saa mullis kalu pidada. Küll aga võib sinna organiseerida pisikese taimeakva. See on päris suur väljakutse seal taimi korralikult kasvama saada. Pärast ilus ja uhke vaadata. Mõni krevett mahuks ka ära - on veidi liikumist. Krevettide toimetusi on samuti põnev jälgida.
Kui suuremat (>50l) akvat ei õnnestu hankida, soovitaks kala tervise huvides talle uus kodu leida.

PS. Lisaargumentideks. Kuldkala rekordeluiga on kuskil 40 aasta kanti. Harju keskmine ca 18aastat. Mullis...noh, on isegi hea kui ta 2 aastat välja vireleb.
Akvarist Varivalge on suur kuldkalade spets, loe tema postitusi ja tee järeldused.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 18, 2011 10:51 
Akvarist

Ma ise arvan sama,kuigi ei tahaks teda kuidagi ära anda :( Kuid mõistan,et tal pole seal kuigi mõnus elada..Vaatan,et ta enamuse ajast veepeal ka hingamas ja arvan,et see juba pole hea :( Nii,et vist pean ta ära andma ta enda huvides :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 18, 2011 11:04 
Moderator
Kasutaja avatar

Kahju küll aga on jah nii. Akvarist peab alati arvestama, et tema kalad on ainult tema hinge peal. Kui neil pole hea, peab midagi ette võtma.
Muide, on olemas päris palju pisikesi ujuvaid olendeid, kes võib-olla isegi suudaksid mulli ekstremaalsetes tingimustes kohaneda. Triopsid on huvitavad elukad ( /veeloomad/12087/index.html ) aga nad vist tahavad ka suuremat eluruumi.
Krevetid on pisikesed küll aga...tegelikult on mull säärane imelik asi, milles eriti keegi elada ei suuda. Lihtsalt nii vale kuju jne. Taimedega võib proovida.

PS. Vee peal hingamas käimne peaks tähendama hapniku puudust. Mulli kuju on säärane et vaba vee pind on väike. Ja vaevalt et sul seal mingit tehnikat on. Püüa kalale ruttu uus kodu leida!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 18, 2011 11:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuldkala mullis on tõesti väga kurb vaatepilt. Selle vastu on paljus iin sõditud, sest see on sellele kalale väga piinav eluviis.
Kuldkaladest juttu siin: /kalad/18703/index.html
Lihtsalt lugemiseks sulle.

Mina soovitan kindlasti kala ära anda. Põhjus juba see, et kuldkala võib elada 20 aastat... seal mullis elab ta sul heal juhul 2. Kehvemal juhul veel vähem. See on sama, nagu laseks väiksel lapsel niisama ära surra, lihtsalt..niisama. 2 aastane kuldkala hakkab alles puberteeti jõudma. Poes müüdavad kalad (ja ka sellised mis sinna mulli üldse mahuvad) on alles tited.

Sellistes tingimustes on ta väga õnnetu. Kui elukaaslane ei luba suuremat akvaariumit otsa (st 1 kuldkala jaoks siis ca 50 liitrist akvat, ja ei ühtegi muud tegelast talle sinna seltsi - lisakaladega on lisaakvapinda vaja) siis ütle, et annad kala ära. Kas suurem akva või parem elu kalakesele.

Tee kalakesest pilti ja pane siia näiteks kuulutus üles. Kindlasti leidub neid, kes teda tahavad. Aga siis vaata ka, et inimene, kellele sa ta annad, et tal oleks kalakese jaoks ruumi. Pole mõtet ju potist potti kala anda :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 19, 2011 08:18 
Akvarist

Naljakas on see kui ma ta alguses sain nagu ei mõelnudki sellele aga mida aeg edasi ja ta rohkem omaks sai,pereliikmeks :D seda enam ma teda seal vaatasin ja mul hakkas niiiiiiiii kahju temast :cry: Silmaga näha kohe,et ta pole seal rahul!Nüüdseks olen palju lugenud ka selle niiöelda mulli kohta ja otsuse teinud,kalakesele uus kodu leida :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 19, 2011 11:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma arvan, et see on väga vastutustundlik otsus sul :)
Tee kalast pilti ja pane "annan ära" rubriiki pilt üles. Kindlasti keegi võtab sinuga ühendust.

Kuidas sa teda seni toitnud oled? Mitu korda päevas? Millega? Kuidas vett vahetanud oled? Ma oletan, et tegemist on selle 3-liitrise mulliga? Kuidas kala saba ja uimed on? Katki või terve? Veresooned näha või ei (tugevalt, mingid sooned on nii ehk naa näha).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 19, 2011 08:18 
Akvarist

Hetkel nagu tundub kõik ok..nii saba kui uimed ja veresooni pole ka näha.
Ujub ringi aga viibib tihti vee peal.Seni olen teda toitnud graanulitega ja kolm tükki päevas saab.Vett vahetan nädalas korra nagu õpetatud.1/3 veest vahetan ära.Aga ega see kõik vast tal olemist seal paremaks ei tee...
See mull on mul 6 liitrine...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 19, 2011 09:37 
Moderator
Kasutaja avatar

Tubli, toimetad õigesti küll ja kindlasti aitab see kalal elada. Kas vee vahetamine on lihtsalt vahetamine või koos sifoonimisega ? Vajalik oleks viimane et põhja kogunenud sodi ära koristada. Kuldkalade sisikonna iseärasuste tõttu koguneb seda rohkesti ja võib vee rikkuda.
Iseasi, millega nii pisikest purki sifoonida annaks...
Midagi vist ikka leiab - plastpudelist lõigatud tükk vooliku otsa kasvõi.
Mis mullis veel on peale kala - plastikust taim ja veidi kruusa?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 19, 2011 11:25 
Akvarist

Tegelt ma vahetan nii üldse,et võtan enamuse vee pealt ära st.üle poole siis ja panen kõrvale anumasse ja kalakese sisse..seni valan kivid ja taime kraanikausse ja pesen kuuma veega ära.Pesen kupli ka puhtaks sooja veega laon kivid tagasi, panen taime ja valan kõik kala vee uuesti mulli ja kalake ka tagasi sinna ja peale valan ülejäänud 1/3 puhast vett..mis ma seisma panen varem..
Ma olen siiani koguaeg nii teinud sest just seda sodi ma sealt põhjast tahangi kätte saada kivide vahelt..Kas ma teen valesti siis? :? Mul jah siiani see meetod olnud alati :?
Mul jah kivid põhjas ja üks taim :wink:

Üles
 Teema pealkiri: -
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 19, 2011 11:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Võid ju olemasoleva ümara akva vahetada u 10l kandilise akva vastu - vaevalt, et see palju rohkem ruumi võtab ja siis sinna akvasse panna nt ühe kukekese (Betta splendes) ja mõned taimed.
Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 20, 2011 07:46 
Moderator
Kasutaja avatar

See puhastamise stiil küll õige ei ole. Kala pidev ümbertõstmine tekitab talle kõva stressi. Tegelikult tuleks põhja sifoonida. Jutt isetehtud vahenditest sifoonimiseks: /viewtopic.php ... 5a362e1e4a
Veidi juttu akvast ja muust: /article_view. ... fldAuto=17
Kuidas sifoonitakse: http://www.youtube.com/watch?v=mfEBbjKK5xQ

Akva pinnast ja taimi ei võeta välja kunagi kui just pole eriti mõjuv põhjus (haigused). Nii nad ei saagi kasvama hakata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 20, 2011 08:35 
Akvarist

Siis ma olen siiani täiesti valesti talitanud ja oma loomingut teinud :(
Uhh enam ma siis nii küll ei tee :wink:
Uurin ja loen kuidas see sifoonimine ette näeb :wink:
Hea on küll see foorum saab kohe targemaks :D :wink:
Aitähhh..!!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 20, 2011 08:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

fiorina kirjutas:
Tegelt ma vahetan nii üldse,et võtan enamuse vee pealt ära st.üle poole siis ja panen kõrvale anumasse ja kalakese sisse..seni valan kivid ja taime kraanikausse ja pesen kuuma veega ära.Pesen kupli ka puhtaks sooja veega laon kivid tagasi, panen taime ja valan kõik kala vee uuesti mulli ja kalake ka tagasi sinna ja peale valan ülejäänud 1/3 puhast vett..mis ma seisma panen varem..

:shock: :!:

Issand jumal küll. Ma olen täiesti sõnatu. Sellise asja peale ei oska isegi midagi öelda enam.

fiorina kirjutas:
Siis ma olen siiani täiesti valesti talitanud ja oma loomingut teinud :(
Uhh enam ma siis nii küll ei tee :wink:
Uurin ja loen kuidas see sifoonimine ette näeb :wink:
Hea on küll see foorum saab kohe targemaks :D :wink:
Aitähhh..!!!!

Kas sa mitte ei pidanud kala ära andma? Hetkel sellise veevahetusega teed sa väga kõva karuteene sellele inimesele, kes selle kala peale sind endale võtab. Või oled sa juba loobunud parema elu mõttest? Siit sa väga mulli puhastamise juhiseid ei saa. Põhjus lihtne - see on looma piinamine ja siin leidub infot ikka inimlikes mõõtmetes akvaariumite puhastamise kohta, mis teps mitte ei ole isegi mõeldavad 6 liitrisele mullile! Üldinfo tuleb kasuks aga praktikas sa seda mulli sees kasutada ei saa.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 20, 2011 10:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lemmiklooma pidamise seadus § 25 lg 3
Akvaariumi vee kogus, kvaliteet, temperatuur ja sügavus peavad olema sobivad seal peetava kala liigile, suurusele ja arvule. Akvaariumis tuleb vett vahetada või puhastada piisavalt tihti.
Nõuete rikkumise eest võib loomapidajat väärteo korras karistada ja looma ära võtta.
https://www.riigiteataja.ee/akt/13006944?leiaKehtiv

Üles
 [ 31 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver