foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 50 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2011 08:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

milleks neid kunsttaimi seal poes siis müüakse??? :shock:
aga ega need taimed vohama ei hakka vms? hetkel pole ma nende taimede kohapealt uurinudki. Et kas neid peab väetama vms.
Aga muidu kas need päristaimed on vägaväga vajalikud kaladele??
Ja kas neile piisaks u. 2-3 taimest ??

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2011 08:48 
Akvarist

Kunsttaimed? Oioi...
Võib öelda, et kaladest tuleb üleliigne N ja P tase akvas, nad ju ikka söövad. Kui taimed seda ei kastuta, siis kasutavad vetikad. Usu mind, kui sul kunsttaimed + seinad lähevad pruuni või rohelise tattiga üleni ja vesi õitsema hakkab, siis mõtled et on mingi totaalne jama. Tegelikult on nii et seda mida peaks taimed tegema teevad vetikad. Ega seda ära ei korista, võid iga päev 2 tundi puhastada, ikka ei aita. See on selline moment, kuna 30-50% algajatest paneb hobbile punkti peale ja mõtleb see pole minu jaoks. Tagelikult põhjuseks on see et taime tööd teevad vetikad.
Teine asi on esteetiline külg - elustaimed, isegi kõige odavad ja lihtsad (vallisneeria) näevad 100 korda paremini ja ilusamini kui kunsttaimed. Maksab kah mõni euro. Ostad paar ehinodoorust, nad on kallid (~7 euro), aga nad ikka mitu aastat ilusad on. Ausalt öeldes, mul pole aimu, milleks need kunsttaimed üldse müügis on.

Ühe pildikest enda akvast kah, kunsttaimedega midagi ja kunagi taolist ei tule:
Pilt
Pilt

Kui vohavad, siis viskad üleliigsed ära. Pigem alguses surema hakkavad :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2011 08:57 
Akvarist

Lisaks taimedega on iga poole aasta tagant päris uus pilt ja mulje akvast. On mõnus seda arendust teha ja evolutsiooni jälgida. See on näiteks see sama akvaarium aasta ja kaks tagasi:
Pilt
Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2011 09:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pauliku akvaarium ajab kadedaks lihtsalt. :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2011 09:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

jah pauliku akva on tõesti vägaväga ilus. Aga mis taimi ma akvasse istutama peaks????(peale nende mis paulik nimetas) ja kui palju????

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2011 09:23 
Akvarist

No saab ikka ilma taimedeta ka (või kunsttaimedega). Filter peab hea olema, kalu ei tohi üle toita ja peab hoolega põhja sifoonima. Siis ei hakka vetikad ka liiga tegema. Pauliku akvat on väga ilus vaadata aga sellise hoidmiseks peab ikka ise ka kibe käsi olema. Taimeakva võib samuti vetikate käes jõledaks minna. Plastmasstaimi ma jah ei paneks endale. Pigem võiks mõelda alguses mingi ühe hästi lihtsa ja kiirekasvulise taime peale a la Ceratophyllum demersum või Egeria densa, mis ei vaja pinnast ja aitab ka vee kvaliteeti hoida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2011 09:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

http://www.tropica.com/plants/plant-list-a-z.aspx Siit saad uurida taimede kohta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2011 10:06 
Akvarist

Pane vallisneeriat, see kiiresti kasvab, ei vaja suurt midagi, sobib algajale, on odav ja kiiresti annab uusi taimi. Kindel ja surematu asi algajale. 4 kuu pärast hakad ise ära viskama.
Ehinodoorused - kallid, aga tugevad. Mida odavamad seda paremad (blecheri, amazonas). Kah, ütleks surematud kui meelega ei tapa.
Ceratophyllum demersum nagu aarne soovitas, jah, kindel surematu taim, kuid väga harva müügis. Egeria (elodea) kohta ei oska midagi öelda, kuna pole ostetud (ei meeldinud välimuselt).
Meie (Tartu) vees isegi uues akvas suht lihtsalt kasvab hygrophilla ja lymnophilla. Nomaphila stricta on väga lihtne ja ilus asi. Peaasi alguses oleks suur paks oks.
Väetist ära alguses pane. 2 jbl kuulikest pinna sisse ja kõik. Pigem vaheta vett kui ei kasva.
Ilma taimi saab kah, aga juuvelil pole välisfiltrit, ja ka mõtet seda panna, kuna juba on olemas sisseehitatud filter. Barbustega akva ilma taimi näeb välja suht nukralt. See pole mingi aafrika cihlidae elukond.
Aga jah, taimede kasvatamine on omaette teadus. Võibolla mulle see tundub lihtne ja ma võin siin soovitada nii vabalt... See tahab ikka kogemust. Aga need mis alguses kirjas, need võib vabalt ka algajale soovitada, ma pole ühtegi inimest näinud kellel vallisneeria või see Ceratophyllum demersum sureks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2011 10:16 
Akvarist

Niipalju veel, et kaladele eriti vahet pole palju akvaariumis taimi on. See on puht enda maitse järgi. 10 oksa või 100. Vetikad samuti kalu eriti ei mõjuta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 03, 2011 11:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

ma vägaväga tänan kõiki aitajaid, lähen nüüd siis poodi, ja uurin hindu ja kas seal müüakse neid taimi,:D veel üks küsimus mis asi on jbl kuul???????

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 04, 2011 12:15 
Akvarist

Tsiteeri:
mis asi on jbl kuul?

See on väetis juurte alla. Müüja saab aru.
Poes ei pruugi neid kõiki taimi kohe olla, mõni üksik võibolla. Eks otsid paar kuud, siis ikka ühekaupa erinevates poodidest leiad.
Väetiste kohta niipalju, et ära kunagi pane palju seal "soovitatud" on, ma enda taimestikuga panen kord 2 nädalas ja 5-10 korda vähem kui pakendi kirjas. Aga tablette pole sul alguses või nende taimedega nigunii vaja, lihtsalt teadmiseks.
Poed on zoo planet lõunakeskuses, seal samas Betta, tigutornis zoo maailm. Muud on vist sama firmade väiksemad kohalikud poed Selverites jne.
Edu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 04, 2011 07:10 
Akvarist

Vallisneeriat või Ceratophyllumit võid minu käest tasuta ka saada. Ma aeg-ajalt viskan neid minema. Samas kohe hetkel ei saa, sest suht hiljuti hõrendasin ja võtab aega kuni juurde tekib (mul pole CO2 süsteemi ja taimed kasvavad aeglasemalt). Tigude ja vetikate vabadust ei saa kahjuks garanteerida. Jama on see ka, et juuli lõpp algab puhkuse periood ja siis on üldse raskem mind tabada. Võib-olla saad kellegi teisega kiiremini kaubale.

Ceratophyllumi ja Egeria densa juures on see "eelis", et nad ei vaja pinnast ja juurepalle (mingeid väetisetablette tuleb siiski vist aeg-ajalt vette panna). Enamus pauliku soovitatud taimi vajab kasvamiseks pinnast ja siis peab seda akva planeerimisel arvestama.
Üldse võib pinnal kasvavate taimede peale ka mõelda - need peaks vetikate vastu hästi aitama ja paljudele kaladele meeldivad ka väga kuna tekitavad turvatunnet. Hankimisel peab aga peab kaasakvaristidelt abi saama kuna poes liigub neid suhteliselt harva.
Sa mõtle läbi, milline su taimekontseptsioon olla võiks. Kui akvaarium on põhiliselt kaladele siis on minu soovitatud taimed koos pinnal hulpivatega heaks abiks akvaariumi tervise tagamisel ja võib-olla natuke parem valik kui pauliku oma. Kui aga taimede ja kaladega akvat, kus mõlemad võrdselt tähtsad on, siis kindlasti neid, mida paulik soovitas ja lisaks sinna juurde Cryptocorine wendtii, mis on ka üks raskesti tapetav taim.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 04, 2011 01:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Seda veel, et kalade akvasse laskmisega mina küll ei kiirustaks. Enne istuta ikka taimed, oota kuni vesi selge on ja siis proovi tasapisi asustust tekitada (nt mõne õunateoga). Asi selles, et alustavas akvas on lämmastikuringlus veel olematu ja isegi igasugu filtrisse lisatavate kemikaalide abiga võib asi pahaks minna. Kui kõik kalad korraga saba annavad, on ju paha küll.
Loe foorumist akva sissetöötamisest (käivitamisest, startimisest jne, neid termineid on palju aga mõte sama).

PS. Kui lauset alustada kenasti suure tähega ja kirjavahemärke panna ka täpselt niipalju kui vaja, on mõnevõrra mugavam lugeda küll.... :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 04, 2011 01:52 
Akvarist

Miks see lause nelja punktiga lõpeb?

Üles
 Teema pealkiri: -
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 04, 2011 02:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui Tallinnasse peaksid sattuma siis mina omalt poolt leiaksin kindlasti mõned taimed mida sulle ära anda. Samas on olemas ka teema "soovin saada" soovi korral võid postitada, et alustad uue akvaga ja kindlasti saad nii mõnegi taime tasuta või pisikese shokolaadi eest. Tuleb odavam kui poest ostes ;).

Silma jäi, et palju on siin arutatud kalade valikut ja elustaimi aga keegi pole tõstatanud küsimust millega põhi katta. Mina omalt poolt soovitaksin põhja katta liivaga, sinna on hea taimi istutada. Enne akvasse panekut tuleks see korralikult läbi pesta. Mainin seda just põhjusel, et kunagi oli endal soov põhi musta kruusaga katta. Loomapoes küsiti vajaliku koguse eest u 500kr, samas 25kg liivakott maksis 30kr ringis :roll: (valik muidugi maitse asi).

Üles
 [ 50 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver