Just nimelt - nagu Rein seletas! Esiteks surnud kalad välja. Siis...mina annaks kaladele natuke süüa. Arvata on, et nad on nälginud
Lase neil rahulikult einestada ja siis puhastus nagu Rein rääkis. Kalu ei ole vaja välja võtta (tekitab neile stressi - võib arvata et seda on olnud piisavalt). Põhjakruusa samuti mitte. Kui just radioaktiivne pole...
Filtri sisu pestakse samast akvast võetud vees, mitte kraani all.
Tavaline (iganädalane) veevahetus koos põhja sifoonimisega on ca 20% akva mahust. Arvestades olusid siis jah, isegi kuni 40%. Sifooni põhjalikult:
http://www.youtube.com/watch?v=Sa_440OaQxE !
Uus vesi? Mina lasen kraanist (Nõmme veevärk) seades enne käe järgi temperatuuri sobivaks. Lasen alati duši kaudu sest siis ei jää vette eriti õhumulle. Kui ikkagi jääb, sega vett (ämbrisse lased ju, sealt kallad) käega kuni mulle enam pole.
Kloorise vee puhul on kasulik lasta vedelikul ämbris seista nii ööpäeva jagu. Ühtlasi saab toatemperatuurile.
Valgustuse ja soojendiga on veidi enam aega sest päike paistab ikka tuppa ja toatemp. on enamikule kaladele vastuvõetav. Troopikakalad tahaksid elada umbes 25 kraadises vees.
Taimed elavad edasi, mädanenud lehed võiks eemaldada. Rohkem pole minu meelest vaja. Eriti väljakiskumist ja pesemist. Plastikujupid seda muidugi ei karda.
Eelmise omanikuga...talita oma äranägemise järgi...
PS. Uusi kalu pole mõtet enne muretseda, kui akvas normaalsed tingimused taastatud. Su akva suurus pole teada, seega väga üldine rusikareegel: 1l vett 1 cm TÄISKASVANUD kala kehapikkuse kohta. Kehtib ka siis kui hangid veel lapseeas kala - peab arvestama täiskasvu! Ja sobivust teiste kaladega. Tavaliselt tehakse see viga, et ostetakse kokku konserv kuldkaladest (külmavee elukad) ja troopikakaladest. Nii umbes 25..50l purki... ja siis imestatakse miks küll kalad surevad kuigi poe müüja muud rääkis...