foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 09:07 
Akvarist

Mõned päevad tagasi kolisin ning üllatuseks leidsin korterist eelmiste üürnike poole mahajäetud akvaariumi. Võigas lõhn oli toas ja see kõik tuli sellest akvaariumist. Selline lõhn kui lilled vaasi jätta ja näiteks nädal aega mitte vett vahetada. Kuna eelmine omanik akvaariumit ei taha, siis ma teeks selle korda. Ehk siis elus esimest korda ja mul ei ole aimugi mida tegema peaks.

Akvaariumi vesi on must ja haiseb.
Põhjas on sodi ja ka mõned surnud kalad. Nn "põhjakoristaja" on samuti surnud.

Millest ma peaksin alustama? Kas kalad välja ja pesen akvaariumi täiesti puhtaks? Koos nende põhjakaunistuste ja plastikvetikatega?

Ma tõesti ei tea, millest alustada või millega ma peaksin arvestama. Kahju on väikestest loomakestest.

Ettetänades,
Mari

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 10:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
Esiteks tõmba sellele eelmisele omanikul märja käterätikuga üle turja.

Mõistlik oleks kogu akvaarium tühjaks teha ja kõik minema visata. Siis pese akvaarium korralikult leige vee ja nuustikuga (mitte kasutada keemiat) puhtaks. Järgmiseks võta mõni akvaristika raamat ja loe läbi. Samal ajal võid ka suurema osa selle foorumi postitustest läbi lugeda.

Ja siis ongi asi selge mis edasi teha.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 10:06 
Akvarist

Ja isegi kalad viskan minema?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 10:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

surnud kala viskad muidugi minema.

Elusaid kindalsti mitte. Vabandan, sain valesti aru, et kõik kalad on surnud.
Kui elusaid veel on siis tuleb muidugi kiiresti päästetöid alustada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 10:12 
Akvarist

Õnneks ikka enamus kalad on elus.

Kui ma akvaariumit pesema hakkan, kuhu ma need kalad seniks panen?
Mõne uue taime ja kivikese põhja ikka leian.

Kuna seal akvaariumis on ka tehnikat, kas neid peaks ka kuidagi pesema?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 10:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui kalad elus siis ära neid ikka ära viska.. kui surnud siis tuleb nad saata nn kala taevasse (WC kolme pühaliku tõmbega alla :P)
Kui on elus isendeid siis need tõsta kuhugi anumasse hoiule pesemise ajaks

Aga kast pese jah puhtaks ja põhjakruus kas keedad läbi või viskad minema ja ostad uue (soovitatavalt ehituspoest - kui on suur akvaarium ning siis tuleb ka see kruus läbi pesta).

Pesemise kohta on siin üks link

Kui tahad edasi pidada plastmass taimi siis tuleb ka need ära pesta. Kui tahad hakata taimedega tegelema viska need ära.

Kas akvaariumil on ka valgusti, filter, termostaat?
Kui suur see akvaarium üldse on?

RIP 375l - kindlustage oma kodu!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 10:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oot oot.. kui on elus kalu siis vbla polegi tarvis kasti põhjalikult puhastama hakata.. tasub vaid teha veevahetusi ja saada asi nn joone peale

Kui suur sul kast on?

Akvaariumi hooldusest on juttu siin

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 10:22 
Akvarist

Akvaarium on üpris pisike.
Valgustus, filter ja termostaat on ka olemas.

Täna lähen poodi tutvuma akvaariumi sisustusega.

Akvaarium on seisnud vähemalt 2 nädalat puutumata. Näha on et vesi on must ja sodi põhjas. Ka paar surnud kala. Akvaariumi seinad on suhteliselt rohelised ja kogu see jama haiseb. Ja rõvedalt.

Üks surnud kaladest on ka nn "põhjakoristaja" (mõni teadja oskas öelda)
Kas ma peaksin uue muretsema?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 10:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pane siia kirja:
akvaariumi mõõdud
tehnika mis akvaariumis on
mis kalad ja kui palju hetkel veel elus

Kogu akvaariumivee vahetus ja põhja läbipesemine on suure tõenäosusega kaladele liiga järsk keskkonna muutus ja nad ei pruugi seda üle elada. Kogu protsess peaks käima tasa ja targu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 10:40 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Esimene asi - surnud kalad välja. See on see mis ilmselt ka halba lõhna tekitab. Klaasid puhtaks nühkida (kasutamata puhas nõudepesunuustik, plastist kliendikaart vms.). Põhja võiks ära sifoonida (voolikuga suurem mustus põhjast välja), koos põhjast välja sifoonitud veega eemaldada ca 30%-40% vanast veest, siis uus vesi sisse (hea kui saaks kloorieemaldajat ka lisada, temperatuur peaks olema enam-vähem sama mis akvas oleval veel). Kalad on ilmselt söötmata - kui on kalatoitu, siis anna niipalju kui paari minutiga ära süüakse, vedelema ei tohi jääda.
Ja tasuks lugeda läbi standardne stardipakett:
/article_view. ... fldAuto=16
/article_view. ... fldAuto=17
/article_view. ... fldAuto=18
Edasi saab juba rahulikumalt mõelda ja tegutseda.
Akvaariumi suuruse võiks ikkagi kindlaks teha, "üpris pisike" suurusena ei kvalifitseeru. Pikkus-laius-kõrgus. Valgustuse kohta täpsemalt, kas on torud, mis võimsusega. Mis marki filter. Kes akvas elavad - http://www.aquahobby.com/e_freshwater_t ... m_fish.php tuvastamisel abiks. Võimaluse korral ka fotokaga klõpsutatud pilt on kasuks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 10:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Just nimelt - nagu Rein seletas! Esiteks surnud kalad välja. Siis...mina annaks kaladele natuke süüa. Arvata on, et nad on nälginud :(
Lase neil rahulikult einestada ja siis puhastus nagu Rein rääkis. Kalu ei ole vaja välja võtta (tekitab neile stressi - võib arvata et seda on olnud piisavalt). Põhjakruusa samuti mitte. Kui just radioaktiivne pole...
Filtri sisu pestakse samast akvast võetud vees, mitte kraani all.
Tavaline (iganädalane) veevahetus koos põhja sifoonimisega on ca 20% akva mahust. Arvestades olusid siis jah, isegi kuni 40%. Sifooni põhjalikult: http://www.youtube.com/watch?v=Sa_440OaQxE !

Uus vesi? Mina lasen kraanist (Nõmme veevärk) seades enne käe järgi temperatuuri sobivaks. Lasen alati duši kaudu sest siis ei jää vette eriti õhumulle. Kui ikkagi jääb, sega vett (ämbrisse lased ju, sealt kallad) käega kuni mulle enam pole.
Kloorise vee puhul on kasulik lasta vedelikul ämbris seista nii ööpäeva jagu. Ühtlasi saab toatemperatuurile.
Valgustuse ja soojendiga on veidi enam aega sest päike paistab ikka tuppa ja toatemp. on enamikule kaladele vastuvõetav. Troopikakalad tahaksid elada umbes 25 kraadises vees.
Taimed elavad edasi, mädanenud lehed võiks eemaldada. Rohkem pole minu meelest vaja. Eriti väljakiskumist ja pesemist. Plastikujupid seda muidugi ei karda.

Eelmise omanikuga...talita oma äranägemise järgi...

PS. Uusi kalu pole mõtet enne muretseda, kui akvas normaalsed tingimused taastatud. Su akva suurus pole teada, seega väga üldine rusikareegel: 1l vett 1 cm TÄISKASVANUD kala kehapikkuse kohta. Kehtib ka siis kui hangid veel lapseeas kala - peab arvestama täiskasvu! Ja sobivust teiste kaladega. Tavaliselt tehakse see viga, et ostetakse kokku konserv kuldkaladest (külmavee elukad) ja troopikakaladest. Nii umbes 25..50l purki... ja siis imestatakse miks küll kalad surevad kuigi poe müüja muud rääkis...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 06, 2011 09:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Käisin kohapeal ja vaatasin asja üle.

Tegemist 20 liitrise raudraamiga akvaariumiga.
Kahtlustan, et oma 2 kuud vähemalt polnud keegi seda akvaariumi puutunud. Või veel hullem keegi polnud kunagi puhastust teinud ainult lisanud vett. Kaladeks Guppy'd (suure tõenäosusega omavahel siginud ja vähemalt üks oli juba ka natuke muteerunud) ning taimed olid kunst.

Hakkasin tegema veevahetust. Esialgne plaan oli teha veevahetust ca 80% ulatuses. Kui olin vee välja saanud, surnud kalad eemaldanud (6 surnud isendit). Panime uut vett sisse aga hais oli endiselt jube.
Viskasime põhjakruusa (kui seda saab kruusaks nimetada. pool cm mingeid roosasid kivikesi, natuke mingit kruusamoodi asja, läbipaistvaid kuulikesi, valgeid suuremaid kivikesi) välja, sest see haises jubedalt. Kalad ämbrisse ja akvaarium soodaga puhtaks, kuuma veega üle ja uuesti püsti.

Filtri sisust ma ei räägigi.. see läks kogu kupatusega prügimäele ja varsti ostab ta uue filtri. Ei saanud aru mis firma filtriga tegu aga tundus, et oli vähemalt ca 60 liitrise oma nagu ka soojenduspulk.

Akva taga oli suurema akvaariumi kaas seega kahtlustan, et tehnika tuli suurest väiksesse.

Igatahes tegin väikese koolituse ja ka mõningad testid uue veega kastist

PH 8,4
KH 8
NO3 0

NO2 test mul puudub.

Tean, et sellised radikaalsed muutused võivad mõjuda kaladele fataalselt, kuid olukord oli liiga hull, et vaikselt teha muutusi. Kõik haises ja oli meeletult räpane. Eks ole näha mis Guppy'dest saab. neid oli seal ka oma 15-20 tükki.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 06, 2011 07:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Ei pääse ma kohe kuidagi Lyd kiitmast. Kena, kui leidub selliseid kaasakvariste, kes leiavad aega hädalisele appi lennata. Loodame, et sellestki sopamülkast saab korralik ja ilus akvaarium stressi maandamiseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 06, 2011 08:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oi, Ly, väga tubli! =D>
Tuhvlile ja gupidele edu :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 15, 2011 12:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Huvitav kuidas nüüd sellel akvaariumil ja nendel guppydel läinud on?

Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver